Tips voor nieuwe sociale contacten

 

Het leren kennen van nieuwe mensen kan heel leuk, maar kan tegelijkertijd ook moeilijk en spannend zijn. Toch is het iets dat heel fijn kan zijn in je leven. Vriendschappen, relaties, leuke ervaringen, interessante gesprekken en steun kunnen voortkomen uit het maken van contact met nieuwe mensen. Maar hoe pak je het aan? Hoe krijg je meer vrienden en wat doe je als je bang bent om contact te maken met anderen?

friends

Wanneer het nieuwe schooljaar net begonnen was, ervoer ik altijd erg veel stress. Ik was bang voor wat iedereen van me zou denken en wilde eigenlijk dat iedereen me leuk vond. Als je nieuw bent op een school kan het ook enorm spannend en eng zijn om je nieuwe klas te ontmoeten. Je wilt een goede eerste indruk maken en dat is best wel stressvol.

Als je in behandeling bent geweest, zeker wanneer dit een intensieve of langdurige behandeling betreft, kan het lastig zijn om je draai weer te vinden in een nieuw schooljaar. Je hebt misschien wel contacten of vriendschappen opgedaan in therapie, maar ook daar buiten is het goed voor je om vriendschappen te ontwikkelen. Toch kan die drempel flink hoog zijn.

Nieuwe mensen zijn sowieso natuurlijk een beetje spannend. Je weet niet hoe zij denken over bepaalde dingen, je hebt geen idee hoe ze reageren of wat ze met de informatie doen die jij hen geeft via het contact dat je hebt. Of het nu om een nieuwe klas, nieuwe collega's, nieuwe buren, nieuwe schoonfamilie of een date gaat; nieuwe contacten zijn altijd even onwennig en kunnen je een onzeker gevoel geven.

Toch is het goed om nieuwe contacten aan te gaan en open te staan voor nieuwe mensen in je leven. Zeker wanneer je merkt dat je je isoleert of lange tijd met jezelf bezig bent geweest, kan het goed zijn om weer echt in contact te komen met je omgeving. Hier onder geef ik je een aantal tips om je te helpen in het maken van nieuwe sociale contacten. Of het nu op school, op werk of na een intensieve behandeling is.

♥ Vul niet in
Natuurlijk ben je bang dat mensen iets over je zullen denken als je hen aanspreekt. En ik zal zeker niet ontkennen dat ze dat niet doen. Jij denkt waarschijnlijk ook iets over iemand die je nieuw leert kennen. Je vormt een idee bij de indruk die de persoon jou geeft. Dit heeft te maken met je eigen ervaringen, je smaak en hoe je je voelt op dat moment. Je vormt al snel een mening en dat is ook helemaal niet gek.

Als jij iemand ontmoet of voor het eerst aanspreekt, vindt die persoon daar waarschijnlijk ook iets van. Dat is normaal. Het gaat erom dat jij er niet meteen vanuit gaat dat dit negatief is. Als je de gedachte van de andere persoon invult door bijvoorbeeld te denken; ‘'Hij zal wel denken dat ik heel raar ben'', durf je er misschien al niet eens meer op af te stappen. Ook kom je daardoor misschien minder vrolijk of niet als jezelf over. Als jij denkt dat je niet boeiend bent, kom je misschien ook wel heel saai over, terwijl je dat vast helemaal niet bent.

Vul de gedachte van een ander dus niet in maar laat zijn of haar mening zelf invullen. Maak je er niet te druk om. Het gaat erom hoe jij het contact vond en niet dat het perfect verliep of wat er mis ging. Zelfs hele ongemakkelijke gesprekken kunnen uiteindelijk gewoon heel positief worden ervaren door degene tegenover jou. Veel mensen kijken daar doorheen en vinden het alleen al heel stoer dat je hen aanspreekt.

♥ Ga het niet uit de weg
Als je het eng vindt om nieuwe mensen te leren kennen, ontwijk je misschien wel sociale momenten. Misschien ga je niet naar feestjes waar je weinig mensen kent, ontwijk je groepen mensen of ervaar je enorm veel stress op school in jouw klas. Toch is het belangrijk dit soort situaties niet te blijven ontwijken. Het is niet onbegrijpelijk dat je het spannend vindt of uit de weg wilt gaan, maar toch is het goed om jezelf niet compleet buiten te sluiten of te verstoppen.

Daag jezelf uit en doe nieuwe ervaringen op. Natuurlijk zal het niet altijd even gemakkelijk zijn om je fijn te voelen in die nieuwe situaties. Dat moet je denk ik ook niet meteen verwachten. Toch leer je van die nieuwe sociale situaties heel veel en word je er met de tijd steeds comfortabeler mee. Geef jezelf de kans om te groeien door stapjes te maken en niet steeds weg te rennen.

♥ Zoek contact
Als je ergens nieuw bent, is het goed om niet te verwachten dat je meteen een heleboel nieuwe vrienden hebt. Sta open voor iedereen, maar richt je in het begin op één persoon. Via deze persoon kun je altijd weer in contact komen met anderen. Je hoeft niet meteen met iedereen te praten, maar als je je sterk genoeg voelt om dat wel te doen, is dat altijd goed om te doen. Stel vragen aan anderen, zodat je een ingang hebt om te praten. Vraag daarbij niet alleen naar waar het kopieerapparaat is, maar vraag ook eens wat iemand in zijn of haar weekend heeft gedaan, stel voor samen te gaan lunchen of vraag eens wat iemand ergens van vindt.

Contact zoeken kan op allerlei manieren. Stel open vragen, waardoor mensen echt iets kunnen uitleggen of vertellen. Als je iemand al langer kent via je werk bijvoorbeeld, kan het goed zijn om eens vragen te stellen over andere dingen dan werk. Probeer eens gesprekjes aan te gaan of vraag of iemand mee gaat wandelen in de pauze. Vragen anderen jou niet mee dan is het niet per se gek om eens te vragen of je mee mag. Soms denken mensen dat jij dat niet wilt, terwijl je het eigenlijk heel gezellig zou vinden. Jezelf uitnodigen is in sommige situaties juist helemaal niet gek.

jokes

♥ Blijf wie je bent
Als je nog erg onzeker bent, is het in ieder geval goed om bij jezelf te blijven. Dat is niet altijd even gemakkelijk, maar wel belangrijk om je goed te blijven voelen in vriendschappen en sociale situaties. Je houdt het niet lang vol om dingen te doen waar je eigenlijk niet achter staat of je anders voor te doen dan dat je je eigenlijk voelt. Probeer dus af en toe echt goed bij jezelf stil te staan en jezelf de vragen te stellen: Wat wil ik? Wat vind ik? Wat voel ik? En wat doe ik omdat ik denk dat het moet (van anderen)?

Probeer je eigenheid te blijven behouden. Jij bent een bijzonder persoon en mag zijn wie jij bent. In sommige groepen heerst er een bepaalde druk op uiterlijk, trends, meningen of gedragingen. Probeer heel goed voor jezelf te bedenken of jij het daar eigenlijk wel mee eens bent. Wees jezelf, ook als anderen daar een mening over hebben. Uiteindelijk zullen ze er alleen maar heel veel bewondering voor hebben dat jij authentiek blijft. Lees ook eens het blog ‘Bij jezelf blijven'.

♥ Uitstraling
Als jij denkt dat je stom bent en dat mensen je niet interessant vinden, is dat ook wat je uitstraalt. Denk je heel erg negatief over jezelf, dan gebeurt vaak waar je bang voor bent. Mensen zien je niet staan, interesseren zich niet voor je of denken zelfs dat je niet leuk bent. Wat jij denkt hangt als een spreekwolkje boven je hoofd. Positief denken is dus heel erg belangrijk. Als jij jezelf goed vindt zoals je bent, kom je veel positiever over. Wil je werken aan meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld, lees dit dan eens.

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Alissa - Zaterdag 5 september 2015 19:50
Hebben jullie misschien tips hoe je vrienden maakt als je continu in gezelschap bent met mensen die veel ouder zijn dan je zelf bent?
Ik ben 19, maar op mijn werk & hobbydingen is iedereen tussen de 25 en 40. En als ik met een leeftijdsgenootje praat, klikt het vaak niet zo. Ik hou niet van uitgaan-/discotheken etc, ik hou ook niet zo van shoppen. Ben iemand die liever filmavondjes houdt, boswandelingen maakt, thee drinkt etc.

Hoe los ik dit op? Ik heb al bijna 3 jaar geen vrienden, en ik mis het best wel!
N. - Zaterdag 5 september 2015 21:18
Wat fijn dat de posts op proud altijd zo aansluiten met dingen waar ik mee struggle op dat moment! Had dit precies even nodig, goed geschreven en bedankt voor de fijne tips, zeker nu ik net in een hele nieuwe klas zit
Hekepekepao - Zondag 6 september 2015 10:03
hebben jullie ook tips voor gespeksstoffen, ik wil graag vrienden maken maar ik weet nooit echt maar ik het over moet hebben, ik klap dicht :(
Respect - Zondag 6 september 2015 11:38
Super fijne blog! Met hele goeie tips waar je echt wat mee kan. Super thanks Nouska😄 x respect
Sanne - Maandag 7 september 2015 03:30
Ik klap ook altijd dicht .
Ik zou het ook moeilijk vinden om mij als ik ergens nieuw ben om mij op één persoon te richten. ik zou dan bang zijn dat ze mij afhankelijk zouden vinden.Liever zou ik dan met meer mensen praten zodat ik meer opties had en mij niet zo snel afgewezen zou voelen als het niet zo goed klikte met iemand.
sterke ik - Maandag 7 september 2015 17:52
Moeilijk vrienden maken :(
@Hekepekepao en @Sanne - Maandag 7 september 2015 20:58
Ik heb een boekje "Méér dan lekker weer" waarin op categorie allerlei vragen staan die je kunt stellen aan andere mensen. Is een erg fijn boekje om gespreksinspiratie op te doen!

Proudie1
Sanne - Dinsdag 8 september 2015 08:13
Bedankt Proudie 1 !
L. - Donderdag 10 september 2015 12:44
Mm, ik kan opzich wel contact leggen (of ja, ook niet heel goed) maar heb vooral moeite met de stap van 'bekende' tot 'vrienden'. Heb sinds mijn 16e (ben nu 22) eigenlijk al niet meer echt vrienden gemaakt.. Ben altijd bang dat ze mij stom vinden als ik te lang met mensen omga. Nu ook weer, ben bezig met een studie en we hebben een klein jaar (5 in totaal) en dus doen we ook af en toe wel wat samen. Maar ik heb laatst in mijn hoofd gehaald dat ze mij stom vinden, en nu kan dat er niet meer uit.
D. - Zondag 12 juni 2016 17:18
Ik heb ook moeite met vrienden maken helaass...
denise - Donderdag 6 april 2017 12:48
Naar de kerk gaan is ook een goede tip vind ik! Daar lopen zulke lieve mensen rond!
Rachel - Vrijdag 3 juli 2020 10:30
Vind het lastig nieuwe mensen te leren kennen.
Zou het heel leuk vinden om meer sociale contact met mensen te hebben.
Ik ben verhuist en ken in mijn nieuwe woon plek weinig mensen en weet ook niet zo goed hoe ik nieuwe contacten krijg om leuke dingen mee te doen.
Je gaat je vaak eenzaam voelen.
Jeannine - Zondag 13 september 2020 16:10
Pieker veel, was heel sociaal en sluit ik me op, moeilijk om boodschappen te doen. Altijd me de toekomst bezig.. Nergens naartoe gaan. Niemand uitnodigen. Geen goesting om eten te maken. Moet dringend veranderen. Ben wel verwend. Familie is het beu. Wat moet ik doen