Winkelen en een eetstoornis

 

Tijdens mijn eetstoornis vond ik winkelen maar lastig. Ik werd geconfronteerd met een hoop dingen die mij zouden kunnen triggeren of gewoon een hoop gepieker opleverde. Kledingmaten, spiegels, aan-en uitkleden en eventueel ergens lunchen of snacken waren in die tijd dingen die mij erg veel stress en negatieve gedachtes opleverden. En dan was ik ook nog eens zo ongelukkig over mezelf, dat ik helemaal niet meer wist wat mijn stijl was of wat ik leuk vond.

winkelen

Heb je een eetstoornis, dan herken je hier vast wel iets in. Of je nu juist ondergewicht, normaal gewicht of overgewicht hebt. De confrontatie met je uiterlijk, maat en gewicht is dan behoorlijk lastig. Je was al ontevreden en hierdoor word je nog even extra met je neus op de feiten gedrukt. Winkelen kan leuk zijn, maar als je een eetstoornis hebt, kun je misschien wel wat tips gebruiken om er weer wat meer van te kunnen genieten.

 Samen

Als je gaat winkelen is het belangrijk dat je iemand meeneemt waarbij jij je prettig voelt. Kies iemand uit die jou de ruimte geeft om zelf dingen uit te kiezen en jou geen dingen oplegt. Maar je kunt natuurlijk ook alleen gaan als je dat fijn vindt. Het voordeel aan samen gaan is echter dat je soms wat relativerende opmerkingen kunt krijgen of je gevoel uit kunt spreken. O, en als je een andere maat nodig hebt kan de ander die voor je pakken!

 Moeilijke en makkelijke kledingstukken
Misschien weet je van jezelf wel wat voor kledingstukken je lastig vindt om te kopen. Zo had ik altijd heel erg moeite met strakke kleding, broeken en jurkjes. Vesten en blouses vond ik meestal geen probleem, omdat die kledingstukken mij minder met mijn lichaam confronteerden. Als jij ook van jezelf weet wat je wel en niet zo gemakkelijk vindt om te shoppen, is het goed om niet alleen maar ‘moeilijke' kledingstukken te gaan kopen op één dag.

Als je weet dat je niet zo'n goede dag hebt, ga dan ook niet de hele middag spijkerbroeken passen of winkelen voor een bikini. Als dat jou alleen maar meer aan je lichaam en afvallen laat denken, is dat op dit moment even niet zo'n handige stap. Je kunt dat natuurlijk wel doen op momenten dat je je wat zekerder voelt over je lichaam. Maar doe het niet allemaal tegelijk. En je kunt ook steeds een stapje moeilijker gaan, totdat je op een gegeven moment gaat winkelen wanneer je er zin in hebt zonder te bedenken wat je wel en niet wilt passen.

mirror

 Kleding passen
Thuis kleding passen kan natuurlijk ook
. Zo heb je bij veel winkels zeker 30 dagen de tijd om het terug te brengen. Ook als je kleding bestelt op internet, heb je de ruimte om lekker thuis te gaan passen. Heb je meteen je eigen spiegel. Dit voelt misschien veel prettiger en je kunt er rustig de tijd voor nemen. Ook kun je dan lekker combineren met alles wat je verder in je kast hebt hangen en kijken of je het echt zult gaan dragen.

 Pashokjes en spiegels
Die verrekte spiegel in dat pashokje kan behoorlijk lastig zijn.
En toch heb je hem vaak nodig om te checken of het allemaal wel goed zit en leuk staat. Het licht in zo'n pashokje vind ik zelf ook altijd vreselijk. Je ziet ineens als je haartjes, puistjes en de kleur van je huid is ook ineens heel anders. Onthoud in ieder geval dat dat dus niet aan jou ligt, maar aan die spiegel. En kijk desnoods enkel naar de kleding en niet naar je gezicht of je lijf zonder kleding.

Heb je erg veel last van de spiegel, dan kan je vriendin of moeder ook kijken hoe het staat en kun je gewoon naar beneden naar je lichaam, in plaats van via de spiegel, kijken hoe het staat. Meestal voel je wel of iets goed zit of niet.

 Gewicht
Als je ondergewicht hebt kan het lastig zijn om kleding te vinden die goed past. Helaas is dat een probleem wat je enkel kunt oplossen door weer op een gezond gewicht te komen natuurlijk. Het is in ieder geval wel belangrijk om toch af en to iets leuks te kopen voor jezelf. Een broek is misschien even lastig, maar shirtjes, sieraden of een nieuwe sjaal kun je altijd wel gebruiken natuurlijk!

Ook als je overgewicht hebt, kan het moeilijk zijn om leuke kleding te vinden. Gelukkig zijn er steeds meer super leuke collecties voor een maatje meer. Zo kun je bijvoorbeeld eens kijken bij de plus size collectie van H&M of eens webshoppen in de hippe collectie van ASOS Curve

 Kledingmaten
De confrontatie met kledingmaten is sowieso vaak best wel lastig als je ongelukkig bent over je lichaam.
Je wilt het liefst een kleinere maat en in ieder geval niet je pashokje uitlopen om een grotere maat te moeten pakken. Toch denk ik dat je het hele maatjesgebeuren een beetje los moet laten. Per winkel, maar zelfs per kledingstuk in dezelfde winkel, verschilt het heel erg hoe een maat valt. Waar je bij de ene winkel uit maat 38 knapt, moet je bij de andere winkel een broek in maat 36 pakken.

shopping

Je weet het dus eigenlijk nooit met die maatjes. Maak er dus ook zeker geen wedstrijdje van met jezelf. De cijfertjes zijn misschien aantrekkelijk, net zoals de nummers van calorieën, de weegschaal of omtrek. Toch gaan dit soort eeuwige wedstrijdjes met jezelf je niet helpen. Je blijft je grenzen verleggen en wordt er absoluut niet gelukkig van.

 Eten 
Bij een lange dag winkelen, geef je vaak niet alleen geld uit aan kleding, sieraden, schoenen of tassen. Je moet namelijk ook eventjes wat eten tussendoor. Misschien ga je ergens lunchen of ben je daar nog niet aan toe en heb je een eigen pakketje boterhammen mee. Toch is het ook goed om uitdagingen aan te gaan en de gezelligheid van een lunchroom eens op te zoeken. Je kunt hier even lekker bijkomen en meteen iets spannends overwinnen.

Natuurlijk klinkt het zo enorm luchtig. Alsof je gewoon de uitdaging aan moet gaan. En soms is dat denk ik ook zeker zo. Ontwijk je een middagje winkelen met vriendinnen, omdat je weet dat ze naar McDonalds gaan, dan is dat echter natuurlijk wel heel erg jammer. Probeer dan van te voren te vragen waar jullie gaan eten en doe eventueel een voorstel voor een lekker broodje bij La Place, wat iets minder spannend voor je is. Thuis blijven en geen leuke dingen meer doen is iets waar je erg alert op moet zijn. Dus probeer te kijken wat het voor jou mogelijk maakt om voldoende te eten en niet te spannend, zodat je toch gewoon mee kunt gaan!

 Jouw stijl 
Misschien loop je wel de hele middag te twijfelen tijdens het winkelen. Ik herken dat wel van toen ik nog erg onzeker was. Ook als ik ongesteld moet worden weet ik even niet meer zo goed wat ik leuk vind en ga ik expres niet winkelen. Een goede tip om weer een beetje te ontdekken wat jij leuk vindt, is door je er wat meer in te verdiepen. Bekijk blogs, etalages of luistern eens heel goed naar jezelf. Bekijk je kledingkast en bedenk waar jij je het fijnst in voelt. En dat is vast niet die dikke joggingtrui die je draagt op sombere dagen. Meer tips om te ontdekken wat jouw stijl is, vind je hier.

Winkelen gaat steeds leuker worden, naarmate het weer beter met je gaat. Je kunt beter worden van een eetstoornis. Blijf dus stappen zetten en ga uitdagingen aan. Natuurlijk geen hele grote, maar neem kleine stapjes. Dan zul je ook steeds weer iets meer kunnen genieten van een gezellig weekendje shoppen bijvoorbeeld. En dat gun ik je.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

N. - Zondag 12 januari 2014 12:44
Herkenbaar. Ik vond het verschrikkelijk om te winkelen omdat ik alleen in kinder maatjes paste. Nu kan ik gelukkig weer in een xs/s ook al vind ik het nog steeds lastig, ligt ook aan bij welke winkel je kleding koopt. Bij c&a is xs me standaard te groot, bij h&m past een xs prima.
amstere-dame - Zondag 12 januari 2014 12:56
Heel herkenbaar, ik hou van mooie kleding maar in pashokjes is het licht ook zo naar en de hele tijd ben je aan het kijken naar je lichaam en anderen naar jou…
Jantje - Zondag 12 januari 2014 13:13
Ik haatte het heel erg. Ik hou er nog steeds niet zo van. Het eten/lunchen e.d. is geen probleem maar kleding PASSEN. ULGH wat een HEL
merel - Zondag 12 januari 2014 14:14
Ik vind mode interessant en leuk, maar ik heb zó vreselijk veel moeite met winkelen.
De spiegels, het licht, de temperatuur, gebrek aan zuurstof in de winkels, de grootte van de hokjes, alles wordt rommelig binnen, statisch............ lang leve online shoppen en ruilen.

Wel jammer, want het winkelen met vrienden op zich als uitje kan heel gezellig zijn. Als je bijvoorbeeld nog ergens koffie gaat drinken of grappige items tegenkomt.. Dat mis ik wel eerlijk gezegd.
K - Zondag 12 januari 2014 15:26
Ik ben het helemaal met merel eens!
Andreaa - Zondag 12 januari 2014 15:30
Heel fijn geschreven Nouska!
Herken wel heel veel dingen, eigenlijk alles wel wat er staat...
Shoppen doe ik alleen met mijn vriend, die vertrouw ik als enige dat hij eerlijk zegt of hij het leuk vind of niet.
En ik vind het ook belangrijk dat hij het leuk vind wat ik aan heb, hij moet er tenslotte naast lopen en we hebben gelukkig allebei bijna dezelfde smaak wat mijn kleding betreft!
Hem maakt het verder echt niet uit wat hij aan heeft of wat ik aan heb, maar als hij vind dat het echt niet kan zegt hij het gelukkig wel..
Is in 2,5 jaar verkering maar 1 keer voorgekomen, en dat was alleen dat hij het geen geschikte kleding vond voor die gelegendheid...
Ingrid - Zondag 12 januari 2014 17:00
Ik hou ontzettend van shoppen en dan ergens lekker koffie drinken. Maar met kleding voor mezelf komt dan gelijk het dilemma dat ik mezelf zien echt niet leuk vind het huilen staat me dan nader dan het lachen alles is te groot doordat ikondergewicht heb pffff laat dan maar zitten dan shop ik lievervoor dingetjes voor mijn huisje of verzorgingsprodukten. Mijn tijd komt nog wel....... Dank je wel voor dit herkenbare stukje Nouska!
Star* - Zondag 12 januari 2014 19:14
Ik vind shoppen super leuk, alleen baal soms wel dat ik niet een gemiddelde maat heb zodat ik wat meer aan zou kunnen.
Ik ga ongeveer elke week/2 weken wel een keer de stad in!

Ik vind de stad dan wel wat makkelijker dan een kleiner dorp/stadje, want als ik opzoek ben naar bijvoorbeeld een leren jasje dan past er in de stad altijd wel ergens een (: of een spijkerbroek.
Terwijl in een kleiner dorp/stadje dan zijn er snel veel damesmaten en is er minder keus, wat me dan ook verdrietig maakt.
yessy - Zondag 12 januari 2014 20:27
Ik haat shoppen.
Bestel alles op internet en pas het thuis rustig aan.
Alleen broeken niet. Maar dat stel ik ook heel lang uit om te kopen want dat is elke keer weer drama..
Anoniem - Zondag 12 januari 2014 22:11
Ook ik heb een hekel aan shoppen! Meestal kijk ik eerst op de website en dan laat ik het klaarleggen of haal het op. Maar even voor iedereen: de maat vertelt niets! Trek je daar niets van aan! Denk niet: nu heb ikal maat xx gun jezelf iets wat lekker zit.
Tip: Bedenk voor je gaat shoppen wat je wilt.
S. - Maandag 13 januari 2014 13:25
Ik kon met ondergewicht juist makkelijker slagen voor kleding... De gangbare maten zijn áltijd, echt altijd weg, terwijl de kleine maatjes die ik toen had juist blijven liggen.

Maar goed, ik houd sowieso niet echt van shoppen.. al dat passen, pfff.
Sophietje - Maandag 13 januari 2014 16:52
Toen ik ondergewicht had was shoppen echt supermakkelijk, alles paste gewoon en ik had nooit dat de kleinste maat te groot was ofzo. Ik kreeg zelfs complimenten van de verkopers dat ik een SUPERMOOI lichaam had. Dat zou je toch niet zeggen bij ondergewicht? Nu is het voor mij bijna onmogelijk om iets te vinden dat goed zit. Mijn lichaam is totaal niet meer in verhouding. Ik haat shoppen nu echt.
Sophie - Woensdag 15 januari 2014 19:34
Oh mijn god.
Dit is zo ontzettend herkenbaar. Ik weet nog wel dat ik een broek of een jurkje paste dat me net te klein was, ik zei tegen mezelf, die pas je wel weer als je wat afvalt... Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen. Ik moet niet zeuren, ik ben vrij op tijd erachter gekomen dat ik echt heel verkeerd bezig was en heb het op de een of andere manier weten te onderdrukken. Af en toe is het best lastig om mezelf zo sterk te houden op momenten dat ik zo gestrest en onzeker over mezelf ben...
Maar ik begin gelukkig steeds meer mezelf te accepteren.

Voor de meiden/jongens die nog erg leiden onder de ES, DON'T GIVE UP. Jullie kunnen het, niet opgeven!!