Code Rood: Succesvol verslaafd

 

verslaafdIn Nederland kampen meer dan 2 miljoen mensen met een verslaving, aan alcohol, drugs, games of seks. ‘Slechts' 300.000 verslaafden leven op straat of in dagopvang, de rest leidt een voor de buitenwereld redelijk succesvol bestaan.

Het zijn managers, directeuren, artiesten en ondernemers. Voor dit hogere segment verslaafden zijn er klinieken waar cliënten buiten het zicht van camera's en pottenkijkers afkicken van hun verslaving.

De 47-jarige journalist Peter heeft het goed voor elkaar, een baan als journalist/ copywriter, een vrouw, een lieve zoon, een mooi huis en een auto voor de deur. Maar het gezinsleven wordt overschaduwd door zijn alcoholverslaving. Een veel gebezigde uitspraak in zijn vriendenkring: "Peter houdt wel van een biertje." Zijn vrouw Danielle denkt daar anders over: "Hij drinkt iedere dag. Op het cruciale moment gaan mensen meestal naar huis of verlaat Peter de kroeg, anderen zien dus vrijwel nooit wanneer hij over die grens van veel teveel drinken gaat." Danielle heeft Peter een ultimatum gesteld: "Als hij nu niet gaat afkicken zie ik geen mogelijkheden meer om samen verder te gaan."

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Als Peter aanklopt bij privé kliniek SolutionS in Voorthuizen is hij al 30 jaar verslaafd aan zwaar bier. Peter vertrekt naar Thailand om daar te ontwennen in een luxe kliniek, waar hij te midden van bekende Nederlanders en politici gaat werken aan zijn verslaving. Zijn vrouw Danielle krijgt via de hulpverlening inzage in het ziekteproces van haar man. Danielle: "Ik weet nu dat het een ziekte is, en geen hufterigheid." In Thailand ontvangt Peter een schadebrief van zijn vrouw. Als onderdeel van de behandeling schrijven partners daarin wat zij allemaal zijn kwijtgeraakt door de verslaving.

Don Schothorst, directeur SolutionS die zelf kampte met een alcohol- en drugsverslaving: "Anders dan veel mensen denken, is de aanleg voor verslaving genetisch bepaald. De verslaving steekt de kop op door onverwachte of moeilijk te hanteren gebeurtenissen in je leven.

Er is een algemene reden waarom men zich vergrijpt aan roesmiddelen: Alcohol en drugs brengen je op een plek waar je je prettig voelt en niet hoeft na te denken. Heel moeilijk om daar cold turkey van af te kicken. Maar wel vaak de enige oplossing om weer grip op je leven te krijgen."

Eigenlijk lijkt een verslaving dus heel erg op een eetstoornis....
Interessant om te zien? Vanavond Code Rood: Succesvol verslaafd: Nederland 3, 21.35 uur

Bron: dokument.ncrv.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Me - Donderdag 12 januari 2012 19:27
Oh dan zal dit ook wel het programma zijn caberetier Javier Guzman in komt. Ik vind verslavingen altijd wel interessant, omdat ik er zoveel in herken. Het lijkt inderdaad heel erg op een eetstoornis. Ik zat dan ook in een kliniek met drankverslaafden
L. - Donderdag 12 januari 2012 22:01
Herkenbaar... Ik heb ook in deze kliniek gezeten...
Emma - Vrijdag 23 maart 2012 18:28
Peter! Haha zo grappig, zie hem altijd bij meetings :).
anoniem - Vrijdag 23 maart 2012 19:28
Wat leuk! Grappig om mijn aftercare counselor op tv te zien!