Wat voor anticonceptie gebruik jij?

 

Iedere vrouw (of man) krijgt er vroeg of laat mee te maken: anticonceptiemiddelen. Wanneer begin je met anticonceptie? Waarom gebruik je anticonceptie? Welke vorm van anticonceptie wil je gebruiken? Er zijn tegenwoordig een heleboel opties. Je kunt niet enkel de pil of een condoom gebruiken, er zijn heel veel mogelijkheden om jezelf tegen zwangerschap of SOA's te beschermen.

Waarom anticonceptie?
Misschien denk je wel te weten waarom je anticonceptie zou moeten gebruiken. Je wilt niet zwanger worden of wilt jezelf beschermen tegen SOA's. Het kan ook zijn dat je veel lichamelijke klachten hebt voor of tijdens je menstruatie en daarom anticonceptie wilt gebruiken. De pil kan bijvoorbeeld je maandelijkse klachten verminderen en je stemming stabieler maken.

soa

Bron

Wat zijn soa's?
Een SOA is een Seksueel Overdraagbare Ziekte. Maar hoe erg is dat? Is het gewoon een beetje uitslag, jeuk of iets dat gelijk staat aan een griepje of is het veel gevaarlijker? SOA's heb je in heel veel vormen. Sommige zijn gemakkelijk te verhelpen met een antibioticakuur, maar andere hebben zeer ernstige gevolgen zoals onvruchtbaarheid, beschadiging van ingewanden of AIDS.

Je kunt natuurlijk wachten tot je de symptomen van een SOA op gaat merken, maar bij sommige soa's merk je weinig tot niets. Het is goed om te weten wat voor ernstige gevolgen een SOA kan hebben en waaraan je kunt merken dat je een SOA hebt. Maar het is nog belangrijker jezelf goed te beschermen en na onveilige seks en tussen verschillende partners waarmee je seks zonder condoom hebt gehad een test te doen.

Wat is een soa test?
Een SOA-test kun je laten doen bij de huisarts. Je kunt tegenwoordig ook SOA-testen op internet bestellen en thuis doen. Deze zijn echter niet zo betrouwbaar als die bij de huisarts. Je kunt je ook laten testen bij een SOA poli, de adressen hiervan vind je hier. Een test bestaat uit een uitstrijkje met een wattenstaafje en kan ook een bloedonderzoek bevatten. De test zelf is zo gepiept, maar de uitslag krijg je later. De meeste SOA's zijn na twee weken te testen, voor HIV en Hepatitis B duurt het langer voor dit zichtbaar is in je bloed.

Symptomen per SOA
Dit zijn een aantal van de meest voorkomende SOA's.

  • Chlamydia: Meer of andere afscheiding dan normaal, pijn bij het plassen, bloedverlies (niet enkel tijdens de menstruatie), pijn bij het vrijen, pijn in de onderbuik.
  • Herpes genitalis: Pijnlijke, branderige blaasjes gevuld met vocht, waterige afscheiding, pijn bij het plassen, opgezette lymfeklieren in de liezen.
  • Gonnorroe: weinig opvallende klachten, gele of niet doorzichtige afscheiding, pijn bij het plassen.
  • Genitale wratten: Wratten, pijn bij het vrijen, jeuk.
  • Syfillis: Harde, pijnloze zweertjes die op den duur weer verdwijnen, grieperig, vlekjes op de huid, op den duur haaruitval, inwendige orgaanbeschadiging.
  • Trichomonas: Melkachtige afscheiding met soms een onaangename geur, rode, gezwollen en pijnlijke schaamlippen en vagina, pijn bij het plassen.

 

soa

SOA's die pas na langere tijd (twee-drie maanden) te testen zijn

  • HIV: In het begin merk je meestal niets. Soms: vermoeidheid, koorts, opgezette lymfeklieren, flink gewichtsverlies. Na 8-10 jaar kan de diagnose AIDS worden gesteld.
  • Hepatitis B: koorts, gele verkleuring van de huid en ogen, spier-en gewrichtspijn, vermoeidheid.

Zwanger en anticonceptie
Ook wanneer je anticonceptiemiddelen gebruikt, is er een hele kleine kans dat je zwanger raakt. Mocht je onveilige seks hebben gehad of niet ongesteld worden in je stopweek, dan is het goed om een zwangerschapstest te doen. Deze kun je bij de drogist of apotheek halen. Is deze positief, dan is het goed om bij je huisarts een bloedtest te laten doen om het zeker te weten.

Wat voor anticonceptiemiddelen bestaan er?
De meest bekende manier om jezelf te beschermen tegen SOA's is een condoom. Ook de pil is erg bekend, alleen helpt deze enkel tegen zwangerschap en niet tegen SOA's. Er zijn veel meer manieren om jezelf te beschermen tegen zwangerschap of je cyclus te beïnvloeden. Zo is er een ring, een staafje, een spiraaltje, een vrouwencondoom, een pleister en de prikpil. Lees voor het gebruik van een anticonceptiemiddel altijd de bijsluiter. Dit is belangrijk om je bewust te zijn van de risico's en momenten waarop het middel of hulpmiddel werking verliezen kan.

De pil
De pil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel voor vrouwen. Vaak wordt er wel gebruik gemaakt van een condoom zodat je ‘'dubbelop'' bescherming hebt en je beschermd bent tegen SOA's. De pil moet je elke dag gebruiken gedurende 21 dagen. Daarna heb je een stopweek, waarin je een bloeding krijgt die vaak minder heftig is dan zonder het gebruik van de pil. Na 7 dagen begin je met een nieuwe pilstrip. Je kunt eventueel je menstruatie ook uitstellen of overslaan door de pil door te slikken.

condom

Bron

Nuvaring
De Nuvaring is een silicone ring die je in de vagina inbrengt. Deze blijft hier 21 dagen zitten, waarna je hem eruit haalt. Je hebt nu hetzelfde als wanneer je met de pil zou stoppen. Na de stopweek, breng je een nieuwe ring in. Wil je je menstruatie uitstellen, breng dan op dag 21 een nieuwe ring in. Je voelt deze ring niet zitten. Ook bij seks is hij meestal niet voelbaar. Je kunt hem tijdens de seks eventueel verwijderen, mits je hem daarna direct weer inbrengt. 

Prikpil
Deze manier van anticonceptie werkt drie maanden lang. Je kunt deze prik halen bij je huisarts. Je bent dan 12 weken beschermd tegen zwangerschap. Dit anticonceptiemiddel is lang werkend en kan er voor zorgen dat je menstruatie tijdens die 12 weken weg blijft.

Vrouwencondoom
Eigenlijk is dit vergelijkbaar met een condoom voor mannen, alleen wordt dit ingebracht bij de vrouw. Het is een soort condoom met twee ringen. De ene ring wordt ingebracht, de andere ring ligt aan de buitenkant van de schaamlippen. Je kunt dit net als een condoom één keer gebruiken. Vrouwencondooms zijn o.a. te koop bij de apotheek.

Pleister
Een hormoonpleister is een pleister die je opplakt en (na een opbouwperiode) eens per maand er af haalt voor een stopweek. Het werkt qua cyclus net als de pil of Nuvaring, alleen plak je de sticker aan de buitenkant op je lichaam.

evra pleister

Spiraaltje
Er bestaan twee soorten spiraaltjes die je tegen zwangerschap beschermen. Zo heb je het hormoonspiraaltje en het koperspiraaltje. Een spiraaltje wordt ingebracht door de huisarts in je baarmoeder. Dit kan pijn doen, maar dat gaat over. Je bent met een hormoonspiraaltje 5 jaar beschermd tegen zwangerschap en met een koperspiraaltje 10 jaar. 

Staafje
Een hormoonstaafje wordt in de binnenkant van je bovenarm ingebracht door een arts. Dit staafje kan je drie jaar beschermen tegen zwangerschap. Je menstruatie kan langere tijd stoppen of onregelmatig af en toe komen. Het staafje wordt pijnloos ingebracht en met een piepklein sneetje verwijderd na drie jaar.

Condoom
Een condoom beschermt tegen zwangerschap en SOA's. Toch is het risico van condooms dat deze eventueel kunnen scheuren. Vaak is een condoom iets wat mensen gebruiken bovenop andere anticonceptie. Het is verstandig altijd een condoom te gebruiken als je een nieuwe partner hebt of wisselende seksuele contacten hebt. Mocht je zonder condoom seks willen hebben met je nieuwe partner, dan is het altijd goed om beiden een SOA-test te doen. Je kunt niet alleen soa's opgelopen hebben via vaginaal contact. Ook bij orale seks kunnen SOA's overgedragen worden. 

love

Nood anticonceptie
Heb je onbeschermd seks gehad of is er een reden dat je het anticonceptiemiddel dat je hebt gebruikt niet vertrouwt, dan kan het verstandig zijn om noodanticonceptie te gebruiken zoals de morningafterpil. Deze pil kun je het best binnen 12-24 uur innenen, maar in ieder geval binnen 72 uur na de seks. De pil zorgt ervoor dat een eventueel bevrucht eitje zich niet kan innestelen en voorkomt zo eventueel een zwangerschap. Deze pil doet dus niets tegen soa's. 

De morningafterpil is een pil met een hoge dosis hormonen. Het is dus echt belangrijk alsnog gewoon veilig te vrijen en dit enkel in noodsituaties te gebruiken. Je kunt je er lichamelijk één tot enkele dagen niet fit door voelen, misselijk zijn of een doorbraakbloeding krijgen. Lees goed de bijsluiter voor je dit middel gebruikt. Het is meestal ook belangrijk om alsnog een zwangerschapstest te doen wanneer je niet ongesteld wordt op de verwachtte dag. 

Je kunt de morningafterpil kopen bij de apotheek of bij drogisterijen zoals Kruidcat en Etos. 

Gebruik een anticonceptiemiddel waarbij jij je goed voelt. Ben je vergeetachtig, kies dan voor een manier die je niet dagelijkst kunt vergeten. Zorg er vooral voor dat je, ook als je eenmaal in bed ligt, na blijft denken over veilige seks. Het is belangrijk dat je plezier hebt in bed, maar je verstand gebruiken is alsnog belangrijker vanwege de gevolgen.

Heb je moeite met het kiezen van het juiste voorbehoedsmiddel, dan kun je eventueel deze test doen. Je kunt hierover natuurlijk ook in gesprek gaan met je huisarts. Voor je gebruik wilt gaan maken van anticonceptie is het goed om de bijsluiter te lezen en met je huisarts te praten over eventuele bijwerkingen. Van de meeste middelen kun je de eerste maand tot drie maanden hoofdpijn hebben en pijnlijke borsten. Mocht je last hebben van andere klachten, dan is het goed te bedenken dat de meeste klachten gewoon verdwijnen na drie maanden. Is dit niet zo, overleg dan met je huisarts.

Wat voor anticonceptie gebruik jij?

Plaatje 2+5: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lola - Maandag 19 mei 2014 13:20
Mijn gekozen anticonceptie is GAY. 100% betrouwbaar ;) ;)
Anne - Maandag 19 mei 2014 13:28
Niet tegen SOA's ;)
astrid - Maandag 19 mei 2014 13:31
Ik gebruik niks omdat ik niet seksueel actief ben en ook geen extreme klachten heb rond mijn menstruatie, dus vind het nu nog onnodig. Mocht ik een relatie krijgen dan ga ik er wel zeker aan beginnen.
A - Maandag 19 mei 2014 13:35
Geheelonthouding. 100% betrouwbaar tegen zwangerschap én SOA's. Even zonder gekkigheid: ik heb nog nooit een relatie gehad, zie er ook geen aankomen en als ik toch een relatie krijg, dan geloof ik dat het een seksloze relatie wordt. Moet er echt niet aan denken om een lichaamsdeel van een ander aan of in mijn lichaam te hebben zitten. Vind het idee alleen al ontzettend vies. Ben 24 maar wat dat betreft echt niet volwassen.
Anne - Maandag 19 mei 2014 13:36
Ik heb nog nooit seks gehad maar ik ben al een jaar of 5 aan de pil tegen hevige menstruatie.
H. - Maandag 19 mei 2014 13:45
@ Lola ; Wat Anne zegt: niet tegen SOA's betrouwbaar ;)..

Mijn anticonceptie is NOOIT (enige vorm van) SEKS GEHAD. Die is wel 100% betrouwbaar ^^
kim - Maandag 19 mei 2014 13:49
ik ben aan de pil, al gelijk na mijn eerste menstruatie. Ik was heel hevig ongesteld en heel onregelmatig. Ik lekte bijna 3x per dag door wat ik ook voor maandverband of tampons droeg en hoevaak ik het ook verwisselde. Het was vreselijk. Snachts zat mijn hele bed eronder. En ik had heel erg last van mijn rug. Ik werd op mijn 14e ongesteld. En ben denk ik 3 maanden daarna aan de pil gegaan. Toen ik aan de pil ging veranderde mijn lichaam heel erg. Mijn lichaam groeide en kreeg daarom striemen op mijn borsten en heupen. Ik ben verder niet aangekomen, alleen dat de vrouwelijke rondingen ineens op kwamen dagen. In een 2 maanden schoot ik van cup B naar een D. Het is allemaal erg snel gegaan in die tijd. Maar ik klaag niet! Ben blij met mijn rondingen en ben tevreden over de pil. Ik ben nu 16 en heb een vriend. Dus de pil is een musthave voor mij.
Pinklover - Maandag 19 mei 2014 13:57
De pil :)
Lois - Maandag 19 mei 2014 14:09
ik heb een lady comp!
nog nooit ongewenst zwanger geraakt, heb hem nu 3 jaar.
angela - Maandag 19 mei 2014 14:15
Over dat van lola.
Misschien een hele domme vraag. .
als je met een vrouw gemeenschap hebt (als meisje dus).. heb je dan geen kans op soa's? Jawel toch.. en wat voor anticonceptie kan je dan gebruiken..?
Valerie - Maandag 25 februari 2019 23:16
Je hebt dan inderdaad nog kans op soa's!
Voor anticonceptie zou je bijv. latex handschoenen kunnen kopen of zogenaamde 'dental dams' kunnen gebruiken (een vierkant lapje van latex, dat ook door o.a. tandartsen kan worden gebruikt) Die zou je ook zelf kunnen maken van een gewoon condoom door de punt eraf te knippen en het aan één kant dwars door te knippen. Verder kan je op internet hier nog betere uitleg over vinden denk ik.
DeSchim - Maandag 19 mei 2014 14:16
Slik al 10 jaar lang de pil, ben nu 21.
Zit er over te denken om naar een hormoonstaafje over te stappen maar mijn huisarts raadde het destijds af omdat het een klein litteken zou achterlaten.

Maar het maakt me eerlijk gezegd niet zoveel uit, heb toch al heel veel littekens en vind het wel prettig om de pil niet meer hoeven te slikken.
Liadan - Maandag 19 mei 2014 14:36
@Lois: Die wil ik ook ooit gaan gebruiken, lijkt me heel fijn om de pil niet meer te slikken. Voor nu is het voor mij alleen te duur.
flip - Maandag 19 mei 2014 14:41
Ik heb de spiraal omdat ik de pil niet mag vanwege mijn eetstoornis en van de prikpil werd ik depressief. Het aanbrengen is heel pijnlijk maar verder heel chill. 1x pijn en 5 jaar niks doen :-)
flip - Maandag 19 mei 2014 14:41
Ik heb de spiraal omdat ik de pil niet mag vanwege mijn eetstoornis en van de prikpil werd ik depressief. Het aanbrengen is heel pijnlijk maar verder heel chill. 1x pijn en 5 jaar niks doen :-)
Haremaje - Maandag 19 mei 2014 15:22
Ik gebruik de pil omdat ik anders veel pijn heb (buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid) en duizelig ben. En je kunt ook verkracht worden, dan ben je toch blij als je gebruik maakt van anticonceptie.
H. - Maandag 19 mei 2014 15:28
In de tijd dat ik geen eetstoornis had begon ik aan de pil, ik ben daardoor niets aangekomen qua gewicht en ook m'n borsten werden niet groter. (en ik had de zwaarste pil, die inmiddels verboden is in meerdere landen omdat er jonge vrouwen aan overlijden).
x - Maandag 19 mei 2014 16:00
Ik heb nog nooit seks gehad maar ik gebruik wel de pil maar ik gebruik het om buikpijn etc te verminderen
xx
Nerveus - Maandag 19 mei 2014 16:20
Zelf heb ik geen enkel anticonceptie middel, want ik ben niet seksueel actief en ik ben een beetje bang voor alle hormonen die de anticonceptiemiddelen met zich meebrengen. Als ik wel seksueel actief zou zijn, zou ik denk ik kiezen voor een spiraaltje of alleen een condoom.
tesss - Maandag 19 mei 2014 16:22
yasmin pil, wel super veel bijwerkingen.
Pauliene - Maandag 19 mei 2014 16:24
Ik hèb de gewone pil gehad maar die hielp niet bij mij kreeg steeds doorbloedingen als ik op de helft ofzo was daarna ben ik naar de prikpil gegaan maar nooit meer kwam er gigantische van bij dus nu zit ik weer op de pil alleen op een hoge dosering omdat de normale dosering niet helpt Bij mij
sim - Maandag 19 mei 2014 16:32
I'm not just sure, I'm HIV positive -cartman
Sara - Maandag 19 mei 2014 16:57
Ik heb een spiraaltje, toch wel handig met een vaste relatie.
Ingrid - Maandag 19 mei 2014 17:24
Ik heb al heel lang een koperspiraal en daar ben ik nog steeds heel blij mee., ik heb een vaste relatie dus dat werkt goed. Wat inbrengen betreft vond ik het heel erg meevallen, gerommel rondom je baarmoeder is natuurlijk nooit echt prettig. Maar dit was te verdragen en ik heb er daarna jaren geen omkijken naar. Mijn menstruatie is "normaal" wat lengte en bloeden betreft, ik weet niet of dit per vrouw erg verschilt.
Van de pil werd ik misselijk en ik stelde het slikken dan uit, dan vergat ik hem ook weer, pff echt een gedoe vond ik het wat mezelf betreft.
mira - Maandag 19 mei 2014 17:53
ik heb levonorgestrel ofozoiets, prima pil en ik ben er misschien kilootje mee aangekomen.
beckje - Maandag 19 mei 2014 18:56
na 1 baby nu zeker weten gewoon aan de pil :) pillen kom je trouwens niet van aan, dat is een fabel ;)
als baby 2 mag komen daarna maar spiraal en als we klaar zijn steriliseren :)
groentetuin - Maandag 19 mei 2014 19:13
uit ervaring:

denk 3 x na voor je een implanon neemt!
Ik heb er van de zomer 1 laten zetten, vreselijk libido verlies etc.
Nu wil ik hem eruit, heb al 3 littekens in mijn arm omdat ze hem niet kunnen vinden. Binnenkort onder narcose. Nooit meer dat ding! Bah
0235 - Maandag 19 mei 2014 19:58
nooit seks gehad, verder ben ik 18 en aan de pil. tot nu toe nog geen bijwerkingen volgens mij.
- - Maandag 19 mei 2014 20:29
Anticonceptie beschermt je niet tegen een SOA hoor.
Dat kan alleen met condooms.

Dus slim als dit even aangepast wordt, want deze informatie klopt niet.

L - Maandag 19 mei 2014 20:40
Ik en mijn vriend gebruiken alleen de pil, hebben allebij een SOA test laten doen en niks. dus zolang ik niet ziek ben, of de pil vergeet,. is de pil alleen veilig genoeg.
Lisa - Maandag 19 mei 2014 21:29
Even nog een toevoeging. Er bestaan 2 morning-after pillen: Norlevo, die binnen 72 uur na het onveilige moment moet worden ingenomen en de ulipristal, die tot 120 (!) uur na het onveilige moment werkt. Tot 72 uur zijn beide middelen even betrouwbaar, tussen 72 en 120 uur moet je ulipristal gebruiken,
Gwendolyn - Maandag 19 mei 2014 22:01
Ik gebruik de pleister, super fijn, omdat het geleidelijk is!
Elise - Maandag 19 mei 2014 22:10
Een tijdje de pil omdat ik ongesteld zijn vreselijk vond. Nu al een jaar een prikpil omdat ik de pil vergat. Heerlijk om niet meer om ongesteld te zijn haha
Sh - Maandag 19 mei 2014 23:28
Mirena spiraal
jip - Dinsdag 20 mei 2014 00:40
Nuvaring.
WW - Dinsdag 20 mei 2014 09:03
Ik heb zo'n staafje in mijn arm en gebruik condooms. Nu hoef ik die pillen niet meer te vergeten haha ^^
Ellebelle - Dinsdag 20 mei 2014 15:32
Ik ben al enkele jaren intens gelukkig met de Nuvaring :D Ik heb eerst 3 verschillende pillen geprobeerd, maar daar werd ik echt heel naar van. Huilen dat ik kon - om niks. 2 weken per maand.
Nee, dit werkt echt wel prettig :)
Emily - Dinsdag 20 mei 2014 23:30
Sinds twee maanden de Mirena. Heb gisteren een nieuwe laten plaatsen, want de eerste bleek dus niet goed te zitten. Heeel pijnlijk, maar ik ben voorlopig wel beschermd :p
Roosje - Donderdag 22 mei 2014 01:17
ik heb op me 13de de pil gekregen uit eindelijk heel veel gewisselt van soort bleef bloedingen krijgen tussen door toen naar spiraaltje mirena, maar na 1,5 jaar moest die eruit omdat ik onverklaarbare buikpijn kreeg toen weer de gewone pil weer niet goed toen prikpil maar blijk ik schade van te hebben nu dus te dunne baarmoederwand toen heb ik de pleister geprobeerd maar hij liet los door kleding terwijl ik hem goed plakte enzo toen spiraaltje maar na 5 weken nog heel erg veel pijn dus er weer uit gehaald en nu heb ik de microgynon 50 dus de zwaarste ben niks aangekomen en heb nergens last van merk niet eens van te voren dat ik ongesteld wordt dus helemaal geen pijn meer, nu wel het nadeel dat ik vaak een rode onderbroek heb omdat ik te laat ben want ik voel het pas als het er is nu... Iemand een idee wat ik daar mee kan doen??
merlijn - Donderdag 22 mei 2014 15:31
Na de kinderen heeft manlief zich laten steriliseren.
Zelf heb ik vanwege 9 maanden non stop menstrueren (dwars door elke pil heen) de novasure behandeling gehad. Alleen geschikt voor vrouwen die geen kinderwens (meer) hebben. Nu al jaren niet meer ongesteld; wat een zegen.........

Onze kinderen hebben we opgevoed met het double dutch advies; dus en de pil en een condoom. Je kan niet veilig genoeg zijn....
Kay - Donderdag 22 mei 2014 19:51
Ik heb een jaar de pil gehad, maar ben nu aan de mirena spiraal. Ben ik heel tevreden over! Weinig en geleidelijke hormoonafgifte en je kan t lekker niet vergeten. :')