Voordat je To The Bone kijkt...

 

De afgelopen weken ben ik regelmatig door diverse media benaderd over de Netflix film To The Bone. Een film over anorexia die direct na lancering van enkel de trailer een stroom aan reacties kreeg. Vele kritische reacties omdat de film negatief zou kunnen werken en een waarschuwing nodig had. De film werd al meerdere malen vergeleken met de serie 13 Reasons Why. Ik denk dat de invloed van een dergelijke film altijd tweezijdig is. De film kan een positief effect hebben, maar kan ook een negatief effect hebben. Het is deels aan de kijker zelf hoe die ermee om gaat. In deze blog deel ik een aantal overdenkingen en herinneringen die je kunnen helpen en die goed zijn om te lezen en overwegen vóórdat je naar To The Bone op Netflix kijkt.

Diverse eetstoornis professionals vanuit de hele wereld bogen zich reeds over de film. Inmiddels weet ik daarom grotendeels - zonder hem al gezien te hebben - wat er in de film gebeurt en hoe deze afloopt. To The Bone komt vrijdag 14 juli a.s. officieel online op Netflix. Je kunt nu dus al rustig bedenken of je deze film dan gaat kijken, met wie en wanneer. Maak hierin een verstandige keuze, doe wat goed voor JOU is en niet wat goed voor je eetstoornis. Vraag hierin gerust advies in je omgeving, op ons forum of in de chat.

to the bone netflix anorexia film

♥ Je hoeft niet te kijken.
De film is al razend populair nog voordat hij op Netflix staat, maar dat betekent niet dat je de film ook moet kijken. Toen ik vroeger tijdens mijn eetstoornis boeken las over eetstoornissen, hielp dit me helemaal niet. Het werkte eerder averechts. Ik vergeleek mezelf in alles met de hoofdpersoon van het boek. Ik zocht op hoeveel ze woog en concludeerde altijd dat het met mijn eetstoornis wel meeviel. Pas later besefte ik me wat de negatieve werking van deze boeken op mij was. Vanaf dat moment koos ik er bewust voor om die boeken niet meer te lezen. Dat geldt ook voor deze film.

Vraag jezelf écht eens goed af waarom je deze film zou gaan kijken - los van nieuwsgierigheid - en of het kijken naar de film een positief effect op jou heeft. Hoe groot is de kans het het positief werkt en hoe groot is de kans dat het negatief werkt? Wees eerlijk richting jezelf en laat die eetstoornis gedachtes je niet belazeren. Twijfel je nog, dan kan je er ook voor kiezen je keuze en daarmee het kijken naar de film even met een weekje uit te stellen. Je hoeft niet te kijken en je hoeft ook niet direct te kijken als de film online staat. Ja, misschien kan je even niet meepraten over deze film als vriendinnen of groepsgenoten erover praten, maar dan sluit je wel weer aan als het over een ander onderwerp gaat. De wereld vergaat niet en jouw leven verandert niet als je deze film niet kijkt.

♥ Het is slechts één verhaal.
Het verhaal dat in deze film in beeld wordt gebracht is slechts één verhaal en niet jouw verhaal. Het is helemaal niet zinvol om jezelf te vergelijken met een verhaal, simpelweg omdat iedereen anders is, ergens anders vandaan komt en ergens anders heen gaat. Je kunt verhalen niet met elkaar vergelijken, daar zijn ze veel te complex voor. Dit verhaal is niet per se interessanter, ernstiger of heftiger dan jouw verhaal. Dat dit verhaal positief/negatief (ik zal niets verklappen) afloopt, zegt niets over de afloop van jouw verhaal.

Dat haar lichaam een bepaald gewicht aankan en wel/niet bezwijkt, zegt niets over of jouw lichaam dit ook aankan. Dat dit meisje terecht komt bij een goede therapeut, zegt niets over de hulpverlening die jij wel of niet krijgt. Dat dit meisje xx aantal kcal eet of ze dagelijks telt zegt niets over de ernst van jouw eetstoornis en over jou problematiek. Ik heb nooit kcal geteld en heb nooit zo weinig gegeten als de actrice in deze film en toch kan ik zeggen dat ik een ernstige eetstoornis had. Deze film is slechts één verhaal van de duizenden verhalen. Dit is niet dé waarheid. Dit is niet hoe een eetstoornis er altijd uitziet. Jouw eetstoornis hoeft er niet zo uit te zien om een ernstige of echte eetstoornis te zijn.

to the bone netflix anorexia film

♥ Praat over wat het met je doet.
Het is vrij logisch dat de trailer van To The Bone of de daadwerkelijk film iets met je doet. Je zult je herkennen in bepaalde emoties, in bepaald gedrag en het kan iets in je eetstoornis triggeren. Dat is vrij normaal. De kunst is om er op een positieve, constructieve manier mee om te gaan. Wat daarbij sowieso helpt is door erover te praten. Dat kan schaamtevol aanvoelen, omdat je het misschien suf vindt dat je bepaalde gevoelens, bijvoorbeeld van jaloezie, krijgt bij het zien van bepaalde beelden. Onthoud dat dit echt niets is om je voor te schamen en dat het heel goed is om deze gevoelens bespreekbaar te maken. Er zullen waarschijnlijk veel meer mensen met een eetstoornis of negatief zelfbeeld zijn die zich in deze gevoelens herkennen.

Juist door deze te uiten kan je onderzoeken wat hieraan ten grondslag ligt én hoe hiermee om te gaan. Schaam je niet, praat erover. Dat kan enorm waardevol zijn. Zo kan je een, op het eerste gezicht, triggerende film, een positieve draai voor jezelf geven. Laat de film aanleiding zijn om over dieperliggende gevoelens van jezelf te praten met anderen.

♥ Vergeet niet waar JIJ staat in je herstel
Jezelf vergelijken met wat je in deze film ziet kan niet, omdat jij waarschijnlijk op een heel ander punt in je herstel staat dat de hoofdpersoon in de film. Onthoud daarom heel goed, voordat je deze film gaat kijken, waar JIJ in je herstel staat. Je hoeft niet minder te gaan eten, omdat de hoofdpersoon minder eet. Jouw eetstoornis is ernstig genoeg en jij bent wellicht al verder dan de hoofdpersoon. Dat is een POSITIEF teken voor jou als mens, voor jouw toekomst en voor jouw leven. Het is enkel een negatief punt voor jouw eetstoornis en die zal er alles aan doen om jou dat ook te laten geloven. Onthoud dat.

...heb je de trailer nog niet gezien?
Vraag jezelf dan eerst even af of het jou helpt om de trailer nu te gaan kijken.

♥ Het is niet de realiteit
Een film is nooit de realiteit, anders zou het wel een documentaire zijn geweest. Een film is vaak geromantiseerd en de mensen die erin spelen zijn allemaal gecast en zien er vaak nét wat perfecter en knapper uit dan de gemiddelde Nederlander die je op straat tegenkomt. Gebeurtenissen en emoties zijn intenser en teksten zijn mooier verwoord. Kortom: Het is gewoon niet echt. Dit geromantiseerde beeld kan ervoor zorgen dat je bepaalde lastige gevoelens ervaart bij het kijken van de film To The Bone. De actrice is heel knap en ziet er in jouw ogen misschien nog steeds knap uit, ook als ze vel over been is. Dat dit veelal niet de realiteit is, is belangrijk om te onthouden.

De meeste vrouwen met ernstig ondergewicht zien er niet knap uit, maar gewoonweg ziek en soms zelfs 'lelijk' als ik dat zo mag omschrijven. Iemand die op sterven na dood is wordt veelal niet op deze manier, zoals in de film, geholpen, maar moet gewoonweg naar het ziekenhuis en krijgt een sonde in z'n neus. Iemand met extreem ondergewicht wordt raar nagekeken op straat. De extreem toegewijde therapeut die hier er helemaal voor gaat en met cliënten de regen gaat ervaren als therapie, moet ik na jaren van therapie nog ontmoeten...

♥ De hele nasleep zie je niet
De verdomd lange weg van erkenning en willen genezen naar daadwerkelijk genezen wordt hier tenslotte niet in beeld gebracht. Dit is juist de meest lange en zware weg. Je ziet niet hoe ze met één stap vooruit en weer drie stappen terug misschien wel jaren doet over genezing. Je ziet niet welke blijvende gevolgen dit alles op haar lichaam heeft gehad. Je ziet niet waar ze nu in achterloopt als gevolg van haar eetstoornis. Je ziet zoveel niet...  Kortom: onthoud dat dit maar een heel beperkt deel en niet altijd evenrealistisch beeld is van een eetstoornis.

♥ Slechts één uitingsvorm
Probeer je tijdens het kijken van de film meer te richten op de oorzaak van de eetstoornis, dan op de uitingsvorm ervan. Dat is in weze namelijk helemaal niet waar het om draait. Het gaat om de angst, de pijn, het gemist en alle andere gevoelens achter het eetgestoorde gedrag. Achter het tellen van calorieen, achter het afvallen en gewicht. Dat is iets wat van veel grotere betekenis is, iets waarmee je aan de slag kunt in therapie. Of het actrice in de film nou 40 of 80 kilo weegt is eigenlijk niet interessant. Ja, voor de film wel, maar die is zo 'aantrekkelijk' en 'spannend' mogelijk gemaakt om zoveel mogelijk bekeken te worden, maar uiteindelijk draait een eetstoornis natuurlijk niet om dat gewicht of om dat eten. Ook die achterliggende problematiek komt in de film een beetje aan bod. Het is jouw uitdaging om jezelf niet te verliezen in het 'uiterlijk vertoon' van de eetstoornis.

♥ Voor als je op haar wilt lijken...
Krijg je tijdens het kijken van de trailer of film het gevoel dat je graag op deze actrice wilt lijken? Onthoud dan dat dit haar baan is. Als je op Lily Colins wilt lijken moet je heel hard vechten, om allerleerst je eetstoornis te overwinnen. Dat is wat Lily in het verleden zelf namelijk ook heeft gedaan. Dat heeft er uiteindelijk voor gezord dat ze haar leven terugkreeg en in staat was om mee te werken een deze indrukwekkende film. Ze had hiervoor een hele sterke geest en krachtig lijf nodig. Tenslotte is dat wat je van haar ziet, maar een heel beperkt gedeelte.

 Ga JIJ de film kijken én WAAROM?


Vrijdagavond (morgen) is er om 19:00 uur een themachat over de film. Je kunt hier verder praten over de film, wat deze of de trailer met jou doet en over het wel/niet kijken ervan. Op ons forum kan je ook doorpraten over To The Bone.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

B - Donderdag 13 juli 2017 13:03
Oei, zet me weer aan het denken. Emma wil leven heb ik heel bewust niet gekeken om al deze redenen. Ik weet nog niet of ik het aankan om dit te zien. Lastig... Maar bedankt voor de blog want zo kan ik een weloverwogen keuze maken.
LeRose - Donderdag 13 juli 2017 13:10
Ik ga de film wel kijken. Ik heb respect voor Lily dat ze dan wel in juist deze film de sprong waagt om te acteren. Daar heb je wel lef voor nodig. Zeker voor die rol en als je lily met een gezond gewicht ziet dan zie je wel verschil qua knap zijn.
Manu - Donderdag 13 juli 2017 13:27
Ik ga de film wel bekeken, maar alleen. Hem samen met anderen te bekijken lijkt mee geen goed idee, want dan komt mijn eetstoornis natuurlijk weer meer in de spotlights (in gesprekken en zo). Dat is niet goed, omdat ik niet vanwege mijn eetgedrag in het middelpunt wil staan.
L. - Donderdag 13 juli 2017 13:31
Bedankt voor deze blog Scarlet. Ik denk dat ik de film wel ga kijken, maar na het lezen van jouw blog kan ik alles ná het kijken volgens mij ook een stuk beter relativeren.
Soofy - Donderdag 13 juli 2017 13:58
Goede blog! Ik denk niet dat ik 'm moet gaan kijken. Maar je punten zijn wel heel verhelderend, dankje!
A - Donderdag 13 juli 2017 14:00
Bedankt voor de blog. Ik ben in principe hersteld van mijn eetstoornis, maar zit even in een moeilijke tijd. En ik weet dat dat eetstoonisstemmetje ergens nog aanwezig is. En deze wil ik nu juist geen aandacht geven.
Zonder deze blog had ik hem waarschijnlijk wel gekeken en had ik de vraag niet gesteld of ik hem wel zien, of dat stemmetje.
Dankjewel :)
Ronja - Donderdag 13 juli 2017 14:16
Ik ga hem niet kijken.
Ik ben veel te gevoelig voor het vergelijken en zo.
X - Donderdag 13 juli 2017 14:38
Volgens mij zei Lily Collins in een interview ook dat er met CGI werd gewerkt om haar als het ware nog zieker te laten lijken (dus naast het gewicht dat ze moest verliezen voor de rol).
D. - Vrijdag 14 juli 2017 11:07
Klopt. Heb ik ook ergens gelezen.
Denise - Donderdag 13 juli 2017 14:41
Jup, ga hem kijken. Waarom? Omdat ik hem wil zien. Easy as that :)
M. - Donderdag 13 juli 2017 14:47
Ja want ze gaf aan dat de trailer een verkeerd beeld geeft van de film en zij en de producent hebben beide in al onze schoenen gestaan en zullen niet snel een trigger film maken. Het gewichtsverlies wordt ook niet echt laten zien, aldus Lily zelf.
M. - Donderdag 13 juli 2017 14:47
Wil nog wel zeggen dat het je eigen keuze is en ook kan wachten tot de chat en dan de beslissing echt maken, dan weet je er meer over!
Maloukee - Donderdag 13 juli 2017 15:35
Ik ga wel kijken maar hoop wel op een positief einde aan de film zodat ik me er aan kan optrekken..
joya - Donderdag 13 juli 2017 15:55
Had m best willen zien maar k heb geen Netflix, dus tja...
Nadine - Donderdag 13 juli 2017 16:48
Ik heb hetzelfde als met Emma wil leven; ik weet dat het niet goed is, maar ik kán de drang niet weerstaan
its-like-an-avalanche - Donderdag 13 juli 2017 19:44
Ik heb Emma wil leven niet gekeken. Maar ga deze wel kijken. Ben heel benieuwd. Pas ook een boek over eetstoornis gelezen en merk dat het me vooral frustreerd dat ik merk dat ik nog zo vast zit. Nog steeds herkenning zie. In plaats van dat ik er echt naar terug wil.
natuurkind - Donderdag 13 juli 2017 20:02
Het roept eerder een vraag bij me op.. is ze nu terug in een eetstoornis? Is ze al weer op haar gezond gewicht? Ik weet namelijk dat een laag gewicht bijdraagt aan negatieve gedachten.. misschien raakt ze er niet uit?
Ileana - Woensdag 19 juli 2017 19:28
Ik heb het eens opgezocht voor je. Ze heeft tijdens de hele periode samengewerkt met een diëtist die er na de opnames van de film ook op heeft toegekeken dat Lily terug bijkwam. De diëtiste heeft haar intens begeleidt in dat hele proces. Het is maar hopen nu dat ze geen terugval krijgt want dat kan altijd alsnog gebeuren. Hoe dan ook daar ziet het nu niet naar uit. Toch wel een HOERA denk ik dan :-)
vanAnaarB - Donderdag 13 juli 2017 23:46
Wat goed dat jullie hier met een blog aandacht aan besteden.
Ik ben overigens wel van plan om de film te gaan kijken. En afhankelijk van wat ik er van vind, raad ik hem daarna misschien wel aan aan wat mensen in mijn omgeving om te gaan kijken. Misschien begrijpen ze dan ook meer van mij, al heb ik nu boulimia en geen anorexia.
bellefleur - Vrijdag 14 juli 2017 07:15
Hmm.. de trailer lijkt op een romcom met een sausje eetstoornis. Geloof niet dat ik deze hoef te zien..
ravenelfje - Vrijdag 14 juli 2017 10:11
Ik heb geen netflix, dus kan hem niet kijken, maar even dit : Zoals eerder aangehaald, is er inderdaad aan gewerkt om de actrice nog zieker te laten lijken. Ik ken wel wat van het filmwereldje, en weet dus ingevolge dat een goede make up artist heel veel kan doen, dus ook iemand voor een rol veel zieker kan doen lijken ! Hou dat dus in je achterhoofd, er is heel veel met make up gewerkt !
Laura J - Vrijdag 14 juli 2017 12:19
Goede blog! Vooral dat het benadrukt dat deze film niet de realiteit is. Ik kan me namelijk best voorstellen dat de genoemde geromantiseerde aspecten van de film (de extreem toegewijde therapeuten, de nog knap/aantrekkelijk uitziende anorexia-patienten) triggerend kunnen zijn.
Yogagoddess - Dinsdag 18 juli 2017 23:45
Ik heb de film gekeken. Kan gratis via Fmovies! Super mooie film, totaal niet triggerend, maar mooi en af en toe emotioneel. Goed verhaal. Keek lekker weg en laat me weer even stilstaan bij het feit dat ik blij mag zijn dat ik mijn eetstoornis (zo goed als) heb overwonnen of en ieder geval kan leven met het restje dat zich af en toe nog laat zien.
Waarom toch altijd die drukte als er zoiets op tv komt? Er zijn wel betere dingen waar we ons druk om komen maken toch..?
Het gaat om een film, KOM OP...