World Eating Disorders Action Day 2020; doe je mee?

 

Op dinsdag 2 juni is het World Eating Disorders Action Day, ofwel WEDAD. Een dag voor en door mensen met een eetstoornis, naastbetrokkenen en professionals. 'Action Day’, want dat is wat er ondernomen wordt op deze dag. Actie om meer bekendheid en begrip voor eetstoornissen te krijgen en zo de mensen die ermee te maken krijgen beter te kunnen helpen. Ook hier in Nederland doen veel mensen en instellingen mee aan deze dag. Wij van Proud2Bme natuurlijk ook. En jij? In deze blog lees je er meer over.

Samenwerking met NAE

Ongeveer 200 organisaties uit 45 landen zullen tijdens WEDAD 2020 iets organiseren. Vorig jaar op deze dag liepen wij mee met de Socialwalk van de NAE (Nederlandse Academie voor Eetstoornissen). Een wandeling samen met cliënten, omstanders, hulpverleners en ervaringsdeskundigen. Bij elkaar gekomen om meer bekendheid en begrip voor eetstoornissen te krijgen. Deze wandeling zou dit jaar opnieuw plaatsvinden, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Toch is dit geen dag om aan ons voorbij te laten gaan! Daarom staan we dit jaar op een andere manier stil bij dit belangrijke onderwerp, namelijk: online.

De NAE organiseert dit jaar een livestream die te bekijken is op onder andere YouTube en Facebook. De livestream is tussen 11:00 en 18:00 uur en wordt gevuld met workshops, sprekers en optredens. Nieuwsgierig? Hier kun je het volledige programma vinden.

Over de streep met Proud2Bme

Ook wij van Proud2Bme doen mee aan deze livestream. We zullen de uitzending allereerst streamen via ons YouTube-kanaal. Om zeker te zijn dat je dit niet mist, zou je je op ons kanaal kunnen abonneren. Zet je de notificaties aan, dan ontvang je een melding wanneer er een nieuwe video online komt of de stream begint.

Ons eigen onderdeel van het programma zal bestaan uit een virtuele versie van het spel 'Over de streep', ook wel bekend van het gelijknamige televisieprogramma dat je misschien wel eens op NPO hebt gezien. Het is een methode om meer respect en medeleven tussen mensen te creëren, maar ook om vooroordelen tegen te gaan en je minder alleen of anders te voelen.

We zullen via een online videobelsysteem met ongeveer 20 actieve deelnemers in het programma zitten. We vragen de deelnemers een rood en een groen papier bij de hand te houden. Aan de hand van drie thema’s die wij hebben bedacht - eetgedrag, lichaamsbeeld en hulp - benoemen wij verschillende stellingen. Herken je je in de stelling? Hou het groene papier omhoog, voor de camera. Gaat de stelling niet op voor jou, dan hou je het rode papier omhoog. 

Je zult de andere deelnemers niet horen, maar je ziet het antwoord van de anderen wel. Zonder dat we praten, zeggen we eigenlijk heel veel. Misschien doet het iets met je om de openheid van anderen te zien en durf je zelf deze dag ook - weliswaar online - meer openheid te geven over deze thema’s. Wij hopen dat je erkenning voelt, begrip en steun.

Ons spel 'Over de streep' zal van 13:50 tot 14:30 uur plaatsvinden. Wil jij meedoen als één van de 20 actieve deelnemers in beeld? Stuur dan vóór maandag 1 juni 10:00 uur even een mailtje naar redactie@proud2bme.nl met als onderwerp 'Over de streep'. Wij sturen je dan meer informatie toe. Wil je liever alleen meekijken? Dan is het voldoende om de livestream die dag te volgen. 

#Showyourpurple

De kleur die bij deze speciale dag hoort, is de kleur paars. Het is de kleur die ons deze dag gaat verbinden en tot één front maakt. #Showyourpurple en draag een paars shirt tijdens de livestream! De NAE heeft hiervoor zelfs een speciaal WEDAD-shirt ontworpen. Deze kun je via de NAE-site bestellen. We zijn allemaal verschillende mensen, maar dragen hetzelfde mee. Letterlijk en figuurlijk. Op deze manier zijn we, hoe anders we ook zijn, toch verbonden. Niet alleen. Samen sterk.

♥ 

 

Reacties

Manon - Zondag 24 mei 2020 21:09
Wat mooi dat jullie dit jaar toch op een aangepaste versie hier aandacht aan besteden! Ik ben benieuwd naar het shirt! Waar kan ik een voorbeeld zien? Of is het het shirt dat jullie vorig jaar droegen (zelfde print), maar dan in het paars? Kunnen jullie een voorbeeld laten zien of op bestel-site plaatsen?
Alvast dank en veel liefs voor jullie en iedereen hier!

x Manon
Redactie Proud2Bme - Dinsdag 26 mei 2020 16:54
Hi Manon, goede vraag! Helaas is er geen foto beschikbaar van het shirt. We gaan ons best doen deze week nog een foto beschikbaar te maken, maar durven niet te beloven dat dit lukt. We hopen dat je erbij bent op 2 juni! Liefs van team Proud2Bme
Anoniem - Zondag 24 mei 2020 22:31
Wat goed! :)) Ik had een vraagje zoude jullie een keer op jullie youtube kanaal willen opnemen een what's in my boodschappen tas? wat jullie hebben gekocht voot de week. sorry heeft hier niks mee te maken. maar goed :) maar wat goed dat jullie hier aandacht aan besteden
C - Maandag 25 mei 2020 10:53
Dragen jullie nu op de foto de WEDAD shirt 2020?
britneyangel - Maandag 25 mei 2020 15:17
de video van dit is erg leuk vind ik!
Rachelle - Vrijdag 29 mei 2020 21:20
Het paarse WEDAD shirt is te vinden op het Instagram profiel van de WEDAD:)