Risico nemen

 

De één neemt ze nooit, de ander iets te vaak: risico's nemen is een vak apart. Want wanneer is het goed om een risico te nemen en wanneer kun je het beter laten? Wat maakt een risico de moeite waard? En wat zorgt er eigenlijk voor of jij bepaalde risico's wel of niet neemt?

risico's nemen, uitdagingen aangaan, loslaten

Een risico is de kans op schade of verlies. Het impliceert iets negatiefs. Maar een risico nemen kan ook positieve gevolgen hebben. Als je gaat verhuizen naar het buitenland bijvoorbeeld, loop je het risico dat je vrienden gaat verliezen of de nieuwe plek je zal tegenvallen. Maar je loopt ook de kans dat je leven een prachtige boost krijgt: dat je nieuwe mensen ontmoet en geïnspireerd wordt door een nieuwe omgeving.

Veel dingen in het leven, die erg waardevol of bijzonder zijn, dragen een risico met zich mee. Een relatie aangaan bijvoorbeeld. Het is prachtig om liefde te kunnen geven en ontvangen en je te binden aan iemand. Maar je loopt in een relatie ook het risico om gekwetst of afgewezen te worden. Of op jezelf gaan wonen. De kans is groot dat je er veel van leert en dat je geniet van de nieuwe vrijheid. Maar er is ook een risico dat de verantwoordelijkheid je zwaart valt of dat je je eenzaam voelt.

Risico's nemen, hoort bij het leven. Je ontkomt er niet aan om risico's te nemen als je het leven aan wilt gaan en wilt genieten, leren, liefhebben en ontwikkelen. Maar in hoeverre betekent dit dat je elk risico dat op je pad komt, maar moet nemen? Het blijft een risico: er blijft een gevaar in dreigen. Dus hoe besluit welke risico's de moeite waard zijn of nodig zijn.

Als je een risico tegenkomt in je leven, stel jezelf dan de volgende vragen om erachter te komen wat je wilt, moet of kan doen:

risico's nemen Wat zijn precies de risico's?
Vraag jezelf af of het een risico is voor jezelf of voor iemand anders. Onderzoek of de gevolgen van het risico een gevaar zijn voor je lichamelijke of emotionele gezondheid of financiële situatie. Kijk ook of de gevolgen van lange of korte duur zijn.

risico's nemen Wat gebeurt er als ik het niet doe?
Als je besluit om het risico niet te nemen, heeft dit ook gevolgen. Je gaat de mogelijk negatieve gevolgen uit de weg, maar je loopt ook de mogelijk positieve gevolgen van het risico mis. Hoe zwaar weegt het één op tegen het ander?

risico's nemen Kan ik het aan?
Vraag jezelf af of je de gevolgen van het risico zelf kunt opvangen of oplossen of dat je hierbij hulp nodig hebt. Van wie zou je hulp nodig hebben en is dat mogelijk? Ga zo nodig een gesprek aan met degene die jou kan en wil helpen met de gevolgen.

risico's nemen Waarom wil ik het wel doen?
Luister naar je gevoel, als je jezelf afvraagt waarom je het risico wilt nemen. Vraag jezelf af wat je ermee verwacht te winnen, ervaren, leren, voelen of bereiken.

risico's nemen Waarom wil ik het niet doen?
Onderzoek je gevoel, maar denk ook rationeel mee als je je afvraagt wat je tegenhoudt. Welke angsten spelen een rol? Kijk of je deze angsten herkent, waar ze vandaan komen en of ze je wel vaker tegen houden. Check of de angsten reëel zijn of passen bij het verleden.

risico's nemen Wat zou ik mijn beste vriend(in) adviseren?
Het is vaak een stuk gemakkelijker om een ander advies te geven, dan je eigen keuzes te maken. Vraag jezelf af wat je een ander zou adviseren in jouw situatie en waarom. Verschilt dit advies van je eerste neiging of impuls? Ga je het advies opvolgen?

risico's nemen Als ik oud ben en terugkijk...?
Stel je voor dat je oud en wijs bent en terugkijkt op je leven. Op de keuzes die je hebt gemaakt. De dingen die je hebt gedaan en de risico's die je hebt genomen. Denk je dat je spijt krijgt als je dit risico nu neemt? En als je het risico niet neemt, krijg je dan later spijt?

Als je er niet uitkomt, kun je altijd een ander vragen met je mee te denken. Vaak blijven we zelf steken in bepaalde patronen of zwartwit gedachten, terwijl een buitenstaander er vanuit een ander perspectief naar kan kijken. Een ander ziet waarschijnlijk meer mogelijkheden, kan sommige risico's beter inschatten of kan jou helpen een angstdrempel over te gaan.

Elke situatie is anders, elke persoon is anders en alle gevolgen zullen dus van elkaar verschillen. Het is niet mogelijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag welke risico's je wel en welke risico's je niet moet nemen. Maar het volgende gaat wel op voor de meeste situaties:

risico's nemen Bedenk je twee keer voor je een risico neemt dat ernstige gevolgen heeft voor je lichamelijke of geestelijke gezond of die van iemand anders. Ga ook voorzichtig en verantwoord om met spullen en geld: van jezelf en van anderen.

risico's nemen Iedereen maakt fouten. Een van de grootste fouten die je kunt maken, is continue bang zijn dat je er één gaat maken. Durf fouten te maken: kies niet altijd voor safe. Je leert ontzettend veel van de fouten die je maakt.

risico's nemen Je hebt niet overal controle over. Je kunt invloed uitoefenen op veel dingen in het leven. Je kunt voorwaarden scheppen, hard werken en je best doen, maar that's it! Je hebt simpelweg niet het vermogen om overal controle over te hebben. Soms moet je wat loslaten, voordat je er iets voor terugkrijgt.

risico's nemen Thomas Jefferson zei: How much pain have cost us the evils that have never happened. Oftewel, we lijden zoveel onder de dingen die nooit zijn gebeurd en mogelijk ook nooit gaan gebeuren. Een risico waar je over twijfelt is nooit eenduidig. Er zitten mogelijk negatieve en positieve gevolgen aan. Weeg ze af in plaats van dat je blijft hangen in what could happen.

risico's nemen Leef je leven. Je kunt je leven laten beheersen door angst of je kunt je leven laten beïnvloeden door liefde. Liefde voor het leven in al haar facetten. Liefde voor mensen, dieren, natuur, eten, leren, ontwikkelen, falen, dansen, springen, lachen, zwemmen, winnen, huilen en loslaten.

risico's nemen, uitdagingen aangaan, loslaten

Wanneer nam jij voor het laatst een risico?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Iris - Maandag 29 oktober 2012 20:35
Ik neem naar mijn idee verantwoordelijke risico's, alleen op vakantie naar een plek waar ik niet eerder geweest ben bijvoorbeeld. Maar ik plan het dan wel, financieel en praktisch etc.
Roos - Maandag 29 oktober 2012 20:57
Ik ga in januari in het buitenland studeren en vond dit toch ook wel een "risico", dus heb er lang over na moeten denken. Dat je zo veel moest regelen en er daarbij zoveel mis kan gaan! En vooral ook emotioneel, ik voel me steeds sterker worden, maar wat als ik ineens een terugval krijg? Toen heb ik voor mezelf de voors en de tegens naast elkaar gezet, een beetje de punten die in het artikel staan beschreven. Wat eruit kwam: JA het kan misgaan. Ik kan heimwee krijgen, vakken niet halen, misschien geen leuke vriendengroep maken, dingen die verkeerd kunnen gaan.. DUS? Wat is het ergste wat me kan overkomen? Ik ga er niet dood aan, en zelfs als het helemaal misgaat hoop ik juist van die situatie iets te kunnen leren zodat het zelfs dan allemaal niet voor niets is geweest! :)
Prue - Dinsdag 30 oktober 2012 08:49
De kortste weg naar lijden is lijden vermijden.
Astrid - Woensdag 31 oktober 2012 22:00
Ik neem bijna iedere dag wel een risico, maar dan niet echt op de manier zoals bedoeld wordt, haha. :) Ik volg op school de minor 'risicomanagement'. De economische kijk op risico's nemen. :D