De Wandeling: Leidy Zijlstra en anorexia

 

Zaterdagavond was er een bijzondere aflevering van De Wandeling op televisie. Een wandeling waarbij gepraat werd over anorexia, dieren en genezing. Een heel mooi en inspirerend verhaal, dat ik graag met jullie deel. Het is het verhaal van Leidy Zijlstra. Ze krijgt op jonge leeftijd anorexia. Het gaat steeds slechter en ze valt veel af: "Als ik in de spiegel keek zag ik een dik iemand. Het was nooit goed genoeg. Het is pas voldoende als je al dood bent". Na 9 jaar komt Leidy mede dankzij haar hond de ziekte te boven. Ze weet van haar grote liefde voor dieren haar beroep te maken.

Op 2-jarige leeftijd wordt Leidy geadopteerd uit Colombia. Ze heeft een moeilijke jeugd, omdat ze als kind vaak niet begrepen wordt. Leidy krijgt de diagnose ADHD. Na enige tijd gaat ze extreem lijnen omdat ze haar lichaam vergelijkt met dat van dunne modellen. Dit leidt uiteindelijk tot anorexia. 

leidy zijlstra de wandeling 

Leidy blijft jarenlang worstelen met haar ziekte. Het gaat zo slecht dat ze meerdere malen zelfmoord probeert te plegen. Ze vindt uiteindelijk in actrice Monique Rosier, die zelf ook anorexia heeft gehad, een therapeut die haar begrijpt. "Ik was klaar met mensen met gewichtige papiertjes, die zogenaamd weten hoe het werkt. Ik wilde iemand die mij vanuit het hart wist te raken".

Terwijl ze nog ziek is neemt Leidy een hond. Rayo helpt haar door de moeilijke periode heen. Ze beseft dat als het niet goed met haar gaat, ze ook niet goed voor haar hond kan zorgen en ze wil niet dat Rayo onder haar ziekte lijdt. Dankzij de zorg voor haar hond en de therapie van Monique Rosier gaat het steeds beter met Leidy.

Honden zijn volgens haar een soort spiegel van de ziel: "Als honden zich misdragen, ligt het negen van de tien keer niet aan de honden, maar ligt het probleem bij de baasjes". Sinds een jaar leert Leidy mensen te werken aan hun eigen problemen via de wisselwerking met hun lastige honden.

Je kunt de aflevering HIER terugkijken.

Let op: in de uitzending worden kilo's genoemd. Probeer je hiermee niet te vergelijken. Iedere eetstoornis is ernstig, onafhankelijk van welk gewicht je hebt. Een eetstoornis zit in je hoofd, niet in je gewicht.

de wandeling leidy zijlstra

Bron: KRO-NCRV

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Astrid123 - Maandag 30 oktober 2017 11:29
hele mooie aflevering! het doet mijn ogen open echt bedankt :)
Anne-Maria - Maandag 30 oktober 2017 15:06
Ik heb het teruggekeken, thanks voor de tip! Wat een prachtige aflevering. Echt een aanrader
LeRose - Maandag 30 oktober 2017 17:46
Hoeveel liefde en steun dieren je wel niet kunnen geven .
Wel triggerend dat gewicht
Leidy - Donderdag 2 november 2017 22:15
Hoi LeRose,

Het gewicht is niet de frequentie van hoe ziek je bent. Anorexia, speelt zoals je weet, zich af in je hoofd. Blijf dicht bij jezelf.

Warme groet,

Leidy
- - Maandag 30 oktober 2017 17:55
Wat een ontzettend mooie aflevering!
Sterregoesforit - Maandag 30 oktober 2017 18:16
Mooie aflevering!! Thanks voor het delen!
britneyangel - Maandag 30 oktober 2017 18:54
intressant filmpje, leuk dat ze met honden werkt
britneyangel - Maandag 30 oktober 2017 18:54
intressant filmpje, leuk dat ze met honden werkt
ikkuh1985 - Maandag 30 oktober 2017 23:23
Super mooie aflevering!Ik ben haar vroeger ergens tegen gekomen tijdens een behandeling en ondanks dat ik nauwelijks met iemand sprak is haar naam bij mij blijven hangen. Ik vind het super om te zien hoe ver zij gekomen is en dat ze nu zo goed weet wat ze wil en dat ze zulke mooie dromen heeft voor in de toekomst!Echt waaaauw!
Leidy - Donderdag 2 november 2017 22:13
Hoi Ikkuh1985,

Geen idee wie je bent maar ik hoop dat ja na jaren ook weer lief voor jezelf bent en ziet dat je het waard bent. Bedankt voor je lieve reactie.

Warme groet,

Leidy