Weer een eetbui

 

Het is weer van dat. Nochtans had je jezelf doen geloven dat het goed ging, dat de vorige keer de laatste keer was - nu zou het stoppen, vanzelf, omdat je het had besloten. Maar moe als je was, voelde je de bui hangen. De eetbui. Thuiskomen, met de woorden: "deze keer ga het niet gebeuren." Flink die nootjes opeten, denken dat je 't goed doet, dat het deze keer vermeden wordt. Tot de chocolade lonkt. De schuif gaat open. Terug dicht. Terug open.

Het is een gevecht in je hoofd. Alle inspanningen die je hebt gedaan, de honger die je hebt geleden, het zweet dat je gezweet hebt, de tranen die je geweend hebt. Dat allemaal voor niets, gewoon om twee minuten te vergeten door te eten. Of te zwelgen, dat beschrijft beter het gevoel. Het gevoelde verdriet overspoelen met vet en suiker, vergeten dat je wakker hebt gelegen van de honger, en straks zult slapen om te vergeten dat je gegeten hebt. Alles wat je jezelf ontneemt, "maar dit is de allerlaatste keer, daarna zal je dat nooooit meer mogen eten, dus moet je genieten van die allerlaatste keer", en dat stukje grijpen alsof het het laatste was. Het is niet het laatste. Het volgende stukje volgt. En nog het andere. Tot het pak op is. Het is niet genoeg. Je lichaam snakt naar meer, de drang is onweerstaanbaar. Je eet tot je eigenlijk niet meer kunt, maar dat andere pak, dat moet ook op.

Dan is het gedaan, voor altijd, beloofd. Je walgt en zwelgt, kan je op niets anders concentreren dan de duizenden calorieën die je in één stuk door hebt opgenomen. Je bent moe, doodop, vies, gaat slapen. Wordt wakker. Je mond kleeft, je linkerhand beeft, dan je rechterhand. De suikers, die je niet gewoon bent, maken een monster van je. Maar dan komen de vetten, onverbiddelijk. Gewoon, om even van de wereld te zijn. Je in een cocon van comfortfood en schijn te nestelen. Het schuldgevoel komt later.Dan is het uit die veilige, warme cocon barsten, terug de harde wereld in. De pijn is onbeschrijfbaar. Je ziet jezelf als het vettig monster dat je niet bent, maar bang bent om te worden. Degene die je door hem is voorgespiegeld geweest, en die je weigert te zijn. En je belooft dat dit de laatste keer is, dat je nu eindelijk gezond zal leven en snel zal afvallen, en hem bewijzen dat hij ongelijk had.


Bron

Tot wanneer hou je dit vol? Wanneer zal het stoppen? Wanneer zal deze onbeschrijfbare kater niet meer de jouwe zijn? De tranen, het zwelgen. Het is uiteindelijk niet genoeg, niet genoeg om de leegte te vullen. Maar praten lukt niet. Want hoe beschrijf je de schaamte, de drang, de angst, al die kolkende gevoelens en gedachten in je hoofd en lichaam, aan een buitenstaander?

Dus pin je je vast, op de schuldgevoelens, op jezelf waarvoor je walgt, op de voornemens, op je lijf waarvan je wenste dat niet het jouwe was. De voornemens om te vasten, om te sporten, om te zweten, om te wenen. En dan is het weer van dat. De bui voel je hangen. De eetbui...

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Charlotte - Zondag 23 augustus 2015 19:07
Wow,
ik heb zelf nog maar een paar kleine eetbuien gehad een jaar geleden en dit raakt me enorm. Door mijn anorexia kon ik het niet echt eetbuien noemen, want het was eigenlijk niet veel, alleen leek het veel voor mij. Het hield misschien een yoghurtje en een potje picknikjes is, maar ik snap het gevoel dat je daarna hebt.
Heel veel sterkte!!!! Ik hoop echt dat het je lukt om erover heen te komen.
Soms wens ik wel eens dat ik een eetbui zou krijgen, omdat ik door jaren anorexia echt verlang naar iets wat ik vroeger graag at, maar ik kan het mezelf niet toestaan. Door teksten als deze besef ik dat eetbuien ook geen oplossing zijn voor het missen van eten. Ik hoop echt heel erg dat je de eetstoornis overwint en dat je hulp zoekt.
als je iemand zoekt om mee te praten, mag je me altijd een pb sturen, op proud noem ik CharlotteTheLovatic.

Heel veel succes en sterkte!!
Liefs Charlotte
XxQ-girlxX - Zondag 23 augustus 2015 19:22
ik weet dat het hier niet mee te maken heet maar ik ga in behandeling en ik krijg me egte eerste gesprek met de therapeut dinsdag alleen ik ben bang dat als ik geen ondergewicht meer heb, dat ik geen hulp en therapie en behandeling krijg. Want ik wil graag beter worden alleen ik ben zo bang dat als ik al een klein beetje beter eet en een klein beetje gewicht aankom dat ik alleen wordt gelaten en dat iedereen denkt dat alles nu in 1x beter is. en dat ik geen therapie meer krijg enzoo. Is het vreemd die angst vast te hebben?? Ik wil gewoon van andere horen/lezen dat ik hulp krijg zelfs al heb ik m'n streefgewicht en dat ik die hulp ook gewoon blij houden
ginie - Zondag 23 augustus 2015 19:35
Wauw je omschrijft echt gewoon hoe het helaas ook bij mij werkt. Gelukkig lukt het mij steeds vaker om er wel over te praten sinds ik therapie heb, ja het blijft lastig. Kan t soms gewoon niet uitleggen maar ja dan kijk ik met mijn therapeut samen naar de eetbui en het hoe en waarom. Maar het is en blijft nog een dadelijk gevecht!!

@xxw-girl xx
Ik denk dat het heel normaal is om daar angst voor te hebben ook al is het waarschijnlijk niet nodig. Als ze naast je eetstoornis is pijnde achterliggende problemen oplossen zullen ze niet alleen naar je gewicht kijken!!! Zou mooi zijn als je deze angst ook kan bespreken maar dat is moeilijk en eng maar zal je waarschijnlijk wel helpen.
Succes!!!
Jaantje - Zondag 23 augustus 2015 19:57
Bovenstaand verhaal os gewoon mijn verhaal. Het feit dat niemand je begrijpt...zeggen gewoon mee stoppen...niet doen. Zo werkt t niet. Je wil graag stoppen maar dat wil niet. Elke keer weer zeg je dit was de laatste keer. Maar elke keer val je terug.
Erg goed omschreven en het heeft me echt gegrepen. Zoooo herkenbaar. Ik wil zo graag afvallen maar dat is op deze manier onmogelijk. Ik kan mezelf met overgewicht ook niet accepteren. Het is al 18 jaar een gevecht en het vechten gaat door......
Just me - Zondag 23 augustus 2015 19:59
Ik lees dit terwijl ik een eetbui heb. Elke dag denk ik: dit is de laatste. Elke ochtend en middag denk ik: dit wil ik niet en ik ga het niet doen, gisterenavond was een vergissing. En dan doe ik het s avonds toch vaak weer. Alleen als ik alleen thuis ben. Ik heb nu korte schooldagen en morgen alleen gym. Ik ben bang dat ik dan s middags een eetbui krijg.
begrip - Zondag 23 augustus 2015 20:05
@just me : ik begrijp 100% hoe jij je nu voelt, een eetbui hebbend terwijl je had gezworen het nooit meer te doen.
begrip - Zondag 23 augustus 2015 20:06
maar het komt echt allemaal goed! x
Puoli - Zondag 23 augustus 2015 20:10
Zo'n herkenning... Goed omschreven.
Zelf een stuk -gevoel- oproepend, waar je doorheen gaat op zo'n moment.

Herkenning, is ondanks het niet om iets fijns gaat -wel fijn.
Het gevoel, dat nog mensen dit kennen. Niet alleen.
Cinderella. - Zondag 23 augustus 2015 20:27
Heel herkenbaar.:s
anoniempje:) - Zondag 23 augustus 2015 20:35
Wow je beschrijft precies mijn gevoel erg confronterent...
d - Zondag 23 augustus 2015 21:12
Eetbuien zijn verschrikkelijk verschrikkelijk en idd.

Praten lukt niet. Want hoe beschrijf je de schaamte, de drang, de angst, al die kolkende gevoelens en gedachten in je hoofd en lichaam, aan een buitenstaander?

Heel mooi gezegd en ALS je er al over praat, voel je negen van de tien keer aan, dat ze je een zonde vinden. Dat het vooral je eigen domme schuld is of dat ze er vooral niets van begrijpen, dat ze jou maar vaag vinden. Een totale gevangenis. Zelfs bij een GGZ of vooral bij een GGZ. Zo verschrikkelijke veel onbegrip voor mensen met een eetprobleem daar en vooral voor mensen met eetbuien. Om zo ontzettend boos en verdrietig en angstig van te worden.
G. - Zondag 23 augustus 2015 21:15
Je schrijft: praten lukt niet.

Bedoel je: praten op momenten dat je het lastig hebt (bijv. vlak voor een EB) of bedoel je überhaupt praten over wat je nu doet?

.. als je überhaupt niet spreekt met iemand: er zijn zoveel manieren om met een gespecialiseerd persoon in contact te komen, denk oa aan een ervaringsdeskundige: jouw angst & schaamte zijn (hoe gek het ook klinkt) niet uniek. Ze zullen je wel begrijpen.

Jezelf helpen: kan.. maar veelal lukt het niet in je eentje - anders had je dat al wel eerder gedaan. Hopelijk heb je al wel hulp - anders hoop ik dat je deze snel zult zoeken en vinden.
Rozemarijn - Zondag 23 augustus 2015 21:34
Wauw, wat herkenbaar.. En wat goed omschreven, dit is precies hoe ik me voel. Dag in dag uit denk ik aan eten, ik kan gewoon niet stoppen, ik 'moet' de hele tijd eten. Ik kan er niet over praten met familie of vrienden en dat is erg frustrerend. Zij zouden mijn gevoelens niet snappen.
charlottedevries - Maandag 24 augustus 2015 00:27
Mooie blog.... X
Maanmeisje - Maandag 24 augustus 2015 01:00
Mooi verwoord!
Kim91 - Maandag 24 augustus 2015 02:53
Wat herkenbaar omschreven!
Helaas werkt het bij mij ook zo... Praten vind ik moeilijk door de schaamte die ik voel... Echter lukt het mij ook niet alleen dit patroon te doorbreken ondanks dat ik mezelf al heel vaak heb voorgenomen dat dit toch echt de laatste x was...
Onlangs heb ik hulp gezocht, helaas is de wachttijd nog enkele weken...
Ik denk dat inzien dat je dit probleem niet zelf op kan lossen en je daarbij de juiste hulp zoekt, de eerste stap is naar het loslaten van de eetbuiten...
Sterkte! Xx
Nergizeyo - Maandag 24 augustus 2015 11:21
Helaas erg herkenbaar :/
Star* - Maandag 24 augustus 2015 12:47
wauw heel mooi geschreven
Zomer18071984 - Maandag 24 augustus 2015 21:55
Heel erg herkenbaar. Elke eetbui is bij mij ook "de laatste". Het is een gevecht. Bedankt voor je verhaal! Liefs
ms - Maandag 24 augustus 2015 22:29
Als praten niet lukt, schrijf het dan op en laat het iemand lezen... want je hebt het hier wel heel goed op papier gezet@!
Liil - Dinsdag 25 augustus 2015 09:44
wat heb je dit geweldig goed omschreven.. zooo herkenbaar. dankjewel voor het posten
_kimberley_ - Dinsdag 25 augustus 2015 15:38
Wauw heel mooi geschreven!

Sterkte meis! X
hannahn - Zaterdag 29 augustus 2015 21:03
Ik dacht ook eindelijk ervan af te zijn en gister toch weer de mist in gegaan. Gelukkig nog wel mee uit eten gegaan wat ik al heel lang had gepland met 2 goede vriendinnen (onbeperkt tapas) dus nu had ik een keer waar voor mijn geld 😜 daarna nog helemaal vol gestopt en mijn buik doet nu nog steeds enorm pijn maar ik ben gelukkig wel naar mijn vriend gegaan waar door ik niet weer de fout in kan gaan want hij mag het absoluut niet weten. Het is heel dubbel bij mij want ik ben nog wel veel te dun, daarom krijg ik die eetbuien ook omdat ik het dan in een keer erbij wil eten en daarna voel ik me weer eenJ week te dicht en zo blijf ik in deze cirkel :(