Ons gedrag op Whatsapp

 

Via de website Froot.nl kwam ik een tijdje geleden een grappig artikel tegen over verschillende soorten mensen binnen een whatsappgroep. Ik ben toen eens verder gaan denken en kwam erachter dat het sowieso allerlei verschillende manieren van berichten en reageren zijn via Whatsapp. Na een tijdje Whatsappen met mensen, leer je zijn of haar whatsapp gedrag kennen. Dit gedrag kan natuurlijk veranderen wanneer de ontvanger of verstuurder verandert.

In deze blog beschrijf ik een aantal manieren van Whatsapp gebruik in de vorm van verschillende types. Ik ben benieuwd welk type Whatsapper jij bent en welke type je prettig of juist irritant vindt als Whatsapp contact.

whatsapp

1. Trage reageerder
Bij sommige mensen vraag je je af waarom ze Whatsapp hebben. Die kan je bijna nog beter een brief sturen per post, want dan krijg je nog sneller reactie. Whatsapp is er toch voor om even snel een berichtje heen en weer te sturen en niet om na 3 dagen pas te reageren?

sloom

2. Snelle reageerder
Er bestaan ook mensen waarbij het lijkt alsof ze 24/7 online zijn, simpelweg omdat ze altijd binnen een minuut reageren. Dat is natuurlijk heel fijn. Al is het soms wat onhandig als je gewoon even kort wat wilt zeggen en niet direct weer wil reageren... want nog voordat je dan offline kunt gaan is de ander al online. Dan is het toch wel een beetje lullig om dan ineens snel offline te gaan.

3. Niet te stoppen
Er bestaan ook mensen die gewoonweg niet te stoppen zijn op Whatsapp. Het lijkt bijna of je die mensen aan de telefooon hebt omdat ze maar blijven doorpraten. Even een kort berichtje heen en weer sturen is er bij dit soort mensen niet bij. Hier zit je minstens een half uur aan vast.

sloom

4. Foute plaatjes verstuurder
Heb jij vrienden in je contactlijst staan die je voortdurend lachwekkende plaatjes en filmpjes sturen? Ik wel! Gelukkig zijn het ook echt plaatjes en filmpjes waarom ik kan lachen. Ik heb daarentegen ook weleens een contact gehad die altijd hele vieze plaatjes en filmpjes stuurde, dat vond ik niet zo leuk. Kortom: mensen die meer plaatje en filmpjes versturen dan praten is een een bestaande groeps Whatsappers.

sloom

5. Afwachter
Ik vind het soms best jammer dat ik sommige mensen op Whatsapp heb die nooit wat zeggen. Ik vraag me dan af waarom we elkaar op Whatsapp hebben: Mensen die altijd afwachten en nooit vanuit zichzelf een bericht sturen op Whatsapp. Is dat uit onzekerheid of vanuit het niet houden van Whatsappen? Wie herkent dit en kan het uitleggen?

6. Controlfreak
De behoefte aan controle is bij veel mensen een bekend iets. Dit kan echter ook wat extremere vormen aannemen op Instagram. Mensen controleren voortdurend of jij de berichten al hebt gelezen en wanneer je dit hebt, maar nog niet hebt gereageerd, dan doen ze navraag.

controi

7. Typmiep
Soms ben ik met iemand aan het Whatsappen en dan die ik dat die persoon al een paar minuten druk aan het typen is. Ik wacht rustig af en verwacht een flink verhaal te ontvangen. Na 5 minuten wordt er eindelijk op enter gedrukt.... 'Ja, leuk'. Twee woorden? Je was minstens 4 minuten lang aan het typen. Wat is er met al die tekst gebeurd?

8. Enteraar
Ik weet niet waarom mensen dit doen, maar ik kan het vreselijk irritant vinden. Ik weet dan ook altijd direct wie het het is ik in 1 minuut tijd 8 Whatsapp berichten hoor binnenkomen. Deze persoon drukt namelijk na iedere 2 of 3 woorden op 'stuur' waardoor 1 zin minstens 3 berichten nodig heeft. Ploing, Ploing Ploing, Ploing, Ploing....!

enter

9. Ongeduld
Sommige mensen hebben gewoon geen geduld op Whatsapp en die begrijpen niet dat je soms, heel soms, ook gewoon even iets anders aan het doen bent, druk bent of even geen zin hebt om te Whatsappen. Reageer je dan langer dan een uur niet, dan worden er vraagtekens of andere symbolen gestuurd. Help!

x

10. Geitenwollensok
Mijn beste vriendin heeft geen Whatsapp, want ze heeft nog een Nokia uit 1980 ofzo ;) Mensen die niet Whatsappen bestaan er dus ook gewoon nog. Niet altijd even handig, maar soms wel zo rustig voor die persoon zelf.

Welk gedrag op Whatsapp herken jij?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

-Loved- - Zaterdag 20 december 2014 19:20
hahahahahah, geweldig :D
Maanmeisje - Zaterdag 20 december 2014 19:43
Ik heb geen eens Whatsapp.
Kim - Zaterdag 20 december 2014 20:13
Super leuke blog haha! Ik word altijd een beetje boos als je ziet dat iemand wel online is geweest maar niet heeft gereageerd op een berichtje.
Pinda. - Zaterdag 20 december 2014 20:14
Hahahah heel leuk en herkenbaar. :p
Ik ben een typmiep :')
phillipa - Zaterdag 20 december 2014 20:21
hahahah dit dus precies zo
RosieV - Zaterdag 20 december 2014 20:24
Ik word ook wel boos als iemand niet reageert terwijl die het wel leest. Maar dan heeft het er wel mee te maken hoe die normaal doet, en voor hoelang die niet reageert.
Want negeren is gewoon echt een gemene manier van handelen.
M. - Zaterdag 20 december 2014 20:34
Ben niet zo'n fanatieke what's apper. Heb ook alleen what's app thuis, omdat ik alleen internet op wifi heb. Ik ben zeker een trage reageerder :P. En daarbij heb ik een zoontje van 1, waarvan ik het jammer zou vinden dat hij mij later herinnert als Moeder-die-altijd-achter-haar-telefoon-verscholen-zat. Als het écht belangrijk is, dan bellen ze maar:P. Verder vind ik het wel leuk om te hebben, om foto's en filmpjes mee te versturen en te krijgen en contact te houden met mensen. Het is ook erg handig als je een keer met meerdere mensen wilt afspreken. Dan is zo'n groepsapp erg handig. Maar vind het niet een vervanger van een "echt" gesprek. Er is heeeeel vaak miscommunicatie via what's app. Zie vaak mensen om me heen die veel ruzie maken over what's app. Meestal gaat het dan om dingen die verkeerd geïnterpreteerd worden of omdat iemand niet snel genoeg reageert. Ik snap zelf niet zo goed waarom mensen zich daar druk om maken; kennelijk had die ander even iets anders aan zijn of haar hoofd of kwam er iets tussen. Heb ik ook zo vaak.
leoni - Zaterdag 20 december 2014 20:45
ik ben 1 of 5. mijn reden van 5. Ik bel liever iemand dan dat ik een berichtje moet sturen, ben altijd zo lang bezig met een woordje die letters zo klein zijn ten opzichte van mijn vingers. Steeds de verkeerde letters enz. Verder ligt mijn telefoon soms dagen met een lege accu ergens zonder dat ik erna omkijk, dus ook een trage reageerder kan ik zijn ;) Ik stuur wel netjes iets terug als ik een app heb, maar word het een langer gesprek dan bel ik toch liever diegene even op en begint het gesprek met, ik dacht ik bel maar even is wat makkelijker dan die berichtjes ;)
Miekio - Zaterdag 20 december 2014 20:52
Ik ben zo'n iemand die vaak wel snel leest maar niet 1,2,3 reageert.
Maar heb niet altijd de kans, behoefte, mogelijkheid, tijd, zin, ... om te reageren, ik ben er toch niet om altijd maar klaar te staan voor anderen? Als ik een lekkere film kijk, kan ik in de reclame wel even snel lezen wie wat heeft gezegd, maar ik reageer liever later met aandacht, dan "ff snel" afhandelen.
Soms reageer ik dan pas uren later, soms wel een dag later.
Maar gelukkig ben ik irl ook zo traag dus ze weten het wel.
miri - Zaterdag 20 december 2014 21:41
jaa ik kan wel antwoord geven op je vraag over het hebben van whatsapp en niet mensen berichtjes sturen. Voor mij is whatsapp simpelweg een manier om met mensen te communiceren, gratis. Dus gratis sms. En ik ga niet smssen als dat niet nodig is, dus ook niet whatsappen. Als ik benieuwd ben hoe het met iemand is, whatsapp ik dat. Maar dat doe ik niet naar iemand die ik in mijn lijst heb staan waarbij ik niet benieuwd ben...
Dus ja, zie het als een telefoonlijst. Je belt niet iedereen die je in je lijst hebt staan, alleen degene die je wilt.
Fire - Zaterdag 20 december 2014 21:43
Ik ben een afwachter vrees ik... Ik kan alleen makkelijk appen met goede vrienden, en dat zijn er een stuk of vier. Met alle andere mensen in mijn lijst vind ik spontaan contact een stuk moeilijker en daarom zal ik niet zo snel uit mezelf een gesprek beginnen.
bernice1991 - Zaterdag 20 december 2014 22:02
Haha briljant!
Op whatsapp heb ik mijn meldingen uit staan. Anders krijg ik zoveel berichtjes binnen. Ik vind het niet nodig elk moment paraat te staan voor m'n berichtjes. Sterker nog, soms gaat er een dag voorbij dat ik ineens zie dat ik suuuuper veel berichtjes heb. Dan heb ik het dus gewoon veel te druk om te reageren. Mijn vriendinnen weten ook dat zij beter kunnen bellen als ze snel iets moeten weten.
Birdy - Zaterdag 20 december 2014 23:54
Eens met Miekio. Ik ben een trage reageerder (wel zelfde dag, meestal binnen een paar uur maar niet meteen) en kan het super irritant vinden als mensen zeggen 'jaaa je hebt het wel gelezen, waarom reageer je niet?'. Alsof ik altijd paraat moet staan om meteen terug te appen. Ik heb meer dingen te doen en laat echt niet spontaan alles uit mijn handen vallen omdat iemand a la minuut antwoord wil. Ik ga echt niet terug appen als ik in de les of op de fiets zit of een vriend/vriendin op bezoek heb of weet ik veel. Dan wachten ze maar ;)
Birdy - Zaterdag 20 december 2014 23:54
Super grappige blog trouwens met die foto's :')
Tara - Zaterdag 20 december 2014 23:56
Trage reageerder, echt heel erg :')
Petra - Zondag 21 december 2014 09:28
Ik heb geen Whatts app. Lekker rustig.
lunetha - Zondag 21 december 2014 10:26
ik ben soms een afwachter en soms een trage reageerder. Maar ik vind nr 8 echt zo irritant!
T - Zondag 21 december 2014 10:45
ik word altijd heel onzeker als iemand online is maar niet reageert..
zelf ben ik echt bijna altijd online :')
oeps, ik ben wel heel verslaafd. dat zeggen mensen om me heen ook.
maar ik ben zo'n control freak die niets wil missen en niemand wil negeren..
Maanmeisje - Zondag 21 december 2014 11:20
Er staat trouwens 27/4. Vier dagen van 27 uur in een week lijkt me best weinig ;-).
annelie - Zondag 21 december 2014 11:28
Ik ben denk ik de trage reageerder in lichte mate Haha :)
R - Zondag 21 december 2014 11:49
Ik ben denk ik de trage reageerder en ik erger me altijd heel erg aan mensen met ongeduld. Dan heb je eindelijk gereageerd en denk je er even vanaf te zijn, sturen ze weer meteen wat terug :')
Rosa_Hope - Zondag 21 december 2014 12:05
Ik heb nog geen whatsapp
S. - Zondag 21 december 2014 12:43
Ik gebruik het nauwelijks. Ik ben het wel met miri eens. Handig om te laten weten hoe laat ik bv. thuis kom, maar niet voor allerlei onzin.

En wat betreft 5: ik ga ook niet zomaar naar iedereen berichtjes sturen. Waarom zou ik dat doen? Omdat ze toevallig in m'n lijst staan? Snap ik niets van. Maar goed, ik snap FB, twitter en al die zooi ook niet.
Pleun - Zondag 21 december 2014 15:54
Ik reageer ook traag, ik haat het om steeds maar die telefoon in m'n handen te hebben, irriteer me er ook mateloos aan als mensen dat doen waar je mee hebt afgesproken.. Maar ik lees soms wel even snel wat iemand gestuurd heeft maar reageer dan niet omdat ik bijvoorbeeld even lees als ik voor het stoplicht wacht of geen tijd heb of wat dan ook. Ik voel me ook niet verplicht om meteen te antwoorden, als iets belangrijk is kunnen ze me ook bellen. Ik bel sowieso liever, stuk makkelijker. En het scheelt enorm dat m'n vrienden dit weten, krijg je ook geen gezeur over dat je niet meteen antwoord. Ow en de foute plaatsjes, helemaal favoriet, mijn zusje en ik doen dat vaak.
ano - Zondag 21 december 2014 20:17
Geitenwollensok hier hahahaha
nienke - Maandag 22 december 2014 03:03
Ik stuur teveel plaatjes 😁 geen vieze meer grappige xd
lalala - Zaterdag 4 juli 2015 00:08
hahahahaha herkenbaar maar het is wel leuk en grappig!
Arendina - Donderdag 9 juli 2015 00:10
eens met Miekio , en daarbij ben je niet verplicht om direct te antwoorden.
het is aan jou om te bepalen of je reageer of niet .
de tempo bepaal jijzelf en niemand anders ;)
the one - Zaterdag 28 november 2015 13:32
Mogen er opeens geen verschillende mensen meer zijn?
marcel - Vrijdag 11 maart 2016 05:37
Hey,
leuke dingen die voorbijkomen, heel herkenbaar van het gedrag van andere ennnuuhh iikkuh. hahaha
marcel - Vrijdag 11 maart 2016 05:39
en jaaa, IK vind het irri als iemand je vraagt zet ff op de app en vervolgens daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaagen erover doen om zelf te reageren. heeeeeel IRRI
Mij - Dinsdag 16 augustus 2016 14:26
Super irritant als iemand wél je app gelezen heeft maar niet reageert, je hebt dus wél tijd en interesse om op je telefoon te kijken dus dan heb je ook tijd om te reageren, bv: geen zin! Geen tijd! Ben druk! Enz = 2 sec werk!
maatje - Maandag 13 februari 2017 01:13
Ik vind het storend als je wat vraagt en een antwoord verwacht en diegene na uren of dagen zelfs niet reageert. En het bericht wel gelezen is. zelf een korte bevestiging blijft uit. Hier erger ik me onwijs aan. Misschien beter een brief schrijven voortaan.
Gr
lieke - Donderdag 3 augustus 2017 16:54
Net zoals Maatje zegt, vind ik het ook super irritant als iemand belooft je te bellen omdat diegene notabene wat van jou wil en dat vervolgens niet doet. Vervolgens stuur je een whatsapp met de vraag om te reageren, je ziet duidelijk dat diegene je bericht gelezen heeft, maar nog steeds niet reageert. Op mij komt dat over alsof de persoon je gewoon niet serieus neemt. Ik reageer dan meestal helemaal niet meer…ook al vraagt de persoon in kwestie wanneer je datgene af hebt voor ze; dat verwachten ze dan weer wel. Jammer dan.
An Olsthoorn - Woensdag 13 juni 2018 07:57
Negeren van whatsapp.berichtjes is een kwetsende manier van handelen.
X - Donderdag 27 december 2018 00:47
Ook als je om 17:40 uur een berichtje kreeg van gisteren om 22:00 uur? Terwijl je wel om 22:09 nog gecontroleerd hebt en geen berichten had?
Is het dan nog steeds zo storend vraag ik me af? Wie besodemietert wie vraag ik me dan af?
Irritatie - Maandag 8 april 2019 17:53
Wat n controle freakerij zeg. Niet iedereen staat jolend en vrolijk in het leven... nu worden we al in categoriën gedeeld... bah
Tamara - Woensdag 26 juni 2019 18:54
Hihi, mensen zonder whatsapp in 2014.

5 jaar later:
- zonder smartphone kan je niet mee mee komen in de samenleving
- zelfs mijn opa en oma hebben whatsapp
Tamara - Woensdag 26 juni 2019 18:55
Ik bedoel: *niet meer meekomen*
Emma - Maandag 10 februari 2020 13:40
Wat ik niet kan begrijpen is dat er contacten zijn die nagenoeg altijd, maar echt nagenoeg altijd, online lijken te zijn.
Je stuurt iets en per direct heeft hij/zij 't gelezen en of geantwoord.
Bestaat er dan nog een leven naast de Smart-/I-Phone????
Abitay - Zaterdag 22 februari 2020 00:08
Taal
Abitay - Zaterdag 22 februari 2020 00:08
Taal Nederlandse leren
Nathalie - Vrijdag 3 juni 2022 12:51
Komt er een urgente vraag dan reageer ik, gaat het over koetjes en kalfjes en hoe het gaat, dat reageer ik wanneer ik daar tijd en zin in heb, maar dan wel met oprechte aandacht voor die ander. In dat laatste geval zie ik whatsapp als visite. Leuk, maar ik kan m’n voordeur niet de hele dag open doen voor een ieder die te pas en te onpas op de bel drukt en verwacht dat ik meteen tijd maak.

Ik irriteer me mateloos aan mensen die beledigd doen omdat er niet meteen gereageerd wordt. Vind het zelfs onbeschoft. Zou het Mssn kunnen dat mijn leven niet alleen om jou draait? Dat ik het druk heb? Even de puf niet heb om de hele dag op al die shitload te reageren? Jij appt namelijk maar naast jou nog 20 anderen… moet ik dan de hele dag op m’n tel zitten zodat jullie je niet onzeker hoeven te voelen?
Of mensen die onzeker en moeilijk doen omdat je wel online bent maar niet op hen reageert… (control freak alert!) Mja… mssn ben ik iets aan het regelen of bezig voor m’n werk, ben ik in gesprek met iemand die op dat moment hulp nodig heeft of n urgente vraag heeft. App ik mn afspraak dat ik een paar minuten te laat ben… op dat moment heeft dat voorrang tov jouw appje over je nieuwe schoenen!
Tip voor deze mensen; het draait niet allemaal om jou en het zegt niet altijd iets over jou, maak jezelf niet zo gruwelijk belangrijk, soms heeft een ander gewoon even wat anders aan z’n hoofd. Ben niet zo co-dependent!
Martine - Zondag 28 mei 2023 22:25
Voor mijn werk ben ik vaak online en dan heb ik geen tijd (en daarna geen puf meer) om op andere appjes te antwoorden. Zo lastig. 'Je was online'.

Ik vind het best wel lastig om na een dag voor de klas in de avond nog te gaan zitten appen. Doodmoe. Ik ben dus zoiemand die drie dagen (soms langer) niet reageert.... Niet uit desinteresse (soms wel). Gewoon door vermoeidheid en doordat de dag te kort is en ik graag ook nog eens lekker een boek wil lezen.