Autisme: de regels van Matthijs

 

Vanavond kan je kijken naar een indrukwekkende documentaire getiteld: De regels van Matthijs. In De Regels van Matthijs filmt regisseur Marc Schmidt zijn jeugdvriend Matthijs, die als autist wanhopig orde in de chaos om hem heen probeert te scheppen. Mensen zijn onvoorspelbaar en onbetrouwbaar, ze houden zich niet aan de logica van zijn denken.

Matthijs neemt ieder gesprek dat hij voert op en archiveert het, de archieven reiken tot het plafond. Als de woningbouwvereniging hem uit zijn woning dreigt te zetten, ziet Matthijs zelfmoord als enige uitweg.

De regels van Matthijs

De Regels van Matthijs ging op het Internationale documentaire filmfestival Visions du Réel in Lyon in premičre en won daar de Grand Prix voor Internationale Beste Lange Documentaire. De jury was onder de indruk van de documentaire over de vriendschap tussen de filmmaker en zijn autistische vriend Matthijs:

'With love and courage the filmmaker places us face to face with his childhood friend. This film crosses a border into the unknown and mysterious world of autism. Matthew's Laws gives us the opportunity to experience friendship and self-determination in the face of society's demands from a unique point of view.'

De regels van Matthijs

In Nederland zijn naar schatting 85.000 45-plussers met een vorm van autisme, waarvan meer dan de helft nooit de juiste diagnose heeft gekregen. Matthijs was 28 toen de diagnose Syndroom van Asperger werd gesteld. Er is sinds een aantal jaren een lijst met kenmerken die het voor behandelaars makkelijker maken om autisme te herkennen. In de loop van 2012 komt er voor psychiaters, psychologen en psychiatrisch verpleegkundigen een diagnose- en behandelrichtlijn voor volwassenen.

De regels van Matthijs

De Regels van Matthijs gaat in competitie op het Nederlands Film Festival in Utrecht en dingt mee naar Het Gouden Kalf in de categorie Beste Lange Documentaire.

Bekijk De Regels van Matthijs

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Na afloop van de uitzending op maandag 8 oktober zendt Holland Doc 24 een interview met regisseur Marc Schmidt uit.

Vanavond om 23:00 uur op Ned 2.
Zie voor meer informatie: matthewslaws.com.
bron: dokument.ncrv.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

sterre_never - Maandag 8 oktober 2012 19:12
Denk niet dat ik hem vanavond ga zien, word me wat te laat, maar ik ga nog even op zoek naar een rustig moment om hem wel te kijken. Ben erg benieuwd..
Chune - Maandag 8 oktober 2012 20:04
Ik wil deze film/documentaire echt heel graag zien!
Scared - Maandag 8 oktober 2012 20:30
Ik vind het altijd moeilijk om naar dergelijke programma's te kijken, dan denk ik dat mensen denken dat ik ook zo ben en dat wil ik niet. Ik ben niet zo.
Freekje - Maandag 8 oktober 2012 20:47
@ Scared

Ik ben het echt helemaal met je eens!
Door dit soort documentaires worden alle vooroordelen in stand gehouden..
Eigenlijk zou ik een docu willen zien over de "normale autist"
Scared - Maandag 8 oktober 2012 20:54
@ Freekje

Ja, vind ik ook. De autist die een relatie heeft, werk heeft en ook kinderen heeft die hij/zij kan opvoeden.
Het is of agressief, of heel erg ingetogen en dwangmatig, wordt geil op treinen en heeft geen seks. Bah.

@scared - Maandag 8 oktober 2012 21:00
Maar deze mensen bestaan er toch ook veel & daar mag het toch ook in een docu over gaan? Mij lijkt de docu heel indrukwekkend. En natuurlijk weet ik dat er veel meer en andere vormen van autisme bestaan.
Scared - Maandag 8 oktober 2012 21:14
Ik zeg toch niet dat die mensen niet mogen bestaan? >.>
Freekje - Maandag 8 oktober 2012 21:24
De mensen bestaan inderdaad wel, maar de informatie die over autisme wordt gegeven is heel eenzijdig.
Ik heb het idee dat de media het klassieke beeld van een autist in stand wil houden
en dat is wat mij stoort.
Scared - Maandag 8 oktober 2012 21:33
Ja Freekje heeft gelijk. Het autisme op tv verhaal is net zoals het eetstoornis verhaal op tv. Allemaal eenzijdig .
@scared - Maandag 8 oktober 2012 21:41
Ik begrijp het.
Lauren - Maandag 8 oktober 2012 21:44
@scared
Ik snap wat je bedoelt, dat je het idee hebt dat alleen de "erge" gevallen in beeld worden gebracht. Maar ik denk dat het het beeld wat jij schetst,
"De autist die een relatie heeft, werk heeft en ook kinderen heeft die hij/zij kan opvoeden." wel weer een heel ander uiterste is.


Freek - Maandag 8 oktober 2012 21:47
'de Freek' van het forum is het eens met Freekje. Toch snap ik het ergens wel, een 'normale' autist is niet interessant genoeg, en zo gaat dat met alles. Mensen willen sensatie zien, al vraag ik me wel af of dat intentie van deze documentaire maker is ;). Moeilijk punt dit.
anoniem - Dinsdag 9 oktober 2012 05:38
Hier een ervaringsdeskkunde over autisme.
Autisme is inderdaad bij iedereen weer anders. En iedereen heeft andere problemen of last van andere dingen
Een autist die een relatie heeft, werk en ook kinderen die hij zij kan opvoeden kan zeker voorkomen.
Ik vind ook dat de informatie eenzijdig is en denk ook dat vooroordelen er door in stand worden gehouden.
@anoniem - Dinsdag 9 oktober 2012 09:07
De docu is een portret van een jeugdvriend, Mathijs. Het is geen informatieve docu over autisme.
Freekje - Dinsdag 9 oktober 2012 16:14
@ Lauren

Dit is absoluut niet waar! Ik denk (weet bijna zeker) dat juist 7 van de 10 autisten een redelijk normaal leven leiden, maar daar hoor je niet veel over omdat die niet opvallen.
De andere drie van de tien zijn misschien gevallen als dat je in het filmpje ziet.

Freekje - Dinsdag 9 oktober 2012 17:25
En trouwens. Zo zie je maar weer wat voor een vooroordelen ontstaan.

"De autist die een relatie heeft, werk heeft en ook kinderen heeft die hij/zij kan opvoeden."
MarliekeArianne - Dinsdag 9 oktober 2012 19:13
Ik heb 'm op het NFF gezien en vond het een prachtige, heftige, mooi gemaakte, eerlijke en schrijnende documentaire. Matthijs is niet iemand die het beeld van 'de autist' bevestigd of zoiets. Hij, zijn verhaal, laat juist zien dat iedereen, en dus ook elke autist, anders is en dat het daarom soms zo moeilijk is de hulpverlening op het juiste niveau te krijgen. Daarnaast heeft Matthijs ook nog iets van manische depressiviteit of bipolairs, dat maakt zijn situatie nog gecompliceerder. Hij legt zelf in deze docu heel helder uit hoe het in zijn hoofd werkt. Doordat de filmmaker zo'n goede vriend van hem is is de documentaire heel bijzonder geworden. Bekijk 'm (hij staat nu op uitzendinggemist) en oordeel dan opnieuw. Het verhaal van Matthijs is uniek en niet generaliserend. Het is schrijnend, puur, echt en het is belangrijk dat dit verhaal de wereld in gaat!
Eef - Dinsdag 9 oktober 2012 20:25
Ik ben het eens met Freekje :)!
Er zijn inderdaad veel mensen die met een beetje hulp van naasten zich prima redden, hier en daar zijn ernstigere gevallen die een ander soort hulp nodig hebben en daardoor opvallen.
Maargoed zo heeft iedereen toch zijn/haar ding.

Deze docu gaat meer over hem als persoon zelf. Vond het trouwens een heftige maar heel mooie documentaire.
jacoba pel - Woensdag 10 oktober 2012 11:24
ik heb de film gekeken. Het heeft heel veel indruk op mij gemaakt. Ik vond de filmaker heel integer.Ik vond het heel leerzaam, omdat ik ook met mensen met autisme werk.Niemand is gelijk maar toch kunnen we leren van dit document . Toen Matthijs zei dat de filmer voor hem leesbaar was en dus voor hem een veilig persoon dacht ik ja dat is belangrijk. Iedereen heeft mensen nodig , al is het er maar 1 , die afleesbaar is en echt. Zo wil ik ook graag zijn voor de ander.
Hoe verdrietig ook de situatie , voor Matthijs klopt het nu en heeft hij rust.
Oliesjeik - Woensdag 10 oktober 2012 11:40
Ik denk dat in deze docu goed duidelijk is gemaakt dat dit niet zozeer over autisme gaat maar over Marcs beeld van Matthijs. Desalniettemin kan dit inderdaad de vooroordelen in stand houden, maar het is denk ik eerder bedoeld als een soort portret.
Eigenlijk precies wat MarliekeArianne zegt dus :)

Wel een indrukwekkende docu... Of hoe je het ook wil noemen :P
pimpampoentje - Donderdag 11 oktober 2012 22:52
wow..heftig ik vind het een goeie film
het is misschien een persoonlijk verhaal, maar ik denk dat veel mensen wel iets herkennen. of ervan kunnen leren. voor mij was het fijn, om te zien dat ik niet de enigste ben met bepaalde denk patronen. en ik zie zijn manier van controle net zoals ik mijn manier heb gevonden in (niet) eten. (jah, ik weet het is schijn controlle)
de wereld is voor mij net een toneelstuk waar ik in gezet ben zonder rol en tekst. ik snap er geen bal van, en het zijn niet mijn regels. er is geen eerlijkheid iedereen doet wat ie niet zegt en zegt wat ie niet bedoeld.
Sarah Morton - Dinsdag 6 november 2012 14:50
Beste redactie,

Proud 2b me,
zelf ben ik ook onder de indruk van deze docu. Heftig, eerlijk en schrijnend. Matthijs is/was een bijzonder mens.

ā€œIk vind jou een toegankelijk en leesbaar persoonā€, vertelt hij zijn jeugdvriend, terwijl hij in de camera kijkt.
Al verwoordt de vriend het niet altijd, er wordt onmiskenbaar een boodschap overgebracht.
Matthijs voelt zich veilig bij hem en had hulp van vertrouwde mensen willen krijgen die met hem meedenken, in plaats van kille instanties die hem een kant op willen duwen.
Wanneer mensen rekening houden met elkaar en de ruimte geven, nemen psychische problemen ook af. Verschillen tussen mensen dragen bij aan een veerkrachtige en diverse samenleving. Iedereen heeft zā€™n eigen talenten en gebreken.

Het 'makkelijker maken om een diagnose te stellen' was voor mij juist bijna een doodsteek. Met zes jaar ben gediagnosticeerd. Doordat je een stigma hebt, wordt alles wat mis gaat aan jou of aan je 'ziekte-beeld' geweten.
Geen school durfde me meer aan te nemen. De enige optie die overbleef was een school voor Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen.
Ook kreeg ik vanwege mijn slechte functioneren (door onveiligheid) een 24-uurszorggindicatie van dezelfde 'gespecialiseerde' school.
Met steun en hulp van mensen die wel in me geloofden en mijn kwaliteiten zagen, heb ik zelfstandig en zinvol leven op kunnen bouwen. Ik woon nu op mezelf.

Mooi dat jullie deze film onder de aandacht brengen, maar jammer dat jullie het gebruiken als marketing voor ziekte-beelden.
Eva - Donderdag 8 november 2012 10:56
Deze documentaire gaf een goed beeld van hoe autisme kan werken in iemands hoofd. Ook ik ben sinds kort gediagnostiseerd met ASS... en ook ik heb (net als mensen hierboven al schreven) een 'normaal' leven.
Ik ben geen Matthijs: ik verbouw mijn huis niet en werk ook niet met een geheel nieuw-datum-stelsel. Toch vind ik dat deze documentaire wel een goed beeld geef van hoe ASS in een 'hoofd' kan werken en wat dat betreft herkende ik mij wel in Matthijs.
Ik vind dus niet dat hier een stereotype autist is neergezet. Die films bestaan er ook, google maar eens en je vind veel filmpjes over mensen: https://youtu.be/aV_vCNy5TAE

Ik vind dus juist niet dat vooroordelen in stand worden gehouden met de regels van Matthijs. De documentaire laat juist goed de wereld zien waarin iemand met ASS leeft en hoe moeilijk het leven met ASS kan zijn.
Iris - Vrijdag 25 januari 2013 14:30
Helemaal eens met Eva dat de docu goed weer geeft hoe autisme kan werken. Heb zelf ook autisme, klassiek autisme.
Maar ik heb gewoon vrienden, werk, een normaal rijbewijs.
Autisme is niet voor niks een spectrum stoornis. Bij iedereen uit het zich weer anders, net zoals bij eetstoornissen. Heb ook paar jaar terug eetproblemen gehad.
Vond vooral Matthijs z'n tel-systeem heel interessant.
Heb ooit een filmpje over autisme gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=h-3kboOPsBk.
sytscke - Zaterdag 9 februari 2013 21:46
ik den autisme en ik gluies de la tourettegroetje van sytscke
sytscke - Zaterdag 9 februari 2013 21:47
ik hep respek voor iris
anoniem - Zaterdag 12 december 2015 14:05
Ik heb ook slechte ervaringen met het "hulpverlenersteam" dat Matthijs ook had.
Ik had dezelfde ambulant begeleider.
Zij bieden geen goede hulp,ik ben ook compleet aan mijn lot overgelaten door Autismeteam Noord Nederland locatie Groningen.Bepaalde dingen van Matthijs herken ik wel.Ik verbouw niet,maar ben wel erg dwangmatig.ook de drang naar volledigheid en duidelijkheid.Dat juist een "autismeteam" daar niet aan voldoet,en autistische mensen aan hun lot overlaat,is zeer kwalijk.
Frans - Zondag 25 september 2016 21:40
ER IS MEER BEGRIP .