De Kist over Zelfmoord

 

Op zondag 8 januari start een nieuw seizoen van het vertrouwde EO-programma ‘De Kist'. De eerste en tweede uitzending zijn voor een groot deel gewijd aan het thema zelfmoord. In het programma gaat presentator Kefah Allush met bekende Nederlanders in gesprek over het leven en de dood. In deze eerste aflevering interviewt Kefah Allush de Vlaamse presentatrice Evi Hanssen. Andere gasten in deze serie zijn psychiater Bram Bakker (15 jan), acteur Bartho Braat en politiek verslaggever Wouke van Scherrenburg.

Evi Hanssen
De Vlaamse presentatrice en zangeres Evi Hanssen (1978) presenteerde verschillende programma's, maar werd in Nederland vooral bekend door haar rol als presentatrice van Expeditie Robinson. Ook al is ze niet vaak met de dood geconfronteerd, toch is de dood een thema in haar leven, vertelt ze aan presentator Kefah Allush. Evi was 33 toen haar moeder borstkanker kreeg. Kort daarna scheidde ze van haar man. "Ik zat in het luchtledige," vertelt ze ontroerd. "Normaal gesproken kun je bij je partner terecht als er iets met je moeder is. Of je kunt bij je moeder terecht als er iets met je partner niet goed gaat. Nu kon dat beide niet."

de kist zelfmoord tv

Evi's broer Koen is psychiatrisch patiënt, iets waarover Evi bewust openhartig vertelt. Hij deed twee zelfmoordpogingen, waarvan één op Evi's verjaardag.

"Ik heb geleerd om mensen te aanvaarden hoe ze zijn. Ik heb gezien hoe moeilijk het is om van iemand te houden die ongelukkig is en waar je niets aan kan veranderen."

Bram Bakker
Psychiater Bram Bakker probeert zijn patiënten te weerhouden van zelfmoord. Dat lukt hem niet altijd. Ziet hij dat als nederlaag? Presentator Kefah Allush spreekt over het leven en de dood met Bram de psychiater, maar ook met Bram als vriend en vader. In een korte tijd verloor hij dichter Rogi Wieg door euthanasie en schrijver Joost Zwagerman door zelfdoding. Twee andere goede vrienden stierven aan ziekten. Hoe machteloos heeft hij zich gevoeld? Hoe staat hij tegenover de dood als psychiater én als vriend? En denkt hij als fanatieke marathonloper over zijn eigen sterfelijkheid na?

De Kist
In 'De Kist' gaat presentator Kefah Allush met bekende Nederlanders in gesprek over het leven en over de dood. Wat zijn kruispunten in hun leven, wat zijn gemiste kansen, wie willen ze nog spreken voor hun dood en wat gebeurt er ná dit leven? 'De Kist' leidt tot gesprekken over wat waardevol is hier op aarde en prikkelt zowel gasten als kijkers om na te denken over het leven vóór en na de dood.

De Kist, vanaf zondag 8 januari 2017, 23.35 uur, NPO 2

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Rena - Zaterdag 7 januari 2017 13:51
Interessant!
kate02 - Zondag 22 januari 2017 21:49
Oh nee te laat. Ik had dat wel willen zien.