Bikinifitness: ongezonde Instagram trend

 

Ruim een week geleden plaatsten we een blog over Fitgirls. Deze werd enorm goed ontvangen. Veel van jullie waren het ermee eens en stoorden zich aan deze trend. Gisteren besteedde EenVandaag aandacht aan dit onderwerp. Hier wordt de trend doorgetrokken tot bikinifitness. "Op Instagram is bikinifitness de nieuwste trend. De lifestyle heeft veel weg van het klassieke bodybuilden; je laat op een podium je gespierde lichaam zien. Al staan bij bikinifitness de vrouwelijke vormen nog voorop." Let op: de beelden kunnen triggerend zijn.

De wedstrijden van deze sport zijn populair. Veel meiden met grote groepen volgers op Instagram willen een nieuw sportdoel en besluiten mee te doen aan een bikinifitness-wedstrijd. Lienke de Jong van @deargoodmorning (64.600 volgers) besloot vorig jaar om aan wedstrijden mee te doen en daarover te vloggen en posten op Instagram. Ook Marcella Niehoff (@fitpitje, 830 volgers) is door Instagram op het idee gekomen om ooit in glitterbikini op het podium te staan en haar sportlijf te showen in een bikinifitness-wedstrijd.

Dietisten en personal coaches krijgen steeds vaker de vraag van dames die ook zo'n lijf willen en aan bikinifitness willen doen. Maar sportdietist Sarai Pannekoek en fitnessinstructeur Guy Droog ontraden het veel van die meiden. De weg naar een wedstrijd is lang en zwaar. Zes keer per week trainen en bijna niets eten om een laag vetpercentage te bereiken. En na de wedstrijd heeft je lijf zo'n schreeuw naar eten dat vreetbuien gevolgd door enorme buikpijn geen uitzondering zijn. Geven de bikinifitness-toppers met zo'n streng regime dan wel het goede voorbeeld voor alle volgers van hun Instagramaccount? Bekijk de uitzending hieronder.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

-123- - Woensdag 10 augustus 2016 16:41
Dankje dankje duizendmaal dank
Sebastiaan - Woensdag 10 augustus 2016 17:28
Het leven draait om zoveel meer dan sport. Dat moeten mensen onthouden. Je moet niet wegvluchten van je problemen vanwege sport. Sporten is gezond, maar zorg ervoor dat het leuk blijft. Ik fitness nu 1/2 keer in de week met mijn vader en daar voel ik mij goed bij. Ook loop ik drie keer in de week hard en af en toe fiets ik ergens naartoe, uit vrije wil of als het moet. Maar slapen, eten, drinken, sociale contacten, liefde en plezier zijn minstens zo belangrijk.
Liadan - Woensdag 10 augustus 2016 18:15
Wat een verschrikkelijk zinloos fenomeen is het toch ook..
Nelle - Woensdag 10 augustus 2016 18:30
een vrouw hoort er toch zo niet uit te zien...
sh - Woensdag 10 augustus 2016 19:15
Ergens begrijp ik het commentaar wel maar dit zijn topsporters.
Het is niet zo dat je dit jezelf moet gaan opleggen omdat je niet blij bent met jezelf.
Lienke van deargoodmorning laat ook weten dat het erg zwaar is en niet iets wat je zomaar even doen.
Die zegt ook dat het lage gewicht niet gezond is en komt na de wedstrijd gewoon weer aan.
Dus haar vind ik geen slecht voorbeeld.
healthy happy plant based - Woensdag 10 augustus 2016 19:17
Ik vind dat lienke van Deargoodmorning overkomt als iemand die goed weet wat zij doet en sporten en aan haar lichaam werken is haar hobby en maakt haar gelukkig. Ze heeft ook juist gekozen om de wedstrijd in volgens mij oktober te laten vallen omdat ze er mentaal niet klaar voor is en de volgende wedstrijd pakt ze pas in april. Ik denk dus dat ze echt wel weet wat goed voor haar is en geen eetstoornis of iets dergelijks heeft.
Astrid - Woensdag 10 augustus 2016 20:48
Bikinifitness is een soort van topsport in de fitness wereld, en welke topsport (waarbij je je lichaam gebruikt) is wel volledig gezond? Ik vind wel dat meiden die meedoen met bikinifitness en dit delen op Instagram wel af en toe even een reality check kunnen doen voor de volgers: even duidelijk vertellen dat dit niet iets maintainable is, en dat ze 90% van het jaar niet op zo'n laag vetpercentage zitten of op een streng schema zitten als dat ze in de laatste weken voor de competitie zitten. Gelukkig doet lienke van deargoodmorning dat ook. :) Zelf heb ik ook een eetprobleem gehad, en ben ik nu ik genezen ben wel into fitness maar weet ik gelukkig van mezelf dat ik bikinifitness vanwege mijn verleden niet als doel moet zien, maar ik vind het wel leuk om er van anderen over te lezen en zien en heb ontzettend veel respect voor de meiden die er gezond mee kunnen omgaan en er oprecht blij van worden. :)

Natuurlijk kan bikinifitness op Instagram triggerent zijn voor mensen, maar daar is niet altijd wat aan te doen. Een foto van drinkende mensen kan voor een ex-alcoholist ook een trigger zijn, om het maar even te vergelijken. Als je wordt gettiggerd door bepaalde Instagram accounts is het veiliger om deze niet te volgen en niet op bepaalde Hashtags te klikken, for your own safety.
Anne - Woensdag 10 augustus 2016 23:59
Wow, mn eerste gedachte? " t zijn net barbies, je weet wel van die poppen waar je vroeger mee speelde...." hun lijf is mooi, maar niet zo afgetraind... (of is dit mn es die dit zegt?)
Anne - Donderdag 11 augustus 2016 01:09
Cassel Ho van Pop Pilates heeft dit ook gedaan ,zo'n wedstrijd, en zij kreeg er wel een eetstoornis door.Ze heeft er openlijk over verteld.
Ik geloof niet dat iemand dit kan doen zonder gevolgen, of het nu lichamelijk is of geestelijk.Waarschijnlijk allebei.Als zij ermee stoppen, wat dan ?

Het is ook zo narcistisch.Alsof de wereld zit te wachten op het "bewonderen van hun lichaam ".Maar goed, dat geldt voor elke topsporter.
Het is niet iets wat bij een normaal leven hoort, het is voor mensen die hun leven willen wijden aan hun eigen lichaam.
RosieV - Zondag 14 augustus 2016 22:01
Ik vind het zelf echt niks om aan te zien, bikini fitness. Zowel het mannelijke body building als dit, het is 3x niks. Wel echt een eye opener voor veel mensen denk ik.
julia - Donderdag 20 oktober 2016 11:40
hallo ik ben julia en ik heb een eetstoornis anorexia.
en ik merk toch wel dat sommige dingen best wel een grote invloed kunnen hebben niet alleen op mij maar ook op andere meiden en dames maar ook jongens met een eetstoornis,die echt kunnen werken als een trigger voor je eetstoornis,en waar door je nog meer in je eetstoornis verstrikt raakt.fitgirls zijn daar een voorbeeld van die internet rage waar in meiden en jongens te zien zijn die bij tot geen suikers eten en veel bezig zijn met sporten en te vertellen hoe gezond ze wel niet bezig zijn.maar ze beseffen niet dat er ook een andere kant is namelijk dat als je een eetstoornis hebt dat dit dan niet echt helpt en je .je daar door laat beinvloeden.ze denken daar niet aan met hun tips en eetdagboeken.als je moet aankomen is dit niet leuk om deze trend te zien.ik vind het daarom erg moeilijk als je net als ik en vele andere meiden van proud nog moet aankomen en dit nu een zwakte punt is en dit dan niet is waar je een voorbeeld aan hebt,en ook is iedereen anders en heeft en heb je als je wilt aankomen meer nodig dan wat in deze blogs word geschreven.p.s. scarlet,nouska,sandra en laura jullie blogs zijn een inspiratie.
Annemoontje - Dinsdag 11 april 2017 17:07
Belachelijk bodyfitness, Lienke de Jong je ziet er nu veel beter uit!