Waarom plaats je dit op Instagram?
Zonder dat ik het doorheb kijk ik plotseling al tien minuten lang naar allerlei Instagram stories van verschillende recovery accounts. Ik ben wat gechoqueerd door de beelden die langskomen. Ik begrijp het niet. Ik begrijp niet waarom deze beelden gedeeld worden en vraag me af of dit voor de persoon zelf en haar volgers helpend is. Mij motiveren deze beelden niet. Ze frustreren me zelfs een beetje. Ik voel onmacht. Zie je dan niet waar je mee bezig bent? Zie je dan niet dat dit niets met recovery te maken heeft? Dat dit veilige, zieke wereldje jou op deze manier enkel zieker maakt? Dat ziek zijn geen prestatie is? Waarom zie je het niet? Waarom plaats je dit op Instagram?
Ik heb het hier niet over de vele honderden sterke foto's van eten en bijgaande eerlijke verhalen van angst en overwinning die ik dagelijks voorbij zie komen. Ik heb het ook niet over de teksten van pijn en verdriet en over de mislukkingen in herstel. Hier heb ik alle begrip voor en dit moedig ik juist aan. Het is waardevol om je gevoelens, angsten én overwinningen te delen. Het zorgt voor minder eenzaamheid, motivatie en steun. Het is waardevol dat er een recovery community bestaat die elkaar aanmoedigt te strijden voor een gelukkiger leven, voor een gezond lichaam en een eetstoornisvrij hoofd. Helaas is er mijns inziens ook een keerzijde...
Taboes doorbreken?
In het kader van taboes doorbreken wordt er vandaag de dag wel erg veel gedeeld op Instagram en andere social media. Ik kijk niet meer vreemd op van een Instagram Story op de eerste hulp of gesloten afdeling. Ik knipper mijn ogen niet meer voor een foto vol sneeën, een slowmo druppelende sonde pomp of een boomerang van de hartbewaking. Woorden van woede vergezellen de beelden. Boos op de arts. Onzin van de therapeut. Gezeur van de socio. Het is begrijpelijk en tegelijkertijd onbegrijpelijk. Vandaag is het de hartbewaking, morgen is het een foto van een sport outfit. Ready to run! De dag erop een foto van een bord met sla en drie stukken komkommer. Diner!
Zie je het niet? Of is het trots? Trots op de prestatie van de eetstoornis? Waarom is het helpend om dit alles te delen? Ligt hier daadwerkelijk een taboe op wat doorbroken moet worden of gebruiken we het 'taboe doorbreken' om de trots van de eetstoornis (of andere ziekte) te kunnen delen?
In bescherming nemen?
Is het helpend om foto's of video's van een ziekenhuisbed, sonde pomp, hartbewaking, arm vol sneeën en gesloten afdeling te delen op Instagram? Persoonlijk denk ik dat als je opgenomen bent op een gesloten (of andere psychiatrische) afdeling je een beetje tegen jezelf in bescherming mag worden genomen. Je zit daar niet omdat je 100% helder denkt, omdat het goed met je gaat of omdat je een gebroken been hebt. Het gaat psychisch slecht met je. De keuzes die je op dat moment maakt zijn niet altijd weloverwogen en gezond. Het zou om die reden volkomen logisch zijn om tijdelijk ook even niet actief te zijn op social media, tenzij het in goed overleg met de behandelend arts of therapeut gaat.
Wie help je hiermee?
Gevoelens delen om op die manier beter te kunnen strijden voor je herstel is waardevol. Feedback ontvangen van lotgenoten is helpend. Maar what if history repeats itself en je al 100 keer dezelfde feedback hebt ontvangen, maar je maar hetzelfde blijft publiceren. Weer die boterham met dat karige korstje beleg. Weer die foto met tekst over hardlopen. Weer een story over een laag kalium gehalte. Waar wil je dan heen? Wat wil je dan bereiken? Help je jezelf ermee om keer op keer hetzelfde - zij het in iets andere vorm - te delen? Help je anderen in de recovery community ermee om te tonen dat je niet vooruit gaat? Of help je de eetstoornis ermee door zijn invloed te publiceren?
Hoor ik er niet bij?
Ernstig wordt normaal. Ik had ruim tien jaar geleden toen ik een eetstoornis had nog nooit gehoord van een sondepomp, nutridrank, van kalium of een gesloten afdeling. Laat staan dat ik er foto's van had gezien. Het lijkt nu bijna niet normaal als je niet met een van die zaken in contact bent gekomen als je aan een eetstoornis lijdt. Doorbreken we hierdoor taboes of maken we hierdoor het taboe op een eetstoornis juist groter? De gedachte 'dat het allemaal wel meevalt' zolang er geen ziekenhuisopname of één van die andere zaken heeft plaatsgevonden lijkt me op Instagram haast onvermijdelijk. En wat als het na een zwaar en angstig gevecht beter met je gaat? Als het je lukt weer normalere porties te eten en de nodige angsten te overwinnen. Hoor je er dan niet meer bij? Faalt je eetstoornis dan? Word je dan pas weer gezien als het weer slechter met je gaat?
Waarom plaats je dit op Instagram?
Het is moeilijk om eerlijk naar jezelf te blijven als de eetstoornis zo hard in je hoofd schreeuwt. Hij laat je allerlei zaken geloven en zal zelfs je hersenen met enige regelmaat belazeren. Je bent niet meer volledig jezelf. Om je hiervan bewust te zijn én om in het hier en nu te blijven is het zo belangrijk om eerlijk te zijn. Eerlijk naar je omgeving, maar ook naar jezelf. Diep in je hart weet jij wel of dat wat je doet voor jouw gezonde ik is of voor de eetstoornis. Vraag jezelf af waarom je iets deelt op Instagram. Is het om je eetstoornis te bewijzen, om gezien te worden, serieus genomen te worden, als een prestatie van je eetstoornis... óf is het om je ware gevoelens te uiten, om gesteund te kunnen worden en om sterker te staan in de strijd tegen je eetstoornis.
Als je mensen hebt die jou volgen is het ook goed om soms stil te staan bij de vraag: Wat doet dit met een ander? Jij bent niet verantwoordelijk voor een ander, maar wel voor hetgeen jij deelt. Als je weet dat iets niet helpend is voor een ander, is het goed om de voordelen voor jezelf en nadelen voor de ander dan tegen elkaar af te wegen. Ook kan je je afvragen of je hetzelfde op een andere manier kan delen.
Jouw Instagram?
Ik heb niet de waarheid in pacht en kan niet voor een ander beoordelen of Instagram helpend of niet helpend is. Wel heb ik veel verschillende verhalen en meningen gehoord over de recovery community op Instagram. De meningen hierover zijn flink verdeeld. Ik denk daarom dat het heel waardevol is om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Niet door elkaar persoonlijk aan te vallen, maar door naar elkaars verhaal te luisteren en samen te onderzoeken hoe het eventueel anders of beter kan. Jouw verhaal is hierin onmisbaar...
Gerelateerde blogposts
Reacties
dank voor je reactie. Zoals ik in de blog al schrijf gaat het mij zeker niet om het delen van gevoelens en foto's rondom herstel. Content die voor anderen voor herkenning, erkenning en steun kan zorgen. Dit moedig ik aan.
Bovendien geef ik duidelijk aan dat ik de waarheid niet in pacht heb en dat het me waardevol lijkt om hierover met elkaar te praten, wat helpend kan zijn, zonder elkaar persoonlijk aan te vallen.
Ik hoop dat je dit verder kunt respecteren, zodat we op de inhoud kunnen ingaan.
Groetjes, Scarlet
Zoals Scarlet ook al aangeeft, is niet elke post hetzelfde. Ik heb aan Scarlet kunnen zien dat ze heel, maar dan ook heel zorgvuldig is geweest in wat ze heeft gedeeld, juist zodat het helpend zou zijn en niet triggerend. M.i. is ze daar ook echt in geslaagd. En ook als je mening daarin verschilt, ben ik nog steeds van mening dat de manier waarop Scarlet heeft nagedacht over het al dan niet delen juist heel waardevol is (geweest). Bij deze dus ook een compliment voor jou, Scarlet. Je krachtvoervideo's heb ik met veel bewondering bekeken.
"wat eet jij vanavond?"
- sondevoeding
- …. (normaal)
- nutridrink
HANDIGGGGGG!!
Maar wat ik heb gezien en wat anderen soms ook zien gaat zo zo ver...
Infuus, sonde, bloed op de vloer, hele diepe wonden, ingevallen gezichten met bijna marine blauwe wallen waar iets van trots op te lezen is van kijk wat ik met mijn eetstoornis doe. Ultra dunne benen waar je vanaf vraagt waarom en hoe kan jij nog zoveel wandelen. Sorry maar ik vind dat instagram wel wat beter met rapportages om kan gaan en de regelgeving.
Als je zo ziek bent is het vaak moeilijk om kritisch naar jezelf en je gedrag en motieven te kijken. Velen zullen dan ook niet zien of toegeven dat hun posts eetstoornisgedreven zijn. Terwijl het je toch in dat zieke wereldje kan houden en er zelfs nog voor kan zorgen dat je verder afglijdt. Ik denk dat het dan veel beter is om je gewoon even helemaal terug te trekken uit dat instagramwereldje en je te focussen op de echte wereld om je heen, en met je naasten en hulpverleners samen te vechten voor beterschap.
Mooi verwoord, Scarlet! Een prachtige blog met een goede boodschap!
Ja, ik weet dat een ES een ziekte is. Been there, done that: ziekenhuis, high cure-opname, meerdere meerdaagse behandelingen, meerdere ambulante behandelingen. En ja, ik weet hoe verleidelijk het is om te pronken met eetgestoord gedrag, een mager lichaam, weinig eten. Maar nee, ik vind niemand daardoor liever, leuker, aardiger, sterker, knapper, wat dan ook. Als je jezelf kapot wilt maken, vind ik dat jammer. Ik hoop dat je inziet dat je ook op een andere manier met jezelf kunt omgaan. Dat je er mag zijn zoals je bent. Dat je goed genoeg bent. Maar ik weiger aandacht aan je te besteden door dergelijk destructief gedrag. Je mag me altijd om hulp vragen. Echt. Als ik kan zal ik je helpen. Maar wel met een directe hulpvraag, en niet met een verkapte "zie-mij-eetgestoord-zijn-vraag". Iedereen in mijn omgeving die ik dat zie doen (gelukkig niet veel mensen), kap ik ook direct af en vraag ik meteen wat ze nu precies willen zeggen met wat ze delen, en wat ze van mij verwachten.
M.i. helpt het jou niet, helpt het je omgeving niet. Wat mij betreft is dat gewoon vergelijkbaar met een pro-ana forum, zij het dat die meiden (en jongens) erkennen dat ze er trots op zijn. Daar heb ik dan nog meer begrip voor, want daar is de intentie van de post tenminste oprecht en eerlijk.
(voorbeelden dat de persoon in kwestie enkel salades eet, alles zelf maakt, koolhydraten vrijwel compleet bant, foto's van zichzelf plaatst terwijl alle botten zichtbaar zijn, nooit vetten gebruikt, 'allergisch ' is of niks lekker vindt wat doorgaans als ongezondere keuze wordt bestempeld, massaal dingen besteld op sites voor producten waar geen calorien in zitten (0 calorien rijst, 0 calorien pindakaas etc). Etcetera...
En dan , als er iets van wordt gezegd als reactie, wordt de reactie of verwijdert of komt diegene met een zoveelste eetstoornis excuus aanzetten!
Ik vind dit erg kwalijk!
Ik heb een tijdje geleden besloten mijn account in de recovery community te verwijderen. Als ik er nu op terug kijk, is voor mij dat account nooit helpend geweest: ik heb de diagnose eetbuienstoornis, maar volgde alleen maar anderen die anorexia of boulimia hebben, puur omdat ik geen recovery accounts van kon vinden van mensen met een eetbuienstoornis. Ik begon me na een tijdje een hele erge buitenstaander te voelen in de community. Ik zag grotendeels foto’s voorbij komen van meisjes met sondes, meisjes die klaagden over één boterham die ze een eetbui vonden, ziekenhuis- of kliniekopnames en meisjes met zwaar ondergewicht. Ik heb zeker ook wel accounts gevolgd die erg helpend en motiverend waren, maar het overgrote deel was voor mij alleen maar triggerend. Mijn eetstoornis voelde niet serieus genoeg, niet ernstig genoeg omdat ik eerder teveel eet dan te weinig, maar gelukkig begin ik nu in te zien dat ik mijn eetstoornis ook serieus mag nemen.
De meiden achter deze accounts kiezen er niet bewust voor om anderen te triggeren, maar ik hoop wel dat deze blog ze laat inzien dat het ook niet altijd helpend is wat ze posten. Ik kies er nu voor mezelf te beschermen, en ik hoop dat anderen in de Instagram community dat ook gaan doen!
Wil geen namen noemen maar ik ken er wel een paar 😈
Want als je zulke dingen post is het niet omdat je je ervoor schaamt, dat is toch omdat je ergens wil dat anderen dat zien? Omdat je er trots of bent? Of zie ik dat verkeerd?
Het is in mijn ogen alsof de ziekte of stoornis zelf een instagram account heeft. Het meisje (meestal dan) erachter heeft bijna haar aandoening als identiteit.
Ik denk dat mensenhet vooral posten om toch maar echt te laten zien dat het echt heel erg is. Dat je het zwaar hebt... en als veel reageren met “wat ben jij dapper” en “wat ben jij sterk” dan geeft dat een goed gevoel en blijf je hangen in je ziekte identiteit.
Ik zat tot kort heel veel op insta... en ik volgde veel fitgirls, maar ook “spoonies” of lymies of meer.
Ook mensen met zogenaamde recovery accounts van es / am.
Totdat ik bovenstaande ook inzag en ook wat het met mij deed...
Enorm goed geschreven, wauw. Juist zoiets gevoeligs, zo goed neerzetten, dankjewel hiervoor.
Ik zou soms zo graag willen dat mensen inzien dat ze hun stoornis/ziekte niet zijn, maar een leven hebben mét stoornis. Als je vanuit die intentie dingen deelt, wordt het heel anders dan wanneer je het doet vanuit een 'kijk mij nou zielig zijn'. Delen om uitleg te geven, begrip te creëren, dat lijkt me hartstikke oké, maar het is de manier waarop dat gebeurt die het verschil maakt.
En Scarlet, wat een respectvolle blog, mijn complimenten.
Dank je wel Scarlet voor deze blog.
Ik ben vrij nieuw op Instagram en het viel me al gelijk op dat veel mensen al hun diagnoses, opnames, behandelingen e.d. in hun bio hebben staan.
Inmiddels ben ik er aan gewend, maar in het begin vond ik het heel vreemd. Alsof dat het belangrijkste is wat je over jezelf te vertellen hebt?
Verder ben ik het eens dat sommige 'recovery' accounts niet goed en zeker niet helpend zijn. Het voelt soms alsof Instagram de nieuwe versie van de pro ana sites is geworden. En dan kom ik er weer achter hoe verleidelijk het is om daarin op te gaan.
Dat onder het mom van recovery we toch de eetstoornis promoten? Weet niet of het echt zo is, maar gaat regelmatig door mijn hoofd als ik het online zie.
Dat onder het mom van recovery we toch de eetstoornis promoten? Weet niet of het echt zo is, maar gaat regelmatig door mijn hoofd als ik het online zie.
Ook bij wat op het oog ‘goede’ herstelaccounts zijn heb ik soms twijfels.. gaat dit nog om steunen of gaat het hier om bovenmatig bevestiging vragen? Ik heb soms het idee dat sommige mensen geen broodje meer kunnen eten zonder die op insta te hebben gezet en geruststellende woorden van anderen te hebben gelezen. Tuurlijk in zekere mate prima, maar leer je zo wel in je eigen kracht te staan? JIJ moet aan het eind van de dag voelen dat het oke is, niet de rest van de wereld. Ik voel me zoveel krachtiger sinds ik gekapt ben met (verkapt) om bevestiging vragen
Ik heb echt cold turkey moeten stoppen met insta om deze zieke wereld (die ik zelf op deze manier ook creëerde!) achter me te laten. Het was echt even wennen om 'gewoon' een ijsje te halen en deze niet zo lang te moeten fotograferen dat ie gesmolten was voordat ik hem opat, maar het was het zó waard.
Maar het is het indd zo waard om hier los van te komen. Ineens ben je alleen met je onzekerheden en dàn pas kun je er echt vanaf komen is mijn ervaring
Ik ben het echt volledig met je eens, en ik ben blij eens dit geluid te horen.
En dan geven mensen reacties als: wat dapper dat je dit deelt, sterkte bla bla bla. De persoon wordt nog gevoed ook ofzo.. En ik denk dan: Waarom plaats je dit??? En ben ik echt de enige die dit niet 'dapper' vind maar om aandacht vragen ofzo of niet goed nagedacht??? Heel de wereld kan het zien aangezien sommigen hun profiel gewoon openbaar hebben.
Noot vd redactie: Nogmaals het verzoek niet ver mensen te praten. Dat is niet respectvol en daar help je niemand mee. Je gaat hiermee tevens aan de inhoud van de blog voorbij. Het is niet aan jou om over andermans weg van herstel te oordelen.
Als je je irriteert aan bepaalde accounts of posts, dan is er de ontvolgknop. Waarom zou je je láten frusteren, waarom zou je actief mensen volgen die een negatieve invloed hebben op je?
Triggers zijn overal op Instagram, er zijn allerlei dieet of modellenaccounts die je zou kunnen volgen. Maar dit is jouw keuze.
In plaats van boos te worden op de mensen die nu nog zo diep in een ziekte zitten dat ze het zelf niet eens kunnen inzien, kun je wat mij betreft het gewoon beter ontvolgen.
Iedereen moet vooral doen wat hij zelf wil.
Degene die kritiek hebben op deze rake tekst zullen zich misschien aangesproken voelen... Ik hoop dat ook zij op een gegeven moment met een positieve blik deze tekst kunnen lezen.
Ook is het gevaarlijk zoveel details en negatieve dingen te delen op social media. Want; grote kans dat je in die spiraal komt te zitten. Je praat het jezelf alleen maar aan op die manier! En dan nog het feit dat het beter kan gaan, maar waar zullen dan die lieve. Steunende berichtjes zijn? Wie ben jij zonder je 'shit'?
Lastig dit, ik hoop dat deze tekst helpt voor diegene die hier zo diep inzitten. Ik heb mijn account verwijderd en gosh, wat voel ik me vrij en weer gelukkig af en toe. Positiviteit mag er zijn!
zeggen dat je herstelt bent en dat het zo veel beter gaat terwijl het gewichtsverlies meer dan duidelijk is en je weer vel over been bent... ik vraag me af wat eerlijk is
en dat geldt ook op instagram, als je niet eerliljk kunt zijn of als het niet passend is, kun je beter niks plaatsen
2. Wat een gezeur onder deze goede blog
3. Scarlet, helemaal mee eens. Goede tekst en mooi verwoord!