Onze rare eetstoornis gedachten

 

Wanneer je door een eetstoornisbril naar de wereld om je heen kijkt kan deze er behoorlijk anders uitzien dan wanneer je geen eetstoornisbril op hebt. De normaalste dingen kunnen ineens doodeng zijn en de angst om aan te komen is enorm. Hoe irrationeel en raar deze gedachten ook mogen zijn, op dat moment voelen ze heel echt aan. In deze blog deelt de redactie welke rare eetstoornisgedachten zij vroeger hadden.

Onze Irrationele eetstoornisgedachten morgen ben ik dik

Irrationele eetstoornisgedachten van Irene

♥ Dik worden van lippenbalsem

Als kind al had ik altijd mega veel last van schrale, uitgedroogde lippen. Ik bleef er maar aan likken waardoor het alleen maar erger werd en m'n lippen heel rood en pijnlijk werden. Op sommige momenten was het zelfs zo erg dat ik een soort van tweede, knalrode lip onder m'n eigen lip had zitten. Ik had altijd potjes vaseline mee op zak en dat heb ik nu nog steeds. Noem het een verslaving… Ik heb er wel mee leren leven.

Echter vond ik dit tijdens mijn eetstoornis helemaal niet zo goed om mee te leven. Vaseline of lippenbalsem is namelijk vettig en ik was doodsbang dat als ik dat op m'n lippen smeerde het ook in mijn mond zou komen en dat ik van dat vet dik zou worden. Dat is natuurlijk niet zo.

♥ Morgen ben ik dik

Toen ik nog een eetstoornis had kon ik helemaal in paniek raken als ik een keer wat meer had gegeten dan op een normale dag. Ik wist namelijk zeker dat ik van dat extra tussendoortje of die extra keer opscheppen de volgende dag direct dik zou zijn geworden. Voor mij was dit dan ook vaak een reden om maar direct een eetbui te hebben en het uit te braken, m'n dag was immers toch al verpest dus dan hoefde ik me ook niet in te houden. 

Hoe hard je eetstoornis ook tegen je schreeuwt dat je dik gaat worden van dat extra koekje of zelfs die extra appel: Het is gewoon niet waar. Je kan niet van de ene op de andere dag zijn aangekomen. Wel zou je de volgende ochtend op de weegschaal terug kunnen zien dat je wat meer hebt gegeten, omdat er simpelweg meer voedsel nog in je darmen zit. Uiteindelijk gaat het namelijk niet over wat je op korte termijn eet, maar over wat je op de lange termijn eet. Op basis daarvan kan je bepalen of je aankomt of afvalt, maar een koekje meer of minder zal het verschil niet maken.

Irrationele eetstoornisgedachten van Lotte

♥ Dik worden van zout

In de tijd van mijn eetstoornis was ik bang om kilo's aan te komen van zout in mijn eten. Als ik een gerecht at met veel zout dacht ik namelijk dat ik veel vocht zou gaan vasthouden. In mijn hoofd zou ik hierdoor gelijk dikker gaan lijken en dat wilde ik niet. Als ik bijvoorbeeld een keer chips at kon ik me daar echt druk om maken.

Natuurlijk wordt je niet zomaar dik van zout. Heel misschien zou je tijdelijk wel wat extra vocht vast kunnen houden, maar dat is meestal zo weinig dat je daar echt niets van ziet. Geen reden tot paniek dus. Te veel zout is natuurlijk niet goed voor je, maar in een normaal eetpatroon kan zout echt geen kwaad en je wordt er niet dik van.

 ♥ Dik zonder fruit

Toen ik een eetstoornis had vond ik het heel belangrijk om dagelijks twee stuks fruit te eten. Als dit een dagje niet lukte voelde ik me niet alleen dik, maar ook vies. In mijn hoofd was het eten van fruit belangrijk om 'schoon' te blijven van binnen. Ik voelde me lichamelijk zwaar en loom als ik eens een dagje geen fruit at.

Natuurlijk is het belangrijk om voldoende fruit te eten, maar als dit eens een dagje of een paar dagen niet lukt, is er echt niets aan de hand. Je bent dan niet plotseling 'vies' of dik. Je lichaam gaat namelijk echt niet gelijk anders functioneren wanneer het even niet lukt om fruit te eten. Je hoeft jezelf hier niet druk om te maken dus.

Irrationele eetstoornisgedachten van Scarlet

♥ Ik heb een bol hoofd, omdat ik meer eet

Volgens mijn eetgestoorde gedachtes gaat al het eten wat ik extra eet direct in mijn wangen zitten. Heb ik een dagje tijdens herstel beter of extra gegeten, dan zie ik de volgende dag een bol hoofd in de spiegel. Ik zie het overal. In ramen, op selfies... een ander ziet niets en ik zie een plofkip plofkop. Heel vervelend, want het zorgt er direct voor dat goed blijven eten extra lastig is...

scarlet

♥ Het gaat weer goed!

Iedere keer als ik een afspraak bij de psychiater had, ging ik een dag ervoor ineens beter eten. Er leek een volledige omslag. Ik kon weer normaal eten. Ja hoor, vanaf nu was alles weer normaal. Gewoon goed. Hersteld. Niets aan de hand. Niet overdrijven. Dit maakte dat ik tijdens de afspraak bij de psychiater keer op keer zei dat het vanaf nu écht goed ging. Na 4 maanden werd dit wel een beetje genant.. want iedere keer ging het een dag nadat ik er geweest was weer slecht. Toch was ik de week erna weer volledig overtuigd dat het nu wel echt beter ging! Nee, maar écht, het is nu écht anders! Bizar hoe een eetstoornis je voor de gek kan houden....

Irrationele eetstoornisgedachten van Daphne

♥ Als ik dik word ben ik ongelukkig

Ik dacht dat als ik aan zou komen, ik direct dik zou worden. Als ik dik zou zijn, zou ik ongelukkig zijn. Dik stond voor mij gelijk aan ongelukkig zijn. Dan zou alles misgaan, zou ik nergens meer bijhoren en alleen en vooral ongelukkig achterblijven. In werkelijkheid was ik, in deze zoektocht naar een gelukkig en dun genoeg bestaan, alleen maar met mijzelf en eten bezig. Ik was degene die alleen was, of zich in ieder geval alleen voelde, terwijl anderen buiten waren en het leven vierden. Het bleek precies andersom te zijn. Toen ik die eetstoornis losliet werd ik niet dik en bleef ik niet alleen achter, ik kreeg er juist een veel gezelliger en socialer leven voor terug.

♥ Alles wat onnodig is, is ongezond

Boter? Onnodig. Honing in de thee? Onnodig. Dressing bij de sla? Onndig. Alles wat niet per se noodzakelijk was, bestempelde ik altijd als ongezond. Alsof ik van iets extra’s, want zo zag ik die dingen, aan zou komen. Al die extra’s waren zonde van de extra calorieën en in mijn hoofd zou het gigantisch uit de hand lopen als ik mijn eten extra lekker zou maken. Dat mocht niet, want dat was ongezond. Nu weet ik gelukkig dat die extra’s helemaal niet ongezond zijn en als dat wel een keertje zo is, dat geen ramp is. Waarom zou je jezelf zo te kort doen, terwijl het voor je lichaam echt niets hoeft uit te maken? Het enige wat er gebeurde is dat er na een tijdje in ieder geval meer van kon genieten, omdat het simpelweg lekkerder was.

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nikki98x - Woensdag 8 augustus 2018 13:06
Wat een fijne blog!
Marleen - Woensdag 8 augustus 2018 13:08
Wow die laatste
Die had ik nog nooit als een eetstoornisgedachte beschouwd.
Zag dit als een feit... dus snapte niet waarom het in dit artikel stond.
Eye opener!
J. - Woensdag 8 augustus 2018 13:26
Fijne blog.
@ foto Scarlet zulke foto's vind ik niet helpend.
M. - Woensdag 8 augustus 2018 13:31
Eens, helaas...
Saarki - Woensdag 8 augustus 2018 13:39
Hoi, ik vind het net een heel mooie foto. Wat maakt de foto zo moeilijk of niet-helpend voor jullie?
Ik zie op de foto (net als alle andere) een krachtige vrouw die al een heel eind gekomen is en al een hele weg heeft afgelegd in haar herstel.
Saarki - Woensdag 8 augustus 2018 13:41
ps. met "net als alle andere" bedoel ik "net zoals op alle andere foto's" hé, niet dat iedereen erover denkt als ik! (gewoon even voor alle duidelijkheid! want nu ik mijn eigen reactie nalees, vind ik dat het wat dubbel kan overkomen)
Saarki - Woensdag 8 augustus 2018 13:41
ps. met "net als alle andere" bedoel ik "net zoals op alle andere foto's" hé, niet dat iedereen erover denkt als ik! (gewoon even voor alle duidelijkheid! want nu ik mijn eigen reactie nalees, vind ik dat het wat dubbel kan overkomen)
ano - Woensdag 8 augustus 2018 14:07
ook ik had dat gevoel bij het zin van de foto van scarlet.

maar zou ze dan echt geen foto's van zichzelf meer mogen posten enkel omdat ze heel dun is? is dat ook niet eetgestoord van ons? scarlet heeft zelf ook een eetstoornis, het zou juist een voorbeeld moeten zijn dat je hoe je er ook uitziet, op welk punt je ook zit in je herstel, je er altijd mag zijn! en je je zeker niet hoeft te verbergen.

hoe zou je het zelf vinden als mensen tegen je vertelden dat je geen foto's meer op je facebook mag posten omdat je er te dun op zou staan en ze dat moeilijk vinden?
ano - Woensdag 8 augustus 2018 14:09
dus scarlet, laat je echt niet doen en blijf gewoon hele leuke foto's van jezelf posten! ik zou zelf niet kunnen zonder je leuke kledingstijl te zien :)

ps. sorry voor mijn wat verwarrend geschreven vorige berichtje. ben nogal moe en typen gaat wat moeizamer hierdoor. maar mijn boodschap is hopelijk wel duidelijk.
Redactie Proud2Bme - Woensdag 8 augustus 2018 14:23
@J in een vorige blog over van Scarlet heb je reeds je kritiek geuit. Het is niet nodig en voor niemand helpend dit bij iedere blog van Scarlet te doen.

@All dank voor jullle lieve reacties.

— Laten we het nu niet meer hebben over het uiterlijk van iemand, maar met elkaar inhoudelijk op de blog ingaan, dat is van meer waarde voor een ieder —
Hejwbw - Woensdag 8 augustus 2018 14:54
Ik vind het een mooie foto en vind het knap en mooi dat scarlet zichzelf weer meer durft te laten zien. Ik snap je wel, maar ik kan me ook goed voorstellen dat dit nogal een klap in het gezicht van scarlet is
LYJ85 - Woensdag 8 augustus 2018 14:00
Herkenbaar!!!
Wat is niet helpend aan de foto van Scarlet?
Ik word soms echt niet goed van dit soort opmerkingen.
Sommige lijken door werkelijk alles getriggerd te worden..

Ik zie een krachtige vrouw die IN HERSTEL is!
Ben dankbaar dat ze haar strijd en ervaring met je wil delen!
Diede - Woensdag 8 augustus 2018 14:06
Alles wat onnodig is, is ongezond.
Enorm herkenbaar.
Je gunt het jezelf niet.
Viefke - Woensdag 8 augustus 2018 15:10
Heel herkenbaar!! Vooral de punten van Daphne en "morgen ben ik dik" van Irene!! Dat zijn voor mij ook echt de dingen die mijn herstel in de weg zitten😟
Ik weet rationeel gezien dat het zo is, maar moeilijk om er zo in te geloven dat het me genoeg kracht geeft om anders te handelen. Nog niet, maar we zijn er mee bezig💪🏼
Isabelle - Woensdag 8 augustus 2018 15:14
Mooie blog, erg herkenbaar!!
Ook super mooi foto's.♡
*** - Woensdag 8 augustus 2018 15:49
De gedachte 'Het gaat weer goed' is zo herkenbaar voor mij. Iedere dag voor een afspraak en de dag erna, gaat het ook effectief goed. Maar dan haat ik mezelf zo hard omdat het de dagen ertussen lastig gaat. Iedere week neem ik me dan voor dat het nu ECHT een VOLLEDIGE week goed moet gaan. En dan toch moet ik telkens weer vaststellen dat ik nog op hetzelfde punt sta en het weer niet gelukt is. Zou je hierover een blog willen schrijven, Scarlet? Over hoe jij dit patroon hebt doorbroken of probeert te doorbreken? En wat jou hierbij helpt?
Saarki - Woensdag 8 augustus 2018 16:25
Ik sluit me aan bij je verzoekje aan Scarlet! :)
day - Woensdag 8 augustus 2018 21:29
Ik ook!
L - Woensdag 8 augustus 2018 15:56
Hele fijne helpende blog. Herken veel gedachtes, vooral die eerste van Daphne is wat mij op dit moment tegenhoudtin mijn herstel. @Daphne hoe ben jij hiermee omgegaan? Of heeft iemand anders tips om hiermee om te gaan? Hoe kun je jezelf overtuigen dat je echt niet ongelukkig wordt als je al 'dik' zou worden?

En ook @Scarlet, die van het beter gaan vlak voor en op de dag dat je naar de psycholoog gaat herken ik ook echt; wat heeft jou geholpen dit patroon te doorbreken?

Nogmaals bedankt voor deze en eigenlijk alle blogs, Proud2bme is echt heel waardevol voor mij. :)
LYJ85 - Woensdag 8 augustus 2018 16:05
Zoals ik al zei heel erg herkenbaar de lippenbalsem, ik had ‘t ook met bodylotion.
britneyangel - Woensdag 8 augustus 2018 16:06
fijne blog!
a - Woensdag 8 augustus 2018 16:46
Ze zit wel vaak wijdbeens. Sorry dat valt gewoon op.
F - Woensdag 8 augustus 2018 17:11
Is mij nog nooit opgevallen, en so what, het is een prachtige foto
a - Woensdag 8 augustus 2018 16:46
Ik bedoel dus Scheelt.
a - Woensdag 8 augustus 2018 16:47
Sorry Scarlet
M - Woensdag 8 augustus 2018 17:17
Herkenbaar, gelukkig kan ik dat allemaal inzien nu en heb ik er geen last meer van.
Vooral die van ‘de dag is toch al verpest’ waardoor ik inderdaad net zo goed helemaal alles ‘fout’ kon doen door eetbuien te hebben. Nu eet ik bijv gewoon patat als lunch als ik dat wil, om die avond gewoon verse groente te eten. Niets verpest, gewoon genoten!

Ook vond ik serieus inademen van vers gebak al niet oke, ik was bang dat het ook me dik maakte...

Ik dacht dat ik pas gelukkig zou worden als ik de weetikveel hoeveel (hoe weinig) kilo had bereikt, pas goed genoeg was met de centimeters billen of pas gezond met deze maat kleding. Allemaal onzin natuurlijk, en ik ben maar wat dankbaar dat ik dit allemaal kan inzien.
Hele fijne blog (met overigens prachtige foto’s, van iedereen).
Anne - Woensdag 8 augustus 2018 19:01
Wat grappig.. Ik at juist absoluut geen fruit omdat ik bang was dik te worden van de fruitsuikers.
Anne - Woensdag 8 augustus 2018 19:03
Huh! Wat is er mis met de foto van Scarlet!? Is toch een prachtige leuke foto..
Dragonfly - Woensdag 8 augustus 2018 20:51
Mooie foto's, mooie vrouwen, maar daar ging deze blog niet over :)
Ik herken er best een paar, vooral de laatste
its-like-an-avalanche - Woensdag 8 augustus 2018 22:24
Die laatste - niet nodig = ongezond. Maar ook heeeel erg die van het fruit om schoon te blijven van binnen ofzo.. Echt gek eigenlijk.
Maya - Woensdag 8 augustus 2018 22:25
Vooral die van Daphne en Irene zijn herkenbaar voor mij!
Anoniem - Donderdag 9 augustus 2018 06:31
Het zou fijn zijn als degene die telkens kritiek hebben op scarlet daar is mee gaan stoppen. Ze is net zo mens als jij en ik, met emoties en gevoelens etc. Alleen dan wel een krachtig mens. Die heel veel persoonlijke strijd en ervaringen met ons wil delen. Denk daar is aan voor je een reactie achter laat.

Fijne blog Proud team.
Anoniem - Donderdag 9 augustus 2018 07:33
Herkenbaar: alles wat onnodig is eet ik zelden. Ik maak mijn calorieen liever op aan 'nodige' dingen (heel gestoord klinkt het ja). Gelukkig eet ik nu af en toe wel onnodige dingen.
Sari - Donderdag 9 augustus 2018 10:37
Ik herken de angst voor zout en vocht vasthouden enorm! Sojasaus was echt mijn grootste nachtmerrie, terwijl ik sushi eigenlijk veel lekkerder vind met sojasaus.
Op een gegeven moment was ik zelfs bang om te drinken, omdat ik dacht (of niet zeker kon weten) dat ik het vocht niet allemaal zou uitplassen. En daarna durfde ik juist niet meer te drinken, omdat ik dacht dat door de uitdroging mijn lichaam het vocht juist extra ging vasthouden en ik kilo's aan zou komen.
Echt stom hoe een eetstoornis soms kan werken!

Gelukkig gaat het nu een stuk beter, maar soms komt die angst vóór vocht vasthouden toch nog even naar boven. Maar gelukkig schiet ik nu niet meer door in die gedachten.
K. - Donderdag 9 augustus 2018 13:37
Ik was altijd heel bang dat het vet van bodylotion enzo door mijn huid heen zou gaan. Echt bizar als ik er zo op terugkijk.
eline - Donderdag 9 augustus 2018 14:58
De gedachten 'dat het allemaal goed gaat en er niks aan de hand is' herkende ik heel erg goed van een aantal jaar geleden. Tegenwoordig mag ik gelukkig van mezelf zeggen als het niet zo goed ging, ook al voelt het dan tijdens de afspraak niet zo. Maar het jezelf voornemen om het toch te zeggen is helpend :)
En gezond/ ongezond, ook heel herkenbaar!
De anderen kwamen ook wel eens boven drijven, maar die kon ik vaak toch wel soort van relativeren.
Fayee - Vrijdag 10 augustus 2018 12:20
Wow heel herkenbaar ja die irrationele gedachtes
Ik hield mezelf altijd voor dat ik xx aantal keren moest kauwen anders werd het
niet goed verteerd.. als dat dan eens mis ging was ik gelijk bang dat het bleef
plakken in mn lichaam XD natuurlijk is goed kauwen goed maar dit ging wel
een beetje ver soms.

Die van het zout nemen is het meest herkenbaar, maar ook over het fruit..
voelde me altijd zo ongezond als het een dag niet gebeurde of niet de juiste
hoeveelheid was.... Gek eigenlijk...

Emma - Dinsdag 14 augustus 2018 09:28
Wat mij heel erg heeft geholpen met 'het gaat weer goed' is elke dag meerdere keren stilstaan bij hoe ik me voel en dit opschrijven. In eerste instantie was het een opdracht zodat ik beter ging voelen, maar het gaf me ook inzicht in of ik een goed of een slechte week heb gehad. Ik schrijf er ook bij waarom ik me dan voel hoe ik me voel (als ik dat weet) en ik welke fase van mijn crisisplan ik zit. Aan het begin van de sessie nemen we mijn boekje door en is mijn psych meteen op de hoogte van hoe mijn week was!