Dat Wordt Oorlog: Haat en Afgunst

 

Onrecht, honger, conflict, diefstal en manipulatie. Als iemand onder de juiste omstandigheden op de juiste knoppen drukt, is iedereen in staat een vorm van oorlog te voeren. Dat wordt duidelijk in het nieuwe BNN-programma 'Dat Wordt Oorlog!'. In dit sociale experiment onder leiding van presentator Jan Versteegh en psycholoog Dr. Jan-Willem van Prooijen worden twee groepen, zonder dat ze het zelf doorhebben, tegen elkaar opgezet. Alles wordt ingezet om afgunst en haat te creeren richting een groep die ze nog nooit hebben gezien....

Wat gebeurt er wanneer ze voor het eerst met elkaar worden geconfronteerd? 'Dat Wordt Oorlog!' is vanaf vanavond, 25 april, vier dinsdagen om 20.30 uur te zien bij BNN op NPO 3. De eerste beelden van het experiment zijn nu al online te zien.

dat wordt oorlog bnn televisie

"Het is verbijsterend om te zien hoe snel mensen zoals jij en ik tot conflict te drijven zijn. Haat is iets dat altijd onder de oppervlakte sluimert en naar boven komt als er aan de juiste touwtjes getrokken wordt. Dat dit heel effectief kan zijn blijkt wel in 'Dat Wordt Oorlog!'. We hebben het experiment een dag eerder moeten afronden om complete escalatie te voorkomen. Deelnemers gaan echt hard tegen hard.", aldus Jan Versteegh.

De kandidaten in 'Dat Wordt Oorlog!' denken dat ze meedoen aan een realityserie, maar zijn in werkelijkheid onderdeel van een sociaal experiment dat is gebaseerd op het bekende Robbers Cave Experiment. Dit werd in 1954 voor het eerst uitgevoerd in de Verenigde Staten. In de Nederlandse versie zijn presentator Jan Versteegh en psycholoog Dr. Jan-Willen van Prooijen van de VU de poppenspelers die de teams volgens een gangbaar psychologisch proces tegen elkaar opzetten.

Vanuit de control room geeft Van Prooijen direct uitleg bij de processen die de deelnemers doormaken. Ze gebruiken daarbij alles om haat en afgunst tussen de groepen te creeren; alles wat wereldleiders in oorlog in het verleden ook hebben gebruikt. En wat ook vandaag de dag nog steeds de inzet is van vrijwel ieder conflict op de wereld.

'Dat Wordt Oorlog!' vanaf vanavond 20:30 uur BNN op NPO 3.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Girlll - Dinsdag 25 april 2017 12:18
Dit is gewoon like dat experiment met de gevangenen wat echt totaal niet ethisch is. Vreemd dat dit programma is goedgekeurd. Maar ik ga het wel kijken, want ben benieuwd.
M. - Dinsdag 25 april 2017 12:51
Hmm. Heb hier heel gemengde gevoelens bij. Denk echt bij mezelf: alsof we niet al genoeg oorlog en haat in de wereld hebben, waarom dan dat nog eens extra opzoeken? Anderzijds laat het mensen misschien wel inzien hoe het tot stand komt en misschien voorkomen kan worden, maar wat girlll ook al zegt: het klinkt volkomen onetisch verantwoord. Bij die programma's zijn altijd strakke contracten die ondertekend moeten worden door deenemers, maar deze mensen zijn dus voorgelogen over de intentie van het programma. Moet ook wel voor een goed resultaat, maar ik vind het toch te ver in gaan tegen mijn gevoel van gerechtigheid.
Hoi - Dinsdag 25 april 2017 13:59
Wat heeft dit met proud2bme te maken?
DragonFly1991 - Woensdag 26 april 2017 12:27
Ik heb hem vanmorgen gekeken, maar de serie is dus eerder afgebroken las ik bandaag. Ik vind het toch onwijs interessant hoe de mens nog in elkaar kan zitten..
Ben benieuwd naar de talkshow die ze gaan uitzenden, ivm eerder stoppen.
vanAnaarB - Donderdag 27 april 2017 02:09
@DragonFly: had nog niks meegekregen over eerder stoppen. Ik heb dinsdag ook gekeken. Ik zal nu eens kijken of ik iets kan vinden over de talkshow die jij noemt.