Ploggen: de week van Hannah

 

Zoals iedere maandag ook deze keer weer een plog van een van ons! Vanaf nu doen we het iets anders dan de afgelopen periode. In plaats van enkel de up's en down's te benoemen, vertellen wij over onze week aan de hand van zes vragen. Misschien zetten de vragen die wij onszelf stellen jou ook wel aan het denken. Deel vooral jouw antwoorden als reactie op deze plog, ik ben benieuwd...

Wat vond je leuk deze week?

Deze week was het ontzettend warm en daar houd ik van. Ik vind het een heerlijk gevoel en ik word blij als ik zie hoe warmte en zon andere mensen blij maakt. Het is makkelijker en fijner om dingen te doen die normaal niet zo leuk zijn, zoals boodschappen of naar werk fietsen. Alles wordt er net een beetje lichter van, vind ik. Wat ik extra leuk vond aan het super warme weer, was dat mijn vrienden en ik bijna iedere dag hebben gezwommen. Eigenlijk zat er altijd wel iemand bij het water en kwam iedereen aanwaaien wanneer hij/zij daar zin in had. Heel ontspannen en vooral ook erg gezellig. Daarbij houd ik enorm van zwemmen dus dat maakte het extra leuk.

Ook ben ik naar een festival geweest, namelijk Milkshake. Normaal gesproken ben ik niet van de festivals omdat ik het al snel te veel en te druk vind. Er zijn zo veel mensen en indrukken en er is, afhankelijk van het festival, vaak geen plek om jezelf terug te trekken. Daarbij kost het ook nog eens veel geld dus 9 van de 10 keer sluit ik niet aan als er festival-plannen zijn. Dit keer was het anders want mijn vriendin had een tijd terug spontaan kaartjes voor ons gekocht. Ook was het een LGBTQ+ festival, wat ik altijd leuke feestjes en een fijne omgeving vind. Uiteindelijk ben ik blij dat ik gegaan ben en heb ik een heel leuke dag gehad. 

Wat vond je moeilijk deze week?

Mijn vriendin en ik gaan door een heel lastige periode op het moment. Afgelopen weken liggen onze behoeftes erg ver van elkaar af en het is lastig om daar op een rustige manier over te praten zonder dat de emoties het overnemen. Dit heeft er toe geleid dat we afgelopen zondag even geen andere manier zagen dan om het voor nu uit te maken. Ondanks dat we allebei ons aandeel hierin zien, is het op het zelfde moment onbeschrijflijk verdrietig en lastig. Gevoelens gaan van boven naar onder en van links naar rechts en ontelbare gedachten schieten de hele dag door mijn hoofd. 

Ik vind het erg lastig om bij mijzelf te voelen wat ik voel, vind en denk. Hiervoor ben ik ook in therapie. Met dingen die zo lastig en emotioneel zijn als problemen in mijn relatie vind ik het extra moeilijk. Mijn vriendin heeft natuurlijk ook veel gevoelens en gedachtes en mijn natuur is om mijn eigen gevoelens daarop af te stemmen. Enerzijds een positieve eigenschap, maar anderzijds zorgt het er ook voor dat ik soms over mijn eigen grenzen heen ga. Hier kom ik later pas achter en dan weet ik niet meer hoe ik het terug moet draaien of hoe ik dat aan moet geven waardoor ik in de knoop kom te zitten met mijzelf. Erg ingewikkeld dus...

Hoe heb je goed voor jezelf gezorgd deze week?

Ik heb een lekker weekje gehad waarbij ik vaak op tijd naar bed kon en ook genoeg tijd had voor mijzelf. Ik merk het vaak snel wanneer ik korte nachten maak, dus ik voel me vaak extra goed als ik meerdere nachten achter klaar lang genoeg kan slapen. Daarbij heb ik ook erg mijn best gedaan om me goed in te smeren als ik de zon in ging. Ik ben daar soms wat laks in omdat ik niet heel snel verbrand en als ik verbrand, dan word het heel snel bruin. Hierdoor voelt het soms alsof het niet echt nodig is om mijzelf in te smeren als ik in de zon zit, maar ik weet dat het nog steeds erg belangrijk is. Daarom heb ik daar deze week goed op gelet. 

Ik heb ook goed voor mijzelf gezorgd door contact te zoeken met vrienden en om hulp en steun te vragen nu mijn relatie niet goed gaat. Ik vind dat vaak heel lastig om te doen. Enerzijds omdat ik anderen niet tot last wil zijn en anderzijds omdat ik heel lang heb gedacht dat mijn vrienden eigenlijk liever niet met mij afspreken. Ik durfde daardoor dus bijvoorbeeld nooit in groeps-apps te vragen of iemand wat met mij wil drinken en aansluiten bij een open uitnodiging vond ik ook al spannend. Op dit moment ben ik bewust bezig om die drempel over te stappen en zelf contact te zoeken met mensen en mensen te vragen. Tot nu toe zijn al mijn gedachtes en onzekerheden nog nooit bevestigd dus dat is heel fijn en ik heb veel leuke afspraken gehad met lieve en mooie mensen.

Hoe had deze week eruit gezien als je een eetstoornis had gehad?

Heel anders denk ik. Ik heb veel spontaan gegeten, dingen niet gepland en ik heb veel lekkere dingen gegeten. Op hetzelfde moment had ik vaak ook juist geen trek door de warmte. Tijdens mijn eetstoornis had ik dat moeilijk gevonden omdat dat het volgen van een eetlijst soms lastiger maakt. Daarbij was mijn eetstoornis sowieso met het ontbreken van de honger (door de warmte) als excuus aan de haal gegaan om op die manier niet te hoeven eten. Door de warmte heb ik ook minder gedaan dan ik normaal zou doen, waardoor ik mij lui en dik had gevoeld. Nu heb ik daar gelukkig minder last van en ik kan ik mij er goed aan over geven.

Als laatste heb ik zoals ik eerder schreef lekker veel gezwommen, wat ik tijdens mijn eetstoornis niet zorgeloos had gekund. Als mijn vrienden mij hadden gevraagd om te gaan zwemmen had dat voor paniek gezorgd. Wat moet ik aan? Kan deze bikini wel? Wat zullen ze wel niet denken van mijn lichaam? Hoe moet ik zitten zodat je mijn buik zo min mogelijk ziet? Moet ik überhaupt wel gaan? En meer van dat soort gedachtes waren daarbij komen kijken. 

Wat heb je geleerd deze week?

Een vraag waar je niet standaard over nadenkt, dus voor mij duurde het ook even voordat ik hier een antwoord op wist, maar mooi om hier vaker bij stil te staan. Ik denk dat ik twee belangrijke dingen heb geleerd. Als eerste dat eerlijk zijn en open communicatie in een relatie ontzettend belangrijk is en daaraan gekoppeld elkaar in je waarden laten. Het kan zijn dat je partner iets anders denkt of voelt, of ergens anders mee omgaat, maar dat betekent niet dat dat fout is of dat diegene dat doet of denkt omdat hij/zij niet van jou houdt. Daarbij is het belangrijk om grenzen aan te geven. In mijn geval deed ik dat niet goed genoeg en heeft dat er nu aan bij gedragen dat mijn relatie op dit moment uit is. Hoewel het aangeven van grenzen dus soms voelt alsof je te veel vraagt van iemand, of dat je alleen maar aan jezelf denkt of te veel ruimte inneemt, kan het ook averechts werken. 

Als tweede heb ik opnieuw ervaren dat mensen het zelden erg vinden als je om hulp vraagt. Ik heb dat nog nooit ervaren in ieder geval en nu opnieuw weer niet. Zeker als je iemand bent die niet vaak om hulp vraagt, zullen mensen beseffen dat wanneer je dat wel doet, het ook echt nodig is. 

Proud of...

Ik heb het al een paar keer benoemd, maar ik ben trots op het feit dat ik contact heb gezocht met mijn vrienden en hen om hulp heb gevraagd. 

Welke vraag zou je ons, maar misschien ook jezelf, nog meer willen stellen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nino - Maandag 29 juli 2019 19:19
Mooi blog.
Echt anders dan normaal.


Ik vertel even m'n mening.
Niet gemeen of bot bedoeld..Ik vind up en downs leuker om te lezen,
Muschien kunnen jullie combi maken met up en downs met vragen ?

Dat is m'n mening
Estella - Maandag 29 juli 2019 19:38
Wat een mooie en ook krachtige blog. De meeste vragen spreken mij erg aan, die zou ik mijzelf ook wel kunnen vragen elke week. En zoals Hannah zegt bij de vraag 'wat heb je geleerd deze week?' staan we nooit echt stil bij hoe een week is verlopen, in ieder geval ik niet en zeker niet op zo'n manier.
Misschien een interessante vraag: Wat had je deze week anders willen doen?
I. - Maandag 29 juli 2019 19:50
Leuke plog! En ook leuk van die vragen. Misschien zijn dit nog mooie vragen voor de volgende ;-):
* Wie/Wat ben je dankbaar deze week?
* Wie/Wat gaf jouw kracht deze week (om je door de moeilijke momenten heen te slaan)?
* Wat was jouw lievelingsplekje deze week en waarom?
* Welke opmerking van een ander blijft je voor deze week bij?
* Voor wie heb jij deze week iets moois kunnen geven (niet perse materialistisch gerelateerd)?
* Wat is een wijze les van deze week, die je graag meeneemt.

Saskia - Maandag 29 juli 2019 19:57
Sterkte in deze moeilijkere periode!
Nikki - Maandag 29 juli 2019 20:01
Wat een eerlijke krachtige blog! Dankjewel voor je openheid, dat biedt voor mij ook weer een ander perspectief over hoe anderen met moeilijke (en leuke) dingen kunnen omgaan!

Daarnaast ook heel veel sterkte in deze moeilijke tijd voor je!

Heel veel liefs
Golden - Maandag 29 juli 2019 21:12
Wat een leuke en vrolijke milkshake foto!!
Maar ook wat ontzettend verdrietig dat je door zo'n lastige periode gaat op liefdesgebied. Heel dapper dat je de steun van vrienden kunt accepteren nu, die verdien je zeker en ik vind het heel sterk dat je daarom kunt vragen. Sterkte!
oeff - Dinsdag 30 juli 2019 07:34
Op welk moment/hoe stond je in je kracht?
Em - Dinsdag 30 juli 2019 08:25
Zelf vind ik de ups en downs leuker om te lezen..
Misschien is het een idee om er een combi van te maken?
Eerst een paar vragen beantwoorden en dan een paar ups en downs van een paar dagen erbij doen? Bijvoorbeeld dat je de ups en downs van Maandag, Woensdag en een dag uit het weekend erbij doet? 🙈
❤️❤️❤️
britneyangel - Dinsdag 30 juli 2019 09:10
wat vervelend dat het uit is, wat balen. ik vond het een leuke blog en ook weer wat anders
E_sther - Dinsdag 30 juli 2019 09:45
Hai Hannah

Ik vind het wel een mooie opzet, de week nav vragen. Wat ontzettend vervelend dat je relatie ( voor nu) uit is, soms moet je loslaten om verder te kunnen en soms is voorgoed loslaten noodzakelijk voor je eigen geluk. Hoe dan ook is het moeilijk. Heel veel sterkte en kracht gewenst. Wel mooi te lezen dat vrienden je opvangen en dat je er zelf om durft te vragen. Knap!

Lieve groetjes Esther
Aine - Dinsdag 30 juli 2019 10:42
Hey lieve Hannah wat naar en verdrietig dat het hopelijk tijdelijk uit is met jouw vriendin. Ik hoop dat jullie er toch uitkomen *dikke virtuele knuffel*
Anoniem - Donderdag 1 augustus 2019 07:40
Veel sterkte Hannah, ik vind het erg rot om te horen dat je het moeilijk hebt.

En ik vind de ups & downs plogs ook fijner! De vragen geven wel een extra laag, maar lijken de 'doelloze' momenten te doen verdwijnen. Ik zal het proberen uit te leggen: ik heb veel last van perfectionisme en dat ik elk moment nuttig moet besteden. Een keer een spelletje doen, op de bank zitten, tv kijken, huilen om een film etc. voelt voor mij als 'falen' omdat ik dan geen belangrijkere dingen kan doen. Een plog als de ups & downs geeft deze wel weer, terwijl de vragen meer diepgang laten zien over een week. Maar... soms zijn de momenten zonder diepgang (op de bank liggen te niksen), ook heel belangrijk. Snap je wat ik bedoel? Een combinatie van vragen en de ups & downs lijkt me dus fijner!