Voor als je twijfelt aan jezelf..

 

Aan jezelf twijfelen kan soms een eeuwigheid duren en iets zijn wat regelmatig terug komt. Het kan je erg onzeker maken en zeker wanneer je een psychische ziekte hebt, speelt twijfel vaak een grote rol. Bij een angststoornis kun je misschien eeuwig aan jezelf twijfelen of je iets wel aankunt, kan je twijfelen over wel of niet de uitdaging aangaan en onderschat je vaak je eigen kracht omdat je wordt belemmerd door angst. Bij onzekerheid kun je denken aan twijfels of je wel goed genoeg bent om iets te kunnen of om geaccepteerd te worden. Of je belangrijk genoeg bent om hulp te krijgen, etc.

Soms helpt het ons om te luisteren naar de kritische stem in ons hoofd, maar in sommige gevallen belemmert het ons ook in bijvoorbeeld gelukkig zijn en ons goed en zeker over onszelf voelen. Dit patroon van twijfel doorbreken is ontzettend lastig, maar misschien kan deze blog je daar een beetje bij helpen. Hieronder beschrijf ik dingen die je kunnen helpen om aan te denken wanneer je twijfelt aan jezelf. Probeer het eens, misschien helpt het.

meisje
Bron

♥ Je bent zelf de grootste criticus
Ergens best een raar idee dat we in ons eigen hoofd een soort tegenstander van onszelf kunnen worden. De meeste mensen zijn namelijk enorm kritisch en streng als het om henzelf gaat en hebben dit naar anderen toe veel minder. Want; bij hun is het anders en zij moeten zelf veel strenger toegesproken worden dan anderen. Je legt jezelf misschien onhaalbare eisen op waardoor je in het verleden hebt gemerkt dat sommige dingen niet lukten. Hierdoor kan je aan jezelf gaan twijfelen terwijl het in deze context misschien wel niemand was gelukt. We voelen ons verdrietig, gefrustreerd, boos, etc. en ondertussen geven we onszelf hier ook nog eens de schuld van. Je bewust zijn van het feit dat je zelf de grootste criticus bent, kan al helpen. Iemand anders zou jou waarschijnlijk niet zo streng beoordelen of behandelen als je zelf doet.

♥ Jij hebt dingen die jou uniek maken
Iedereen heeft bepaalde talenten en kwaliteiten die jou uniek maken. Waar ben jij goed in en wat maakt jou wie je bent? Natuurlijk heb je zoals ieder mens ook bepaalde twijfels en onzekerheden, maar dat zorgt er niet voor dat je niks kan en dat je bij alles hoeft te twijfelen aan jezelf. Misschien heb je bepaalde kwaliteiten of talenten eerder gebruikt en kun je daar kracht uit halen. Twijfel is een grote boosdoener als het gaat om creativiteit en doorzettingsvermogen. Dingen hoeven niet perfect te gaan maar als je het niet probeert, zul je het niet weten, kan je niet van eventuele fouten leren en groei je niet. Sterker nog: je blijft waar je nu bent.

♥ Niemand ziet jou zoals jij jezelf ziet
Het is goed om je soms te beseffen dat je jezelf altijd anders ziet dan dat anderen dat doen. Jij zal jezelf nooit zo meemaken zoals anderen omdat jij vanaf een heel ander perspectief naar jezelf kijkt. Je kan jezelf bijvoorbeeld alleen maar bekijken door op foto's of in de spiegel te kijken. Er zijn mensen om jou heen die van je houden en dat is niet voor niks. Jij brengt iets in hun leven wat er voor zorgt dat ze jou in hun leven willen hebben. Dat is heel waardevol. Sta eens stil hierbij als je twijfelt aan jezelf of onzeker bent over jezelf. Anderen zien jou anders dan hoe jij jezelf ziet.

♥ Kleine dingen kunnen leiden tot grote veranderingen
Niet alleen grote stappen zijn de moeite waard. Kleine stapjes zijn minstens net zo belangrijk en zorgen soms tot de grootste veranderingen en het grootste succes. Wanneer je je rot voelt, wil je aan de ene kant het liefste uit die situatie komen, maar het komt ook vaak genoeg voor dat er ergens (diep van binnen) ook een wens is om in de situatie te blijven. Zo kan bijvoorbeeld een eetstoornis een nieuwe 'veilige' situatie worden waarin je het gevoel hebt controle te hebben en je kunt het gevoel hebben dat je je echte gevoelens die soms heel moeilijk zijn, kan hanteren door ze bijvoorbeeld weg te stoppen. Om maar niet te hoeven voelen richten sommige mensen zich dan op het eten, niet eten etc.

koppel
Bron

Ook wanneer je andere psychische problemen hebt, kan het lastig zijn om hulp te zoeken en stappen te zetten naar herstel. Natuurlijk wil je het liefste dat alles in één keer opgelost is en wil je jezelf de - waarschijnlijk pijnlijke - weg ernaartoe besparen. Helaas zijn veel dingen niet snel opgelost en moet het vaak stapje voor stapje. Het kan een lange weg zijn, maar neem het jezelf niet kwalijk, zie een klein stapje als iets wat tot een grote verandering kan leiden. Wees trots op jezelf en moedig jezelf aan. Juist die kleine dingen leiden vaak tot grote veranderingen.

♥ Je situatie is niet te vergelijken met die van een ander..
Alle wegen, elk persoon en iedere weg is anders en het vergelijken met anderen is alleen maar frustrerend. Er is altijd wel iemand die het beter of sneller doet dan jij en er is ook altijd wel iemand die slimmer of mooier is. Op die manier naar ons eigen leven kijken helpt ons niet verder en het zorgt voor vervelende gevoelens. Daarnaast denk ik dat je veel ook niet kan vergelijken. Elk proces is anders. Wanneer je bijvoorbeeld een eetstoornis hebt, ben je misschien geneigd om jezelf te vergelijken met een ander die dit ook heeft en misschien wel verder is in het proces, of juist minder ver, minder eet, minder weegt, etc. Jij bent haar niet, zij is jou niet, zij heeft een ander proces dan jij, heeft misschien ook lang geworsteld om te staan waar ze nu staat, heeft met andere dingen misschien meer moeite dan jij en andersom. Richt je op je eigen proces en laat je niet onzeker maken door anderen.

♥ Denk aan eerdere successen
Bij angststoornissen maar ook depressie en andere problemen werkt het vaak heel goed om terug te gaan naar momenten waarop het wel goed ging. We zijn namelijk veel sneller geneigd om te kijken naar dingen die niet goed gaan in ons leven en dingen die ons belemmeren. Dit geeft namelijk weer een voedingsbodem om aan onszelf te twijfelen en op de een of andere manier lijken we daar soms (onbewust) naar te zoeken. Denk aan momenten waarop je misschien verwachtte dat het niet goed zou gaan of dat je iets zou verpesten, dat je weer terug zou vallen, etc. waarop het uiteindelijk wel goed verliep of in ieder geval beter. Denk aan de stapjes die je al hebt gezet. Denken aan eerdere successen kan enorm helpen en een boost geven als het gaat om je zelfvertrouwen en doorzetten. Je kan dit!

♥ Zorg goed voor jezelf
Dit klinkt misschien makkelijk maar is voor veel mensen erg moeilijk. Toch ben jij echt zelf degene die dit moet doen. Op weg naar volwassenheid krijg je steeds meer verantwoordelijkheden over jezelf en jouw leven. Je moet voor jezelf (leren) zorgen. Denk hierbij aan een goed en gezond eetpatroon, lichamelijke verzorgen, lichaamsbeweging, een fijne leefomgeving maar ook aan genoeg dingen doen waar jij blij van wordt en wat jou gelukkig maakt. Wees niet te streng voor jezelf, je mag gelukkig zijn maar je moet hier zelf de omgeving en middelen voor verzamelen.

meisje
Bron

♥ Iedereen twijfelt weleens
Twijfelen aan jezelf kan heel vervelend zijn, maar het is daarnaast ook heel menselijk. Je mag echt weleens twijfelen en jezelf dit ook toestaan zonder dat je je hier direct tegen verzet. Ik denk ook dat twijfel gezond kan zijn en ons met beide benen op de grond houdt. Soms kritisch naar jezelf kijken zorgt er ook voor dat we kunnen reflecteren, meer leren over onszelf en over onszelf in de wereld om ons heen en in interactie met anderen.

Wat helpt jou als je aan jezelf twijfelt?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

X - Zaterdag 26 augustus 2017 23:46
Dit is zeer helpend, bedankt Laura!
Anne - Zondag 27 augustus 2017 11:07
Mij helpt het om naar de sterke kant IN mijzelf te luisteren.Die is kalm ,wijs, onafhankelijk en krachtig en die heeft mij vaak genoeg geholpen om te doen wat nodig was ook al was het heel moeilijk en ik weet dat ik het toen heel goed deed .
Jammer genoeg is de twijfel vaak zo groot dat ik die stem dan bijna vergeet .Ik laat mij van mijn stukken brengen door de kritische stemmen die mij opjutten en bang maken.
Wat mij helpt is dus om bij mijzelf te blijven en rustig adem te halen.En bidden.Dan verdwijnen de harde kritische stemmen en krijg ik vrede.
Anouk - Zaterdag 17 februari 2018 20:59
Dat ik nog meer onzekerder ben veel twijfelen en ik kan moeilijk keuzesmaken dan wil ik bijvoorbeeld gaan en dan is het weer kiezen gaan of niet gaan. Of van dan ben ik in de winkel welke koekjes neem ik mee. Want er zijn er zo veel waar je uit kan kiezen. Hebben jullie tips voor mij om makkelijker te kiezen en minder. Twijfelen en onzeker te zijn gr Anouk