Wat ik van mijn vader en vriend kan leren

 

Ik vind dat ik qua persoonlijkheid ontzettend op mijn moeder lijk. Op zich ook niet heel gek, want we zijn familie en we zijn allebei vrouw. Ik zie heel duidelijk dat wij dingen anders aanpakken dan bijvoorbeeld mijn vader en broertje. Ook als ik kijk naar mijn vriend, zie ik dat hij dingen anders doet dan ik. Mijn vader, broertje en vriend staan anders in het leven dan ik en daar kan ik soms best nog wat van leren.

Ik heb vaak het idee dat mannen makkelijker in het leven staan dan vrouwen. Mannen zijn over het algemeen toch wat nuchterder dan vrouwen en kijken daarom anders naar dingen. Ik zie het in ieder geval bij de mannen in mijn leven terugkomen. Op een aantal eigenschappen van hen ben ik jaloers en zou ik willen dat ik dat ook wat meer had. Hieronder zal ik er een paar noemen. 

vader leren

Van een mug geen olifant maken

Ik ben een ontzettende piekeraar. Ik kan nachtenlang wakker liggen door te veel nadenken over van alles en nog wat. Ook overdag kan ik flink aan het piekeren zijn. Dit heeft vaak dan ook veel invloed op hoe ik me voel en op wat ik dan aan het doen ben. Mijn vriend valt daarentegen vaak als een blok in slaap en maakt zich overdag ook niet zo gauw druk om iets. Waar ik dingen vaak als zwaar opvat, zien mijn vader en vriend het vaak als iets kleins. Ik hoor dan ook echt ontzettend vaak van hen: "Danique, maak je toch eens niet zo druk! Het komt wel goed." Negen van de tien keer komt het ook goed en ervaar ik dat ik me niet zo druk had hoeven maken. Het lijkt me heerlijk om net als hen wat makkelijker in het leven te staan en dingen niet zo zwaar op te vatten.

Vertrouwen op mezelf

Door gebrek aan zelfvertrouwen kan ik me er nogal eens van weerhouden om dingen te doen. Mijn vader en vriend niet. Zij doen dingen vaak gewoon, omdat ze het idee hebben dat ze dat gewoon kunnen. Het is dan denk ik ook niet voor niets dat ze allebei een eigen bedrijf hebben. Ze twijfelen niet zo gauw aan hun eigen capaciteiten en voelen zich ook niet minder als iets niet helemaal goed gaat. Ik wel. Ik denk vaak dat ik dingen toch niet kan en als iets inderdaad minder goed gaat, dan voel ik me gelijk een loser die niks kan. Ik zou echt een voorbeeld aan hen kunnen nemen en wat meer op mezelf gaan leren vertrouwen.

wat ik van mijn vriend kan leren

Niet zoveel aantrekken van andermans mening

Ik durf vaak veel dingen niet, omdat ik bang ben dat mensen iets van mij zullen vinden. Mijn vriend en vader flappen daartegen juist vaak dingen eruit voordat ze er erg in hebben. Ze zeggen gewoon wat ze denken en vinden. Ook doen ze gewoon wat ze willen doen en maakt het ze niet uit wat iemand anders daarover denkt. Ik bewonder dat wel. Waar ik al vaak denk ‘ik pas me maar aan’ vinden zij juist dat je jezelf moet laten horen en voor jezelf op moet komen en je niet zoveel van andermans mening aan moet trekken. Dan vindt diegene je misschien maar gek, maar wat dan nog?  

Anderen direct aanspreken op vervelend gedrag

Ik ben er niet trots op, maar ik heb vaak de neiging om om dingen heen te draaien, omdat ik de ander niet wil kwetsen. Wel ga ik het er dan vervolgens met andere mensen over hebben, omdat het me toch dwars zit. Mijn vader en vriend pakken dit vaak toch anders aan. Zij zeggen vaak direct wat zij van het gedrag van de ander vinden waardoor diegene ook meteen weet wat er aan de hand is. Er ontstaat hierdoor niet eens meteen een ruzie (daar ben ik vaak wel bang voor als ik dat doe). Door de eerlijkheid wordt de situatie meteen getackeld waardoor het ook niet erger wordt. Voor iedereen is dat fijner, toch?

 Wat zou jij van mannen kunnen leren?

Fotografie: Doris Hausen & Dickson Phua

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne - Zondag 13 oktober 2019 11:37
Haha dit lijkt echt precies op hoe het bij mijn ouders, vriend en mijzelf is :P