Toetsweek en een eetstoornis

 

Tijdens, en eigenlijk al voordat de toetsweek begon, was ik altijd enorm gespannen. De ene keer reageerde ik dit af met destructief gedrag en weinig eten, de andere keer kreeg ik juist bizar veel honger en soms probeerde ik tijdens de toetsweek een tijdje weer normaal te eten. Ik had nu eenmaal eten nodig om goed na te kunnen denken.toetsweek tips

Tijdens een toetsweek krijg je vaak meer leerstof dan de rest van het schooljaar. Ineens moet je heel veel dingen tegelijk doen. Je kunt je huiswerk nu niet meer uitstellen of op een ander tijdstip doen. Het moet nu gebeuren. Daardoor kun je erg gespannen raken en misschien heb je wel last van prestatiedruk. 

Was je al niet perfectionistisch, dan krijg je nu wel die prestatiedrang. Je kunt niet denken ''ik doe het later wel'' of besluiten dat je het niet gaat doen. Je moet, want anders haal je het vak niet. Er is geen optie, je moet gewoon. Wat voor andere dingen je ook aan je hoofd hebt en of je nu zin hebt of niet.

Voor iedereen, ook als je een eetstoornis hebt, is het soms moeilijk om met spanning om te gaan. Misschien weet je niet goed met je gevoelens om te gaan en gebruik je daarvoor je eetstoornis. Je krijgt eetbuien van de stress, bent ineens nog meer bezig met eten dan normaal of het lukt juist niet zo goed om genoeg te eten. Heel lastig, want juist tijdens je toetsweek mag die eetstoornis wel even weg zijn, maar heb je hem ook voor je gevoel juist heel erg nodig. 

Je zou juist goed moeten eten en drinken, niet lelijk tegen jezelf moeten doen, maar jezelf moeten aanmoedigen. Juist tijdens het leren is het handig als je even wat ruimte in je hoofd hebt in plaats van gedachtes over eten. Maar helaas kun je die eetstoornis niet zomaar buiten de deur zetten voor één of twee weken. Kon dat maar.

 Spreek je uit
Wat wel kan is je gevoel uitspreken.
Je mag namelijk gewoon zeggen dat je gestresst bent vanwege school. Je mag ook vertellen dat je daardoor meer moeite hebt met eten en dat je het lastig vindt om met de spanning om te gaan. Vraag aan je vriendinnen hoe zij ermee omgaan, spreek je uit naar je moeder of praat me je docent op school.

Natuurlijk hebben meer mensen last van dezelfde stress, maar dat betekent toch niet dat je er je mond over moet houden? Toen ik eenmaal besloot gewoon eens uit te spreken dat ik er tegenop zag en veel spanning ervoer, werden die gevoelens al iets minder heftig. Je gevoel uitspreken lijkt zinloos, maar achteraf merk je weldegelijk verschil.

toetsweek

Tussendoor ontspannen
Zorg ook dat er genoeg tijd is om te ontspannen tussendoor.
Daarvoor hoef je echt geen uren uit te trekken, maar even een half uurtje in bad, in plaats van onder de douche kan al helpen. Of gewoon even je favoriete programma kijken met een kop thee. Het is niet zo dat je tijdens de toetsweek geen leuke dingen meer mag doen. Je hebt die dingen juist nodig.

♥ Faalangst?
De spanning die je hebt komt meestal omdat je denkt dat het zal mislukken, je hebt last van faalangst in welke mate dan ook. Het kan dan belangrijk zijn die ontspanning en afleiding tussendoor op te zoeken. Mocht je storend veel last van hebben van deze angst, dan is het handig hier zeker je mond over open te doen. Je stelt je niet aan en kunt hier zeker wat mee. En dat hoef je niet alleen te doen.

♥ Beloning
Zorg ook dat je na de toetsweek iets leuks gaat doen. Of je nu goede of geen goede cijfers, hard hebt gewerkt of het niet zo goed gelukt is om je te concentreren, je hebt gedaan wat binnen je mogelijkheden lag. Even bijtanken in de sauna, gezellig winkelen of iets anders doen om jezelf te belonen is heel belangrijk en heb je hoe dan ook verdiend. 

Comfort
Probeer het studeren ook een beetje comfortabel en gezellig voor jezelf te maken.
Blijf in ieder geval niet in bed zitten met je boeken, want dan word je vaak verleid tot een middagslaapje. Zet lekkere thee, probeer drie keer per dag te eten (plus tussendoortjes 3x), doe een lekkere trui aan, leer niet te lang achter elkaar door, gebruik je favoriete pen of theekopje en maak een planning. Wissel spanning (leren) af met ontspanning (een programma kijken, nagels lakken, douchen of in bad).

We wensen jullie in ieder geval heel erg veel succes. Of je nu hoge of lage cijfers haalt, je hebt je best gedaan. Doe wat je kunt, dan is het altijd goed! En vergeet niet dat je altijd hulp of steun mag vragen. ♥

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Kate - Vrijdag 13 september 2013 13:26
Ik ben ook altijd erg gespannen en over 6 weken heb ik mijn eerste tentamens.....
Hoop dat het goed komt en die tips ga ik zeker gebruiken!

Xx Kate
Nerveus - Vrijdag 13 september 2013 16:38
Wat een goede blog! :-)
Ik heb over ongeveer 4 weken tentamens en ik zie er echt heel erg tegenop. Ik hoop dat deze blog me een beetje gaat helpen om er doorheen te komen!

Xxx
Believe - Vrijdag 13 september 2013 17:11
Oef komt goed op tijd, volgende week mijn eerste proefwerkweek... :c
fighting4perfection - Zaterdag 21 december 2013 23:31
Dit is zo herkenbaar! Hierdoor heb ik mn toetsweek verpest :'(
Masha - Dinsdag 6 januari 2015 12:41
Ahh! Proefwerk week volgende week, ik herken mij heel erg in de blog. Ik hoop dat t goed komt :)