Op het strand met de eetstoornis

 

Het is weer zomer en veel mensen zoeken tijdens de warme dagen verkoeling op het strand en in de zee, maar wat als je een eetstoornis hebt? Daar hebben we al eerder blogs over geschreven. Wanneer je je niet op je gemak voelt in je eigen lichaam is het helemaal niet fijn tussen al die op elkaar gepropte mensen te zitten en al helemaal niet in bikini. Plotseling moet je stressen over wat je aan eten en drinken mee moet nemen of dat je misschien wel bij een strandtent gaat eten. De brandende hitte en het weinig doen kan met een eetstoornis best onprettig voelen.  

Als je een eetstoornis hebt kan het dus best lastig zijn om naar het strand te gaan. Niet echt het ultieme vakantiegevoel. Toch kan het strand een heel positieve werking hebben op zowel je lichaam als je gemoedstoestand. Zelf woon ik dicht bij het strand en ben er dan ook vaak te vinden. De momenten dat ik op het strand ben doen me altijd goed. In deze blog noem ik een aantal positieve dingen van het strand die ik je ook kunnen helpen met een eetstoornis.  


Bron foto

♥ Vitamine D
Op het strand ben je lekker buiten in het zonnetje. We weten allemaal dat zonlicht de productie van vitamine D stimuleert. Vitamine D heb je nodig om gezond te blijven. Het is goed voor je tanden, botten, spieren en weerstand. Vitamine D kan je ook vinden in voedingsmiddelen als vette vis, vlees- en melkproducten. 

Toen ik nog een eetstoornis had ik nooit zo veel zin om naar buiten te gaan. Buiten kon iedereen me zien wat heel ongemakkelijk voelde. Ik was snel moe en vond mezelf toch stom en ongezellig. Dus ik bleef hele dagen binnen. Ik at al weinig vetten en door uit de zon te blijven kreeg ik een vitamine D tekort en voelde ik me erg zwak, moe en verdrietig. Wel naar buiten gaan is dus heel belangrijk om te doen, er zijn genoeg redenen voor.

Te veel zonlicht is vanwege UV-straling echter wel heel slecht voor je. Smeer je daarom altijd goed in met zonnebrandcrème of zoek een plekje in de schaduw. Je hoeft niet in de volle zon te zitten om vitamine D op te kunnen nemen, maar je moet wel buiten zijn. Ook in de winter is het belangrijk minstens een half uur per dag naar buiten te komen. Al is het maar even een korte wandeling of boodschappen doen. 
 
♥ Goed voor je huid
Wanneer je op een warme dag aan het strand ligt zal je waarschijnlijk ook een duik in de zee nemen om even af te koelen. Naast afkoeling is de zee ook heel goed voor andere dingen zoals je huid. De zee bevat van nature zout wat ontsmettend werkt. Het helpt goed tegen huidproblemen als acné en psoriasis. Ook wondjes, schrammetjes of zo'n vervelende, jeukende muggenbult helen sneller door zeewater. Van zout droogt je huid wel een beetje uit, daarom is het belangrijk om je 's-avonds goed af te spoelen onder de douche en je daarna in te smeren met een voedende lotion of aftersun.
 
Zeewater werkt ook goed tegen bijvoorbeeld de symptomen van hooikoorts waar veel mensen last van hebben in de zomer. Het water werkt als een soort zoutspoeling wat een jeukende en brandende neus verminderd. Nog een voordeel! Net als de zeezout scrub die je misschien wel thuis in de badkamer hebt staan, verwijderd zeezout ook dode huidcellen en stimuleert de aanmaak van nieuwe.

Tijdens mijn eetstoornis voelde ik niet zo veel behoefte om goed voor m'n huid en lichaam te zorgen. Ik zonk liever weg in mijn vieze gevoel en vond het mezelf niet waard. De zee is een hele fijne en natuurlijke manier wel voor je lichaam te zorgen. Zo'n plens water is onwijs verfrissend, zowel fysiek als mentaal.

Sommige mensen vinden zeewater een beetje vies, vooral de Noordzee, omdat deze zo troebel is vergeleken met diepblauwe zeeën op tropische stranden. Wees niet bang, hij is misschien niet zo mooi blauw, hij is allerminst vies. De Noordzee is wat troebeler, omdat er meer algen in leven en er veel rivieren in uitkomen die een ander soort bodem hebben. Dat het zout ontsmettend werkt, geld ook voor het water zelf.
 
♥ Ontspannen
Lekker een dagje helemaal niets doen en bijkomen van het dagelijkse leven. Een stranddagje is voor veel mensen een heerlijk uitje, maar wat voor al die mensen als lekker luieren voelde, voelde voor mij helemaal niet zo goed. 

"Je bent nu niks aan het doen, dat is niet productief, dus nutteloos. Nu kom je nergens in je leven." Was een gedachte waar ik mezelf onwijs mee kwelde. Hier kon ik me dan heel slecht over voelen. Dat is niet nodig, want 'niks doen' is ook iets doen. Je bent namelijk goed voor jezelf aan het zorgen. 

Door te ontspannen kan je je hoofd even leeg maken en je lichaam even uitrusten waarna je je verplichtingen in het dagelijks leven met meer energie en beter kunt doen. Even tijd voor jezelf nemen is heel belangrijk zorgt er voor dat je gelukkiger in het leven staat en dat is ook heel belangrijk.

Bron foto

♥ Watersport
Ben je het in de zon liggen wel weer zat en ga je liever iets actiefs doen? De zee biedt veel mogelijkheden lekker te sporten, ook tijdens het warme weer. Misschien kan je een keer een surf- of supboard huren. Ook al is het 30 graden, omdat je constant in het water bent heb je minder last van de hitte dan bijvoorbeeld op een warme tennisbaan. Het is wel dan wel extra belangrijk om genoeg water te drinken. Is zo'n surfboard nou niks voor jou? Er zijn genoeg andere dingen die je in en om het zeewater kan doen. In deze blog kan je daar wat meer over lezen.

Lekker uitwaaien
Misschien vind je het gewoon helemaal niks om met meer dan 30 graden op het strand te zitten wegsmelten. Ik heb daar zelf ook niet altijd zin in, maar vroeg in de ochtend of later op de avond is het strand ook nog steeds heel lekker. Het is dan niet zo druk en ook nog niet of niet meer zo warm. Een lekkere strandwandeling in de avond kan heerlijk rustgevend werken en misschien durf je wel een snelle duik in de zee aan.

Toen het niet zo goed met me ging heb ik veel over het strand gewandeld, waarna ik de dingen weer wat meer in perspectief kon zien. Als het strand of zo'n warme zomerdag dan echt te eng en te veel was, was ik in ieder geval nog even buiten geweest. Waardoor ik toch een beetje trots op mezelf kon zijn en niet het gevoel had dat ik m'n dag had weg gegooid.

Het kan extra fijn zijn om met een familielid, vriend of vriendin te wandelen. Daarna kan je een lekker kopje thee drinken bij een strandtent en even bijkletsen en je hebt een prachtige avond. Bovendien is even lekker uitwaaien goed voor je nachtrust. Wanneer je veel aan je hoofd hebt kan je nog wel eens 's-nachts liggen piekeren, maar met een rozig gevoel van het buiten zijn slaap je een stuk gemakkelijker in. Wat je weer energie geeft voor de volgende dag. 


Ga jij graag naar het strand?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mandy - Zondag 16 juli 2017 15:41
Ik heb geen eetstoornis meer, maar overgewicht en altijd bang om me te laten zien.
Toch ben ik gisteren (wel aangekleed) naar het strand geweest met mijn familie. Het wad een leuke en ontspannen dag, ook al was ik constant bang en aan invullen.
an - Zondag 16 juli 2017 22:43
Ik heb exact hetzelfde. Ik heb geen we kleding en durf het ook niet aan. Niet alleen vanwege overgewicht maar ook Door littekens van AM. (Oké, en een behoorlijk negatief beeld van m'n lijf speelt zeker ook mee)
Fighter - Maandag 17 juli 2017 14:00
Ik vind het strand vreselijk. Veel te veel mensen en dan loop ik daar halfnaakt rond met een lichaam waar ik totaal niet tevreden mee ben en am littekens heeft.. Nee, het strand vermijd ik het liefst.
Anne - Dinsdag 18 juli 2017 04:55
Ik zou wel willen ,maar ik heb niemand om samen mee te gaan en alleen vind ik te eng.Ook vind ik het helemaal niet fijn als het druk is,maar dat geldt voor alles,niet alleen voor het strand.