Wat is minimalisme?

 

De laatste tijd hoor, zie en lees ik steeds meer over deze levensstijl. Minimalistisch leven is een trend. Maar het is niet alleen hip, het kan vooral een positieve invloed hebben op je leven. ''Minder rotzooi, meer leven.'' Volgens Wikipedia is minimalisme een poging om dingen tot hun eenvoudigste vorm, karakter of functie te herleiden. Terug naar waar het echt om draait in het leven. Terug naar de essentie van dingen, relaties, gezondheid, geluk en dromen. Wat is minimalisme precies en hoe kun je er zelf mee aan de slag?

Ik ben zelf al een aantal jaren steeds meer bezig om bewuster te leven. Dit houdt in dat ik niet zomaar lukraak erop los wil leven, maar goed wil nadenken over de keuzes die ik maak, in het nu probeer te zijn. Ik doe wekelijks aan mindfulness en probeer stil te staan bij waar ik dankbaar voor ben. Mindfulnes, verschillende documentaires en het boekje Buddhist Bootcamp hebben mij hierin onder andere geïnspireerd. De boodschap die ik vooral belangrijk vond was: bezig zijn met wat je hebt en bent (het nu) in plaats van wat je wilt verkrijgen. Op materieel, maar ook op andere gebieden in het leven. Terug naar de essentie omdat je dan veel meer in contact bent met waar het echt om draait. 

minimalism

We leven momenteel in een wereld waarin alles kan. Zo ongeveer niets is echt onmogelijk. Als je het wilt, kun je het hebben. In de goedkope of duurdere vorm. Online binnen 24 uur en als je naar de winkel gaat direct. Heb je een behoefte, dan vervul je hem toch gewoon? Daardoor zijn we constant bezig met onze behoeftes. We hebben een 'kick' nodig. Even een korte boost ''geluk'' en die kunnen we binnen een dagregelen. Waarom dus lange tijd verlangen naar iets? En als we een verlangen hebben, maakt het ons juist ongelukkig als we het niet kunnen vervullen. We horen er niet bij, zullen het nooit krijgen of het zal heel lang duren. We zijn zo gewend dat alles snel gefixt kan worden, dan we ongelukkig worden als dat even niet kan.

Ook staan we zo ongeveer 24 uur per dag in contact met de rest van de wereld via de telefoon in onze broekzak. Watsapp, Facebook, Instagram, mail en televisie zorgen ervoor dat we altijd bereikbaar en beïnvloedbaar zijn. Het is een hele kluif om daar op een gezonde manier mee om te gaan, zonder dat je er in verzuipt en het ‘echte leven' vergeet. Daarnaast worden we de hele dag gebombardeerd met reclame. Alle media die je op een dag tegenkomt zijn erop gericht om jou dingen te laten kopen. Denk maar een aan tv, een tijdschrift, billboards of reclamekolommen aan de zijkant van een website. Deze dingen zijn er om ons meer te laten consumeren. Een dag zonder reclame is bijna onmogelijk. Alles om ons heen gaat om meer, meer en nog meer bezitten en bereiken.

Minimalisme is het tegenovergestelde. Misschien niet zo gek dat die term dus nu populairder wordt. Ergens moet er weer wat balans komen in alle drukte en hebberigheid. Bij minimalistisch leven gaat het juist om minder, minder en nog minder en dan toch gelukkig zijn. De kern te pakken krijgen en je niet zo laten afleiden door alles wat je voor korte tijd een gelukkig gevoel geeft. Stoppen die korte boost ''gelukt'' te consumeren, maar de langdurige tevredenheid in je leven vinden. Gelukkig zijn met wat je hebt, wie je bent en wat er is. Geen geluk dat enkel gericht is op wat je wilt bereiken of doen en wilt bezitten.

Vanuit het boeddhisme wordt de boodschap uitgedragen dat materiaal en bezittingen niet belangrijk zijn. Het gaat om wie je bent. Het gaat om het waardevolle in jou, in het nu. Meer spullen, een betere carrière en meer positieve bevestiging van mensen gaan dat geluk niet brengen. Je moet het dichter bij jezelf zoeken en niet in externe factoren.

draw something

Minimalisme spreekt mij heel erg aan. Vroeger wilde ik altijd heel veel dingen hebben, had ik grote verlanglijstjes. Veel was mogelijk. Ik had geld en dus de mogelijkheid om dingen te kopen. Als ik iets wilde, was er altijd een goedkope variant waar ik snel aan kon komen. Behoeftes werden snel vervuld. Toch merkte ik keer op keer dat die voldoening steeds maar van korte duur was. Ook in relaties had ik bepaalde wensen. Ik wilde per se een beste vriendin, een vriendje en een goede band met mijn ouders en broers, maar ik wilde vooral een heleboel vrienden. Veel vrienden, veel kennissen, veel gesprekken, veel waardering en veel plezier: alles veel. 

De laatste jaren probeer ik dan ook steeds meer spullen weg te doen. Onbewust ben ik al wat minimalistischer geworden door te lezen over mindfulness denk ik. Ik heb soms dozen met spullen of laadjes in mijn kasten vol met spullen waarvan ik eigenlijk niet eens weet dat ik het nog heb. Ik bezit de spullen, maar ik gebruik ze al lang niet meer. Toch heb ik het in mijn huis. Het is niet meer functioneel, kapot of ik ben er op uitgekeken. Zo ook met kledingstukken, schoenen, sieraden, keukenspullen en accessoires in huis. Als ik heel even rustig de tijd neem om te bedenken wat ik allemaal heb aan spullen, beangstigt het me. Ik heb zoveel, maar waarom eigenlijk?

Maar ook in relaties, gewoontes of verlangens ben ik gaan kijken naar wat echt belangrijk is. Welke banden zijn goed voor me? Wat doe ik omdat het hoort en welke dingen doe ik omdat ik ze echt leuk vind of goed voor me zijn? En zo heb ik ook gekeken naar mijn verlangens. Ik wil van alles, maar wat wil ik eigenlijk echt in het leven?

Daarom ben ik het afgelopen jaar eens flink gaan opruimen en weggooien. Niet alleen op materieel gebied. Ik wil mij minder richten op wat ik nog wil hebben en meer gebruik maken en dankbaar zijn voor wat ik al heb. Het voelt goed om tevreden te zijn met minder. Ook kom ik door minder spullen veel dichter bij waar het echt om draait. De basics van het leven. De kleine dingen in het leven. De dingen die het leven juist zo bijzonder en mooi maken. Daar is waar het echt om gaat.

Het gaat niet om de toekomst, dingen hebben en dingen willen. Natuurlijk mag je altijd dromen hebben of hoop voor de toekomst. Maar probeer ook vooral tevreden te zijn. Ik heb wel eens iemand horen zeggen dat het niet om geluk gaat, maar dat het vooral om tevredenheid gaat in het leven. Ik vond dat wel een mooie omschrijving en ik denk inderdaad dat tevredenheid, blij zijn met wat het is, een goede uitdaging is die je echt kan helpen.

minimalisme

Maar hoe doe je dat dan, minimalistisch leven? Je kunt natuurlijk al je spullen weg doen en helemaal op nul beginnen. Sommige mensen nemen zichzelf voor om maar 33 kledingstukken te hebben te hebben. Sommigen leven maar met 9 spullen, naast wat items kleding. Dat is voor mij nog net even iets te extreem. En buiten dat wil ik niet zomaar al mijn spullen weg doen. Maar minderen mag ik zeker wel. En ik mag ook best wat vaker mijn spullen die ik heb, ook echt helemaal op gebruiken. Minder korte boosts ''geluk'' consumeren is ook een voornemen. Een aantal tips voor een opgeruimd, overzichtelijk en minimalistisch leven vind je hieronder. 

♦ 1. Wat is belangrijk?
Welke mensen en welke dingen in het leven zijn nu echt belangrijk voor jou? Aan welke hecht je waarde, omdat ze ook echt iets toevoegen en welke zou je kunnen missen? Kijk niet alleen zo naar spullen, maar ook naar internetgedrag, tv programma's, activiteiten, toekomstdromen en alles wat je verder doet en bezit. Hoe minder, hoe meer je je op een bepaald ding kunt richten en daar ook echt iets van kunt maken. 

Ook qua relaties is het goed om tot de kern te komen. Vaak zijn we druk met vrienden hier, vrienden daar, een verjaardag van die en van die andere en ga zo maar door. Maar welke vriendschappen zijn nu echt belangrijk voor je? Welke banden geven jou energie, geluk en zijn wederzijds en gelijkwaardig? Denk er eens over na welke vriendschappen je echt moet behouden. En of je de belangrijke, waardevolle vriendschappen wel zo goed mogelijk benut en of je daar niet eens wat meer tijd in moet gaan steken, in plaats van de verjaardag van de neef, van de nicht van je zus haar zwager.

♦ 2. Houd een grote schoonmaak
Als je minimalistisch wilt leven, is het belangrijk om toch min of meer op nul te beginnen. Dat betekent dat je alles wat je al langer dan een jaar niet hebt gebruikt weg moet doen. Doe dit per kamer en niet in een week. Minimalisme is een procies waar je in groeit. Gebruik bij het opruimen een bepaald systeem. Zet vier dozen neer. Op de eerste doos zet je ‘Recycle', de tweede doos heet ‘Verkoop', de derde ‘Bewaren' en de vierde ‘Weggeven'. Ook zet je een grote vuilniszak neer om de spullen die niet meer te gebruiken zijn in weg te gooien.

In de doos ‘Bewaren' mag je enkel spullen stoppen waarover je twijfelt, de rest moet gewoon in een kast of gebruikt worden. Bepaalde kleding, bijzondere cadeautjes of andere dingen mag je eventueel bewaren. Zet ook een datum op deze doos. Als je de spullen na een jaar nog steeds niet hebt gebruikt of hebt gemist, doe je het weg.

cleaning up

♦ 3. Geen smoesjes
Er zijn 100 redenen te bedenken waarom je iets moet bewaren. Toch zijn er ook een heleboel redenen te verzinnen waarom je dingen juist weg moet doen. ‘'Ik heb het gekregen'', ‘'Wie weet heb ik het nog eens nodig'', ‘'Het is van vroeger'' of ‘'Ik heb er een herinnering aan'' is niet altijd een goede reden. Dingen die je niet weg wilt doen vanwege herinneringen kun je fotograferen, oude spullen kun je (indien je ze echt mist) altijd op marktplaats kopen en cadeautjes die je hebt gehad, hoeven niet altijd jouw smaak te zijn. Weg doen dus, dat geeft je een veel fijner gevoel.

♦ 4. Erin is eruit
Als je iets nieuws aanschaft, spreek dan met jezelf af om ook iets weg te doen. Koop je iets nieuws voor in de keuken, dan moet je ook iets weg doen. Doe dit ook met kleding, schoenen of andere spullen. Zo zorg je ervoor dat je in ieder geval niet meer spullen verzamelt dan je al hebt. Gooi dingen zo min mogelijk weg, maar breng het naar een recycling of geef het aan een goed doel. Zo verspil je het niet en wordt de eens zo leuke aankoop ook een leuke aankoop voor een ander.

♦ 5. Kamperen en de natuur in
Als je gaat kamperen, moet je het vaak doen met wat je hebt. Je neemt weinig spullen mee en komt daardoor vaak echt tot jezelf. Ga bijvoorbeeld eens echt back to basic op een natuurcamping van Staatsbosbeheer of naar een van de waddeneilanden. De rust zal eerst onwennig zijn, maar uiteindelijk gaat het je juist terug brengen bij waar het allemaal om draait en kom je tot bijzondere inzichten.  

Tuinieren in je eigen moestuin of gezellig door het bos een wandeling maken is gezond voor je lichaam en geest. Het kan werken als mindfulness en geeft wat ruimte in je gedachten. Je komt op ideeën en oplossingen of je maakt juist je hoofd lekker leeg. Ook hardlopen op het strand of door een park kan je dit gevoel opleveren. Ga er dus op uit en consumeer de wereld, in plaats van spullen. Als je minimalistisch wilt leven, is teruggaan naar de basis; de natuur, een belangrijk onderdeel. 

snoep

♦ 6. Back to basic
Bedenk per kamer en kastjes, zoals in je keuken, badkamer, toilettas, nachtkastje of kledingkast, wat je echt nodig hebt. Beslis wat je bijvoorbeeld graag draagt. Leg enkel je favoriete kledingstukken in je kast en berg de rest op. Zo zie je wat je hebt en ben je vaak veel blijer met die spullen. Dit zijn bij mij vrij basic kledingstukken, maar dat vind ik nu eenmaal fijn om te dragen. Ook twijfel ik hierdoor veel minder over wat ik nu weer eens aan ga doen, en dat is erg fijn. Ik weet dat de kledingstukken die ik in mijn kast heb liggen me leuk staan en goed zitten, dus kost het me veel minder tijd om me aan te kleden.

♦ 7. Doe en maak
Als je minder wilt verlangen en ook minder wilt consumeren, is het belangrijk om nog even naar boven te scrollen naar het tweede plaatje. Daarin staat beschreven wat ik ook in deze tip wil beschrijven. Minimalistisch leven betekent ook dat je meer zelf gaat maken, repareren of creeeren. Laat je creatieviteit eens lekker gaan. Als je nieuwe sieraden wilt, kijk dan eens hoe je de oude kunt vermaken of wat je nog hebt aan kralen. Is je shirt uitgelubberd, haal het dan even onder de naaimachine door. Verveel je je en wil je daarom gaan shoppen? Pak een leuk boek, ga iets schilderen of maak een wandeling. 

♦ 8. Ga een dag per week offline
Gebruik op deze offline dag geen social media. Je kunt er ook zelfs voor kiezen om je telefoon gewoon uit te zetten. Een dag per week is helemaal niet erg en mensen bellen heus wel terug. Je mist echt niets. Je komt juist even tot jezelf of tot elkaar, in plaatst van tot de hele wereld en al je Facebookvrienden. Minder contact, levert vaak meer qualitiytime op. Een andere tip is om je telefoon in een bakje of mandje aan de muur te hangen. Zo heb je weer een vaste huistelefoon als je thuis bent en loop je niet de hele tijd met de telefoon in je broekzak rond. En dat is weer beter vanwege straling, rust en omdat je dat minder gemakkelijk in de verleiding komt om 'even je Facebook te checken.'

offline

♦ 9. Koop minder en bespaar geld
Met geld kun je mooie ervaringen opdoen en ervaringen zijn veel meer waard dan geld. Waarom dure pasta kopen, als het huismerk net zo lekker smaakt? Waarom altijd je boodschappen in de supermarkt doen, terwijl naar de markt gaan veel leuker is? Probeer eens te kijken hoe jij op een leuke manier geld kunt besparen, zodat je geld over houdt om geen mooie spullen van te komen, maar vooral geld hebt om leuke, mooie dingen mee te doen en het leven mee te consumeren. 

♦ 10. Kom tot de essentie
Kom niet alleen tot de essentie van je kledingkast, maar kom vooral tot de essentie van het leven. Wat maakt jou gelukkig? Maak geen lijst met 100 dingen die jou gelukkig maken, maar enkel de dingen die je echt nodig hebt om gelukkig te zijn. Vaak zijn dat er maar een stuk of 5. Richt je op die dingen in het leven, in plaats van op die 95 andere dingen die je misschien ook een beetje gelukkig maken voor heel even.

Wat vind jij van het minimalisme?

Fotot's: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Bernice1991 - Zondag 25 januari 2015 13:41
Fijn stuk!
Liadan - Zondag 25 januari 2015 13:49
Mooie blog, Nouska! Ik kan me er helemaal in vinden.
Laatst bedacht ik me dat ik in 2014 nauwelijks kleding heb gekocht, slechts wat ondergoed en basic hemdjes. Het was niet eens een bewuste keuze, maar ik heb er gewoon een jaar niet aan gedacht om nieuwe kleding te kopen, puur omdat het niet nodig was.
yo - Zondag 25 januari 2015 13:52
op reizen zou ik nooit besparen al die ervaringen buiten Europa zijn belangrijker dan een hoger banksaldo . Je bouwt er veel levenservaring mee op en dat zou ik dus nooit willen missen!

Leven met weinig vind ik beter en ook voor het milieu.
Maanmeisje - Zondag 25 januari 2015 13:57
Wow, een heel goede, mooie blog! Dit houdt mij ook vaak bezig. Ik wil graag minimalistischer leven. Het spreekt mij erg aan.
Eefx - Zondag 25 januari 2015 14:03
Wat een mooie blog Nouska. Heel toevallig leef ik eigenlijk al jaren zo. Ik denk dat dat gewoon in mijn karakter zit. Ik hou niet van veel spullen om mij heen, daar word ik alleen maar onrustig van. Veel liever koop ik bijv leuke oude stoelen die ik dan zelf ga verven en opknappen. Ook met kleding hou ik meer van een paar nieuwe stukken waar ik echt naar gezocht heb en echt blij mee ben, dan weer 20 nieuwe hemdjes bij de h&m te kopen. Vooral vintage vind ik erg leuk! Evenals bijv zelf truien, mutsen, sjaals en leuke spullen voor in huis zelf maken vind ik erg leuk.

Die natuurcampings moest ik wel even om lachen. Daar was mijn moeder vroeger helemaal fan van, dus daar gingen wij in de zomervakantie regelmatig een week naar toe. Mijn zus en ik vonden het heerlijk om daar in alle ruimte en rust met de kinderen van de camping te spelen. Juist op dat soort plekken leer je dat je niet veel nodig hebt, maar ook leer je hoe je met heel weinig hele leuke dingen kan ondernemen. Wij hadden daar bijv van een paar touwen en een houten plank zelf een schommel in een boom gemaakt. Geweldig vonden wij dat als kind.
F - Zondag 25 januari 2015 14:18
Minimalisme spreekt mij zelf ook enorm aan. Ik ga natuurlijk ook niet mijn spullen weg doen maar probeer wel datgene dat ik bijvoorbeeld niet meer draag juist wel weg te doen. Alle overbodige dingen enzo.. En natuurlijk richten op de mooie dingen. Mijn ouders zijn beide boeddhist, nu zie ik "de link" pas tussen minimalisme en boeddhisme haha
Aine - Zondag 25 januari 2015 14:35
Interessant stuk. Sommige dingen zijn persoonlijk niet goed voor mij zoals mindfulllnis, dat komt door mijn stoornissen. Wel ben ik ook bewuster gaan leven, niet meer lukraak dingen kopen. Ook heb ik gebroken met een vriendin die alleen maar negatief was. Afgelopen week ook mensen van mijn Facebook gegooid die alleen maar negativiteit mee brengen. Ik stop liever energie in relaties die iets bijdrage in mijn leven dan slopen.
S. - Zondag 25 januari 2015 14:55
Wat een goede blog! Ik ben hier ook mee bezig. Ik koop sowieso al niet veel. Ben bezig van alles op te ruimen. Bewust bezig met internetgebruik: hoe vaak, wat, maar vooral: hoeveel plezier beleef ik eraan? Tv idem. Overdag kijk ik sowieso nooit, 's avonds alleen dingen die ik echt graag wil zien. In plaats daarvan dingen doen die me wél gelukkig (of tevreden inderdaad) maken.

Nog een tip die ik ergens las voor als je gaat opruimen: beoordeel de dingen niet op wat weg kan, maar op wat kan blijven. Dus: wat wil je écht houden, omdat het mooi/nuttig is, of omdat het gebruikt wordt?

Kim300808 - Zondag 25 januari 2015 15:54
Na jaren van verzamelen, durf ik nu eindelijk los te laten en neem ik stukje bij beetje afscheid van spullen die behoren tot het verleden of waar ik toch geen gebruik meer van maak. Inderdaad, een nieuwe start. Ik besef nu dat spullen niet gelukkig maken, ik word er eerder onrustig van.
@S: Het is inderdaad een kwestie van de juiste vragen stellen.
Prue - Zondag 25 januari 2015 15:59
Ben absolute fan van minimalisme!
Xxxxx - Zondag 25 januari 2015 16:25
WAt een mooie maar ook informatieve blog en zelfs nog met tips! Super!
Eef.B. - Zondag 25 januari 2015 16:33
Ik denk dat minimalistischer leven inderdaad veel meer rust en geluk op kan leveren. Ikzelf leef best minimalistisch, probeer weinig te verspillen maak veel zelf en doe lang met mijn spullen. Heb een eigen tuintje, gooi nauwelijks eten weg en koop weinig nieuw. Ik let ook sinds kort erg op verpakkingen, zodat ik weinig afval heb. Het scheelt voor mij ook nog eens heel wat gesjouw met vuilniszakken (moet het zelf wegbrengen). :p

Het enige, misschien minder minimalistische, is dat ik behoorlijk wat kleren heb. Niet omdat ik veel koop, maar mijn kleren lang gebruik en veel kleren van anderen heb gekregen. Als ik kleren koop is het toch vaak 2e hands. Echt verspilling is dit dus niet, maar niet zo minimalistisch misschien. Weggooien vind ik zonde, we gooien namelijk veel te makkelijk van alles weg, om vervolgens weer nieuwe troep aan te schaffen.

Ik had laatst ook wat filmpjes gezien over tiny houses. Een hele goede manier om minimalistischer te leven en voor veel mensen een oplossing om geen schulden te hebben en meer vrije tijd te hebben. Vond het inspirerend.
Misschien leuk voor een andere blog? :)
kaylee - Zondag 25 januari 2015 17:03
Mooie blog!
Ik moet zeggen dat hoe verder ik las, hoe minder enthousiast ik werd. Ik vind het namelijk heel goed om gewoon te waarderen wat er is en dat niet alles altijd maar snel geregeld moet worden en dat ik alles maar moet hebben en kopen. Ik wil juist leren genieten van het leven hoe het is. Ik kan goed zonder telefoon, ik kan prima een hele tijd zo min mogelijk voor mezelf kopen (moet juist leren om dat wel te gaan doen)
Maar om mijn hele leven daaraan aan te passen vind ik al tever gaan.. Knap van de mensen die dat kunnen! Maar ik doe er niet aan mee
ChristinaS - Zondag 25 januari 2015 17:15
Interessante blog!
Ik vind minimalistisch leven een mooi streven en knap als mensen dat kunnen.
Persoonlijk denk ik dat het belangrijkste gewoon is dat je goed en leeft waar je gelukkig van wordt.

Qua kleding bijvoorbeeld zou ik niet zo graag willen minderen. Ik word nu eenmaal heel erg blij van kleren kopen! En een keer in de zoveel tijd neem ik mijn kast door en geef ik een deel aan de kringloopwinkel.
Maar echt minimalistisch.. neehoor, dat hoeft van mij niet :P
Ice - Zondag 25 januari 2015 17:19
Ik ben al niet materialistisch ingesteld.
Em - Zondag 25 januari 2015 17:29
Ik vind minimalisme inderdaad ook heel veel rust geven zoals Eef.B al zegt. Je gaat de spullen die je hebt ook veel meer waarderen. Ook ik probeer zo min mogelijk weg te gooien of onnodige dingen te kopen. Wat ik ook lastig vind zijn als die goedkope winkels met spullen die maximaal een paar maanden meegaan. De kwaliteit van heel veel producten is er ook op ingesteld dat mensen steeds nieuwe spullen nodig hebben.
Me - Zondag 25 januari 2015 17:46
I love it. Helemaal mijn levensstijl. Een en al herkenning van wat je schreef. Bedankt voor dit mooie stuk en succes met jou weg ernaar.
Anonieme A - Zondag 25 januari 2015 17:57
Ik herken er wel veel in. Weet niet of het echt bij minimalisme hoort, maar het raakt me ook niet echt als er iets kapot gaat.. dan denk ik 'aghja' het zijn maar spullen. Laatst las ik het boek dertigersdilemma, waar het ging over satisficing en maximizing. Ook interessant en erg van toepassing op het leven nu.
L - Zondag 25 januari 2015 18:21
Dit artikel kan wel is me hele levenswijze veranderen!
Me - Zondag 25 januari 2015 18:42
Ik heb nu de concentratie niet om de hele blog te lezen maar Nouska ik vind je blogs geweldig, verhelderend en heel interessant.
Dankjewel daarvoor. Ik ga hem deze week lezen

d - Zondag 25 januari 2015 19:36
Mooi dat hier eens over wordt geschreven, top!
Robin - Zondag 25 januari 2015 22:30
Ik denk dat ik uit mezelf al redelijk zo leef, alleen hou ik niet van kamperen.

Ik zou het eigenlijk eerder bewust leven willen noemen. Minimalistisch klinkt voor mij meer alsof je echt in een hutje op de hei gaat leven met helemaal niks.

Ik heb wel de neiging om dit soort dingen te overdrijven of om teveel regels voor mezelf op te stellen.
peanutbutter - Zondag 25 januari 2015 23:17
Ik houd van luxe. Reizen en gadgets ben ik fan van. Sparen doe ik alleen voor een vakantie en alles houden wat ik heb vind ik ook niets. Heb het liever iets netter in huis dan dat er zoveel spullen staan.
Virdamegadraakje - Maandag 26 januari 2015 00:41
Door mijn slikproblemen heb ik rust gevonden, in het feit dat ik niet zomaar roekeloos eten op de stations kan kopen. Ik heb het geaccepteerd omdat het niet anders kan. Maar ik besef me nu ook dat je die dingen helemaal niet nodig hebt. En wordt je er echt gelukkig van.. denk het niet. Mensen hebben niet alles nodig wat ze tegen komen. Niet elke reclame die voorbij komt zal voor meer geluk zorgen. Ik raak erg geinspireerd van nieuwe muziek, ik kan dan lekker weg dromen en tot mooie ideeen komen. Ook kan ik a 4tjes vol schrijven met gedachtes. Vroeger stond ik altijd met m'n gezin op natuur campings. In het begin liep ik te schelden om het feit dat er niks was dan alleen een grasveld en een koude douche. Tijdens de vakantie zelf heb ik me geen moment verveeld. En die koude douche met 30 graden was niet echt een probleem. Deze zomer wil ik zoveel mogelijk momenten buiten van de natuur genieten, met m'n gitaar en m'n indie muziek lijsten :) natuurlijk is er wel geld nodig om avonturen aan te gaan. Zoals festivals bezoeken en nieuwe mensen te ontmoeten. Maar ook tripjes naar bossen en de zee kosten (reis)geld. En jezelf af en toe verwennen met nieuwe kleertjes of schoenen, of een koffie van de starbucks kan geen kwaad naar mijn idee. Zoek een balans in alles. Maar wat hier boven staat geschreven is zeker iets om over na te denken, mooi stuk :)
Lot1995. - Maandag 26 januari 2015 16:50
Nu ben ik wel benieuwd welke 5 dingen jij op je lijstje hebt staan met wat je gelukkig maakt..
Claire - Maandag 26 januari 2015 21:58
Wouw nouska, super mooi en heel inspirerend stuk. Dit zet je,echt aan het denken. Het is iets wat me zeer zeker aanspreekt, maar ook best lastig is.....leuk om mezelf hierin te gaan uitdagen
Star* - Dinsdag 27 januari 2015 14:50
mooie blog thnx
de Pluis - Maandag 17 augustus 2015 21:52
Zelf leef ik al een jaar of 10 als minimalist. Als mens en als freelancer (hoewel het één is)
Opdrachten niet doen omdat het niet past, mensen niet willen ontmoeten vanwege hun opvattingen en levensstijl. Gaat het ver? Ik weet het niet, ik ben mijzelf,,,,,,,
hannie - Zondag 28 februari 2016 22:22
minimalisten kopen minder, maar wat ze kopen is duurder zodat ze minder ergenissen tegenkomen in het leven.