Waarom kan ik niet slapen

 

Als je kampt met een eetstoornis of andere psychische problematiek, dan kan het nog weleens gebeuren dat je slecht slaapt. Dit hoeft overigens lang niet altijd daarmee te maken te hebben. Ontzettend veel mensen kampen met slaapproblemen. Dit heeft de meest uiteenlopende oorzaken, van 's nachts wakker liggen door gepieker over school tot aan simpelweg veel te laat gaan slapen omdat je nog urenlang op je telefoon filmpjes zit te kijken.

Slaapproblemen zijn niet altijd eenvoudig op te lossen, maar een goede nachtrust begint wel bij jezelf. In deze blog zal ik vijftien noemen die in ieder geval niet bijdragen aan een goede nachtrust en waar je dus ook maar beter kunt stoppen, zeker als je al slaapproblemen hebt.


Bron

1. Telefoon
Dit is voor de meeste mensen waarschijnlijk wel bekend. Het licht van een telefoon (of tablet of laptop) remt de aanmaak van melatonine terwijl dit stofje er juist voor zorgt dat je slaperig wordt. Het beste is daarom om ongeveer een of twee uur voordat je gaat slapen niet meer met deze apparaten bezig te zijn.

2. Sporten
Sporten is natuurlijk gezond, maar het kan twee kanten op werken. Sommige mensen zijn na het sporten bekaf en vallen vervolgens als een blok in slaap. In dat geval is het goed om 's avonds te sporten. Er zijn echter ook mensen die als het ware heel veel energie krijgen, ondanks de intensieve sport. In dat geval is het verstandiger om het sporten in de avond te vermijden omdat de kans groot is dat je dan niet zo snel in slaap zult vallen.

3. Niet sporten
Toch is ook helemaal niet sporten niet goed. Iedereen dag wat bewegen, ongeveer een half uur, zorgt ervoor dat je 's nachts beter slaapt. Het is nog niet bekend hoe dit precies werkt, maar het is wel verstandig om het toch te doen, aangezien sporten sowieso een goed gevoel geeft, mits je het op een gezonde manier doet natuurlijk.

4. Uitslapen
Het is heel verleidelijk om in het weekend langer in bed te blijven liggen dan doordeweeks, maar goed voor je slaap is het niet. Uitslapen zorgt ervoor dat je ritme verstoord wordt waardoor je op lange termijn weer slechter slaapt. Ik denk dat de meeste mensen dit stiekem wel weten, maar als ik naar mezelf kijk dan is het niet bepaald een motivatie als ik in het weekend nog lekker warm in bed lig. 

5. Licht in de avond
Hierbij gaat het niet om licht van je telefoon of laptop, maar om licht in het algemeen, bijvoorbeeld de lampen in de huiskamer. Om beter te kunnen slapen wordt ook voor deze lichten aangeraden om ze in ieder geval te dimmen voordat je gaat slapen. Het is natuurlijk niet handig om twee uur voordat je gaat slapen volledig in het donker te gaan zitten, maar de lampen iets minder fel zetten, kan vaak al een hoop schelen. 

6. Televisie kijken
Door televisie te kijken voordat je gaat slapen, kijk je natuurlijk naar dat vervelende licht dat niet goed is voor je nachtrust, en bovendien kan het nog weleens gebeuren dat je in slaap valt voor de tv. Dit klinkt misschien niet erg, maar de kwaliteit van slapen is niet goed als je voor de tv slaapt omdat je onbewust telkens gestoord wordt door geluiden die van de televisie komen. Het is daarom beter om gewoon maar direct naar bed te gaan.

7. Mobiel opladen
Jezelf bezig houden met je telefoon vóór het slapen is al niet goed, maar om deze tijdens het slapen ook op de slaapkamer te hebben, bevordert de kwaliteit van slaap ook niet bepaald. Veel mensen laden hun telefoon 's nachts op maar dit zorgt er wel voor dat je de hele nacht door meldingen kunt krijgen en dat er een constante straling op je af komt. Hierdoor wordt je nachtrust toch onbewust verstoord, omdat we die piepjes en lichtjes van onze telefoon veelal onbewust best meekrijgen. 


Bron

8. De klok 
's nachts wakker worden en op de klok kijken is verleidelijk. Als ik wakker word en zie dat het pas 1 uur is, dan kan ik echt genieten aangezien ik dan nog aardig wat uurtjes heb. Tegelijkertijd baal ik als ik zie dat het al 6 uur is, dan moet ik er al bijna uit. Veel mensen doen dit: die kijken op de klok en beginnen direct uit te rekenen hoeveel uur ze nog kunnen slapen. Hierdoor ga je vanuit een slaapstand direct je hersenen gebruiken en wordt het van daaruit moeilijker om nog in slaap te vallen. Als je even wakker wordt, kun je je maar beter gewoon weer omdraaien. 

9. Zonlicht
Ook te weinig zonlicht remt de aanmaak van melatonine. Zeker in de winter is het voor veel mensen verleidelijk om binnen te blijven. Toch is het voor jezelf en voor je lichaam goed om de deur uit te gaan en wat zonlicht op te vangen. Het is belangrijk dat het hierbij gaat om natuurlijk licht en geen licht van lampen.

10. Koffie en thee
Het is bekend dat cafeïne je wakker kan houden. Sommige mensen hebben hier meer last van dan anderen. Toch kan het zijn dat je zelf niet zoveel merkt van het effect van cafeïne, maar dat het onbewust toch iets met je doet waardoor je niet goed kunt  slapen. Cafeïne werkt namelijk nog acht uur door in het brein. Dit betekent dat je zelf misschien allang weer vergeten bent dat je een kop koffie hebt gedronken, maar dat dit nog wel steeds de reden kan zijn dat je wakker ligt.

11. Eten
Laat in de avond eten zorgt ervoor dat je spijsvertering nog aan de gang moet terwijl jij al graag wil slapen. Dit kan je wakker houden en een onprettig gevoel geven. Als je toch nog vrij laat op de avond moet eten, dan kun je bijvoorbeeld wat kleinere porties eten en dit over de avond verdelen.Te weinig eten zorgt er echter ook voor dat je slecht slaapt. Je kan vaak moeilijker in slaap komen én bent 's morgens weer heel vroeg wakker. Beter eten kan daarentegen direct een positieve invloed op je slaap hebben.

12. Douchen
Het kan lekker zijn om voor het slapen te douchen, maar hiermee verstoor je een lichamelijk proces. Rond 22.30 uur is je lichaam meestal op z'n warmst om vervolgens af te gaan koelen. Het lichaam maakt dan melatonine aan waardoor je slaperig wordt. Je lichaam wordt dan als het ware voorbereid op de nacht. Door dan ineens warm te gaan douchen wordt dit proces verstoord en kun je vaak minder goed slapen. 

13. Temperatuur
Als de temperatuur te hoog of te warm is in de slaapkamer, dan kan het zijn dat je hierdoor minder goed slaapt. Zweten van de hitte of bibberen van de kou verstoort immers de nachtrust. De ideale temperatuur ligt tussen de 18 en 22 graden. 


Bron

14. Kussen
Om goed te kunnen slapen, heb je een kussen nodig dat past bij je slaaphouding. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat als je veel op je rug of buik staat, een dun kussen geschikt is. Als je echter op je zij slaapt, dan kun je het beste een wat dikker kussen kopen. Deze vult dan de ruime die ontstaat bij je schouder. Je kunt je hiervoor ook laten adviseren bij een beddenzaak. 

15. Alcohol
Het is prima om eens een glaasje wijn te drinken, maar veel drinken is niet goed voor de nachtrust. Natuurlijk val je als een blok in slaap als je veel drinkt, maar dit is niet de slaap waar je goed uitgerust van wakker wordt en waar je dus naar op zoek bent. Dit is slaap waar je bijna alleen maar uitgeput van raakt. Als je wil drinken, probeer dit dan rond het avondeten te doen en het drinken af te wisselen met een glas water zodat je niet te veel aangeschoten raakt.

Welke dingen doe jij eigenlijk ook altijd?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

britneyangel - Zondag 25 december 2016 20:47
alleen tv kijken verder niks,me telefoon laad ik in de huiskamer op
Lost girl - Zondag 25 december 2016 23:22
Nog even een spelletje op mijn telefoon spelen of honderd keer mijn zusje welterusten wensen. Maar gelukkig slaap ik goed met behulp van mijn medicatie. Ik zou juist wel wat minder willen slapen maar dat gaat helaas niet met mijn beperking. Dus ik leef half om half. 12 uurtjes slapen, 12 zo goed als wakker hihi.
Beertje - Zondag 25 december 2016 23:36
Ik heb vaak dagen dat ik juist expres probeer slapen uit te stellen, dan ga ik films kijken of veel bewegen of op de grond liggen en wanneer ik moe begin te worden een rondje lopen en even naar buiten om te gaan roken.. Maar als ik een keer echt denk van nu wil ik slapen en het is middag ofzo, dan kan ik best (als ik echt heeel erg moe ben) zo in de middag in slaap vallen en in de avond weer wakker worden.. Hangt er heel erg van af, hoe k me voel.
Shanna - Maandag 26 december 2016 00:09
3 uur slaap is wat ik al tijden doe
Ayla - Maandag 26 december 2016 00:45
Je moeder die je om 11 uur een kop koffie gunt en liegt dat het caffeïnevrije is ;)
Robin - Maandag 26 december 2016 07:46
Bij mij werkt het beter om me niet zo druk te maken over het slapen en juist niet allerlei 'maatregelen' in te stellen om beter te slapen. Als je met alle bovenstaande zaken rekening gaat houden, dan ben volgens mijn de hele avond bezig met goed kunnen slapen.

Niet dat het geen goede tips zijn hoor maar je moet het ook niet overdrijven denk ik
eke - Maandag 26 december 2016 09:33
Heidi - Maandag 26 december 2016 18:48
Oeh, herkenbaar. Ik moet zeggen dat het me vooral helpt er niet teveel op te focussen eigenlijk, maar juist mijn aandacht te verleggen, door wat dan ook. Soms helpt mindfullness en goed eten is ook wel een hele belangrijke.
Maya - Dinsdag 27 december 2016 00:13
Wat kan je doen als je wakker ligt omdat je piekert?
Kendall - Dinsdag 27 december 2016 10:21
Gewoon melatonine forte halen bij de kruidvat ;)
Struggle4life - Dinsdag 27 december 2016 23:21
Sorry kendall,is nooit bewezen dat dat helpt
Anna - Donderdag 10 januari 2019 01:42
Snap het niet ben moe maar kan gewoon niet slapen en maak zorgen om dingen waar ik nooit aan denk Uhg Pff