De Bijbel van de psychiatrie

 

Vanavond om 19:50 uur kan je kijken naar een uitzending van Labyrint: De bijbel van de psychiatrie. In mei van dit jaar verschijnt de herziene versie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, ofwel de DSM 5, de bijbel van de psychiatrie. Op Proud2Bme hebben we al eens eerder geschreven over wat deze nieuwe DSM V zal betekenen voor de verschillende eetstoornissen.

DSM De bijvel van de psychiatrie

De Amerikaanse psychiater Allen Frances vreest valse epidemieen van nieuwe stoornissen omdat de farmaceutische industrie ermee aan de haal zal gaan. Dit gebeurde volgens Allen ook na de vierde editie, waarvan hij de totstandkoming leidde. Nu heeft hij spijt. Met zijn nieuwste boek Terug naar normaal wil hij mensen waarschuwen voor de gevolgen van nieuwe labels. Naar eigen zeggen voert Frances een ware burgeroorlog om de ziel van de psychiatrie te redden. Een volgens hem grotendeels verloren strijd tegen de inflatie van psychische diagnoses en medicalisering van normaal gedrag.

De Nederlandse psychiater Jim van Os vindt dat de DSM zou moeten verdwijnen. Met alle types en subtypes verdwaalt de psychiatrie in een woud van diagnoses. Hij zou het liefst alle hokjes afschaffen, die doen de patient geen recht. Van Os maakte deel uit van het selecte gezelschap van psychiaters en psychologen dat de DSM 5 samenstelde. Hier pleitte hij, zonder resultaat, voor een compleet nieuw systeem waarbij wordt gescoord op dimensies van symptomen.

Zondag 7 april, 19.50 uur, Nederland 2

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Esther S - Zondag 7 april 2013 19:42
Ik ga zeker kijken!
Charlotte - Zondag 7 april 2013 19:45
Interessant! Heb al eerder gelezen over het idee om scores te geven voor in hoeverre iemand van symptomen last lijkt te hebben... maar er is destijds niet voor niets voor deze methode gekozen natuurlijk... Denk dat ik m morgen terug kijk, er zijn meer leuke programma's op TV die je niet gratis terug kan kijken haha.
Firefly89 - Zondag 7 april 2013 20:10
Haha zelfde als Charlotte ;) Teveel op tv vanavond, maar zeker even terug kijken morgen! Ben erg benieuwd.
mojo - Zondag 7 april 2013 20:24
tja, wat zullen we er van zeggen. De laatste tijd al veel over gelezen Ik vind zeker dat er tegenwoordig veel te snel labels geplakt worden, zeker wanneer ik kijk naar hoe het er op basisscholen an op de psz aan toe gaat. kinderen moeten al aan zoveel voldoen dat ze heel snel buiten 'normaal' vallen. Al meer over jim van Os gelezen en kan me wel in zijn manier van kijken vinden.
May2 - Maandag 8 april 2013 08:58
Labels zijn vaak nodig om makkelijker een type behandeling te kiezen die bij iemand past, maar ook vooral voor de verzekering. Zelf ben ik het ook niet eens met alle labels en ik ben bang dat de nieuwe zelfmoordneiging-spectrum/schaal in de nieuwe DSM V mogelijk leidt tot het niet serieus nemen wanneer je suicidaal bent, maar geen impuls gedrag vertoont bijvoorbeeld. Hoewel ik van het laatste nog te weinig af weet om er goed over te kunnen oordelen.
m - Maandag 8 april 2013 09:36
Ik vind het een hele sterke uitzending, met sprekers die goede argumenten hebben. Ik had al eerder ergens gehoord dat ze je met de nieuwe DSM een labeltje 'psychische stoornis' wilde opplakken als je langer dan 2 weken rouwt, maar als dat zelfs al niet meer normaal is.
Eigenlijk verbazingwekkend om te zien hoe onderhevig we zijn geworden aan onze zelfopgestelde 'stoornissen'.
Het zet me wel aan het denken.
Iris - Maandag 8 april 2013 10:06
Het moet niet gekker worden. Zometeen krijg je nog de stoornis 'normaal'. Ben je normaal dan voldoe je aan de volgende symptomen: normaal sociaal gedrag, kan een baan, hobbies en vrienden onder houden etc. etc.
EB91 - Maandag 8 april 2013 10:27
haha Iris dat vind ik echt een geweldige reactie. Dat is wel iets om over na te denken. 'Normale' mensen zullen steeds meer een uitzonderingsgroep vormen in een wereld met zoveel labeltjes, waardoor het dus niet meer normaal is om normaal te zijn.
tlm - Maandag 8 april 2013 13:17
Helemaal met die van Os eens. Meteen etiketje terwijl ze eens moeten kijken waar het vandaan komt en niet meteen iets bestempelen als waan, maar ook eens kijken of het waar is!
angstig meisje. - Maandag 8 april 2013 14:28
I agree with iris en tlm!

en trouwens wat is normaal? iedereen heeft wel wat!
C - Maandag 8 april 2013 16:07
Inderdaad interessante uitzending. Ik vond het ook interessant wat een vrouw zei die het labeltje schizofrenie opgeplakt had gekregen. Over dat er meer aandacht moet komen voor het leed wat mensen elkaar aandoen en de maatschappelijke problemen die invloed hebben op psychische problemen/stoornissen. Het zou goed zijn als ze mensen minder medicatie geven en er meer aandacht is voor traumatische gebeurtenissen uit het verleden.
Liekeesmee - Maandag 8 april 2013 16:51
Interessant onderwerp, komt op het goede moment!
Ik ga het als stelling doen voor werkstuk van maatschappijleer
xXxpaula - Maandag 8 april 2013 18:01
@Iris: haha geweldig! Misschien worden er dan wel minder diagnoses gesteld dan nu haha.
S. - Dinsdag 9 april 2013 10:00
Hahah, Iris, geniaal xD

Maar ik vind dit ook al een tijdje. Ben best wel tegen de DSM, en ik vind dat westerse psychologie inderdaad bijna religieuze kenmerken aangenomen heeft de laatste jaren. Je kan iemand ook best helpen zonder dat hokje, en het is geen ultieme waarheid ofzo, zo'n benaming van een stoornis.