Social media beinvloedt mij

 

Met een MacBook op mijn schoot en een koptelefoon op mijn hoofd luister ik naar muziek, kijk ik een filmpje waarin iemand een dag van zijn leven aan mij (en 100K anderen) laat zien en schrijf ik in mijn dagboek. Op de achtergrond vang ik af en toe een glimp op van de TV met RTL late night waarin 6 mensen aan bod komen met hun levensverhaal of act.

Overdag scroll ik door mijn instagram en Snapchat om ‘leuke dingen’ te zien. Maar na een paar minuten vraag ik mij eigenlijk af waar ik mee bezig ben, wat is hier zo leuk aan? Misschien deels het idee dat het mogelijk is om überhaupt echt te leven, met aan de andere kant erkenning van mensen die het leven ook lastig vinden.. maar ik heb het idee dat het vooral een soort afleiding is, afleiding van met mezelf bezig zijn, zolang ik met anderen bezig ben kan ik namelijk niet écht met mezelf bezig zijn. Het grappige is dat ik de twee niet kan scheiden. Als ik met het leven van anderen bezig ben, denk ik ook aan mezelf en als ik aan mezelf denk, denk ik aan anderen.

barnimages

Als ik op straat loop en ik zie anderen denk ik vaak: ‘Wat heeft zij wel wat ik niet heb, wat kan zij wel wat ik niet kan, wat doet zij wat ik niet doe…’ als ik met mezelf bezig ben denk ik: 'Waarom kan ik niet zoals haar zijn, waarom heb ik niet haar eigenschappen, waarom ziet mijn leven er niet zo uit..’

Ook heb ik vaak dat ik denk op een manier waarop ik het zou vertellen aan anderen. Ik denk dus niet meer echt voor mezelf maar op een manier waarop ik denk dat anderen denken. Wanneer ik bijvoorbeeld iets meemaak zoals helemaal nat geregend op de vroege ochtend dan denk ik letterlijk: ‘Haha fuck my life, natgeregend', dat zou iets zijn wat ik naar mijn zus zou sturen op Snapchat. Vroeger had ik gewoon gedacht, 'He shittie, ik had een paraplu mee moeten nemen, volgende keer maar weer.'   

Daarbij merk ik ook dat, waar ik mij vaak zelf kon pijnigen met obsessief zijn rondom eten en bewegen ik dat nu met social media doe. Na iedere foto daalt mijn zelfbeeld weer een beetje, tot ik mezelf red, hulp inschakel of juist afleiding zoek van hetgeen waar ik juist afleiding in zocht.. iets anders dan TV, computer, telefoon dus. 

Hoe ga ik dit volhouden? Hoe houden mensen dit vol? Nog even en ik wil mij weer geheel afsluiten van alles en iedereen. Ik heb veel momenten op de dag nodig waarin ik geen social media oid in handbereik heb. Ook al wil ik het niet; als het kan kijk ik er ‘automatisch’ op. Je kan het verslaving noemen of gewoonten. Ik heb echter het ‘geluk’ dat ik nogal chaotisch ben en mijn telefoon ook nog vaak kan vergeten. Dat veroorzaakt dan wel even een korte error in mijn hoofd, maar dat is snel weer over. Wat ik dan merk is een soort van ‘vrijheid’. Ik weet niet wat anderen hebben, kunnen, doen of gaan doen. Ik weet even niet hoe men eruit zou moeten zien vandaag, ik word er in elk geval niet s’ochtends om 8uur mee geconfronteerd, waardoor ik er door de dag zelf ook veel minder mee bezig ben.

Het gekke is dat, ondanks deze nadelen, ik nog erg kan uitkijken naar de momenten waarop ik wel op social media kan. Ik kan er echt zin in hebben om naar vlogs, blogs, YouTube, instagram, Snapchat etc. te kijken. Waar ik vroeger een hekel had aan de langdradige tv-programma’s kan ik nu in een uur vier keer zoveel bekijken. Ook dit zie ik nu eigenlijk niet als voordeel. Het geeft mij enkel weer dat goede gevoel op ‘korte termijn’ waar ik zo gevoelig voor ben.

carmen

Wat mij met name helpt is om:
1. Een losse wekker te hebben zodat ik niet meteen met mijn telefoon hoef op te staan.

2. Een vaste SMM (Sociale Media Moment) in te plannen, voor mij helpt het met name om dit rond het einde van de dag te doen omdat ik dan door de dag heen minder bezig ben met de indrukken en omdat als ik getriggerd word door iets wat ik zie, daar minder snel naar kan handelen.

3. Filmpjes kijken die gaan over dingen waar ik over droom ter inspiratie voor mezelf (en niet ter inspiratie voor de eetstoornis) voor mij zijn dit bijvoorbeeld filmpjes van de Bucket List Family oid. Niet zozeer omdat ik heel graag wil reizen, maar vooral omdat het mensen zijn die zelf echt hun dromen najagen. 

4. Praten over wat ik gezien heb waardoor anderen het misschien kunnen relativeren als het triggerend is of juist omdat het leuk is om erover te vertellen waardoor je er dubbel zoveel blijheid uit kunt halen 

Heeft social media een positieve of negatieve invloed op jou?

Fotografie foto2: BarnImagesHamza Butt

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Janneke - Zaterdag 24 juni 2017 20:21
Fijne blog!❤
Esther - Zondag 25 juni 2017 12:31
Zo fijn om wat herkenning te krijgen.. Het nadeel van social media is dat iedereen altijd maar de leuke dingen post. Niemand zet erop dat ie gefaald heeft met iets, of dat ie een rotdag heeft. Kom ik aan met al mijn stempeltjes en gedachten.
Het trekt mij meer naar beneden dan dat het goed doet. En facebook verwijderen? Dat kan! Maar dan ben je helemaaaaaal afgesloten. Is toch raar?
Carmen - Zondag 25 juni 2017 14:01
Ah ja ben het inderdaad helemaal met je eens, het is zo verwarrend maar aan de andere kant ook wel logisch dat je op een rot moment geen zin hebt om jezelf te filmen (of ja dat lijkt mij wel vermoeiend op zo'n moment). Maar het zo wel een keer verfrissend zijn :) Je kan natuurlijk ook alleen Facebook van je mobiel verwijderen zodat de mogelijkheid er niet de hele dag is?
xx

LeRose - Zondag 25 juni 2017 13:18
Het is ook zo nep perfect vaak. Ik geloof echt niet dat alles wat bv gevlogd word echt zo is