Wel eten als je eetstoornis Nee zegt

 

De gedachtes in je hoofd die ontstaan als gevolg van jouw eetstoornis zijn vaak niet kloppende en zeer destructieve gedachtes. Ze kunnen echter zo sterk zijn, dat je zelf gaat geloven dat ze de waarheid zijn. De gedachtes zijn er al als je wakker wordt en zijn er vaak nog steeds als je naar bed gaat. In veel gevallen gaan die gedachtes over niet te veel mogen eten en zo weinig mogelijk eten. Jouw eetstoornis heeft allemaal redenen bedacht waarom het beter voor je zou zijn om niet te eten en jij laat je hierdoor leiden. Als je beter wilt worden, als je wilt genezen van je eetstoornis en weer écht wilt gaan leven, dan zal je tegen die gedachtes in moeten gaan en er gedachtes en redenen tegenover moeten zetten.

Mij hielp de gedachtes "Wat levert niet eten me op over 5 jaar?" heel erg. Het antwoord was namelijk altijd: Niets. Zeker niet iets wat ik over 5 jaar graag zou willen bereiken. Met niet eten bereik je niets. Ik hoopte vroeger dat ik door niet eten wellicht de zorg zou krijgen waar ik naar verlangde, aandacht voor mijn ongelukkig zijn. Dat gebeurde nooit, want als er al aandacht of zorg was, dan ging dat met name over mijn gewicht en daar had ik helemaal geen behoefte aan. Het is dus belangrijk om een aantal standaard gedachtes paraat te hebben als je eetstoornis weer eens tegen je schreeuwt dat je beter niet of weinig kan eten. In deze blog kom ik hiervoor met een X suggesties. Heb je andere goede gedachtes en redenen, laat die dan gerust even achter in de reacties. Hier help je andere mensen weer mee.

recovery eating disorder eetstoornis genezen

1. Wat levert me dit over 1 - 5 jaar op?
Zoals ik in de inleiding al schreef is dit een vraag die mij erg hielp op de momenten dat ik twijfelde of ik wel of niet goed zou eten. Ik bedacht dan bij mezelf wat ik over een jaar en 5 jaar allemaal wilde bereiken en waar ik in het leven wilde staan. Ik wilde graag een partner en een leuk huisje en een baan waar ik me blij zou voelen. Bij al de dingen die ik graag wilde, hoorde geen eetstoornis. Niet eten zou me dus niets opleveren dat ik wilde bereiken. Ik voelde me ongelukkig en wilde dat dit veranderde. Ik wilde gelukkig worden. Door te vluchten en me te verstoppen in het niet eten zou ik me enkel ongelukkiger gaan voelen.

2. Zonder eten geen prestaties
Ik was vroeger, en nog steeds wel, best perfectionistisch. Ik was ambitieus en wilde graag allerlei dingen bereiken. Op school deed ik mijn best om hoge cijfers te halen en werkstukken werkte ik tot in de puntjes uit. Presteren en trots zijn op hetgeen ik bereikte was erg belangrijk voor me. Op de momenten dat ik twijfelde of ik niet of wel wilde eten, dacht ik daarom soms na over deze zaken. Zou ik door niet te eten meer kunnen bereiken of beter kunnen presteren? In de meeste gevallen kon ik mezelf dan wel overtuigen van het feit dat niet eten er enkel voor zou zorgen dat ik slechter ging presteren en minder zou bereiken. Tijd om wél te eten dus. 1 - 0 eetstoornis!

imagine

3. Eten hangt niet af van mijn humeur
Mijn humeur bepaalde vroeger enorm of ik wel of niet goed zou eten. Werd ik wakker met een slecht humeur en een gewicht dat me niet beviel dan liet ik de eetstoornis gedachtes winnen. Soms hielp het me om dan de dag ervoor al te bepalen dat ik sowieso een bepaalde lijst zou gaan eten, ook al voelde ik me slecht. Jezelf afvragen of je het wel/niet eten laat beïnvloeden door je humeur is een goede. Wat je humeur ook is, je lichaam heeft eten nodig. Je lichaam heeft niet minder eten nodig als je een slecht humeur hebt.

4. Eten is niet het probleem
Is eten werkelijk het probleem? Als ik mezelf die vraag vroeger zou stellen, dan zou het antwoord nee zijn. Mijn eetstoornis is nooit ontstaan omdat ik het moeilijk vond om te eten, omdat ik eten niet lekker vond of omdat ik mezelf te dik vond. Gaat niet eten mijn problemen dan oplossen? Nee.

5. Niet eten zorgt voor irritaties
In het begin had ik dit nooit zo door, maar toen ik weer beter ging eten merkte ik ook dat mijn stemming positiever werd. Door het slechte, 'veilige' en eenzijdige eten ben ik sowieso erg somber geworden. Bovendien was ik sneller geïrriteerd en voelde ik daarnaast de fijne emoties ook minder. Bij twijfel of je wel of niet zal eten, onthoud dat je stemming alleen maar slechter zal worden door het niet eten. Misschien voel je je even fijn en trots omdat je niet hebt gegeten, maar een paar uur later zal dit worden overspoeld door ander soort emoties.

6. Is dit waar ik aandacht voor wil?
Zoals ik in de inleiding al schreef wilde ik graag aandacht voor mijn problemen. Ik was ongelukkig en wist niet hoe dit te veranderen. Ik wilde graag dat iemand mij zag en me zou helpen. Niemand zag echter dat ik ongelukkig was en dus dacht ik dat ik door weinig te eten wel zichtbaar zou worden. Het duurde jaren voordat ik hierdoor een beetje zichtbaar werd, maar het enige waar ik toen aandacht voor kreeg was mijn gewicht en het zo snel mogelijk herstellen van mijn gewicht. Ik had veel beter jaren ervoor op een constructieve manier aandacht kunnen vragen voor mijn werkelijke problemen. Twijfel je of je zal eten, vraag jezelf dan af in hoeverre je aandacht wil voor het slechte eten en op welke manier je beter aandacht zou kunnen vragen voor je problemen.

7. Beter voor mijn sociale contacten
Hoe slechter en minder ik at, hoe meer ik me isoleerde van mijn omgeving. Met iemand samen eten wilde ik niet meer, ergens onverwacht naar toe gaan kon niet, want stel dat er eten aanwezig zou zijn... Het weinige eten zorgde bovendien voor een negatieve stemming en meer moeite om sociaal en spontaan te doen. Alles kostte me zoveel energie. Tegelijkertijd voelde ik me heel eenzaam en wilde ik heel graag vrienden om me heen... Twijfel je of je zal gaan eten, denk dan na over welke gevolgen dit heeft nu en op termijn op jouw vrienden en andere sociale contacten. Is dat wat je wilt?

8. Mijn lichaam in de toekomst
Toen ik rommelde met eten was ik nooit bezig met de gevolgen voor mijn lichaam. Ik dacht dat het allemaal wel mee zou vallen, dat mij weinig zou overkomen en dat mijn lichaam wel sterk genoeg. Een domme en naïeve gedachte. Na een tijd met regelmaat te hebben overgegeven kwam ik bij de tandarts. Ik had toen nog 0 gaatjes. In één klap had ik toen 5 gaatjes. Een tijd ervoor was ik twee jaar lang niet ongesteld geweest. Of dit nu invloed heeft op mijn vruchtbaarheid is niet duidelijk, maar als ik me dit eerder meer had beseft, had ik nog wel wat beter nagedacht bij de vraag: Zal ik vandaag wel/niet voldoende eten? Vraag jezelf dus af of dit risico het waard is.

recovery eating disorder eetstoornis genezen

9. Wie inspireert mij?
Wat mij tenslotte hielp is nadenken over wie mij inspireerde. Zo inspireerde Oprah Winfrey me in die tijd heel erg. Juist omdat ze zo succesvol is én niet altijd even perfect dun was. Ik vond het fijn om te zien dat je geen perfect matje hoefde te hebben om 'te slagen' in het leven. Twijfelde ik of ik die dag wel of niet goed ging eten, dan kon aan haar denken me soms helpen in het maken van een gezonde keuze.

10. ....en nu jij!
Nummer 10 heb ik open gelaten, omdat ik graag van jou hoor welke gedachtes of vragen jou helpen om NEE te zeggen tegen jouw eetstoornis.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

S. - Zaterdag 27 augustus 2016 14:14
Mij heeft de gedachte dat een eetstoornis per definitie ongelijk heeft geholpen. Toen ik dat eenmaal doorhad werd het veel makkelijker om precies het tegenovergestelde van al die eetstoornisgedachten te doen.
Manal - Zaterdag 27 augustus 2016 14:36
Omdat het serieus geen positieve dingen voor me heeft gedaan en ik mezelf en familie kapot maak.
nynesxx - Zaterdag 27 augustus 2016 15:23
Op school word ik door mijn eetstoornis totaal niet meer serieus genomen. Als er bijvoorbeeld een probleem is en iemand doet gemeen tegen mij of pest mij en ik ga naar een docent om erover te praten dan zeggen ze: dat interpreteer jij negatief want mensen met een eetstoornis interpreteren nou eenmaal negatief. En ik wil graag weer serieus genomen worden, Want school neemt het nu steeds voor de pesters op omdat ze denken dat ik het me maar verbeeld, dus dat helpt mij. Terwijl ik vroeger dacht dat ik serieus genomen zou worden als ik dun was was.
Denise - Zaterdag 27 augustus 2016 15:59
dit had ik nu net even nodig zat weer tegen een terugval aan te hikken
ludemi - Zaterdag 27 augustus 2016 18:30
Wel of niet eten mag nooit meer het leven van mij en mijn kinderen bepalen wij verdienen beter
Mimosa - Zaterdag 27 augustus 2016 18:49
Als (niet-)eten niet het werkelijke probleem is, dan is (niet-)eten ook niet de werkelijke oplossing. Ik houd niet van symptoombestrijding. Liever ga ik datgene aan waar het werkelijk over gaat, zodat ik ook een daadwerkelijke oplossing kan vinden. Moeilijk, de weg van de meeste weerstand, maar soms wel helpend wanneer het (te) eetgestoorde handelen weer meer ruimte begint in te nemen.
Sun - Zaterdag 27 augustus 2016 19:54
Ik sluit mij aan bij Mimosa.
Nu ik weet waar het écht over gaat, maakt dat het makkelijker om te werken aan de eetstoornis én tergelijkertijd waar het over gaat. (achterliggende problemen)
Marinka - Zaterdag 27 augustus 2016 22:32
Het helpt me om te denken hoe sterk ik ben als ik niet naar die es gedachten luister en uiteindelijk veel gelukkiger wordt als ik m'n lever er niet door laat bepalen.
Anoniem - Zaterdag 27 augustus 2016 23:42
Ik weet ergens wel dat het beter is om er niet meer naar te luisteren maar ik verdien geen eten en ben een slecht persoon :( als je die dingen continu denkt ga je het na een tijdje geloven
Carlotta - Zondag 28 augustus 2016 01:30
Hey Mimosa en Sun, het klopt dat vasten een symptoom is, maar door te eten word je zowel fysiek als mentaal weerbaarder. Afvallen en uit de diepe eetstoornissenkuil kruipen kunnen niet samengaan. Ik vermoed dat er vele anderen zijn die dit samen met mij kunnen beamen.
Erna - Zondag 28 augustus 2016 04:00
Mij helpt :
" Ik kies voor liefde en niet voor de angst".

@Carlotta - Zondag 28 augustus 2016 08:22
Hoi Carlotta,

Goed dat je reageert, ik ben het namelijk volledig met je eens! Ik bedoelde met mijn bericht niet te zeggen dat afvallen oké is, omdat het maar een symptoom is.

Scarlet vroeg naar helpende gedachten om tegen de eetstoornis in te gaan. Mij helpt het om, wanneer ik merk dat ik slechter ga eten, mezelf eraan te herinneren dat mijn wérkelijke probleem niet het eten is. Dus, wat ik ook probeer op te lossen door niet te eten... het lost het nooit werkelijk op. Het helpt mij dus om juist niet toe te geven aan het afvallen, omdat ik weet dat het alleen maar een uiting is van iets dat dieper ligt dan dat.

Ik bedoel dus eigenlijk te zeggen dat ik de eetstoornis niet als coping wil inzetten, maar liever deal met wat er werkelijk aan de hand is. Zelfs als ik daardoor onprettige dingen moet voelen, helpt het me uiteindelijk (op de lange termijn) meer dan wanneer ik mijn gevoelens wegstop. Ik wil de functie van de eetstoornis niet meer, want ik wil in staat zijn zelf met mijn verleden/gevoelens om te gaan. Zonder dekmantel.

En dat is natuurlijk niet zo makkelijk als dat het hierboven staat, maar het is wel wat me kan helpen om niet (volledig) toe te geven.
@Erna - Zondag 28 augustus 2016 08:23
Mooie... die gebruik ik soms ook :-).
Laura - Zondag 28 augustus 2016 12:22
10. Je leven is zoveel meer waard dan zich zorgen te maken over wel/niet eten.

Het tegengestelde doen van wat de eetstoornis je stiekem influistert is moeilijk in het begin. Maar eens die eerste stap gezet komt het steeds makkelijk en makkelijker. Waardoor het uiteindelijk terug natuurlijker/spontaner wordt en je opeens beseft dat je eigenlijk niet meer moet vechten tegen die gedachten en terug ECHT kan leven.
X - Maandag 29 augustus 2016 11:23
Alleen door goed te blijven eten (en praten,praten,praten) komt er vanzelf een dag waar het eten nooit meer zo lastig zal worden als nu. Ik denk dan aan mensen die er ook vanaf zijn omdat ze doorgezet hebben. En, dan zet ik door....
Emily - Vrijdag 9 september 2016 15:18
Soms heb ik het gevoel dat ik anorexia nodig heb in mijn leven, dat ik zonder 'haar' niemand ben, tenminste dat maakt de eetstoornis me wijs. Maar zolang ik op die gedachten blijf focussen zal ik er nooit bij stil kunnen wie ik echt ben en wil zijn. Anorexia steelt je identiteit en zet onrealistische ideeën in je hoofd. Je bent daar zo mee bezig dat je vergeet hoe een 'normaal' persoon er over zou denken. De waarheid is dat de meeste mensen helemaal niet bezig zijn met gewicht en eten, het is helemaal niet belangrijk. Het moet wel echt even tot je doordringen, want het is heel moeilijk om je eetstoornis los te laten. Maar één zo'n positieve gedachte kan het begin zijn van je herstel. Het is een lange weg, maar het zal het waard zijn.
Emily - Vrijdag 9 september 2016 15:24
Paar spelfouten, oeps. En met de zin 'eten en gewicht zijn niet belangrijk' bedoel ik natuurlijk dat bepaalde gedachten over eten en gewicht niet belangrijk zijn, gezond eten en gewicht is wel belangrijk ofcourse
Esra - Vrijdag 13 augustus 2021 13:51
Ha, wat een mooi lijstje!

Ben nu twee weken 'eetstoornisvrij' haha en dit helpt me bij het bepalen van mijn motivaties. Ben even 'helemaal gek' aan het doen en ik eet de hele dag koolhydraten en zelfs ook pizza enzo. Vanuit liefde écht luisteren naar de signalen van mijn lijf. Zelfs na 8 jaar boulimia lijkt mijn lijf nog eerlijk met me te communiceren en blijf ik stabiel in gewicht na een heftige omslag in mijn eetpatroon.

Mij helpt de gedachte dat ik gezond én fit wil zijn. Een gezond mens straalt en staat midden in het leven. Een fit mens heeft 48 uur in een dag, dat geloof ik echt.

En ook ik houd van succesvol zijn. Mijn eetstoornis is even niet mijn probleem, maar mijn uitdaging/drempeltje. Net zoals met alles in mijn leven ben ik gewend dat het me gaat lukken als ik het maar blijf willen.

En vrienden, als de pizza-paniek toeslaat dan helpen mijn vrienden relativeren: niemand wordt dik van 1 pizza en je kunt niet aan mensen zien wat ze die dag gegeten hebben. Durf je gekste gedachten te delen en ze worden beantwoord!

Succes kanjers!