Hoe belangrijk is humor voor jou

 

Humor is iets wat mensen verbindt, iets wat relativeert in moeilijke tijden en iets waar je je gevoelens in kwijt kan. Voor veel mensen is het ontzettend belangrijk. Het is ook niet voor niks dat het algemeen bekend is dat lachen gezond is. Humor heeft voor mij niet altijd direct te maken met lachen. Het is een manier van dingen benaderen en bekijken. Ik vind het altijd interessant om te zien dat er grote verschillen liggen in humor en dat het echt heel veel kan betekenen. Het leek mij daarom leuk om hier eens bij stil te staan en er een blog over te schrijven.

Met mijn familie en vriendinnen kan ik ontzettend lachen en tegelijkertijd merk ik dat het met iedereen anders is. Het is zo afhankelijk van de relatie die je met iemand hebt maar ook hoe de humor bij elkaar past. Ook op de redactie van Proud2Bme kunnen wij wel lachen met elkaar. Wat betekent humor eigenlijk voor ons, hoe zouden wij onze humor beschrijven en wanneer hebben wij voor het laatst heel hard gelachen en waar liggen onze grenzen? Hieronder beantwoorden Scarlet, Nouska en ik deze vragen.

Brillen

♥ Laura's humor

Hoe zou je jouw humor omschrijven?
Ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik een goed gevoel voor humor heb. Ik kan heel goed met en om mijzelf lachen en gelukkig kunnen anderen dat ook. Ik zeg snel wat ik denk en ik denk dat ik goed kan schakelen en kan anticiperen op dingen die gebeuren of gezegd worden. Ik heb snel een reactie of weerwoord en dit komt mijn humor vaak ten goede. Het betekent dat ik snel en gevat kan reageren. Tegelijkertijd kan ik hierdoor soms ook wel heel grof of bot zijn. Ik heb een aantal vrienden die qua humor perfect bij mij aansluiten of soms nog wat erger zijn. Dat laatste betekent wel veel, want mijn humor is (zeker voor een vrouw ;)) best grof en donker.

Ik kan echt lachen om de grofste moppen. Dat betekent echter niet dat ik het leed in de wereld niet verschrikkelijk vindt, maar ik ben daarin denk ik heel open minded. Daarnaast denk ik dat ik grapjes wel snel door heb... en daarmee bedoel ik dat dingen vaak niet uitgelegd hoeven te worden maar dat ik aan een aantal woorden en een blik genoeg heb. Daar staat direct tegenover dat ik ook wel snel op de kast te krijgen ben. Nu ik zo aan het typen ben, besef ik dat het best lastig is om uit te leggen wat mijn humor is. Wat ik ook erg leuk vind is zelfspot. Als ik dan bijvoorbeeld naar een cabaretier zit te kijken, kan ik zelfspot ontzettend waarderen en denk ik dat ik dat zelf ook wel heb. Wel denk ik dat het ook een manier is om met onzekerheden om te gaan maar dat is ook oke.

Ook kan ik woordgrapjes echt waarderen. Ik heb niet eens echt een voorbeeld, maar dat zijn vaak van die leuke momentjes. Daarnaast vind ik sarcasme altijd wel leuk. Van anderen maar ook bij mijzelf kan ik dit wel waarderen. Er zijn heel veel cabaretiers die ik niet zo boeiend vind, maar ik vind bijvoorbeeld Jorgen Raymann erg leuk. Dit komt wel echt doordat ik de Surinaamse en Antilliaanse dingen herken. Daarnaast vind ik Theo Maassen fantastisch en dit komt denk ik wel echt door zijn grove humor. Hans Teeuwen vind ik soms erg leuk maar niet altijd. Een fragment wat mij altijd bij blijft en waar ik iedere keer weer om kan lachen is 'de mars' van Hans Teeuwen. Ben je benieuwd? Leuk om eens op te zoeken op YouTube. Het gaat hierbij wel echt om de kleine details en vooral het feit 'hoe kon hij dit bedenken en hoe geweldig is de reactie van zijn moeder aan de telefoon...'

Wat betekent humor voor jou?
Eigenlijk denk ik er niet zoveel over na, maar als ik dat wel doe kan ik concluderen dat het eigenlijk heel belangrijk is voor mij. Zeker in een relatie en vriendschappen vind ik het heel belangrijk om elkaar op dat vlak te begrijpen en om echt te kunnen lachen met iemand. Dat maakt relaties veel intiemer en hechter. Daarnaast merk ik dat humor mij ook erg helpt door moeilijke tijden. Ik weet bijvoorbeeld nog goed dat ik met mijn moeder ontzettend kon lachen tijdens haar ziekte. Over vanalles, maar ook over de ziekte. Dat klinkt misschien heel naar en zo werkt het denk ik ook met grapjes die soms gemaakt worden over nare dingen die er in de wereld gebeuren, maar het helpt ons wel om door dingen heen te komen. Het voelt dan op de één of andere manier heel fijn en vertrouwd. Dit is wat mij betreft wel heel afhankelijk van de context en van wie iets zegt. Daarnaast is timing ook ontzettend belangrijk. Soms is het echt het verkeerde moment en valt een grapje echt verkeerd, terwijl het op een ander moment geweldig kan zijn. Daarnaast is het ook gewoon zo fijn om echt heel erg om iets te kunnen lachen. Humor in films vind ik ook erg belangrijk. Er zijn echt films waar ik op de grond lig van het lachen. Het mooiste vind ik het als verdriet en geluk heel dicht bij elkaar liggen. Als je ziet dat mensen in zware tijden ook kunnen lachen om dingen. In films wordt dit vaak heel mooi neergezet. Een voorbeeld waarin ik dit erg mooi vind is 'You're not you', sowieso een erg mooie film.

Wanneer heb je voor het laatst heel hard gelachen?
Net nog, ik keek een stukje terug van een show van Theo Maassen. Hierin ging het over reclame en irritaties en werkte hij op een geniale manier toe naar naamgrapjes en ging het ineens over Edwin van der Spar, Koningin Beatwix en Chocoprins Alexander.

lachende meisjes
Bron

Waar liggen je grenzen?
Als ik eerlijk ben, is mijn humor denk ik vrij grenzenloos. Althans, ik heb echt wel duidelijke normen en waarden maar ik denk dat het gewoon ontzettend afhankelijk is van wie het zegt en op welke manier. Ik denk ook wel dat ik heel veel gewend ben. Ik heb echt de humor van mijn vader en vrienden van mij maken ook echt hele flauwe en hele grove grappen. Ik vind echt niet alles leuk, en ook echt niet alles kan.... dus daar ligt misschien een persoonlijke grens voor mij die ik niet direct kan aanwijzen. Wanneer iemands humor kwetsend wordt voor anderen, omdat het gaat over die persoon, dan vind ik dat echt not done. Ik denk dat hier ook de grens ligt tussen plagen en pesten. Ik ben mij ervan bewust dat mijn humor erg grof en hard kan zijn en dat niet iedereen dit waardeert. Ik probeer hier ook echt rekening mee te houden. Ik heb een vriendin die erg gelovig is. Het grappige is dat we heel anders in het leven staan maar ook ontzettend met elkaar kunnen lachen. Onze humor komt voor een groot deel overeen maar dat donkere grove stukje wat ik heb, past niet bij haar.

♥ Scarlet's humor

Hoe zou je jouw humor omschrijven?
Mijn humor is droog, met een ruime dosis zelfspot en soms een tikkeltje hard. Ik mag graag van iets pijnlijks van mezelf uiteindelijk ook een grap maken. Ook als ik me niet helemaal op mijn gemak voel, verbreek ik de spanning graag met een leuk en simpel grapje. Ik ben vooral groot fan van Youp van 't Hek als het gaat om cabaretiers. Dit omdat hij de lach en de traan perfect combineert.

Wat betekent humor voor jou?
Humor betekent voor mij ontzettend veel. Het maakt mijn leven zoveel leuker en lichter. Ik maak graag regelmatig grapjes en dol vaak met anderen. Iemand voor de gek houden vind ik ook erg leuk. Ik kan me een leven met nagenoeg geen humor niet zo voorstellen. Dat lijkt me heel saai en zwaar.

Wanneer heb je voor het laatst heel hard gelachen?
Ik denk gisteravond, want toen moest onze hond Sjors in bad. Hij was bij het pension geweest en hij had daar zoveel met andere hondjes in de modder gespeeld dat hij van top tot teen vies was. Als Sjors in bad moet is hij altijd zo schattig en grappig. Toen Joyce erna bezig ging met de Föhn, werd Sjors helemaal enthousiast. Hij ging over de grond rollebollen en naar de warme lucht happen. Het was schattig en supergrappig tegelijk.

Waar liggen je grenzen?
Mijn grenzen liggen wel een beetje bij het punt waarop andere mensen écht gekwetst worden en niet meer gerespecteerd worden. Soms vind ik de humor van Youp van 't Hek daarom net iets de grens overgaan. Ik maak graag een grapje, maar ik wil niet dat grapjes ten koste gaan van anderen.


♥ Nouska's humor

Hoe zou je jouw humor omschrijven?
Ik heb niet echt een idee over wat mijn humor is. Ik houd van schattige humor. Ik kan enorm lachen om kinderlijke humor van volwassenen. Onnozele opmerkingen die soms niet eens als grap bedoeld zijn bijvoorbeeld. Iemand die per ongeluk iets grappigs doet. Ook houd ik wel van grove humor of sarcasme, een grapje dat net over de rand is kan ik wel eens maken of smakelijk om lachen. Een beetje grappen waarbij ik stiekem denk ''Hier mag ik eigenlijk niet om lachen''.

Ik heb geen hele specifieke soort humor, maar merk wel wanneer ik een klik heb met iemand wat humor betreft. Zoals ik al beschreef, vind ik lieve humor wel heel leuk. Zo houd ik eigenlijk al vanaf mijn kindertijd van Toon Hermans. Hij maakt grapjes die zo flauw, maar toch zo leuk kunnen zijn. Ik vind zijn humor een beetje aandoenlijk. Hij praat over 'vieze woorden' en heeft lieve liedjes en gedichten. Ik moet er niet per se keihard van lachen, maar word er wel heel blij van. 

Wat betekent humor voor jou?
Ik vind humor heel erg belangrijk. Als ik ergens ben of bijvoorbeeld een voorlichting geef, vind ik het fijn om ook even met mensen te lachen. Dat doorbreekt het serieuze of de spanning een beetje. Ik kan heel serieus zijn, maar ik houd ook zeker van een lekker grapje en vind humor heel belangrijk in contact met mensen. 

Wanneer heb je voor het laatst heel hard gelachen?
Op mijn werk en met wat lieve mensen in mijn omgeving kan ik soms in tranen uit barsten van het lachen. Om de meest flauwe grappen of juist om hele sarcastische opmerkingen. Ik kan vooral erg lachen om mensen waar ik van houd, ik denk dat dit te maken heeft met het fijne gevoel dat die personen mij geven. Ik vind dat bijna alles wat die persoon dan zegt grappig. 

Waar liggen je grenzen?
Ik vind het jammer als mensen te zwartgallige grappen maken, waarbij andere mensen zich niet op hun gemak voelen. Zo kan ik er niet zo goed tegen als grappen respectloos of te hard zijn. Ik hou van sarcasme, zeker, maar mensen moeten niet gekwetst worden ten koste van de humor van een ander.  

Wat voor humor heb jij?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Zondag 29 maart 2015 19:45
Ik vind humor ook heel belangrijk, alleen word ik al gauw heel serieus als ik niet in een goede stemming ben, en dan vind ik dingen minder grappig. Ook als ik me heel verlegen/onzeker/ongemakkelijk voel, kom ik al gauw heel serieus over en lijkt er weinig ruimte voor humor te zijn. Best jammer, want juist op zulke momenten kan een leuke grap alles wat lichter maken. Ik denk dat ik over het algemeen droge humor heb. Ik houd er niet van als humor te flauw, te hard en/of kwetsend is.
sindy - Zondag 29 maart 2015 21:07
Leuke blog! @Noushka; Jij hebt en houdt denk ik echt van Winnie de Pooh humor! Ook in een vorige blog toen ik las over de uitspraken op kantoor had ik echt zoiets van, Winnie de Pooh! Zouden jullie nog eens zo'n blog willen maken, over grapjes/uitspraken op Proud?
d - Zondag 29 maart 2015 21:46
Leuk leuk, die foto wederom zo lachun! echt waar, schitterend gewoon, 3 typetjes. Ik hou ook zo erg van de humor van Toon Hermans. Dat is gewoon lachen om menselijke dingen, zo schattig idd. zonder mensen ermee onderuit te halen. Daar houd ik van, van zulke humor en woordspelingen vind ik ook zo leuk. Zo zaten een collega en ik eens afwezig aan de kantinetafel tot we opeens allebei hoorden: Wat schatje?.. dus wij zo huh, welke collega zegt tegen welke collega hier, schatje? Zij hoorden ons weer lachen en vroegen zich af waarom en moesten toen weer lachen. We wisten helemaal niet waar het over ging, maar ze hadden het over een onderwerp(wat weet ik niet meer) waarin een collega dus vroeg:(wat denk je) wat schat je? Maar wij hoorden echt er allebei overduidelijk in: Wàt? schatje?
harry kuvel - Woensdag 27 maart 2019 09:15
Ik ben zelf homo, en vind het niet leuk als ze grapjes maken over mijn seksuele geaardheid
Rene Teuben - Donderdag 5 september 2019 12:10
Ik ben zelf ook homo en ik vind grapjes maken over iemands zijn seksuele geaardheid..Sterkte en kus van mij XX
Rene Teuben - Donderdag 5 september 2019 12:11
iemands zijn seksuele geaardheid niet leuk bedoel ik