Bizarre Eters op RTL5

 

Zeventig pakjes noodles per week of vijf keer per dag genieten van spaghetti met kaas; enkele van de twaalf deelnemers aan het nieuwe RTL 5-programma ‘Bizarre Eters' zijn zwaar verslaafd aan een bepaalde voedselsoort. Daar tegenover staan de mensen die juist een eetfobie hebben. Zij gaan al zweten en trillen wanneer ze groenten zien, eten slechts een bakje chocoladevla per dag of vertrouwen alleen hun zelfgemaakte soep.

Voor alle deelnemers geldt dat ze lijden aan een selectieve eetstoornis die hun leven erg moeilijk maakt. Vanaf maandag 2 maart worden de twaalf bizarre eters gevolgd door presentator Dennis Weening. In emotionele en soms humoristische gesprekken probeert Dennis er achter te komen hoe hun eetpatroon in elkaar steekt en hoe het zover is gekomen. Samen met voedingspsycholoog Lieveke Goossens zet Dennis alles op alles om de deelnemers te helpen hun eetstoornis te overwinnen.

bizarre eters rtl5

Deelnemers
De 22-jarige Renaishka heeft een voedselverslaving. Haar favoriete gerecht is spaghetti met geraspte kaas en dat neemt ze zowel voor ontbijt, lunch als diner. Renaishka wil niets anders eten, maar nu ze zwanger is van haar tweede kindje beseft ze dat ze haar voedingspatroon rigoureus moet omgooien.

Het eenzijdige menu van de 19-jarige Quinten bestaat uit zeventig pakjes instant noodles per week. Groenten en fruit eet hij nooit. Als hij een keer uit eten gaat, neemt hij het liefst zijn eigen noodles mee.
De 38-jarige Jacqueline zou meer willen genieten van haar maaltijden, maar dat lukt haar nooit. Dagelijks heeft zij stress over haar eten. Zo mogen de gerechten elkaar niet aanraken, witte pastasaus is ‘niet goed' en warm en koud eten samen op één bord is uit den boze.

De 20-jarige Fleur heeft al regelmatig een kleurplaat in een restaurant gekregen omdat ze in restaurants altijd het kindermenu bestelt. Ze eet namelijk het allerliefst frikandel omdat dit ‘veilig' eten is. Van nieuw voedsel krijgt Fleur paniekaanvallen en slechts enkele producten komen door haar eigen keuring.

Ook de anderen hebben allemaal hun issues. Voedsel beheerst hun leven. Ze kunnen niet op vakantie, gezellig met iemand wat eten of voelen zich bezwaard omdat ze een verkeerd voorbeeld voor hun kinderen zijn. Daarnaast missen ze vaak essentiële voedingsstoffen omdat ze zo eenzijdig eten. Dat heeft zelfs gevolgen voor hun gezondheid.

bizarre eters rtl5

Een fobie voor of juist een verslaving aan voedsel is een onderschat probleem in Nederland. Het heeft niets te maken met anorexia of boulimia en pas sinds kort wordt een selectieve eetstoornis als officiële aandoening erkend. Alle deelnemers gaan in gesprek met Lieveke Goossens, een van de twee voedingspsychologen in Nederland. Zij probeert te ontdekken hoe hun probleem is ontstaan en coacht hen richting een gezond eetpatroon.

Bizarre Eters, vanaf maandag 2 maart , 21:30 uur RTL5

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Zondag 1 maart 2015 19:04
Ik had er al van gehoord. Het lijkt me interessant. Ik denk dat ik het wel ga kijken.
karlijnxxx - Zondag 1 maart 2015 19:06
Ik denk ook dat ik ga kijken! Klinkt interessant..
Amanda - Zondag 1 maart 2015 19:11
Ik weet niet of ik het ga kijken. Dingen triggeren mij de laatste tijd heel snel en ook hier door heb ik het iedee dat mijn eetstoornis wel mee valt omdat het niet zo 'extreem' is. Dat vind ik echt heel lastig.

Liefs
Marjolein - Zondag 1 maart 2015 19:18
Lijkt me interessant!
d - Zondag 1 maart 2015 19:35
Ik wacht hier al MAANDEN op. Wat leuk dat er een blog over is !
N - Zondag 1 maart 2015 19:47
Wauw dus de maandagavond op RTL 5 staat eerst in het teken van dwang, daarna van eten, mijn beide stoornissen (geweest)...
AnaMan - Zondag 1 maart 2015 20:18
Had van mijn 2e tot mijn 10e Selectieve ES... erg veel trauma's opgeleverd, want moeders vond dat natuurlijk niet zo leuk.

Ga zeker niet kijken.
Anaisa - Zondag 1 maart 2015 20:36
Ik kan echt slecht tegen dit soort programma's, die over dwang en eetstoornissen enzo op RTL 5, ik word ook heel snel getriggerd
kate02 - Zondag 1 maart 2015 22:11
Ik zag deze al op de reclame inderdaad! Hij staat ingesteld!
marleen - Zondag 1 maart 2015 22:28
waarom vinden ze dat het niets te maken heeft met andere eetstoornissen?
ik herken vanuit de an toch ook een heleboel zaken: het 'niet veilige' eten, het bang zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, bizarre eetgewoonten (zoals : geen warm en koud samen, eten dat mekaar niet mag raken, ...)
ik denk dat de grens soms toch kleiner is dan ze misschien denken
Eefje - Zondag 1 maart 2015 23:29
Bizar en onverantwoordelijk om zo eenzijdig te eten als je in verwachting bent!
M. - Maandag 2 maart 2015 11:18
Interessant! Ga het denk ik wel kijken, want ken een aantal dames in mijn omgeving met wat aparte eetstoornissen.Twee van deze meiden, lusten amper groenten en eten eigenlijk vooral vaak frituur, kant en klare pannenkoeken en chocolade en chips. Ze zijn overigens niet dik, maar juist aan de magere kant. Ze hebben wel uiterlijke kenmerken dat ze niet gezond eten, maar toch word dit niet zo snel opgemerkt als een es. Jammer, want gun het hen (en hun kinderen) toch echt dat ze ooit gezond gaan eten. Hopelijk geeft het programma nog wat tips.
Ingrid - Maandag 2 maart 2015 11:36
Ben zelf een beetje klaar met dit soort programma's, maar ik kan me wel voorstellen dat het interessant voor mensen is om naar te kijken.
Lisette - Maandag 2 maart 2015 13:26
Ik ga zeker kijken, het lijkt mij een enorm interessant programma. Overigens wel een beetje jammer van de tijd, want mijn dochtertje van 7 kijkt zulke programma's altijd mee, afhankelijk van de tijd.
Star* - Maandag 2 maart 2015 16:44
ik merk dat ik het lastig begin te vinden dat er de laatste tijd zoveel programma s zijn over stoornissen. Een keer een programma vind ik wel goed, alleen t lijkt bijna een hype te worden ofzo.. maar misschien ligt dat aan de fase waar ik zelf in zit. (een beetje los willen komen van alle problemen en ook weer bezig zijn met "normale" dingen).
Somebody - Maandag 2 maart 2015 16:48
Best vreemd.... Dat is toch vet slecht voor je als je in verwachting bent!!
Amanda - Maandag 2 maart 2015 22:39
Ik heb net gekeken toch wel. Maar vind het toch best vaag dat ze na een uitzending al weer andere dingen durven te eten. Ze doen het toch al heel lang zo, hoe kan dat zo snel veranderen dan. Ik heb mijn eetstoornis al een aantal jaar. Ik wil niemand beledigen hoor.

Liefs
Odette - Dinsdag 3 maart 2015 19:42
@Amanda een uitzending gaat over een aantal maanden intensieve behandeling.
yvonne - Woensdag 4 maart 2015 17:40
Ik zou met dennis weening willen praten over dit programma
Mijn zoontje heeft voedingsproblemen en hij zit in een eetcentra voor kinderen die problemen hebben met voeding...er zit meer achter dan we denken.
Voor meer info kijk op seyscentra eetproblematiek ...hier zul je van opkijken.
Ik ben zo blij dat ik de juiste hulp krijg voor mijn zoontje!

Dat moeten deze personen ook krijgen!

Groetjes yvone
ann - Woensdag 4 maart 2015 18:57
Ik vond het programma erg tegenvallen. Nogal sensatie gericht.
Heel veel aandacht aan het vreemde eetgedrag, en 'opeens' gaat het beter.
Zo jammer dat ze niet het proces laten zien, de strijd die deze mensen hebben geleverd om te komen waar ze aan het einde van de uitzending zijn.
Ik had echt zoiets van; was dit het nou?
Heb ooit een serie uit Groot-Brittanie gevolgd over hetzelfde thema, en dat was echt veeeeel beter. Veel meer diepgang, tips en therapieen.
J. - Donderdag 5 maart 2015 15:05
Sorry hoor, maar wat een dom nutteloos programma.. Ouders die hun kids verkloot hebben op eetgebied! Geef ze hun zin en wordt de underdog, en zie hier het resultaat.. Moet moeder niet net zo nodig in therapie.. Stuur ze maar 'n maandje naar Syrië of Afrika, en laat zien dat mensen daar gelukkig zijn met wat dan ook te eten! Hoezo verwend & verpest... En dan ook nog je ongeboren kind gezondheidsrisico's laten lopen??!
MissBMW - Dinsdag 17 maart 2015 20:28
Mooie aflevering gisteren en Dennis had mooie scherpe opmerkingen bij die Jacqueline Godschalk. Ze doet alsof want wij kennen haar.
Ohhhh wat is ze voor schut gegaan.
Oude vrienden en kennissen en exen en ex schoonfamilie hebben blauw gelegen van het lachen. Want ze is geen bizarre eters wat een acteer werk. Vooral die opmerking is dit geacteerd of is dit echt.
Wij hebben een Patalogische leugenaar gezien in de uitzending.
Jammer dat zei dit zo gespeeld heeft maar jah je moet wat doen voor aandacht hea  terwijl een ander wel de hulp en energie nodig heeft.
Als ze geen aandacht vraagt van mannen dan wel van haar zware ms (maar wel paardrijden)
En mannen duperen en financiël uitkleden daar is ze ook zo goed in.
Wij zien dubbele persoonlijkheden en dat is wel weer gebleken na ze mee heeft gedaan aan bizarre eters.
Ze eet gewoon alles en dit heeft ze niet haar hele leven een vorm van aandacht vragen. Want we kregen zelfs telefoontjes en smsjes wat zei in die uitzending deed omdat ze daar ook heeft gegeten en geen bizarre eetgewoontes had die ze nu opeens wel schijnt te hebben. Iedereen die haar goed kent heeft haar uitgekotst!