Wat je moet weten over een bipolaire stoornis

 

Een bipolaire stoornis wordt gekenmerkt door de afwisseling tussen depressieve en manische episodes. Tijdens de depressieve periodes is degene die er last van heeft erg somber en tijdens de manische episodes kan diegene juist het gevoel hebben de hele wereld aan te kunnen. Iedereen heeft weleens pieken en dalen maar bij iemand met een bipolaire stoornis zijn de pieken veel hoger en de dalen veel dieper. Natuurlijk zijn hier verschillende gradaties in en verschilt het per persoon hoe dit er in de praktijk uit ziet. 

Voor de mensen die er omheen staan, is dit lastig te begrijpen. Waarom is iemand het ene moment zo somber en het andere moment zo hyper en misschien ook wel wat impulsief of roekeloos? Hoe kan dat nou en wat is de oorzaak daarvan? Doet diegene het voor aandacht? Kunnen deze mensen niet gewoon normaal doen zoals iedereen? In deze blog vertel ik je tien dingen die je moet weten over een bipolaire stoornis en over mensen die hier mee kampen.


Bron

De stemmingswisselingen zijn ontzettend vermoeiend
Bij een manie kan iemand tijdelijk heel veel energie hebben, bijna niet slapen en in korte tijd ineens heel veel werk verzetten. Diegene kan dan het gevoel hebben alsof hij of zij de hele wereld aan kan. Toch put een manie je uiteindelijk ontzettend uit. Uiteindelijk komt immers altijd weer die terugslag en ervaart diegene dat al die activiteiten veel te veel zijn geweest, zeker met zo weinig slaap en rust. Stemmingswisselingen in zo'n heftige mate zijn geen pretje en ontzettend vermoeiend.

Het kan lang duren om de juiste medicatie voor deze problematiek te vinden
Er is medicatie die kan helpen om de stemming wat te stabiliseren. Wel is het zo dat de werking hiervan verschilt per persoon waardoor het soms er lang duurt voordat het goede medicijn en de juiste dosering is gevonden. Hier kan iemand dus best een tijd mee bezig zijn. Dit kan er ook toe leiden dat degene die kampt met een bipolaire stoornis tijdelijk wat meer uit balans is door veranderingen in de hersenen als gevolg van medicatie. Dit is tijdelijk en voor een goed doel.

De stemmingswisselingen gaan niet over ups en downs
Bijna iedereen kent wel die bekende stemmingswisselingen, pieken en dalen, ups en downs of hoe je ze ook wil noemen. Dit hoort bij het leven. Niemand voelt zich constant hetzelfde. Toch gaat het bij een bipolaire stoornis niet enkel over wat stemmingswisselingen waarbij iemand soms somber is en soms heel bij. Voor het gemak praten we over stemmingswisselingen, maar in de praktijk dekt dat niet de lading als je bipolair bent. De pieken kunnen heel hoog zijn en de dalen heel diep. Dat maakt deze stoornis ook zo moeilijk om mee te leven.

Er hoeft geen aanleiding te zijn voor het omslaan van de stemming
Mensen kunnen in het dagelijks leven allerlei dingen meemaken die ervoor zorgen dat ze zich wat minder goed gaan voelen. Als ik me goed voel en ik krijg vervolgens een vervelend bericht, dan zou het kunnen dat ik me daarna ineens niet meer zo goed voelt. Bij mensen met een bipolaire stoornis, is het niet zo dat zij ineens manisch worden als ze goed nieuws krijgen. De wisseling van de stemming hangt niet echt af van een situatie, dan zou het immers ook eenvoudig opgelost kunnen worden.

Mensen met een bipolaire stoornis ervaren emoties intenser dan anderen
Iedereen gaat anders met emoties om, maar over het algemeen komen emoties harder binnen bij mensen die kampen met een bipolaire stoornis. Dit maakt het dagelijks leven voor hen wat heftiger en indrukwekkender. Hierdoor is het automatisch vaak ook wat vermoeiender, bijvoorbeeld als ze zich begeven in een drukke omgeving met veel mensen en hierbij veel indrukken opdoen.


Bron

Je kunt niet genezen van een bipolaire stoornis
Net als met veel andere psychische stoornissen, gaat een bipolaire stoornis helaas niet over. Dit betekent echter niet dat als je iemand met deze problematiek, dit ook betekent dat je altijd te maken zult hebben met iemand die extreme stemmingwisselingen en/of erge problemen heeft. Het is namelijk wel heel goed mogelijk om een bipolaire stoornis stabiel te krijgen met behulp van medicatie en therapie waardoor de stemmingswisselingen beter gecontroleerd kunnen worden.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Breadfish - Zondag 2 juli 2017 19:38
Ook belangrijk om te weten: een manische episode is niet een middagje of dag deze symptomen hebben. Het moet minimaal een week duren.
Liekeee - Zondag 2 juli 2017 19:49
En ter aanvulling op breadfish, het is niet van de ene op het andere moment dat je stemming zo heftig omschiet. Tenminste niet bij mij en ook niet bij de andere die ik spreek met deze aandoening. Dit kan voor de buitenwereld misschien wel zo lijken, maar de mensen zelf voelen vaak wel een aanloop.
Breadfish - Zondag 2 juli 2017 19:53
En je hoeft niet per se of een manische of een depressieve (of een hypomane of een gemengde) episode te hebben. Meestal zit er tijd tussen.
Aine - Zondag 2 juli 2017 20:26
Ik ben afgelopen maand een manie/hypomaan ondergaan door medicatie vermindering. Morgen hopelijk wat antwoorden van mijn psych. Ik weet nog steeds niet wat dit nu precies was.
Lost girl - Woensdag 5 juli 2017 07:57
Overdenking: waarom zou je van een bipolaire stoornis niet kunnen genezen en van een eetstoornis wel, zoals jullie beweren. Is het bij een eetstoornis ook niet zo dat die nou eenmaal in je systeem zit en je er zo mee om leert gaan dat je er geen last meer van hebt?
M. - Woensdag 5 juli 2017 10:51
In de lijn van Lost girl: persoonlijkheidsstoornissen kunnen wel genezen, waarom een bipolaire stoornis niet? Of heeft dit te maken met stofjes in de hersenen?