Zwangerschap, moederschap en een eetstoornis

 

Zwangerschap, moederschap en een eetstoornis. Als ik toch ooit dit kopje ergens had gezien en gelezen, dan had ik een gat in de lucht gesprongen. Ik wist niets af van moederschap en eetstoornis. Al jong had ik een eetstoornis (vanaf mijn veertiende jaar) en op mijn eenentwintigste raakte ik zwanger. Als jong stel gingen mijn man en ik naar de binnenlanden van Indonesië om daar te wonen en te werken. Ik hoopte dat mijn vreemde eetgedrag in de tropen zou verdwijnen. Natuurlijk gebeurde dat niet.  

Elisabeth Riphagen is moeder, schrijfster en sinds 2022 gastblogger bij Proud2Bme. Ze schrijft over haar ervaringen met een langdurige en verborgen eetstoornis en met ongeneeslijk ziek zijn. Over de lessen die ze heeft geleerd en wat ze jou daarvan wil meegeven. Regelmatig zullen er blogs van haar op Proud2Bme verschijnen. Wil je meer van haar lezen? Dat kan via de tag 'Elisabeth blogt'. Haar voorstelblog, in de vorm van een interview, vind je hier.


Bron foto

Wat mij opviel was dat ik tijdens mijn zwangerschap minder werd gestoord door de anorexia dan toen ik niet zwanger was. Ergens leefde in mij het bewustzijn dat de baby niet mocht lijden onder mijn eigenaardige manier van eten en niet-eten. Bij alle vier kinderen was mijn eetstoornis tijdens de zwangerschap minder dan daarna. Ik wist met stellige zekerheid dat de baby’s in mijn buik niet ongestoord verder konden leven als ik mijn grillige gemoedsgesteldheid toeliet. Ik zou en moest mijn lijf niet kapot maken met het toedienen van verkeerd, te weinig of te veel voedsel.  

Na de zwangerschap ging het met mijn moederschap veel moeilijker. Dit ging gepaard met diepe schuldgevoelens. Op een dag stond ik in de badkamer toen mijn tweede zoon (9 jaar) op de deur klopte. Ik schrok, want ik luisterde altijd goed of er niemand de trap opkwam als ik aan het overgeven was. Mijn hart klopte in mijn keel. "Mama, wat ben je aan het doen?" Vroeg hij met een dun stemmetje. Het was een slimme en vroegrijpe jongen, die al mijn gangen goed in de gaten hield. De andere drie kinderen letten minder op me. "Ik kom eraan," riep ik. Maar dat was niet genoeg. "Nee mama, ik hoor dat je aan het overgeven bent, waarom doe je dat?" Ik raakte in paniek, want wat ik zonet verorberd had, moest er op stel en sprong weer uit. Het klonk snibbig toen ik zei dat hij vast naar beneden moest gaan. Vanaf dat moment groeide mijn schuldgevoel en werd ik als anorexia-moeder nog waakzamer.

De kinderen mochten niets merken; ik moest een goede moeder zijn. Ik schaamde mij voor mijn grenzeloze eetgedrag. Ik at een stroopwafel die ik een half uur geleden mijn kinderen niet gunde en die ik nota bene een half uur later boven de toiletpot weer stond uit te kotsen. Daarbij kwam dat ik lang te midden van arme en hongerige mensen had geleefd. Wat was ik voor een moeder? Zo wilde ik geen moeder zijn. Maar hoe dan wel? 

Ik zat gevangen in een eigenaardig eetpatroon. Anorexia en boulimia kende men nog nauwelijks in de jaren zeventig. Ik besloot positief, hartelijk en warm naar mijn kinderen te zijn. Ik wilde mij niet door schuldgevoelens laten bepalen. Het is gelukt. Ik denk namelijk dat vrouwen met eetstoornissen supersterk en krachtig zijn. Doordat ik positief en ruimhartig naar mijn kinderen was, hebben ze (naar eigen zeggen) niet geleden onder mijn eetstoornis. Nu ze sinds kort weten dat ik 50 jaar aan anorexia heb geleden, zijn ze hoogst verbaasd en zeggen: "Je was altijd zo optimistisch, blij en warmhartig." Het klopt, de enige die eraan leed was ik zelf. Natuurlijk had ook ik mijn donkere en moeilijke kanten. Ondanks de anorexia was ik een sterke moeder en paste het moederschap mij goed.

Ik moet wel zeggen, nu ik als oudere moeder vrij van anorexia ben, kan ik dichter bij mijn kinderen komen dan toen ik nog anorexia had. De kinderen en ik genieten nu wederzijds erg van elkaar. Ik ben erg gelukkig met deze extra bonusjaren.       


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

E. - Woensdag 29 juni 2022 14:55
Wat mooi geschreven!
Ik worstel ook altijd met hetzelfde. Ik vind niet meer dat ik een eetstoornis heb, maar heb wel een bijzondere relatie met eten... Ik hoop ook altijd maar dat ik daarvan niets overbreng op mijn kinderen (6 en 8 jaar). De jongste is een hele moeilijke eter en ook dat vind ik dan weer moeilijk...
Elisabeth Riphagen - Maandag 4 juli 2022 09:35
Hallo beste E, dankjewel voor je compliment. Ja, het is moeilijk als je zelf een aparte relatie met eten hebt dat één van je kinderen ook een slechte eter is. Maar mijn ervaring is dat je nauwelijks iets overbrengt op je kinderen, omdat je al heel bewust met eten en het leven omgaat. Geniet maar heerlijk van je mooie kinderen!
G - Woensdag 29 juni 2022 16:45
Dankjewel voor het delen! Ik herken wat je schrijft over goed voor jezelf zorgen tijdens de zwangerschap. Nu ik pas bevallen ben valt die motivatie weg, kan het lijf weer "mishandeld" worden. Mis het (intrinsiek) willen zorgen voor mijn lijf. Hoe gek het ook klinkt, het is enorm fijn om te voelen dat je goed voor jouzelf wilt zorgen. Geeft veel rust. Dus: op naar vinden van nieuwe motivatie om dat gevoel weer terug te krijgen :)
Elisabeth Riphagen - Maandag 4 juli 2022 09:43
Hallo G, jij ook bedankt voor je reactie. Gefeliciteerd met je kindje. Ik hoop dat je erg zal genieten van dit nieuwe wereldwondertje. Jouw kindje heeft jou nodig, is blij met jou en alleen al dat weten, dat gevoel helpt je met je motivatie. Ik wens je een fijne en mooie tijd toe. Alle goeds van Elisabeth
britneyangel - Woensdag 29 juni 2022 18:39
dat is lang zeg 50 jaar een eetstoornis hebben pff!
weten je kinderen er nu vanaf?
Elisabeth Riphagen - Maandag 4 juli 2022 09:45
Hallo Britneyangel, Ja, mijn kinderen weten er nu van en vinden het heel tof van me dat ik het uiteindelijk toch heb gedeeld. Ze hebben nooit iets gemerkt en ook dat vind ik tof. Hadden ze het gemerkt dan had ik wel over mijn eetproblemen gepraat. groet, Elisabeth
R - Woensdag 29 juni 2022 23:59
Wat een prachtige blog, Elisabeth. Ik hoop nog veel van je te lezen. Dikke kus..
Elisabeth Riphagen - Maandag 4 juli 2022 09:46
Lieve R, wat een lieve reactie. Ik krijg van jou een dikke kus. Dankjewel. Ik geef jou er ook één. Dank voor je reactie. Liefs Elisabeth
Kikky - Donderdag 30 juni 2022 11:02
"paste het moederschap mij goed"
Ik heb hetzelfde gevoel.

Bedankt voor je blog en jouw boek
Elisabeth Riphagen - Maandag 4 juli 2022 09:47
Hallo Kitty, dank voor je reactie. Fijn dat jij hetzelfde voelt! Zo kunnen we met elkaar gevoelens en gedachten delen. Fijne tijd voor jou, liefs Elisabeth.