YouTubers: Een slecht voorbeeld?

 

Jongeren kijken minder televisie en meer YouTube video's. YouTube is nog nooit zo populair geweest en het is nog nooit zo populair geweest om een bekende YouTuber te zijn. Enzo Knol, Beautygloss, Monica Geuze, iedereen kent ze. Dagelijks ploppen er nieuwe YouTube talenten je smartphone binnen. Velen zijn op zoek naar bevestiging, dat kleine beetje roem, een leuke bijverdienste en natuurlijk, niet te vergeten, een creatieve hobby of fulltime job. In deze enorme stroom aan video's zie je hoe zij leven, hun dagelijkse activiteiten en hun mening over verschillende onderwerpen. YouTube is nooit saai. Tegelijkertijd is YouTube niet te controleren. Dat wat door video makers wordt meegegeven aan de nieuwe generatie volwassenen is ongecensureerd en rauw. Is dit ook hetgeen we aan onze nieuwe generatie willen meegeven of moeten we ons zorgen maken?

Al een tijdje keek ik geen YouTube video's meer. Ik was er even klaar mee, had er geen behoefte meer aan en keek liever een leuke serie of goede film. Tot voorkort. Netflix werkte niet snel genoeg naar mijn zin en ik besloot om weer even een muisklik naar YouTube te maken. Achter elkaar keek ik naar video's van verschillende grote YouTubers. Zoals altijd verloor ik mijn notie van tijd en was het plotseling al half 1 in de nacht toen ik de laatste video wegklikte. Ik merkte dat ik na het kijken van deze stroom aan video's een naar gevoel had gekregen. Waar had ik nou eigenlijk naar gekeken en wat werd er eigenlijk direct of indirect meegegeven in deze video's? Naast de nodige afleiding en lachmomenten, ervoer ik ook een impact op mijn zelfbeeld. 

meisje
bron foto

Eén van de YouTubers lanceert haar eigen fake lashes lijn. Een andere YouTuber koopt impulsief een Chanel tas voor meer dan 3000 euro, weer een andere YouTuber laat haar tanden gratis bleken bij een hippe witte studio in Amsterdam en tenslotte klaagt een extreem knappe YouTuber over dat ze er vandaag echt niet uitziet. Ik realiseer me dat ik helemaal nooit na heb gedacht over het dragen van nepwimpers, maar me nu ineens afvraag of ik die niet nodig heb. Ik vraag me af waarom ik niet zo even 3000 euro uit kan geven aan een hippe tas. Verder bedenk ik me dat mijn tanden ook niet echt wit meer zijn en dat ik er met wittere tanden misschien wel mooier uit zou zien. Tenslotte, jeetje, als zij er niet uitziet, hoe zie ik er dan uit?! Mijn god, wat moet ik veel veranderen aan mijzelf om mooi, hip en goed genoeg te zijn.

Ik ben 28 jaar oud, maar realiseer me dat de gemiddelde leeftijd van de YouTube kijker ergens rond de 19 jaar zal liggen. Dit betekent dat er een flink aantal meisjes van rond de 14 jaar zal kijken naar dezelfde video's als ik vanavond heb gekeken. Ook zij zien dat het blijkbaar mooier is om nepwimpers te dragen en je tanden te bleken. Zij koppelen populair en geliefd zijn hierdoor sneller aan gemaakte schoonheid, luxe en het kopen van een Chanel tas van ruim 3000 euro.

Eens in het half jaar ga ik naar de kapper. Ik vind dit vaak behoorlijk duur en schrik bijna altijd als ik bij de kassa sta om af te rekenen. Ik heb een goede baan, werk hard en heb een universitaire opleiding afgerond. Ik hoop ooit kinderen te krijgen en hen alles te kunnen bieden wat goed voor ze is. Toch lijkt het me onnodig en overbodige luxe om iedere maand naar de kapper te gaan. Dit is wel hetgeen wat mijn toekomstige dochter via YouTube te zien krijgt. Bekende en geliefde YouTubers gaan om de haverklap naar een kapper die zo'n 75 euro voor enkel een knipbeurt vraagt. Ze laten hun haar niet enkel knippen maar iedere keer ook weer opnieuw kleuren. Dit moet minstens 150 tot 200 euro per keer kosten. Het lijkt bijna normaal te worden, terwijl dat het natuurlijk helemaal niet is...

YouTube

Het lijkt me lastig voor de kinderen én ouders van een gezin dat minder geld te besteden heeft om hiermee telkens geconfronteerd te worden. Je gunt je kinderen immers het beste, maar kan gewoonweg niet op tegen YouTubers die iedere maand naar de kapper gaan, die een designer tas kopen of voor een paar honderd euro hun tanden laten bleken. Eigenlijk ga ik bij het benoemen van deze luxe zaken nog voorbij aan dat wat kinderen hiervan leren. Zij kunnen hierdoor gaan denken dat het normaal, en nog belangrijker, nodig is om dit allemaal te doen en hebben. 

Jongeren krijgen door YouTube mee dat het normaal is om nepwimpers te dragen, je tanden te bleken, tassen te kopen van een paar duizend euro, eens per maand naar de kapper te gaan om je haren te verven, veel make-up te dragen en regelmatig uit eten te gaan.

Dit laatste punt, vaak uit eten gaan, is ook iets wat ik bij verschillende YouTubers voorbij zie komen. Er zegt er zelfs eentje dat ze niet kan koken en daarom maar iedere dag uit eten gaat. Toen ik 16 was had ik een bijbaantje in de supermarkt en spaarde ik al het geld dat ik verdiende. Eens in de zoveel maanden ging ik met een vriendinnetje pizza eten voor 12,50 per persoon. Dat was leuk en gezellig. Volgens YouTube is het normaal om meerdere malen per week met vriendinnen uit eten te gaan in hippe tenten en daar Sushi, krab, oesters en ander luxe te bestellen onder het genot van enkele glazen wijn. ...En als YouTube of het restaurant niet betaalt, dan betaalt papa.

youtube
bron foto

Ik spaarde vroeger ook om zo nu en dan naar de stad te gaan met de bus. Hier ging ik dan winkelen. Dat was een hele happening. Nieuwe kleding kopen, leuk en spannend! Ik bezocht de H&M en dacht altijd 10 keer na voordat ik besloot iets te kopen. Liefst kocht ik kleding in de uitverkoop, want dat scheelde wat centen. Op YouTube zie ik wekelijks nieuwe kleding voorbij komen. In de meeste gevallen gaat het om kleding die de idolen gewoon hebben gekregen, maar dat wordt veelal niet direct gezegd. Het lijkt hierdoor gewoon of ze bijna wekelijks nieuwe outfits kopen, luxe horloges bestellen en allerlei dure make-up aanschaffen. 

Hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik me besef dat het leven dat ik zie op YouTube veelal niet het échte leven is. Ja, misschien voor een enkeling, al zie ik dan slechts een deel van die enkeling en nauwelijks de ruzies, pijn en onzekerheid. Ik realiseer me dat het niet eerlijk ten opzichte van mijzelf is om me te meten aan deze YouTubers. Mezelf hiermee vergelijken zal me enkel enkel een negatief gevoel over mijzelf opleveren. Het als eenvoudige afleiding kijken van deze YouTube video's heeft een negatief effect op mijn zelfbeeld als ik me er niet ieder moment aan herinner dat dat wat ik zie niet de norm is.

De vraag is of meisjes van 15 zich dit wel realiseren en zichzelf hier wel regelmatig bewust van maken. Ik vrees het niet. 

Tenslotte moet gezegd worden dat veel van deze YouTubers ook als inspiratie en motivatie kunnen dienen om te vechten voor je leven en iets moois te maken van je toekomst!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Eefje - Woensdag 2 maart 2016 13:22
Het is wel net waarop je zoekt. Ik bedoel je kan ook duizenden budgetvlogs vinden en youtube filmpjes met kritiek over de materialisering voor de maatschappij (noem maar een voorbeeld). Ik denk niet dat het heel anders is dan voor youtube voor kinderen die opgroeien. Vroeger was je jaloers op het rijke/mooie meisje uit de klas of de straat en nu op die rijke/mooie youtuber.
Sunday - Woensdag 2 maart 2016 13:30
Dit is natuurlijk waar, maar op televisie worden er net zo goed slechte voorbeelden gegeven. Ik denk maar even aan die idiote programma's als Ex on the Beach en Jersey Shore etc. Het is maar waar je naar zoekt.
Op YouTube zijn er mensen die zich heel veel bezig houden met uiterlijk, en zij hebben dan ook een beauty-kanaal. Kan af en toe best leuk zijn. Maar er is zoveel meer dan dat. Zo vind ik dat bijvoorbeeld Teske een leuk voorbeeld geeft aan jonge meisjes. Daarnaast staat YouTube vol tutorials, ervaringsverhalen en tips die mij bijvoorbeeld hebben leren gitaar spelen en soms maakten, dat ik me minder alleen voelde in mijn situatie.
Uiteindelijk zullen overal negatieve voorbeelden, verhalen en mensen opduiken. Het ligt bij jezelf waar je naar wilt kijken en waar je je door laat inspireren.
Roos_ - Woensdag 2 maart 2016 13:34
@ felicity; ik herken me altijd zo erg in de blogs die jij hebt geschreven (o.a. die over overdrachtsgevoelens, stemmingswisselingen, denken dat je niet 'ernstig' genoeg bent voor hulp) en vraag me heel erg af hoe jij hier uiteindelijk uit bent gekomen? Door therapie waarschijnlijk, maar wat was helpend voor jou en weet je nu waar je gevoelens vandaan kwamen? Misschien dat je hier niet op in wil gaan, maar ik ben zelf heel erg zoekende en herken me zoals ik zei heel erg in jouw blogs. Bedankt daarvoor ook, want ze hebben me heel erg geholpen en gesteund!
Avaya - Woensdag 2 maart 2016 13:38
Mooie blog!
Alice - Woensdag 2 maart 2016 14:12
Dit is denk ik ook een geval van: Wie het breed heeft, laat het breed hangen. YouTube schijnt best wel goed te verdienen, dus dan kun je het je veroorloven om zo'n dure tas te kopen (waar waarschijnlijk ook gewoon hard voor gespaard is) of vaak naar de kapper te gaan.
Gratis kleding en tanden bleken enz. is pure reclame, waar ze betaald voor krijgen. Het is de bedoeling van het bedrijf, en niet van de youtuber, dat jij dat nu ook gaat doen.
Laat ik Mascha als voorbeeld nemen. Zij is altijd eerlijk over hoe ze zich voelt, laat zien dat het absoluut niet geeft als je er niet uit ziet als een model, en draagt lang niet altijd nepwimpers. Ze laat zien hoe dankbaar ze is dat ze het nu beter heeft dan in haar jeugd, maar dat daar niets mis mee was.
Als het jou slechter over jezelf gaat laten voelen, moet jij de keuze maken om het niet meer te kijken. Je kunt echter niet zeggen dat youtubers nu medeverantwoordelijk gehouden kunnen worden voor het negatieve zelfbeeld van jongeren
AnaMan - Woensdag 2 maart 2016 16:09
Een mooi blog, Felicity!
Lost girl - Woensdag 2 maart 2016 16:50
Als je er naar zoekt kan je altijd dingen vinden die je een naar gevoel geven. Als jij weet dat je dat krijgt van bepaalde YouTube filmpjes dan kijk je er toch niet naar...... Lijkt me een stuk logischer dan hoe je je er nu druk over maakt.
Dees - Woensdag 2 maart 2016 17:05
Dit is wel een van de stigma's die sommige youtubers (waaronder ikzelf, als ik dat mag zeggen?) juist ook proberen te doorbreken.
Het leven is niet een groot feest, soms moet je hard werken om de slinger überhaupt in handen te krijgen en dan nog eens balanceren op een krukje om ze op te hangen..

Ik denk dat ik soaps ook een vertekend beeld wordt gegeven, dus of het echt bij de youtubers ligt? Misschien dat het persoonlijker is en daardoor sneller invloed heeft? Ik weet het niet. Ik hoop dat jeugd uiteindelijk toch ook meer de 'juiste' kanten van youtube gaat gebruiken :)
S. - Woensdag 2 maart 2016 17:06
Eens met Eefje dat er ook genoeg andere filmpjes te vinden zijn. Ik kijk zulke filmpjes niet, het boeit me niet en ik denk dat ik me vooral zou ergeren aan hoe belangrijk het uiterlijk blijkbaar gemaakt wordt. De oppervlakkigheid En aan het materialisme.
Tera - Woensdag 2 maart 2016 17:12
Interessant stuk. Leuk om over na te denken.

@S volgens mij gaat het er niet om dat er ook andere filmpjes zijn, want ja dat weet iedereen en daar staat YT vol mee. Het gaat erom dat de kanalen die het best worden bekeken o.a. bovenstaande meegeven op meisjes van 14... en de vraag wordt gesteld wat dit betekent voor deze generatie.

@Lost Girl volgens mij is dat de boodschap helemaal niet. Er wordt hier meer iets aan de kaak gesteld.
S. - Woensdag 2 maart 2016 17:46
@ Tera:
Ja, dat snap ik, maar mensen kiezen er zelf voor om naar die filmpjes te kijken; er is niemand die je daartoe dwingt. Ook als je 14 bent kun je besluiten om ze niet te kijken als je er ongelukkig/onzeker van wordt.
maartje - Woensdag 2 maart 2016 17:57
ik irriteer me meer aan al die video"s over dat zon mens gaat praten die er gewoon goed uitzag hoe ze is afgevallen of hoe je "gezonder" moet eten. en dan allemaal eten showen waar niks in zit en havermout met water en shit.

maarja dat is ook een beetje stom van me dat ik erop klik als ik t weer is voorbij zien komen -_-
M - Woensdag 2 maart 2016 18:45
Ik begrijp de essentie van je verhaal, kan me er ook wel in vinden. Echter, ik kijk al jaren youtube. Zo'n beetje vanaf dat het eigenlijk bestaat. Toen was ik een jaar of 12 denk ik? Ik heb me nooit gevoeld alsof de meiden waar ik naar kijk, standaarden aangaven, maatstaven gaven waarnaar ik zou moeten leven en streven. Ik ben regelmatig enigszins jaloers, als ze gratis reisjes krijgen, of kleding opgestuurd krijgen. Dat is toch niet zo gek?
Maar ik heb nooit echt het gevoel gehad dat ik er door beïnvloed wordt. Ik ben dol op kleding en make up, doe veel inspiratie op bij het kijken van video's. Het is echt een hobby van me. Voor mij is het rustgevend om naar shoplogs en makeup tutorials te kijken. Klinkt een beetje gek, maar dat is echt even mijn zen-momentje van de dag.

Voor mij is deze industrie een hobby. Ik heb er nooit het gevoel van gehad dat het 'voorbeelden' voor me waren. Ik ben er altijd heel erg bewust van geweest dat dit is waar zij voor werken. Ik apprecieer wat ik heb, en dat doe ik niet minder omdat iemand anders het gratis krijgt. Ik heb niet het idee dat ik altijd valse wimpers zou moeten dragen omdat Mascha valse wimpers heeft uitgebracht, niet het gevoel dat ik een dure tas moet kopen omdat Vera daar zo van houdt. Kom zeg, 3000 euro voor een tas, dat is voor mij een jaar salaris.

Ik denk dat je over iets kwaads in kan vinden, als je er naar zoekt. Als je kinderen later dit soort filmpjes kijken, kun je ze uitleggen hoe het echte leven werkt, dat dit gewoon de lucky birds zijn. Net zoals mijn ouders mij geleerd hebben dat bijna alles op TV nep is.

Leer ervan, doe er je voordeel mee.
Cline - Woensdag 2 maart 2016 19:14
Vermoeiende reacties weer. Natuurlijk zijn niet alle youtubekanalen hetzelfde, dat wordt ook helemaal niet beweerd. Het gaat er volgens mij vooral om dat youtubers ooit zo populair werden omdat ze door video’s te maken voelden als een soort vriend of vriendin. Ze waren net als jij en ik in tegenstelling tot alle beroemdheden die onbereikbaar waren. Dat lijkt nu - bij veel grote en bekende youtubers - te veranderen. Natuurlijk geldt dat niet voor iedereen maar het valt niet te ontkennen dat de meeste jonge kinderen wel naar die mensen kijken en daar een voorbeeld aan nemen, die kanalen zijn niet voor niets zo groot. Bekend is immers dat deze youtubers een enorme invloed hebben. Dat is ergens jammer. Niet iedere kijker zal door het kijken van die video’s ook direct gaan streven naar wat hem of haar voorgeschoteld wordt, maar het is wel zo dat de gemiddelde kijker van een jaar of veertien behoorlijk beïnvloedbaar is. Je kunt je afvragen wat voor boodschap deze doelgroep meekrijgt en of dat is wat je wil voor zo’n kwetsbare groep.
LittleJ - Woensdag 2 maart 2016 19:35
Wauw; eindelijk iemand die het aandurft om dit onderwerp aan te snijden. Ik ben het volkomen met je eens en word bijna misselijk van alle youtubers die iedere week weer tig keer uit eten gaan, nieuwe kleren kopen (terwijl ze van te voren meermaals zeggen dat ze al zóveel hebben) of andere onnodige zaken aanschaffen. Waarom? Omdat dit ontzettend confronterend is wanneer het bij jou thuis iedere maand de vraag is of er überhaupt genoeg geld is voor éten. Terwijl veel mensen in ons land dagelijks met diezelfde problemen kampen, slentert het rijke/bekende deel van de Nederlandse bevolking door de steden zich afvragend wat nu weer te kopen tegelijkertijd echter ook roepend dat "hun leven ook niet zo leuk is". Bah.
Natuurlijk zijn dit niet enkel mensen op youtube; in principe geldt die ongelijkheid voor iedere arme vs rijke. Maar goed, dat is weer een heel ander ondwerp.


Goed dat je dit aan wilde kaarten!!!
Anne - Donderdag 3 maart 2016 08:34
Je kunt in plaats van naar hun levens te kijken beter je eigen leven vormgeven zoals jij dat wilt hebben.Het lijkt vaak alsof mensen niet meer zelfstandig kunnen denken, alles wordt voorgedaan en voorgekauwd, ik word er heel moe van.Je verliest jezelf aan dit soort dingen ,je wordt er hol en leeg van.
Sebastiaan - Donderdag 3 maart 2016 11:18
Van materialisme word je in plaats van gelukkig, meestal ongelukkig. Samen de stad in of wat eten is heel gezellig, maar als je het heel vaak doet, is het ook niet meer zo leuk.. Liefde is de sleutel voor alles! :)

Je gezondheid is ook belangrijker dan proberen te voldoen aan het "perfecte" leven, of lichaam..
Espoir - Donderdag 3 maart 2016 18:48
Woh, ontzettend goed en herkenbaar artikel.. eye opener! Als ik dan binnenkort ga beginnen met die zelfbeeldtherapie, misschien ook maar eens wat minder Beautygloss kijken, haha.
Etbis - Zondag 6 maart 2016 22:47
in het begin dacht ik okee wat een overdreven verhaal maar eerlijk gezegd herkende ik alles wat je zei toen ik doorlas... nooit verder over nagedacht, maar bijvoorbeeld bij nepwimpers heb ik wel eens gedacht van.. moet ik dat dan ook? En ik heb ook wel eens extra naar mijn tanden gekeken of ze wit genoeg waren... gek. Nooit iets negatiefs achter gezocht ofzo maar het is heel herkenbaar
Imre - Donderdag 7 maart 2019 09:51
Even een late reactie, maar een hoop verdedigen Youtubers door ergens te vermelden dat 'wij' als kijker verantwoordelijk zijn voor wat we zien.

Er zit een punt in, maar daarbij vergeet men de kernpunt uit het artikel. Niet elk persoon is al oud genoeg om die verantwoordelijkheid op zich te nemen en ook ouders zijn niet goed geïnformeerd hierover. Wie is dan verantwoordelijk? Juist de Youtuber. En helemaal diep in kern is het eigenlijk Youtube zelf die eindverantwoordelijke is.

Daar wordt alleen niets aan gedaan. Waarop het uiteindelijk toch bij de ouders liggen. Maar als ouders het niet weten? Het is onrealistisch om te denken dat ouders 24/7 mee kijken. Bij een 16 jarige GA je ook niet altijd meer mee kijken omdat je als ouder ook een vertrouwensrelatie aan bent gegaan met je kind. En voor een ouder klinkt een make up tutorial redelijk onschuldig.

Totdat je kind zich onzeker over zichzelf gaat voelen...

Zowel de Youtuber, kind, ouder en Youtube zelf zouden allemaal ingelicht moeten worden en campagnes moeten starten om dit aan het licht te brengen. Dat gebeurt ook niet. De noodkreten zijn er wel. Dus wie is er dan verantwoordelijk?

Juist. De overheid. Deze zouden de campagnes moeten starten. Deze moeten luisteren naar noodkreten van ouders en psychologen. Deze moeten door hebben wat er afspeelt en hier vervolgens op handelen.
Lizzy - Zondag 27 augustus 2023 20:59
Inmiddels is het 2023 en ik lees dit artikel nu pas. Hierbij dan ook mijn reactie :-)

Ik vind het fijn dat in dit artikel dit onderwerp aan de kaak gesteld wordt. Ik ben midden 30 en zelfs ik heb last van dat licht-negatieve gevoel als ik een poosje (naar de al wat oudere) yuoutubers gekeken heb.

Maar naast het materiële aspect (dat de kloof tussen arm en rijk inderdaad zo benadrukt) is er ook nog iets anders wat belangrijk is om te benoemen namelijk: het familie gevoel. Als ik kijk naar familievlogs, (de familie B.... familie LKP) en zo zijn er nog vele andere voorbeelden) dan zie ik hoe al die families het leuk hebben met elkaar, leuke dingen doen,leuke uitstapjes en lol hebben. Het is ze van harte gegunt, maar niet iedereen komt uit een fijne hechte familie. Dit kan heel eenzaam zijn! En het gemis aan een warm nest kan dan extra voelbaar worden bij het kijken naar de vlogs. Bij mij zo sterk zelfs, dat het een beetje deprimerend wordt en daarom kijk ik zelf niet meer naar die vlogs, die verantwoordelijkheid kan ik nemen als volwassen persoon. Maar kan een kind die verantwoordelijkheid ook nemen? Als dit voor mij al moeilijk is, hoe dan nog meer voor een jong eenzaam kind dat middenin de narigheid zit, dat daar naar kijkt. Die ziet deze vloggers en denkt: zij gaan leuk met hun kinderen om en dat is volgens de norm normaal, waarom kan ik dat niet ook hebben met mijn papa en mama? Dus dan ben ik, samen met mijn familie abnormaal, omdat het bij ons niet zo gaat zoals bij hen?

Je kan de wereld kopen, maar gezondheid is niet te koop met geld en je kan jammer genoeg ook niet zelf je eigen biologische familie samenstellen.

Eigenlijk vind ik dat youtubers zo heel af en toe ook eens realistischer mogen zijn, de vuile was buiten mogen hangen. Ik ken al iemand die dit al een beetje meer durft te doen en daar heb ik zoveel respect voor. Voor mij werkt het ontnuchterend en het is herkenbaar, en ik heb dan na het kijken ook niet meer zo het gevoel dat ik iets verkeerds doe, omdat ik een bepaald product niet gebruik, of iets niet heb wat anderen wel hebben, of iets nalaat te doen wat helemaal hip is op tiktok.