Tips voor op kamers gaan

 

Het academiejaar aan de universiteiten en hogescholen is weer van start gegaan in Nederland en België, wat voor veel studenten betekent dat ze doordeweeks op kamers (kot) zullen gaan wonen. Vijf dagen van de zeven zelf je leven plannen en geen rekening houden met je ouders: het biedt veel mogelijkheden! Deze medaille van de vrijheid heeft echter ook een keerzijde wanneer je een eetstoornis hebt: je schuift niet bij aan tafel bij mams en paps, maar beslist zelf wat en wanneer je eet. In de moeilijkste periode in mijn gevecht tegen anorexia, voelde ik vaak de verleiding hier misbruik van te maken. Hier zijn mijn tips om tegen dat beestje te bevechten!

girls

Bron

Zoek gezelschap
Dit had je vast zelf al kunnen bedenken, maar het is veruit de belangrijkste: zoek gezonde vrienden op om samen te koken of te eten. Wanneer je alleen eet, vraagt het veel meer van je om die boterhammen of spaghetti naar binnen te werken en ben je vaak veel meer bezig met je voeding. Wanneer er een vriendin bij je is die wat te vertellen heeft en rustig mee eet, is het een stuk makkelijk om ‘normaal te doen'. Zo krijg je ook een beter beeld van wat fatsoenlijke porties zijn en dat een gezond lichaam best wel tegen wat vet kan - zo zie ik mijn vrienden in het Almarestaurant in Leuven steevast voor een tweede ronde frieten gaan, terwijl niemand van hen te zwaar is. Ook buiten de eetmomenten is gezelscham goed voor je: eenzaamheid sleurt je zo de afgrond in. Vandaar ook mijn volgende tip:

Zoek afleiding
Die maaltijden binnenwerken is belangrijk, maar daarna is er een zee van tijd om te piekeren. Niet doen! In studentensteden is er altijd iets te doen. Bij mooi weer kan je een park of de winkelstraat opzoeken en op een regenachtig avondje lonkt de bioscoop. Zorg dat je ook wat te doen hebt op je kamer/op kot: series kijken, boeken lezen, kruiswoordpuzzels maken, iets creatiefs doen... En slingert daar niet ergens een cursus die dringend aandacht verdient? Ik liet mijn oefeningen van statistiek vaak liggen voor crisismomenten: wanneer ik merkte dat mijn volle buik al mijn aandacht opeiste, haalde ik mijn cursus en rekenmachine tevoorschijn ter afleiding.

Doe op voorhand boodschappen
Bij het boodschappen doen kan er veel misgaan: zo wandelde ik als studente vaak de winkel uit met een boodschappentas vol groenten en magere producten. Daarom ga ik in het weekend al wat inkopen doen met mijn moeder, zodat ik zeker weten koeken, pasta en andere voedzame zaken in de keuken heb liggen. Wanneer je anorexia hebt, vraagt het soms te veel van je om én je tussendoortjes te kopen én deze ook nog op te eten. Wanneer je bij die eerste stap al hulp hebt gekregen, is de tweede een stuk sneller gezet. Ik zorg eveneens dat er altijd ijsjes in mijn vriezer liggen, zodat ik hier op een ‘dapper' moment gebruik van kan maken.

homework

Hou je structuur in het achterhoofd
Wanneer je merkt dat je het weer moeilijk krijgt met voldoende eten, kan je terugvallen op de structuur die je ooit van je diëtist meekreeg. Het is goed deze nu en dan los te laten, maar als dit ten koste gaat van je gewicht en/of gezondheid, is het wijs een stapje terug te zetten. Voorzie drie hoofdmaaltijden en voldoende tussendoortjes en vecht tegen de verleiding om aan je eetstoornis toe te geven! Misschien is het voor jou handig om op voorhand al wat eten klaar te maken (je kan je boterhammen voor het ontbijt al maken als je vroeg naar de les moet) of eten van thuis (ouders) meenemen en in de magnetron opwarmen - ik kan niet meer zonder de chili sin carne die mijn mama elke week meegeeft!

Durf hulp in te roepen
Wanneer dit laatste te moeilijk bleek, mag je gerust even uitrusten en wat minder hooi op je vork nemen. Een hoorcollege missen is geen ramp, zeker wanneer je studiegenoten hebt die notities voor je kunnen bijhouden wanneer je ziek bent. Op te zware dagen kan je altijd weer naar huis gaan, zodat je niet zelf voor je eten hoeft te zorgen: dit mag, en daarna kan je je weer herpakken en het opnieuw proberen.

Enjoy

Laat je meesleuren door het gewone leven
Kijk eens rond je en zie hoe andere studenten leven: wanneer ik in Leuven naar mijn les wandel, zie ik overvolle broodjeszaken en bij mooi weer zitten de terrasjes vol, waarbij de minderheid water of cola light bestelt. ;) Voor mij was dit altijd een enorme geruststelling en zelfs een uitnodiging. Ik weet dat het heel wat moeite vraagt om die studentikoze eet- en drinkgewoontes ook de jouwe te maken wanneer je een eetstoornis hebt, maar wanneer je dit toelaat zal je merken dat je je snel beter begint te voelen. Je gewicht zal heus niet de hoogte inschieten omdat je deze week wat meer kaas of veel mayonaise at en 's avonds wat pintjes(biertjes) hebt gedronken. Dit kan de tijd van je leven zijn, probeer ervan te genieten en dankbaar te zijn dat je deze kans krijgt!

Bron foto 2&3: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

INeedSomething - Dinsdag 16 september 2014 19:13
Weer een perfect blog op een perfect moment:)
ik - Woensdag 26 november 2014 22:44
ik voel me zo alleen op kot waardoor mijn eetstoornis is terug gekomen wat moet ik doen???
externe hulp is welkom!!!
pieput - Donderdag 6 april 2023 03:36
Boodschappen spinazie diepvries en macaroni met ham en kaas en Wasa krackebrot lichtgewicht met geraspte kaas met thee en roggebrood. Het moet wennen en je er toe aanzetten maar soms is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. . .