Wat is antroposofische geneeskunde?

 

Antroposofische geneeskunde, nooit van gehoord. Ik was er zelfs zo onbekend mee dat ik in de kennismakingsbrief naar de huisarts waarbij ik stage zou gaan lopen niet het woord antroposofisch maar antropologisch gebruikte. Wat iets heel anders is! Google vertelde mij dat antroposofische geneeskunde erop gericht is een natuurlijk herstel zoveel mogelijk de ruimte te geven en te stimuleren. Wat ik mij daarbij moest voorstellen wist ik nog steeds niet... Maar een ding was zeker, daar zou ik de daaropvolgende 8 weken achter komen want mijn coschap huisartsgeneeskunde liep ik bij een antroposofische huisartsenpraktijk.

Een vetplant tegen de paniek

Ik ben zelf erg nuchter en geloof dingen pas als er daadwerkelijk bewijs voor is. Van de alternatieve genees- en denkwijze heb ik maar weinig kaas gegeten. Natuurlijk zijn er dingen waar ik in geloof of in wil geloven, maar zonder bewijs ben ik vaak sceptisch. Druppels van een vetplant tegen paniekaanvallen en stinkende gouw ("google maar eens") tegen waterwratjes zal ik niet gauw adviseren aan mijn patiënten. Maar wat nou als mijn patiënten niet anders willen?

alternatieve geneeskunde

Niet zwart of wit

De afgelopen 8 weken heb ik kennis gemaakt met een hele andere tak van geneeskunde. Hekserij als je het mij een half jaar geleden had gevraagd. Ik ben er echter achter dat er tussen zwart (= antroposofische geneeskunde) en wit (= reguliere geneeskunde) een heel groot grijs gebied zit. Een groot voordeel van de antroposofische geneeskunde is namelijk dat zij naar de mens op zich kijken en niet alleen naar de ziekte. Daar ben ik, was ik al, groot voorstander van. Een mens is geen ziekte, maar een ziekte beïnvloedt wel een mensenleven en dat moet niet vergeten worden. Lichamelijke klachten en psychisch welbevinden staan met elkaar in verband.

Verbazing en ongeloof

Acht weken lang die in het teken stonden van verbazing, ongeloof, leren en begrip. Verbazing over hoe de mensen met deze achtergrond denken over het leven, het ontstaan van het leven en de maatschappij. Niet zelden werden er lange discussies gevoerd over reïncarnatie en de 'onzichtbare ik' welke altijd met je mee gaat. Ongeloof over het voorschrijven van geneesmiddelen op basis van of iemand van een hard of een zacht gekookt ei houdt (echt waar!). Leren over de hele andere 'farmaceutische industrie' van middelen die gemaakt is van bloemen en planten. Begrip voor hoe zij denken en hoe zij mij weer probeerden te begrijpen.

alternatieve geneeskunde

Het zelf ondergaan

Omdat ik zo onbekend was met alles wat in deze wereld omging vonden mijn begeleiders het belangrijk dat ik dit ook ervaarde. Zo heb ik een uitwendige therapie ondergaan. Iets wat ik vroeger nooit had gekund. Het is jezelf openstellen voor iemand anders op een lichamelijke manier. Je moet jezelf uitkleden tot je onderbroek en dan word je in doeken gewikkeld. Aan de hand van je klachten of verhaal kiest de therapeut een middel uit om je nog een extra wikkel mee te geven en daarna geeft ze nog een korte massage aan voeten, onderbenen, handen en onderarmen.

Ze liet mij in het begin al haar oliën zien die zij gebruikte inclusief een enorme pot met gemberpoeder. Ik houd ontzettend van gember en dat zei ik ook. Gember zou goed zijn voor de nieren en werkt ontstekingsremmend. Ik kreeg een gemberwikkel, het begon helemaal te gloeien op een gegeven moment. Ik geloof niet dat ik er een effect van heb bemerkt, maar het was voor mij wel weer een extra stapje om mij op die manier open te stellen.

Ik word geen antroposofische arts

De stage zit er inmiddels op. Ik word geen huisarts, ik word al helemaal geen antroposofische arts, maar ik heb mijzelf als arts in de toekomst wel ontwikkeld, waarbij ik deze ervaring ga meenemen. Niet alleen het begrip voor de patiëntpopulatie die enige vorm van reguliere geneeskunde 'weigert', maar ook de ontwikkeling van mijn eigen mening. Ik ben niet zwart, ik ben niet wit, maar ik ben wat dit betreft lichtgrijs. Wellicht dat ik wel wat Arnica koop als ik een sportblessure heb, in plaats van dat ik ontstekingsremmers ga slikken...

Welke ervaring heb jij met de alternatieve geneeskunde?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Zaterdag 7 juli 2018 20:41
Wow wat goed dat je dit hebt gedaan! Het stelt inderdaad je beeld wel bij. Ik zou willen dat artsen wat meer van beiden zouden hebben - dus zowel regulier als aanvullend / alternatief.

Ik was ook altijd erg nuchter. Maar ik vind het toch een mooie gedachte dat de natuur ook veel mooie oplossingen biedt. Ik gebruik zelf nu regelmatig celzouten en bach bloesems en andere kruidensupplementen. Is niks zweverigs aan en het helpt me verschrikkelijk goed.
AnaMan - Zaterdag 7 juli 2018 23:19
Hé Lotte, wat fijn weer wat van je te lezen! Ik ben erg blij dat het zo goed gaat met je opleiding!!! Zet hem op; je kan het!!!!!! :D

Liefs en succes,
AnaMan.
Maria - Zondag 8 juli 2018 12:00
Wat apart, zo'n onderwerp hier. Ik heb op zich goede ervaringen met homeopathie en antroposofische middelen. Daarin zit misschien niets meer van de plant of andere stof maar wel de informatie ervan.
Een geheel andere ervaring met antroposofische huisarts(en). Wat middeltjes voorschrijven maar bijna meteen weer buiten de deur staan, zonder een echt gesprek. Uiteindelijk stuurde hij me naar een psycholoog of psychiater, weet niet meer wat het was, die me verwees naar een psychiatrisch ziekenhuis voor mijn eetstoornis. Maar dat was pas na twee keer bijna een jaar bij hem patiënt zijn.
Tussendoor nog in een antroposofische, 'therapeutische' instelling gezeten, waar niemand wist van mijn eetstoornis. Daar ook minder goede ervaring met de antroposofisch huisarts, die wel wat voorschreef maar niet keek naar mijn problemen. Dat ik daar niet thuishoorde en teveel werd opgejaagd; in mijn eentje een groot deel van het huishouden verzorgde, omdat de begeleider overspannen was. Mijn eetstoornis is daar ook erger geworden, een x kilo afgevallen.
Dat naar de gehele mens kijken betreft, denk ik, vooral wat voor type je bent, daar de middelen op uitzoeken maar minder hoe je in het leven staat.
Joli - Zondag 8 juli 2018 14:09
Gember is verhittend en werkt tegen ADHD en autisme
Money - Zondag 8 juli 2018 15:08
Vroeger in pheristorie moest je ook van natuur leven om te overleven
D - Maandag 9 juli 2018 00:01
Nou van vroeger uit is het allemaal heel normaal. Het is juist allemaal 'dood' gepraat omdat er zonodig geld verdiend moest worden aan pillen, opdat de mensen het zelf niet meer GRATIS uit de natuur zouden halen. Na verloop van jaren is veel kennis bij mensen verloren gegaan.
D - Maandag 9 juli 2018 00:05
Ik vind het (dus) jammer dat jonge mensen in opleiding hier kennelijk niet altijd door heen prikken en alle vertrouwen lijken te hebben in de 'wetenschap' die vaak ver van de natuur staat of zelfs corrupt is aan de top.
los - Woensdag 11 juli 2018 21:27
Ik ben zelf in mijn weg naar herstel ook met antroposofie in aanraking gekomen, tot het punt waarop ik nu een antroposofische opleiding volg. Ik zie heel veel waarde in deze manier van naar mensen kijken. Het begrip ik-sturing, het vermogen om richting te geven aan je eigen leven, helpt mij bijvoorbeeld om verantwoordelijkheid te blijven houden voor mijn eigen proces. Het begrip salutogenese, waarbij je kijkt naar welke dingen je helpen en beter maken, naast de pathogenese. Het belang van eigen regie en zingeving. En vooral het belang van kunstzinnig bezig zijn, van kleuren en klanken en de mooie dingen in de wereld, wat je ook kunt toepassen om ervaringen op een dieper niveau door te werken, waardoor je patronen ook op een dieper niveau kunt verbreken - in plaats van alleen in je denken/in je hoofd. Het kan allemaal heel zweverig klinken maar je kunt deze dingen ook heel concreet en heel zinvol toepassen.
Denise - Zondag 15 juli 2018 19:25
ik heb ook een antropische AVG arts gehad toen ik in een antroposofische instelling woonde en ook verschillende antropische middeltjes gehad tegen kwaaltjes veel ervan hielpen heel erg goed maar een aantal helaas niet maar ja dat is met gewone medicatie/ zafjes ook zo en ik heb zelfs liever iets natuurlijks en gewone medicatie/ zalfjes.
Denise - Zondag 15 juli 2018 19:30
heb ook een antropische AVG arts gehad toen ik in een antroposofische instelling woonde en ook verschillende antropische middeltjes gehad tegen kwaaltjes veel ervan hielpen heel erg goed maar een aantal helaas niet maar ja dat is met gewone medicatie/ zafjes ook zo en ik heb zelfs liever iets natuurlijks dan gewone medicatie/ zalfjes.
Lydia - Donderdag 8 oktober 2020 17:59
Ik vind het allemaal maar ontzettend zweverig en zou er het liefst zo ver mogelijk bij wegblijven. Ik ben totaal niet van reincarnatie en al die zeverige, geestelijke, occulte dingen. Wel knap dat je buiten de reguliere geneeswijzen ook verder hebt gekeken. Voor sommige mensen zal het misschien werken, maar ik houd me er het liefst verre van. Groetjes!