Overlijden aan anorexia? mij gebeurt dat niet

 

Het is zo bizar eigenlijk dat we onszelf niet 'ernstig' genoeg vinden, dat we onszelf niet serieus nemen. Dat we iedereen om ons heen erger vinden dan onszelf. Dat we zelf op deze ongezonde manier maar door blijven gaan, maar tegen anderen zeggen we dat ze moeten stoppen, dat ze echt wat meer moeten eten, dat ze op zichzelf moeten passen en dat je je zorgen maakt... Tegelijkertijd doen we zelf precies het omgekeerde, want ja, je vindt jezelf niet ernstig genoeg, niet zo ziek als die anderen. Of je vindt dat je geen echte eetstoornis hebt.

Zegt het feit dat we in therapie zitten of moeten, om van onze eetstoornis af te komen al niet genoeg? Het feit dat we hulp van professionals nodig hebben om ons leven weer terug te krijgen. Zegt dat dan al niet genoeg?

anorexia eetstoornis meisje

Wat willen we nou eigenlijk? Willen we nou eerst onszelf nog dieper in die put gooien om er uiteindelijk weer uit te komen? Om maar aan anderen te kunnen laten zien dat je WEL een echte eetstoornis hebben (gehad)? Dat anderen kunnen zien van hoe ver weg jij wel niet bent gekomen, want als je een sonde hebt gehad, ja dat biedt status...! Willen we zo diep zinken? Of worden we gestimuleerd door deze hele community, de instagram recovery wereld om het dieptepunt te raken? Vinden we onszelf dan wel ernstig genoeg? Hebben we dan wel een 'echte eetstoornis'?

Bizar. Het is bizar hoe ons brein ons dit aanpraat. Het is bizar dat mensen zulke vreselijke psychische ziektes kunnen krijgen en hoe ver dat wel niet kan doorslaan. Het kan je dood worden. 'Maar nee hoor, dat gebeurt bij mij echt niet!' Zeg je dan vol overtuiging. Terwijl we weten dat er miljoenen mensen jaarlijks, over de hele wereld, overlijden aan psychische ziektes. Maar nee, mij gebeurt dat ECHT niet hoor...

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anouk - Donderdag 12 januari 2017 11:34
Mooi geschreven jasmijntje van me 💛💛
NadinevdW - Donderdag 12 januari 2017 11:59
Mooi geschreven! Ik vergeet ook af en toe even dat je zonder ondergewicht niet zonder levensgevaar bent en die reden dat je hulp nodig hebt en er zelf niet uitkomt is een goede eye opener voor me!
butterfly in the sky - Donderdag 12 januari 2017 12:24
ander halve maand geleden ben ik mijn beste vriendin verloren aan anorexia. Ik had haar de dag zelf nog gesproken. enkele dagen ervoor vroeg ze wat ze kon doen, ze had jaren opnames achter de rug, ze stond op vele wachtlijsten, maar niemand wou haar in opname omwille van haar extreme ondergewicht, maar ze bleef vechten, hopen dat het goed zou komen, dat ze het zou overleven, Samen hebben we veel alternatieven opgezocht, want ze was ook bang voor een gedwongen opname. Toen ik dat weekend een paard kocht herleefde ze een stuk, een nieuw doel voor haar. Samen zouden we er voor zorgen. De laatste dag, zei ze me, je paard zal ons helpen, kom je me dit weekend oppikken? een dag later kreeg ik telefoon, ze was 's nachts gestorven. Hoewel ik al even hard met de dood geflirt heb, besef(te) ik steeds niet dat mij dit kon/kan overkomen, mijn ondergewicht was/is immers zo fel nog niet...Toch denk ik elke dag aan haar, alsof ze als een engeltje op mijn schouder blijft waken!
Moeder - Donderdag 12 januari 2017 12:32
Zo mooi geschreven, zo verschrikkelijk trots op je!
Birdy - Donderdag 12 januari 2017 12:51
Dit is zo gevaarlijk om te denken! Wel herkenbaar hoor. Maar een meisje uit mijn vroegere behandelgroep overleed aan haar es, terwijl ze inmiddels een gezond gewicht had. Ze braakte alleen nog af en toe. Iedereen dacht dat hetbgoed met haar ging, zijzelf ook, en ineens stopte haar hart door het sporadische braken alsnog... Kijk uit hoor mensen, het kan echt!
meisje14 - Donderdag 12 januari 2017 12:54
@ butterlfly, sterkte!
Jasmijn - Donderdag 12 januari 2017 12:59
@Birdy wow wat heftig! Heel veel sterkte!
Elize - Donderdag 12 januari 2017 13:49
Zo goed geschreven Jasmijn! Je hebt helemaal gelijk! Heel herkenbaar..
Black Tiger - Donderdag 12 januari 2017 16:32
ja... herkenbaar
dankjewel, goed geschreven!
Ingrid - Donderdag 12 januari 2017 16:51
Goed van je hier over te schrijven, het is zo een gevaarlijke gedachte eigenlijk, ik weet het. Ik ben ook zo iemand die dat denkt en zegt, het is erg dat we onszelf niet genoeg waardevol vinden om beter, gezonder en liever voor onszelf te zijn. x
Evie - Donderdag 12 januari 2017 21:32
Wauw..
Lieke - Donderdag 12 januari 2017 21:38
dankjewel
A. - Vrijdag 13 januari 2017 08:53
Het is beter om je te "vergelijken "met gezonde mensen in plaats van met mensen met dezelfde ziekte. Als je naar gezonde mensen kijkt zie je duidelijk dat je hulp nodig hebt. (gezond =zonder eetstoornis)
Mensen met bijvoorbeeld een alcohol verslaving moeten immers ook niet omgaan met mensen die drinken. Je moet voor jezelf opkomen en je verre houden van de ziekte.
Deliciousfuture - Vrijdag 13 januari 2017 09:50
Mooie tekts en zo ontzettend waar!
Sheila - Vrijdag 13 januari 2017 14:22
@birdy begon haar naam toevallig met een S?
Opa en Oma - Vrijdag 13 januari 2017 17:12
"We hebben jouw mooi en onderbouwd verhaal gelezen. Wat kan jij het goed verwoorden hoe jij je voelt. We zijn heel trots op jouw. Jij hebt hele positieve talenten voor de toekomst. Dat heb je al laten zien. We houden veel van je. Veel liefs van Opa en Oma uit Grou !"
eliesx - Vrijdag 13 januari 2017 18:26
Mooi verwoord!
Birdy - Zaterdag 14 januari 2017 00:41
@Sheila: nee, met een B en het is ook al 8 jaar geleden. Maar er zijn gewoon veel meiden waarbij dit zo gaat, helaas..
Kim - Zaterdag 14 januari 2017 21:15
Zo waar en mooi geschreven artikel
Ndina - Dinsdag 31 januari 2017 00:08
Ook ik ben trots op jou jasmijn! ❤️
Je kunt het!