Productief thuis werken of studeren

 

Voor Proud2Bme werken wij regelmatig vanuit huis en ook tijdens mijn opleiding heb ik veel thuis gestudeerd. Waarschijnlijk herken je het wel en weet je dus ook dat dit voor- en nadelen kan hebben. Vanuit huis werken kan heel fijn zijn, omdat je in je eigen omgeving zit, in de pauze nog even een wasje kunt draaien en lekker in je joggingbroek kunt werken. Het kan alleen ook heel lastig zijn. Misschien kun je je moeilijker concentreren, wordt je afgeleid door alle dingen die je nog moet doen of anderen die thuis zijn en van alles van je willen en aan je vragen.

De ene keer kan ik thuis veel beter en sneller werken terwijl ik de andere keer heel snel afgeleid ben en concentratieproblemen heb. Nu ik veel thuis werk, heb ik steeds meer ontdekt wat voor mij werkt en hoe ik een fijne en productieve omgeving kan creëren waardoor ik goed kan werken.

meisje studeert
Bron


Een fijne en productieve werkruimte.
In mijn huis zijn bepaalde plekken waar ik goed kan werken. Bijvoorbeeld op mijn slaapkamer en in de woonkamer. Het is belangrijk om voor een ruimte uit te kiezen die voor jou goed werkt. Wanneer je snel last hebt van de aanwezigheid van andere mensen, is het wanneer je samenwoont niet handig om in de woonkamer te gaan werken. Kies dan voor een plek waar je niet gestoord wordt. Verder helpt het mij vaak wel om te werken in een opgeruimde omgeving. Dan heb ik niet de neiging om op te gaan ruimen en dan is er minder wat mij af kan leiden. Wanneer je veel spullen om je heen hebt, ben je onbewust vaak toch daar mee bezig. Verder is het belangrijk om een goede keuze te maken als het gaat om de plek waar je gaat zitten. Op de bank of in bed werken is heerlijk, maar niet altijd even productief. Zeker niet als je al een beetje moe bent en daarom heel graag op een comfortabele plek wilt werken. Misschien minder uitnodigend, maar vaak is het wel efficiënter om een plekje te zoeken aan een bureau of tafel.

Pak alle spullen die je nodig hebt.
Vaak kan je van tevoren wel inschatten wat je nodig hebt om te kunnen doen wat je moet doen. Dit kan van alles zijn, zoals een studieboek, een kladblok, pen, laptop etc. Denk iets verder. Waarschijnlijk gaat je laptop niet de hele dag mee, dus zorg ervoor dat je ook je oplader klaar hebt liggen. Verder is het verstandig om dingen die je afleiden weg te leggen. Zoals je mobiele telefoon.

Kleed je aan.
Klinkt misschien vanzelfsprekend, dat is het niet. Ik moet eerlijk bekennen dat dit voor mij ook echt niet altijd zo is. Soms is het heerlijk om even in je pyjama te werken maar wanneer je het lastig vindt om je te concentreren, is dit niet altijd een goed idee. Ga douchen en kleed je aan zoals je echt naar je werk zou gaan. Dit zorgt ervoor dat je fitter bent en dit helpt om productiever te werken.

Maak een plan.
Zeker wanneer je veel te doen hebt en het allemaal misschien niet overziet, is het verstandig om een werkschema of plan voor jezelf te maken. Schrijf alles op wat je moet doen en maak een planning voor de dag. Dit kun je doen door de ochtend en middag in te plannen met verschillende taken, maar je kunt het ook per uur of per half uur doen. Een plan is wel om aangepast te worden, dus als iets niet gelukt is of toch langer duurt dan verwacht, no worries. Pas je plan een beetje aan zodat het wel weer haalbaar is.

planning

Neem pauze.
Pauzes zijn heel belangrijk bij productief werken en problemen met concentratie. Dit hoeven geen lange pauzes te zijn, maar geef jezelf regelmatig even wat ademruimte. Ga even 5 minuten iets anders doen. Loop een rondje buiten en haal wat lekkers te drinken of te eten. Hierdoor ontstaat er weer wat ruimte in je hoofd en kun je later als je verder gaat weer beter nadenken. Zie zo'n pauze ook als momentje om even op je telefoon te kijken zodat je het erna weer weg kan leggen. Toen ik nog studeerde kon ik hele dagen en avonden doorleren. Ik had altijd het gevoel dat ik nog zoveel moest doen en dat ik het nooit op tijd allemaal zou weten. Hierdoor mocht geen tijd verloren gaan en studeerde ik aan één stuk door. Toen mijn moeder mij af en toe dwong om pauze te nemen, deed ik dat wel en merkte ik dat het heel belangrijk was. Ik kon daarna veel beter nadenken en kwam opeens op oplossingen voor problemen waar ik al de hele tijd mee aan het vechten was.

Stel doelen.
Doelen stellen sluit heel goed aan bij het maken van een planning. Stel lange- en kortetermijn doelen. De lange termijn doelen lijken altijd het belangrijkste maar eigenlijk zijn het de korte termijn doelen waar je je op moet richten. Maak kleine haalbare doelen zodat het ook duidelijk is wat je gedaan hebt en wanneer het is afgerond. Dit zorgt voor overzicht en het geeft motivatie om door te gaan. Zorg ervoor dat je doelen concreet zijn en dat je gemakkelijk de volgende vragen kan beantwoorden: Wat ga ik doen? Hoe ga ik dit doen? Wat heb ik nodig? Wat is het resultaat en wanneer ga ik het doen?

Wat ik ook al heb aangegeven bij het maken van de planning is dat een planning kan veranderen wanneer je er eenmaal mee bezig bent. Dit geldt ook voor doelen. Soms lijken doelen te groot voor de tijd die je er voor hebt gereserveerd en is het niet haalbaar. Verwijt jezelf dit niet, maar pas je doelen aan. Dit gebeurt mij ook nog heel vaak.

Met een gevulde maag aan het werk.
Om productief te kunnen werken, is het ook belangrijk om goed te eten. Zorg voor een gevulde maag voordat je begint. Een knorrende buik en hongergevoel zorgen alleen maar voor afleiding en concentratieproblemen.

Loop je vast of moeite met concentreren?
Soms loop je vast en heb je geen inspiratie meer. Je moet verder maar je hebt geen idee hoe en je slaat volledig dicht. De tijd tikt verder en je ervaart steeds meer stress. Naar je beeldscherm of papier staren gaat je niet verder helpen. Wat mij vaak helpt, is om even wat anders te doen. Dit kan gewoon werkgerelateerd zijn, zodat je niet het gevoel hebt dat je je tijd verspilt. Voor blogs ga ik dan bijvoorbeeld eerst wat foto's zoeken waardoor ik even ‘uit' hetgeen ben waar ik mee bezig was. Dit soort onderbrekingen helpen vaak om erna weer te kunnen schrijven. Schuif wat in de planning die je gemaakt hebt. Wees flexibel en kijk wat je nog meer kunt doen. Verder kan het natuurlijk ook zo zijn dat je gewoon toe bent aan een echte pauze.

schrijven met veer
Bron

Al die gedachten..
Natuurlijk kunnen concentratieproblemen ook komen door allerlei gedachten die door je hoofd schieten en aandacht opeisen. Eetlijsten, gewichten, gesprekken van therapie, het avondeten of allerlei andere dingen schieten door je hoofd. Maar het kunnen ook simpele gedachten zijn. Dingen die je nog moet opruimen, een vriendin die je nog zou bellen, de film die je vanavond wilt kijken, etc. Dit kan behoorlijk vervelend zijn en goed werken enorm in de weg staan. Geef jezelf voordat je gaat werken de kans om even na te denken over van alles. Schrijf het op en plan als het nodig is voor later op de dag nog een pieker- en nadenk momentje in. Lukt het tijdens het studeren of werken echt niet om je hoofd erbij te houden? Schrijf je gedachten dan even kort op. Dit helpt je hoofd leeg te maken en het zorgt ervoor dat je er later op terug kunt komen.

Mediteren.
Meditatie kan heel goed helpen tegen concentratieproblemen. Even een rustmomentje en leren te ontspannen. Je kunt hiervoor verschillende cursussen doen maar je kunt ook op internet veel meditatieprogramma's vinden.

Hoe kun jij productief werken vanuit huis?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sarah - Zaterdag 24 januari 2015 19:18
Bedankt voor je blog Laura. Ik vind het een fijn en helpend blog waar ik alvast iets mee kan. :-)
MeAgain - Zaterdag 24 januari 2015 19:21
Heel fijn dit stukje! Ooh wat ben ik slecht in thuiswerken hahaha. Begon de dag altijd vol goede moed en ik eindigde altijd starend naar de muur en me afvragend waarom bananen nou eigenlijk krom zijn enzo haha.
N - Zaterdag 24 januari 2015 19:21
Erg handige blog! Ik studeer ook regelmatig thuis, vooral tijdens de tentamenweken als er geen college is
Fems - Zaterdag 24 januari 2015 19:29
Precies op het goede moment!
Als ik thuis ben, kan ik echt niet werken.. overal ligt voedsel voor het grijpen.. Wel of niet eten, wat moet ik straks dan nog eten enz. En ook dat gepieker dus.. Goede tip om dat even kort op de schrijven en uit te stellen. Ga ik zeker proberen ;)
DG - Zaterdag 24 januari 2015 20:26
Super fijne blog! Ik wil heel graag vanuit huis werken, maar weet niet zo goed hoe ik het aan moet pakken. Deze blog helpt me echt!
Xxxxx - Zaterdag 24 januari 2015 23:31
Goede blog zeg!!
Ook heel goed toepasbaar op het maken van huiswerk
mierrr - Zondag 25 januari 2015 09:58
Douchen en aankleden heb ik vandaag al gedaan.
Nu hopen dat het een productieve dag wordt.
Ik - Zondag 25 januari 2015 11:34
Plannen!
Liadan - Zondag 25 januari 2015 12:00
Als illustrator (student) werk ik ook thuis, maar ik ben wel echt op zoek naar een atelier. Ik merk dat ik vaak afgeleid wordt door de afwas die nog gedaan moet worden, of mijn vriend die thuis komt.. en mijn bureau gebruik ik nu om aan te werken, maar ook voor andere dingen waardoor ik steeds alles weer moet opruimen. Dus ik zou graag een plekje willen hebben waar ik elke dag naartoe kan, en gewoon alles kan laten liggen.
Wat mij wel helpt is vaste werktijden aanhouden.
kaylee - Zondag 25 januari 2015 16:49
Hele fijne blog, en ook goede tips! Dankje!:)
renskeproud - Zondag 25 januari 2015 18:21
hoi laura
jullie blogs zijn altijd leerzaam en leuk.
ik werk alleen thuis voor mijn huiswerk en leerwerk.
en spreekbeurten verder alles op school.
maar ik merk ook dat thuis werken voordelen en nadelen hebben.
bijvoorbeeld als je thuis werkt maar je snapt een opdracht niet kun je het niet aan de leraar vragen. maar ik vind thuis werken wel fijner alles op je gemak maken zonder dat er een leraar op je neus staat te kijken.
liefs, renske
just - Maandag 26 januari 2015 20:47
Zelf werk ik regelmatig thuis ipv op kantoor. Als ik even geen zin meer heb, ga ik vaak tussendoor wat boodschapjes halen of gewoon even opruimen. Uiteindelijk werkt dat effectiever dan naar een beeldscherm staren. Het beste is zelfs om ieder uur 5 minuten iets totaal anders te doen. Hiervan schijnt je productiviteit enorm omhoog te gaan.