Ze gooit haar leven weg met de eetstoornis

 

"Ze gooit haar leven weg met die eetstoornis. Alles wat ze heeft opgebouwd, zomaar in de prullenbak ermee. Zo zonde! Haar toekomst verpest ze zelf. Ze had zo'n mooie vrouw kunnen zijn. Ze had zoveel meer kunnen bereiken. Nu verliest ze alles. Echt niet slim. Daar zal ze later zoveel spijt van krijgen!" Allerlei gedachtes die in de hoofden van vrienden en familie van iemand met een eetstoornis regelmatig voorbij kunnen komen. Maar ook vage kennissen en wildvreemden zullen kijken en oordelen. Begrijpelijk? Ja, want hoe kan je jezelf nou zo kapot maken, terwijl je zoveel te verliezen hebt? Onbegrijpelijk? Ja, want deze vragen zouden ook niet gesteld worden bij nagenoeg iedere andere ziekte...

Er wordt wel vaak gezegd dat we een psychisch probleem niet anders moeten behandelen dan een gebroken been. Zou er over iemand met een gebroken been die maanden moet herstellen worden gezegd: "Zonde dat ze door dat gebroken been haar leven nu zo weggooit hè! Ja, ze verpest haar toekomst hierdoor echt...". Nee, natuurlijk niet. Een gebroken been wordt blijkbaar toch anders gezien dan een psychisch probleem. Een gebroken been overkomt je en kan je niets aan doen. En een eetstoornis? Dat overkomt je niet? Daar kan je wel iets aan doen? Interessante vragen die ik niet zo even direct kan en wil beantwoorden. Puur omdat het om een genuanceerder antwoord vraagt dan een enkele Ja of Nee.

vrouw gebroken eetstoornis

Een gebroken been overkomt je. Een eetstoornis overkomt je in zekere zin ook. Je kiest zeker niet bewust voor een eetstoornis. Je kiest op een bepaald moment in je leven onbewust of bewust wel voor een ongezonde manier om met je problemen en emoties om te gaan. Dit doe je echter omdat je geen andere, betere manier hebt geleerd of omdat je het gevoel hebt niet anders te kunnen. Ook kan het zijn dat je helemaal niet bewust kiest voor 'een manier om met gevoelens om te gaan', maar er langzaam zonder na te denken in terecht bent gekomen. Je weet als je 'even wat minder of anders gaat eten' immers niet waar je in terecht gaat komen. Je hebt op dat moment nog geen idee van de impact en werkelijke inhoud van een eetstoornis.

"Al meerdere malen is mij de vraag gesteld of ik het niet stom vond van mezelf om door een terugval weer in een eetstoornis te belanden. Of ik het niet zonde van mijn tijd vond en me schaamde voor mezelf? Ik begrijp de vragen, maar tegelijkertijd vind ik ze ook heel pijnlijk. Zou je iemand waarbij een vorm van kanker terug is gekomen na genezing deze vragen ook stellen? Zou je iemand die na een ernstige beenbreuk tien jaar geleden, opnieuw haar been breekt deze vraag stellen? Nee, dat zou toch gestoord zijn...."

Tegelijkertijd kamp je waarschijnlijk met een heel negatief zelfbeeld. Mede hierdoor neem je jezelf en je problemen niet voldoende serieus. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk nooit op tijd zal ingrijpen. Het valt immers allemaal wel mee. Jij hebt geen echte eetstoornis. Jij hebt geen serieus probleem. Jij hebt geen professionele hulp nodig. Bij een gebroken been zou dat wel anders zijn. Je kan gewoon niet meer lopen en het doet instant vreselijke pijn. Jouw omgeving ziet dit en jij twijfelt er niet over om niet naar het ziekenhuis te gaan. Bij een eetstoornis kan dit helaas wél jaren duren. Die jaren staan niet voor een onwil om beter te worden of de wens om je leven te verpesten, maar zijn eigen aan de ziekte. Die jaren staan voor een negatief zelfbeeld, voor onzekerheid, voor de gevolgen op je hersenen van ondergewicht, voor angst, niet anders kunnen, verslaving en schaamte. 

Aan een gebroken been kan je niets doen? Jazeker wel. Je kunt naar het ziekenhuis gaan en hem daar laten fixen. Aan een eetstoornis kan je niets doen? Jazeker wel. Je kunt naar een psycholoog of psychiater gaan en je daar laten fixen... nee dus. Ging dat maar zo eenvoudig. Kon die eetstoornis maar zo even door een arts gefixt worden: hier wat eruit, hier wat erin, een paar hechtingen en... enjoy the food en weg achterliggende problemen! Nee, het ligt helaas veel ingewikkelder. Nadat het je maanden, misschien jaren heeft gekost om de stat te zetten naar hulp, ben je nog vele kilometers verwijderd van daadwerkelijke herstel, van genezing. En in tegenstelling tot de operatie van een gebroken been die door artsen wordt uitgevoerd, zal jij hier het grootste deel van de operatie zélf moeten uitvoeren...

Tijdens deze operatie krijg je te maken met heel veel ingewikkelde zaken: angst, paniek, pijn, verdriet, boosheid, stress en de nodige fysieke gevolgen. Die fysieke gevolgen kunnen te maken hebben met je darmen, maag, slokdarm, tanden, hart, uitputting, huid, botten, maar ook met je hersenen. Je hersenen gaan namelijk bij ondervoeding een stuk slechter functioneren dan je zelf waarschijnlijk denkt. Ze zorgen ervoor dat de stap uit de negatieve cirkel van ondervoeding een stuk lastiger wordt. Het is een beetje alsof ze gedeeltelijk door de eetstoornis zijn bezet. Al deze ingewikkelde zaken maken jouw operatie, om te genezen van je eetstoornis, extra zwaar. Iedere stap die je vooruit zet richting herstel voelt aan als een klap middenin je gezicht. Een boterham extra zorgt voor paniek, angst, verdriet en de nodige rare, niet-helpende gedachtenkronkels in je hersenen...

Zou je van die eetstoornis af willen? Ja natuurlijk! Er gaat geen dag voorbij dat je niet gek wordt van het gevecht in je hoofd. Er gaat geen dag voorbij zonder een extreme drang naar vrijheid: vrij eten zonder paniek, angst, negatieve gedachtes en boosheids richting jezelf. Zou je je leven terug willen? Ja natuurlijk! Er gaat geen dag voorbij dat je niet zou wensen dat je weer normaal kan leven zoals menig ander mens. Er gaat geen dag voorbij dat je niet vecht je leven. Iedere dag opnieuw vecht je en doe je je best om die eetstoornis uit je leven te krijgen.

vrouw gebroken eetstoornis

Een ander ziet dat gevecht misschien niet, maar het is er wel degelijk. Het gevecht is zo intens en zo zwaar. Het is geen 4 uur durende operatie van een gebroken been, maar een maanden of misschien wel jarenlange operatie van een gebroken psyche. Het gevecht is hard en kil en vreselijk verwarrend. Iedere dag sta je opnieuw op met goede voornemens, kracht en motivatie en iedere dag krijg je bij elk stapje dat je vooruit zet een klap in je gezicht, want afscheid nemen van deze ziekte maakt de ziekte razend op je. Dát maakt genezen van een eetstoornis zo verdomde moeilijk.

"Nu kan ik soms verdrietig en boos zijn op de manier waarop sommige mensen op mijn terugval hebben gereageerd. Met woorden van onbegrip, verwijt en woede. Ik voelde me hierdoor nog eenzamer en nog meer een mislukking dan ik me al voelde in die heftige periode. Ik vind het hierdoor soms lastig om met hen op een leuke manier om te gaan. Nu het weer een stuk beter met me gaat is het voor hen opgelost, maar voor mij niet. Als ik nu lees of hoor van iemand die een terugval heeft, kan ik daar door mijn eigen ervaring gelukkig met veel begrip en mededogen naar kijken. Dat vind ik heel waardevol."

Je zou er alles voor over hebben om vrij te kunnen leven, zonder eetstoornis. Je haat jezelf voor het feit dat je leven zo de vernieling in wordt geholpen door deze ziekte. Tegelijkertijd is dat NIET JOUW KEUZE. Jij gooit je leven niet weg, zolang je vecht tegen de eetstoornis. De eetstoornis heeft jouw gevangenge van je eigen kleine negatieve gedachtenwereld gemaakt en doet er alles aan om je gevangen te houden. Dat heeft niets te maken met je leven weggooien, maar alles met een hele nare ziekte en zware strijd om je los te maken en vrij te breken. 

Fotografie: Paul Cleary

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Muis - Zaterdag 4 november 2017 13:25
Het klinkt misschien gek of onaardig maar sinds je deze terugval hebt Scarlet sluiten jouw blogs zo erg aan bij hoe het is. Je voelt in jouw blogs weer hoe ingewikkeld het is, hoe makkelijk of simpel er soms gedacht wordt. Het zinnetje 'je kan kiezen voor herstel' is iets dat je 1 jaar geleden nog had kunnen schrijven en nu sluiten je berichten zo erg aan bij hoe het voelt en is. Met deze blogs van de afgelopen maanden help je volgens mij zoveel meer mensen als in de jaren ervoor hoe lullig dat ook klinkt! En ik snap het ook hoor want toen ik hersteld was voor jaren kwam ik ook steeds verder ervan af te staan. Logisch maar je vergeet of doorvoelt daardoor niet altijd meer hoe het exact was en dan kan je mensen in dezelfde situatie toch minder goed bereiken.
Vienna - Zaterdag 4 november 2017 21:59
♡ Ben het eens met deze reactie. En herken het ook... ook ik ben ooit genezen geweest en kon me niet voorstellen ooit terug te vallen.... Helaas.
Anoniem - Zaterdag 4 november 2017 14:00
Eens met Muis. Nouska en Danique (en Irene ook tot op zekere hoogte) laten in hun blogs een bepaald soort kwetsbaarheid zien, waaruit zo veel begrip, gevoel en simpelweg ervaring spreekt. Scarlet, bij jou heb ik altijd een soort afstand gevoeld tussen wat je schreef en wat je ervaren had. Pas nu je deze terugval hebt, zie ik diezelfde kwetsbaarheid, ervaring, gevoel (ik weet niet precies hoe ik het moet omschrijven) in jouw blogs - en die is zó waardevol. Jouw krachtvoervideo's met kwetsbare momenten, jouw blogs die mij veel meer raken dan ze konden. Natuurlijk heb ik jou nooit die terugval gegund en natuurlijk hoop ik dat je er heel snel bovenop komt... Maar voor jouw functie bij Proud heeft jouw terugval echt veel waarde. Echt, heel, heel jammer dat Nouska weg is, en ik weet zeker dat Danique en jij heel veel voor eetstoornispatiënten kunnen betekenen als jullie op deze voet verdergaan. In de tussentijd hoop ik dat ook Irene en Sandra dit soort kwetsbaarheid kunnen (door)ontwikkelen, zonder nog een terugval te krijgen. Bij Sandra zie ik hem niet heel vaak, maar hij zit er wel: ik zag hem laatst in haar blog over Borderline. Irene laat bij tijd en wijlen ook dit stukje zien. Dus goed op weg om Proud verder te ontwikkelen, dames! Dit soort transformaties dragen m.i. heel erg bij aan een veel waardevoller community met o.a. artikelen zoals deze. Dank jullie wel.
F. - Zaterdag 4 november 2017 16:09
He zult het vast niet vervelend bedoelen maar ik vind zelf Irene en Sandra niet minder dan Danique en scarlet. Sandra heeft zich door de jaren heen echt zo erg ontwikkeld en ik heb het idee dat ik vrij veel kwetsbare zaken over haar weet. Irene schreef laatst nog een blok over haar littekens van automutilatie wat toch behoorlijk kwetsbaar is.. en je kunt denk ik ook niet vragen om altijd alles te delen. Ik bedoel jet echt niet stom, maar ik vind dat je Irene en Sandra echt te kort doet met deze reactie. Het voelt voor mij een beetje lullig naast alle open blogs die ook zij geschreven hebben
Muisje - Zaterdag 4 november 2017 18:08
Wat heel fijn is vind ik van Sandra is haar kennis en ervaring over trauma/depressie/persoonlijkheidsstoornis en alle zaken die je bij veel eetstoornispatienten tegenkomt. Ze kan daar heel fijn en herkenbaar over schrijven!
Anoniem - Zaterdag 4 november 2017 22:43
Bedankt voor jullie reacties. Ik wil niemand tekort doen, en ik had dit stukje niet moeten noemen. Iedereen van de redactie heeft unieke kwaliteiten, alle redactieleden zijn open en daar ben ik hen heel dankbaar voor. Ook Sandra en Irene, uiteraard. Het is niet niks om je verleden, issues en andere zaken open en bloot te presenteren. Dat is natuurlijk op zichzelf al heel kwetsbaar. Wat kennis betreft, zit het ook zeker goed. Het spijt me als ik Irene of Sandra gekwetst heb, terwijl ik vooral Scarlet, Danique en Nouska wilde complimenteren met hun persoonlijke schrijfstijl. Dat was absoluut niet mijn bedoeling.

*** - Zaterdag 4 november 2017 14:05
Zo vaak krijg ik de opmerking: 'Je bent zo knap, verstandig, voelt mensen goed aan, blablabla ... Je hebt goede vrienden en alles om gelukkig en succesvol te zijn!' Die opmerking kan me enorm verdrietig maken. Alsof het mijn schuld is. Alsof ik er voor kies. Alsof ik geen reden heb om ongelukkig te zijn of me 'zo raar te gedragen'. Is jammer om te lezen dat dit ook voor jou en vele anderen herkenbaar is. Maar ergens is deze blog enorm helpend voor mij. Dit neemt het onbegrip een stukje weg.
Roos_ - Zaterdag 4 november 2017 14:57
@anoniem, ik denk dat het voor iedereen verschilt welke blogs hem/haar het meeste kracht geven of het meest waardevol zijn. Voor mij persoonlijk zijn de blogs van Sandra juist het meest waardevol en persoonlijk. Het is maar net hoe je zelf ook in elkaar zit en met wat voor problematiek je te maken hebt.
hamstertje - Zaterdag 4 november 2017 15:34
Fijn en mooi blog Scarlet! Dankjewel. Ik ga dit even laten lezen thuis.
Anoniem - Zaterdag 4 november 2017 16:40
Wat mooi geschreven, Scarlet! Een heel waardevolle blog! Ik herken me erin. Voor mij voelde het ook alsof ik voor de anorexia had gekozen, alsof het mijn eigen schuld was. Ik had ook door dat anderen er zo over dachten. Toch weet ik hoe het is om deze ziekte te hebben en dat je op een bepaald moment echt 'vast' zit. Het is gewoon moeilijk om ervan te herstellen, ook al weet je dat het je belemmert en wil je er wel graag vanaf komen.
cindy - Zaterdag 4 november 2017 20:39
x
Tiger - Zaterdag 4 november 2017 21:14
🍀
muus83 - Zaterdag 4 november 2017 22:05
Thanx Scarlet❤️
Odette - Zaterdag 4 november 2017 22:35
"Het is geen 4 uur durende operatie van een gebroken been, maar een maanden of misschien wel jarenlange operatie van een gebroken psyche."
Wauw! Mooi geschreven, Scarlet.
D - Zondag 5 november 2017 01:11
Eens met Muis, daarom doet deze blog me eigenlijk ook 'niets', ik blijf je een keiharde zakenvrouw vinden die (alsnog) succes wil hebben met iets als.. eetstoornissen.
Iris - Zondag 5 november 2017 10:57
Volgens mij heb jij de reactie van Muis overigens niet heel goed gelezen, want voor haar is deze blog juist wel helpend.

Verder is deze reactie natuurlijk allesbehalve lief en bemoedigend voor Scarlet, mocht je er al zoiets over denken, dan kan je dat beter voor je houden.

Maar goed, iets persoonlijker: ik vind de blogs van Scarlet juist superfijn, niet alleen sinds de terugval, maar sinds altijd. Natuurlijk staat het voor haar de laatste maanden wat dichterbij en kan ze daardoor mensen dichter meenemen in haar herstel, maar dat maakt haar andere blogs niet ineens minder ofzo toch? Maar nogmaals, dit is persoonlijk en iedereen mag zijn eigen mening hebben, al kan je die soms beter voor je houden :)
Muisje - Zondag 5 november 2017 11:13
Ik schreef idd wel even iets heel anders als jij hier dus kennelijk ben je het niet met mij eens;-)
Rianne - Zondag 5 november 2017 11:40
Jeetje, nare reactie dit zeg. Strookt absoluut niet met mijn beeld van Scarlet, ik weet niet of je al bijvoorbeeld al wel eens een krachtvoer video van Scarlet hebt gezien, maar na het kijken van zo'n video is het toch wel uitgesloten dat Scarlet zo is als jij beschrijft.

Scarlet, ontzettend veel respect voor jou. Je bent kwetsbaar en open in je blogs en vlogs, schrijft vanuit ervaring maar ook zeker deskundigheid, en straalt tegelijkertijd kracht en het vermogen tot doorzetten uit. Voor mij heel inspirerend, en juist iets wat voelt als 'dichtbij' komen, zeker geen afstandelijke zakenvrouw.
anoniem - Zondag 5 november 2017 19:12
Automutileren, jezelf uithongeren,eetbuien,kotsen,drugs... ik denk dat het allemaal manieren van zelf destructie zijn en allemaal ziekte is.
Ik heb ooit in een topic geschreven dat ik me zo ellendig voelde dat ik om mezelf te beschadigen en de leegte te bestrijden de prostitutie in wilde... en zelfs nu heb ik dat ( zieke) gevoel nog wel eens en ik schaam me kapot voor dat.
Ik snap dat dat heel extreem overkomt en ik daarmee veel weerstand op kan roepen maar het ding is dat ik het zelf ook niet wil... dat mijn zelfvernietiging niet te bevatten is voor mijzelf en voor anderen.
Je reageerde toen enorm fel en in mijn ogen veroordelend ( " kom op zo diep ga je toch niet zinken" )
Als ik mn been gebroken had dan had je dat waarschijnlijk niet gezegd. Maar de vergelijking komt waarschijnlijk niet eens in mensen op.
Want ik doe dat toch zelf...
Wat ik hiermee wil is niet jou een rotgevoel bezorgen maar je ogen openen dat de mensen om jou heen zich waarschijnlijk machteloos voelen omdat ze het niet begrijpen. En dat het soms een stomme wedstrijd lijkt van "wat is erger", of "wat is extremer"... of " wat is acceptabel en wat niet"
Ik merk aan mezelf dat ik soms juist liever zou zeggen dat ik een eetstoornis zou hebben dan een "persoonlijkheidsstoornis". Ik wil gewoon zo graag begrip, erkenning,liefde en denk dat iedereen dat wil.
Ik hoop dat er een dag komt dat we elkaar niet meer veroordelen en niet meer concurreren. We willen allemaal liefde en veiligheid. Liefs
Ellie-x - Zondag 3 december 2017 16:55
Wat een mooie blog!