23 dingen die onzekere mensen herkennen

 

Iedereen is weleens onzeker, de een wat meer dan de ander maar op z’n tijd hebben we allemaal weleens momenten dat we enorm kunnen twijfelen aan ons zelf. Vaak gaat dat over terugkerende thema’s zoals uiterlijk, sociale contacten of liefde. Als ik hier met vriendinnen over praat hoor ik dat zij vaak met dezelfde dingen worstelen. Daarom hier 23 herkenbare dingen die onzekere mensen herkennen, met een knipoog natuurlijk.

insecure
Bron

1 Je schiet helemaal in de stress als je een gesprek moet voeren met iemand die je niet zo goed kent. Vaak kunnen hierbij allerlei gedachten door je hoofd schieten, zoals: ''Waar moeten we het over hebben? Wat kan ik aan diegene vragen? Wat als het gesprek stil valt? Wat als hij of zij mij niet leuk vindt?'' Het probleem hierbij is echter dat je in je hoofd zo erg bezig bent met deze gedachten, dat je nauwelijks meer ruimte over hebt om je daadwerkelijk op hebt gesprek te richten waardoor het gesprek veelal inderdaad stil valt en je onzekere gevoel helaas bevestigd wordt.

2 Als je in bed ligt ’s avonds spelen alle gesprekken in je hoofd zich één voor één opnieuw af.
Dit is wat er gebeurt als je dan een gesprek hebt gehad wat niet zo soepel verliep. Je kunt vervolgens de halve nacht wakker liggen terwijl je juist op tijd naar bed bent gegaan omdat je volgende dag weer vroeg op moet.  

3 En dan bedenk je je ineens dat je allerlei dingen hebt gezegd die misschien wel gek zijn of raar of verkeerd over zijn gekomen of dat je juist iets niet hebt gezegd dat je wel had moeten zeggen waar je dan vervolgens nog dagen over kunt piekeren.
Vervolgens baal je ervan dat je niet zo ad rem bent zoals anderen dit vaak zo goed kunnen. Hierdoor ga je nog meer balen van jezelf, nog meer piekeren en voel je je uiteindelijk nog rotter waardoor een goede nachtrust uiteindelijk helemaal ver te zoeken is. 

4 Je kunt het niet aan om in dezelfde ruimte te zijn als degene op wie je verliefd bent omdat je het gevoel hebt dat diegene alles ziet en hoort wat jij doet of zegt.
Je vergeet hierbij compleet dat hij of zij misschien wel met hele andere dingen bezig is. Omdat je dus denkt dat je ''crush'' heel erg op jou let, ga je zelf ook heel erg letten op wat je doet of zegt waardoor je je juist heel gek gaat gedragen, je bijvoorbeeld struikelt over je eigen voeten, je niet uit je woorden komt of iets heel raars zegt. 

5 Als je twee mensen ziet lachen, denk je direct dat ze je uitlachen.
Je weet heel goed dat dit hoogstwaarschijnlijk niet zo is, maar toch is dat altijd het eerste wat je denkt. Als ze daarna ook nog jouw kant op kijken dan weet je het zeker. Je kunt je vervolgens ook nog afvragen waarom ze precies lachen: heb je een hele rare vlek op je kleding, een gat in je broek, zit je haar heel gek of ziet je kleding er uberhaupt vreemd uit? 

vrouw
Bron

6 Eens in de zoveel tijd denk je terug aan een moment waarop je compleet voor schut stond en je jezelf rot schaamde en zou je ter plekke weer door de grond willen zakken. Zelf herken ik dit ook wel. Dan kan ik door iets op tv of wat ik ergens hoor herinnerd worden aan een ongemakkelijk moment en dan spontaan zelfs weer helemaal rode wangen krijgen alsof het opnieuw gebeurt. 

7 Het duurt voor jou een eeuwigheid voordat je je op je gemak voelt in je blootje bij je vriend of vriendin, als het uberhaupt al ooit gebeurt. Hij (of zij) kan dan nog zovaak zeggen dat hij je mooi vindt, maar dat is vaak moeilijk te voelen en de twijfel en onzekerheid blijft toch altijd ergens aanwezig.

8 En dan hebben we het nog niet eens over seks met het licht aan…
Geen discussie over mogelijk ;)  

9 Je maakt minstens honderd selfies voordat er eentje tussenzit waar je wel tevreden mee bent. Bij de één zit je haar gek, bij de ander heb je een gekke neus, vreemde mond, rare wimpers, lelijke lippen, snorharen, gek lichtinval, te weinig licht, overbelicht, te veel puisten en ga zo maar door.

10 Die ene leuke selfie post je dan, maar als je er dan een tijdje naar kijkt, vind je 'm ineens helemaal niet leuk meer en delete je deze snel in de hoop dat niemand het gezien heeft. Deze herken ik ook wel. Dan denk je dat het een leuke foto is, maar hoe langer je er dan naar kijkt, hoe vreemder de foto wordt, tot je op een gegeven moment niet eens meer snapt hoe je de foto ooit leuk kon vinden.

11 Als je in een café bent en iemand flirt met je, dan denk je in eerste instantie altijd dat je in de maling genomen wordt. Wat stom, weer van die dronken gasten die je in de zeik nemen. Maar dan gaat er eentje gewoon door en ga je twijfelen... moet je hier nu serieus op ingaan? Als je dat doet en het blijkt toch een grap, sta je helemaal voor schut. Maar als het echt is en je gaat er niet op in, is het een gemiste kans, lastig!

12 Je kijkt minstens zeven keer in de spiegel of je outfit er wel goed uit ziet voordat je de deur uit gaat. Dit gebeurt vooral als je bijvoorbeeld naar een feestje of iets dergelijks gaat. Past die broek wel bij dit shirt? Zal ik het shirt in m'n broek doen of eruit? En is dan die laarsjes of gewoon sneakers?

woman
Bron

13 En als je dan eenmaal buiten bent, heb je alsnog de rest van de dag spijt van je kledingkeuze. Dan heb je eenmaal een keuze gemaakt maar eenmaal op je bestemming aangekomen baal je van je keuze. Anderen meiden blijken bijna allemaal een jurkje aan te hebben en dan kom jij aan met je simpele spijkerbroek, why?

14 Je vergelijkt jezelf constant, altijd en overal met anderen. En jij bent dan vrijwel altijd degene die er dan negatief uit komt. Ik maak mezelf hier ook regelmatig schuldig aan. Nu ik bijvoorbeeld aan het solliciteren ben, zie ik vaak op LinkedIn dat veel oud-studiegenoten al een baan hebben in mijn sector. Ik heb dat nog niet en moet mezelf er regelmatig aan herinneren dat het absoluut niet helpend is om mezelf met hen te vergelijken.

15 Op sommige dagen maakt het scrollen door je sociale media je behoorlijk verdrietig. Dit volgt een beetje op het voorgaande punt. Op social media laten de meeste mensen met name zien wat er allemaal goed gaat in het leven, en als je je dan niet goed voelt, kun je je daar behoorlijk rot door voelen.

16 Soms kun je in de spiegel kijken en ineens iets aan jezelf heel lelijk vinden waar je je eerder nooit druk om hebt gemaakt. Dit kan gaan om onbenullige dingen zoals je haarlijn, je tenen of de stand van je oren. Vaak letten we hier zelf erg op terwijl andere mensen die niet eens doorhebben.

17 Je vindt het doodeng om voor meer dan drie mensen te moeten spreken, ook al ken je ze allemaal. Volgens mij komt dit vooral omdat mensen dan allemaal naar je kijken en iets van jou verwachten, dit zorgt voor een bepaalde druk en spanning. Hierdoor ga je bijvoorbeeld zweten, trillen en stotteren waardoor je niet uit je woorden komt en je het de volgende keer nog spannender vindt.

18 Je vindt het eng om risico’s te nemen omdat je er van tevoren al van overtuigd bent dat het niet zal lukken. Als je onzeker bent, kun je behoorlijk twijfelen over keuzes die je moet maken en bang zijn dat het allemaal niks gaat worden. Dit zorgt voor een hoop gepieker en veelal wil je hierdoor liever in je comfort zone blijven.

19 Je doet hard je best om niet al te behoeftig te zijn in een relatie, maar soms heb je gewoon even bevestiging nodig. Daarom zul je zo af en toe aan je partner vragen of hij je wel mooi en leuk vindt. 

20 Op sommige momenten moet je je tegen houden om berichtjes te lezen op de telefoon van je partner. Je probeert je in te houden omdat je weet dat dit echt niet kan, maar soms voel je je zo onzeker en is de verleiding gewoon heel erg groot.


Bron

21 Mensen vertellen je vaak om nou eens te stoppen met dat onzekere gedoe, maar zo makkelijk is dat niet voor jou. Als je onzeker bent en zulke opmerkingen krijgt, kan dat best wel vervelend zijn. Het is echter wel goed je er bewust van te zijn dat bepaalde gedachten en gedragingen voortkomen uit je onzekerheid en dat dit voor mensen die hier minder last van hebben soms als vervelend kan worden ervaren.

22 Je kunt er voor jouw gevoel niets aan doen dat dit is hoe je je voelt. De een is van nature meer onzeker dan de ander, daar kun je inderdaad niet zoveel aan doen. Gelukkig kun je wel bepalen hoe je ermee omgaat en wordt onzekerheid veelal ook minder naarmate je ouder wordt. Het wordt dan makkelijker om je minder te laten leiden door je onzekerheid en wat anderen van je denken of vinden, iets wat daarbij een grote rol speelt.  

23 Tot slot vind je uiteindelijk vaak wel iemand die zich regelmatig hetzelfde voelt als jij en dat maakt alles net een stukje beter. Bijna iedereen is namelijk onzeker, alleen houden we dit meestal voor onszelf omdat we bang zijn dat dit gek is terwijl in werkelijkheid, iedereen weleens onzeker is. Het kan prettig zijn om je onzekerheden daarom wat meer met iemand te delen, zodat je er niet zo alleen mee zit en je elkaar kunt helpen om je onzekerheden te relativeren. 

Waar ben jij weleens onzeker over? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Latifa - Zondag 15 maart 2015 13:09
Ik heb dagelijks last van alle 23 situaties.. Eigenlijk best sneu.
RosieV - Zondag 15 maart 2015 13:10
Mijn omschrijving. ..helaas.
Lois - Zondag 15 maart 2015 13:13
Heel herkenbaar!
annelie - Zondag 15 maart 2015 13:45
Herkenbaar, maar ik zie sommige dingen ook wel een beetje als mijn verlegenheid en het feit dat is introvert ben haha
Anke - Zondag 15 maart 2015 13:46
Eigenlijk is het best jammer dat deze blog mij compleet, van top tot teen, perfect beschrijft.
Just me - Zondag 15 maart 2015 13:47
Ik zat met een vriendin in de bios en ik had van tevoren een pak wafels gekocht waar er 6 in zaten. Ik had er 2 meegenomen naar de bios en de rest thuisgelaten. Ik zei tegen haar dat ik er dus maar 2 mee had omdat ik bang was dat ik ze anders allemaal op zou eten. Toen werd ze soort van boos en zei dat ik op moest houden met dat gedoe rondom eten en dat mensen het echt heel irritant vinden. Dit kwetste me best wel, omdat het makkelijker gezegd is dan gedaan. Zij is sws heel erg van ik eet gewoon waar ik zin in heb en ze blijft dun.
deborahh__x - Zondag 15 maart 2015 13:51
Best wel herkenbaar....
momo - Zondag 15 maart 2015 13:57
@Just me
Ze begrijpt je situatie gewoon niet. Ik heb ook een dunne vriendin die een hele hoop eet, en die snapt niks van mijn es. Nog minder dan vriendinnen die niet zo'n snelle stofwisseling hebben. Ik vermoed dat dat komt omdat ze, omdat ze alles eten kunnen, nooit last gehad hebben van onzekerheden rondom eten.

Boos reageren helpt jou niet. Het lost niks op, zorgt er niet voor dat jij je beter voelt. Je mag haar best zeggen dat het je kwetste, dat je problemen/moeite hebt met eten en dat je met die reactie niks opschiet. Ze zou er voor je moeten zijn als vriendin.

Dat van die wafels doe ik ook altijd trouwens, haha
x
E. - Zondag 15 maart 2015 14:19
Jammer dat er alleen gekeken wordt naar de onzekerheid in sociale situaties... Naar mijn mening kan onzekerheid op veel meer vlakken optreden dan op sociaal gebied.
levensgenieter - Zondag 15 maart 2015 15:09
Heel herkenbaar, ik ben vaak onzeker als ik met vriendinnen ben en ik dan weinig te vertellen heb en dan voel ik me heel saai en voelt het alsof ik er niet bij hoor.
Liz - Zondag 15 maart 2015 15:17
de meeste herken ik wel, maar vooral 2 en 5 xD
Maanmeisje - Zondag 15 maart 2015 15:44
Zo herkenbaar! Ik ben onzeker over alles. Elke dag.
yoyootje - Zondag 15 maart 2015 15:55
Heel herkenbaar..
N. - Zondag 15 maart 2015 16:03
Helaas heel erg herkenbaar allemaal...
Fire - Zondag 15 maart 2015 16:25
Heel herkenbaar, MAAR blijkbaar helemaal niet uniek. Ik hou me maar vast aan het idee dat ik nooit de enige kan zijn in een groep die zich ongemakkelijk voelt.
S - Zondag 15 maart 2015 16:37
Heel erg herkenbaar! Ik dacht dat ik de enige was die sommige van deze dingen deed haha.. dan toch wel fijn om te weten dat dit vaker voorkomt.
Nicole - Zondag 15 maart 2015 16:40
Als ik dit een jaar geleden had gelezen, zou ik ook hebben gezegd dat ik overal last van had.
Nu is dat gelukkig niet meer zo. Ik voel me ondertussen al een stuk beter en ben een stuk minder onzeker.
Anaisa - Zondag 15 maart 2015 17:00
hier heb ik (bijna) allemaal heel erg veel last van dagelijks
Butterfly - Zondag 15 maart 2015 19:11
Jupp! Ik herken ze allemaal, behalve van de selfies. Ik doe niet aan selfies šŸ˜Ž
jo3101 - Zondag 15 maart 2015 19:54
Ik herken ze allemaal.
Ik - Zondag 15 maart 2015 20:30
Zooo herkenbaat! Behalve selfies xD doe ik niet aan.
En linkedin.. Verschrikkelijk om te zien wat een enorm lang relevant ervaringdeel medestudenten hebben.. Terwijl ik tijdens studiejaren therapie en studie maar net heb kunnen combineren, echt geen verdere werk/stage ervaring opgedaan.. Studeer deze zomer af, ben echt als de dood dat ik nevernooit een baan krijg..
marleen - Zondag 15 maart 2015 23:24
inderdaad die selfies herken ik ook niet, ik snap ook niet waarom mensen dat nu leuk vinden om te posten... maar goed mss ben ik daar te extreem in en durven andere onzekere mensen dat wel
Anne - Maandag 16 maart 2015 02:39
Herkenbaar.
Maar het maakt mij niet zo veel meer uit ,ik weet dat ik ook heel sterk ben en die onzekerheid kan ik dan ook wel aan.
x - Maandag 16 maart 2015 11:19
Wauw ze zijn echt ZO herkenbaar allemaal..
an - Maandag 16 maart 2015 16:18
fijn dat onzekerheid nu eens niet wordt gekoppeld aan een stil en verlegen meisje want juist ook meisjes met een schijnbare zekerheid kunnen heel onzeker zijn. herken me er erg in.
Somebody - Maandag 16 maart 2015 16:46
Al deze dingen zijn zooooooo herkenbaar!
... - Maandag 16 maart 2015 21:05
Dit dus.
Star* - Donderdag 19 maart 2015 12:56
Heeeeeeeeeeeeel herkenbaar. omg.

ik ben heel erg bezig op dit moment met grenzen en zelfvertrouwen krijgen. Hebben jullie hier tips/oefeningen voor? Zouden jullie hier een blog over kunnen maken?
Sofie - Woensdag 26 augustus 2015 15:23
Ik ben onzeker over mijn gezicht ik denk dat ik een groot hoofd heb en een langwerpige en dat ik een grote neus heb en een groot voorhoofdšŸ˜ž
Fm - Dinsdag 2 februari 2016 12:56
Oh god het is allemaal zo herkenbaar. Vooral die van de selfies en de kleding. Zo gĆŖnant en sowieso als ik nu dit berichtje gestuurd heb vind ik dat ik weer veel te veel van mezelf heb vrijgegeven.
Elles - Zondag 19 augustus 2018 11:37
Geheel herkenbaar. Behalve selvies plaats geen foto's van mezelf
Ik voel me vaak teveel
. - Vrijdag 24 mei 2019 22:19
Heel goed omschreven allemaal,
Ik kan mijzelf in heel veel dingen vinden.
J H - Maandag 21 oktober 2019 00:31
Ik ken mijn vriendinnen nu al een paar jaar en met hun om mij heen ben ik een extrovert.
Maar toch voel ik mij heel onzeker
Ben ik te druk? Had ik meer vragen over hun moeten stellen? Praat ik teveel? Ben ik iritant?
Negeren ze mij? Zie ik er niet uit? Etc
Zulke vragen stel ik mezelf elke dag.
Ik neem alles persoonlijk op maar laat het niet zien, als ik mij echt slecht voel of teveel praat trek ik mij stilletjes terug en doe alsof ik ergems bezig mee ben, tot dat ik zeker weet dat ze het niet erg vinden dat ik praat.

Ik herken zoizo veeeel punten.
Onbekende mensen, nee bedankt ik heb al moeite met mijn hond uitlaten zonder gespot te worden door een buur.
Foto's? Liever niet dan sta ik er weer lekker op en zie hem op media.

Maar als er iemand zoals mijn beste vriend die ik al sinds kleins af aans ken bij is dan ben ik een extovert
Daarom weet bijna niemand hoe onzeker ik ben
Maar ik wil ook niet dat mensen dit weten omdat ik het egoistisch vind omdat iedereen wel onzeker is, plus get feit dat ik niet wil dat ze denken dat ze overal op moeten letten