Stroomstoten tegen mijn depressie

 

Ik ben Noa, ik ben zeventien jaar. Ik vecht al jaren tegen vele psychiatrische stoornissen, waaronder een ernstige depressie. Mijn depressie is deels door genetische aanleg, deels door traumatische gebeurtenissen ontstaan. Het werd alsmaar erger en erger. Ik heb vele antidepressiva geslikt, vele therapieën gevolgd en ben erg lang in opname geweest. Ik heb op crisisafdelingen gezeten, op gesloten behandelafdelingen, in het ziekenhuis gelegen en ook poliklinisch veel therapieën gevolgd. Voor mijn depressie onder andere cognitieve gedragstherapie, dialectische gedragstherapie, psychomotore therapie en intensive home therapie.

Niks hielp echter, de depressie bleef allesoverheersend. Ik deed vele suïcidepogingen en werd met de dag wanhopiger. Een tijdje terug kwam mijn psychiater met een idee om mij aan te melden voor Elektro Convulsie Therapie, oftewel ECT. In de volksmond ookwel elektroshock therapie genoemd.

Zouden stroomstoten mijn depressie verhelpen?

Wat is ECT eigenlijk?
ECT is een behandeling tegen ernstige, therapie- en medicatieresistente depressies. Er zijn richtlijnen voor wanneer je hiervoor in aanmerking kan komen. Voor deze behandeling ga je onder narcose, krijg je spierverslappers toegediend en een bijtblok in je mond zodra je eenmaal onder narcose bent, zodat je je tong en tanden niet kapot bijt. Wat ze namelijk doen als je eenmaal onder narcose bent, is het opwekken van een epileptisch insult. Dit doen ze door stroomstoten toe te dienen aan je schedel.

Toen ik dat voor het eerst hoorde, vond ik het een bizar idee. Ik ging erop googlen en hoorde wat mijn psychiater erover te zeggen had. Het blijkt, uit onderzoeken, dat ECT de meest effectieve behandelmethode is voor ernstige depressies. Maar omdat het natuurlijk niet niks is, zetten ze het niet snel in. Ook weet eigenlijk niemand waaróm het zo goed werkt... maar dát het werkt, dat is heel duidelijk door alle onderzoeken en de resultaten daarvan.

Ik besloot het aan te gaan. Het was niet makkelijk om een plek te vinden waar ze mij ECT wilden geven, want deze behandeling wordt normaal alleen ingezet bij volwassenen. Ik ben net zeventien geworden. Uiteindelijk vonden we een ziekenhuis dat mij toch ECT wilde geven. Daar ben ik inmiddels al even mee gestart.

Stroomstoten tegen mijn depressie

Het is een hele zware behandeling. Twee keer per week onder narcose, twee keer per week een epileptisch insult. Op de dag van een sessie ECT heb ik barstende hoofdpijn, van de stroomstoten die ze toedienen. De dagen na zo'n ECT-behandeling heb ik enorme spierpijn. Als dit dan nét weg is, dan heb ik weer de volgende sessie.

Het valt me erg zwaar. Ik merk tot nu toe geen effect. Ook de mensen om mij heen merken nog geen verschil. Dat is erg jammer. Hopelijk gaat het effect nog komen. Ik hoop het zó erg, want dit leven is geen leven te noemen om eerlijk te zijn.

Als mijn depressie door deze behandeling minder erg wordt, of zelfs verdwijnt, dan komt er eindelijk ruimte voor intensieve behandeling voor de onderliggende problemen (een complexe PTSS). Ik kan alleen maar hopen dat het gaat helpen. Ik geef niet zomaar op.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Banana - Zondag 10 februari 2019 13:22
Goh Noa, je bent wel een vechter hoor❤️ Ik hoop dat je (snel) verschil zal en gaat merken. Dat gun ik je zo! Knuffels x
A. - Zondag 10 februari 2019 13:26
Ik volg je al een tijdje op Instagram en ik vind je echt een vechter. Je bent zo moedig. Laten we hopen dat dit gaat werken. ❤️
Sanne - Zondag 10 februari 2019 13:33
Je bent zo sterk lieve Noa. Je bent een vechter, en ik hoop echt dat de ECT snel aanslaat! ♥
jamila - Zondag 10 februari 2019 14:49
Oh, wat een zware behandeling. En dat 2x per week. Die spierpijn na de behandeling, wat verschrikkelijk. Mij lijkt het ergste dat als de spierpijn net wat minder wordt je alweer een behandeling krijgt. En dan dat bijtblok in je mond. Ik schrok echt toen ik dat las. Kun je nog wel praten als je een bijtblok in je mond krijgt?
A. - Zondag 10 februari 2019 15:08
Je bent dan onder narcose! Dus dan praat je niet.
Noa - Zondag 10 februari 2019 16:05
Ja, het is erg zwaar. De spierpijn wordt vandaag net minder, maar morgen heb ik weer een behandeling.
En dat bijtblok wordt er gelukkig pas in gedaan als je al onder narcose bent, dus daar merk je niks van.
jamila - Zondag 10 februari 2019 18:42
Wat fijn dat je spierpijn nu wat minder wordt. Maar wat lijkt me het zwaar voor je om nu al te weten dat je morgen alweer moet. En dat je daarna weer die vreselijke pijn opnieuw hebt. Ik begrijp je volledig als je zegt dat het je zwaar valt. Wat dapper van jouw dat je de behandelingen toch blijft volhouden. Gelukkig dat je van dat verschrikkelijke bijtblok dat je in je mond krijgt niets merkt. Dat zal je wel fijn gevonden hebben dat ze dat pas na de narcose in je mond zetten. Ik hoop voor jouw dat de behandelingen snel resultaat hebben, zodat je lijden tenminste niet voor niets is. Ik vind je heel dapper Noa.
Marion - Maandag 11 februari 2019 17:21
Lieve noa ik heb 19 ect behandelingen gehad in Arnhem en ik voel me geheel een ander mens.....dit werkt echt....ga zo door meid je bent een topper.....sterkte liefs Marion .
eveline_schildmeijer - Zondag 10 februari 2019 16:08
Beste Noa, wat een moedig verhaal deel je hier. Ik wens je heel veel sterkte in je strijd.
Ik weet niet of je er al wel eens van gehoord hebt, maar in het UMC Utrecht doen ze een studie naar depressie na jeugdtrauma (de SAM-studie). Je zou eens met je behandelaar kunnen overleggen of dat wellicht iets voor jou kan zijn mocht de ect niet aanslaan. Liefs!
Anne2002 - Zondag 10 februari 2019 16:23
Noa ik vind je echt dapper! Je bent zo’n doorzetter! Ik hoop dat de ECT snel aanslaat! blijf vechten ❤️
P - Zondag 10 februari 2019 19:36
Heb je last vab geheugenstoornissen en ben je hierover ingelicht? Is het risico groot?
Noa - Zondag 10 februari 2019 22:29
Ik heb wel veel last van geheugenverlies, en ben hier ook over ingelicht. Maar dat heb ik er 100% voor over als de ECT gaat aanslaan. Liever geheugenprobpemen dan een zware depressie.
Richelle - Zondag 10 februari 2019 19:59
Samen ❤️
Co - Zondag 10 februari 2019 20:34
Houdt moed!
AnaMan - Zondag 10 februari 2019 22:12
Ik heb ook CPTSS.
Ik hoop dat je hier snel aan kan gaan werken, en dat jouw leven het leven dan weer waard wordt!!!

Heel veel sterkte en succes!!!
ikkuh1985 - Zondag 10 februari 2019 23:20
Dapper dat je op zo'n jonge leeftijd al zo'n zware behandeling aan gaat!Heel veel sterkte!!!Ik hoop dat het gaat aanslaan!!!
- - Maandag 11 februari 2019 20:15
Het effect kan even op zich laten wachten, dus hou vol! :) Ik heb zelf ook ECT gehad en bij mij duurde het een poos voordat er wat effect waarneembaar was. Het werd ook eerder opgemerkt door mijn omgeving dan door mezelf. Qua spierpijn is het misschien wel een goede om dat even te overleggen met de anesthesist; die kan je dan wat meer spierverslapper geven. Dan heb je daar minder last van. Ikzelf ben wel een stuk verbeterd door ECT maar helaas niet volledig van m'n depressie afgekomen. Maar ik heb genoeg succesverhalen op de afdeling gezien. Veel sterkte!
Petra - Dinsdag 12 februari 2019 07:07
Ik zal voor je bidden, dat je mag genezen.🌞💗

Ingrid - Dinsdag 12 februari 2019 15:03
Heel veel sterkte Noa, je bent een vechter, echt ik vind je erg moedig dat je dit aan bent gegaan. Uiteraard hoop en wens ik voor jou dat het gaat helpen!!!! liefs! xxx
Maria - Dinsdag 26 februari 2019 21:32
Wat heftig allemaal. Je problemen en de shocktherapie. Allereerst is narcose nadelig voor je lichaam. Is een belasting voor je lever en zorgt voor verlies aan voedingsstoffen, zoals taurine en B12. Antidepressiva zorgen ook voor verlies aan vitaminen en mineralen en een verminderde aanmaak van melatonine, waardoor ook andere hormonen ontregeld raken.
Zeker niet makkelijk om ernstige trauma's te boven te komen maar lijkt me beter om het lichamelijke stuk op een andere manier aan te pakken, zoals met bepaalde aminozuren en andere supplementen, waardoor de aanmaak van allerlei fijne stofjes wordt bevorderd. Zo zie ik pukkeltjes in je gezicht. Zeker niet het ergste maar een indicatie dat het met de biochemie van je lichaam wat minder gesteld is.
Sterkte.
Lisasjourney - Woensdag 27 februari 2019 00:23
Ik geloof in je lieverdje
Maria - Zaterdag 23 maart 2019 10:36
Ik zou ook denken aan gebruik van bijvoorbeeld medicinale truffels, onder goede begeleiding - don't try this at home!
Lisa - Zondag 9 januari 2022 19:57
Rust zacht lieve Noa… We missen je nog elke dag! X ♥
Ingrid - Dinsdag 20 september 2022 19:27
Wat is er met Noa gebeurd?