Onze favoriete bordspelletjes

 

Als ik denk aan bordspellen denk ik aan gezelligheid en verbinding. Een laagdrempelige manier om contact te maken met elkaar, omdat je iets hebt om dat een vorm te geven; een reden waarom spelletjes vaak gebruikt worden om elkaar te leren kennen of het ijs te breken. Dit kan ook best handig zijn wanneer een eetstoornis het contact binnen een vriendengroep of familie wat stroef maakt. Daarnaast is het gewoon een fijne afleiding. Even je zinnen verzetten en je op een spelletje kunnen focussen. Je vindt dan ook vaak bordspellen in een kliniek bijvoorbeeld. Wat zijn de favoriete bordspellen van de redactie?

♥ Spelen met Lonneke

Exploding kittens
Ik ben echt een spelletjesfanaat! Ik vind het dan ook best lastig om er maar een paar te kiezen! Ik denk meteen aan 'exploding kittens', een spel dat op elk feestje toch wel tevoorschijn wordt gehaald. De uitbreiding circuleert inmiddels ook al meermaals rond in mijn vriendengroep dus we hoeven ons nooit te vervelen!

Scotland yard
Dit is geloof ik best een oud spel. Een vriend van mij heeft hem ooit tweedehands ergens vandaan getoverd. Het idee is best simpel, maar toch ben je er wel echt even zoet mee. Één iemand speelt 'mister X'. Hij (of zij) probeert de anderen te slim af te zijn door het (in het deels geheim) metro's, bussen en trams te nemen. De anderen proberen hem te pakken. Heel spannend!

Cards against humanity

Een spel dat we zelf ondertussen ook in de kast hebben liggen en dat altijd wel een paar rondes gespeeld wordt tijdens speciaal-bier proeverijen bij ons thuis. Je kan de meest bizarre en ook wel gruwelijke combinaties maken. Het is een spel dat je niet te serieus moet nemen, maar juist dat vind ik zelf af en toe heel verfrissend!

Weerwolven
Dit is een spel dat ik echt altijd kan spelen. Een spel waar ik regelmatig ook tot huilens aan toe van ben weggelopen - ik ben een extreem slechte verliezer. Ik houd van rollenspellen en ik krijg er echt een kick van om wakker te worden in Wakkerdam als wolf, en niet als burger. 

Dammen
Deze mag tot slot niet ontbreken. Lang heb ik op wedstrijdniveau gedamd en dammen zal dus altijd een bijzonder plekje hebben. Ook al speel ik het niet vaak meer (niemand wil tegen me spelen haha), toch maak je me altijd heel gelukkig met een ouderwets potje (snel) dammen. 

♥ Spelen met Phoi Cai

30 seconds
Eén van de favorieten in de familie. Het maakt niet uit hoeveel spelletjes er zijn, maar dit is één van de spellen die we toch regelmatig spelen. Zo competitief als we allemaal zijn, is het nooit saai. Ondanks dat we soms al weten wat de ander wil omschrijven zonder teveel woorden, omdat we het nog weten van de keren ervoor. Het wordt hoog tijd dat we de uitbreiding hiervan eens gaan aanschaffen.

seconds

Scrabble
Dit is zeker één van mijn favoriete spellen omdat ik mezelf graag uitdaag om tactisch te spelen. Hoe kan ik in één keer zo veel mogelijk punten behalen? Soms lukt dat goed en soms niet. Ik geef toe dat ik graag win en ook echt niet zo'n fan ben van verliezen. Maar het hoort er eenmaal bij. Dat betekent natuurlijk niet dat ik er niet voor wil gaan, hihi! 

♥ Spelen met Daphne

Monopoly
Eigenlijk heb ik dit al jaren niet meer gespeeld en heb ik het niet eens meer in huis. Maar ik heb hier wel de beste herinneringen aan. Er is een Haagse editie, die ik toch maar snel moet aanschaffen. Ik ging altijd compleet failliet als kind, snapte er niets van, maar toch voelde het alsof alles altijd nog mogelijk was in dit spel. De wereld - of nouja, de straten - aan je voeten!

Yahtzee
In een spelletjes-blog mag je best een beetje valsspelen. Dit is geen bordspel, maar je hebt wel een stevige ondergrond nodig! Dit is mijn lievelingsspelletje. Het kan altijd en overal en gaat mij nooit vervelen. In elke reistas zit een set dobbelstenen en het puntenboekje heb ik regelmatig zelf nagetekend.

Ganzenbord
Het was een stuk minder spannend dan ik me kon herinneren, maar wat een nostalgie! Nog niet zo lang geleden kreeg ik een heel mooi nieuw Ganzenbord-spel. Zo voor tussendoor een heel leuk en lief spel vind ik, maar ook frustrerend... Waarom kun je niet normaal in één keer eindigen?!

Spelen met Marli 

Party & Co 
Toen ik mijn inbreng in deze blog mocht geven, heb ik minstens drie keer moeten nadenken. Ik speel bijna nooit spelletjes en al helemaal geen bordspellen meer. Vroeger was dit wel anders! Zeker op momenten dat ik opgenomen was voor mijn eetstoornis heb ik ontzettend vaak het spel Party & Co gespeeld. Tekeningen maken, begrippen omschrijven en personen of dingen uitbeelden; het zat er allemaal in. Op die momenten vergat ik soms ook even al mijn verdriet en dwangmatige gedachtes.

RummikubAls ik dan toch een favoriet spelletje moet benoemen voor nu, dan zet ik mijn punten in op Rummikub. Net als Daphne omzeil ik ook een beetje de regels, want de enige bordjes die worden gebruikt zijn de speelbordjes voor de nummers. Het spel richt zich een beetje op behendigheid en een beetje op geluk. Dat vind ik het leukste eraan. Gewoon een spel voor de gezelligheid, glaasje drinken erbij en niet te veel nadenken. Perfect!

♥ Spelen met Irene

Schaken
Schaak is het spel dat ik op het moment nog het meeste speel. Ik leerde al best jong hoe een schaakbord werkt van mijn opa. Ik ben er niet bijzonder goed in en soms een beetje te lui om echt vooruit te denken, maar ik vind het wel erg leuk als ik een tegenstander heb die een beetje aan mij is gewaagd. Ik merk ook dat wanneer ik het vaker doe, ik al snel beter word. Mijn vriend nam twee jaar terug een heel mooi schaakbord voor mij mee uit Tunesië. Daar ben ik zo blij mee. We spelen het graag in campingstoeltjes voor mijn deur op warme zomeravonden. 

Risk
Vroeger gingen wij op oudejaarsavond altijd op bezoek bij mijn oom en tante. Daar speelden we dan vaak een spelletje. Colonisten van Catan, Monopoly of Risk. Vooral Risk vind ik nu nog steeds een erg leuk spel. Al kan het soms echt uren en uren duren. In het ergste geval laten we het in de avond even voor wat het is en gaan we de volgende ochtend weer verder. 

Kolonisten van Catan
Dit is verreweg een van mijn lievelingspellen. Het was even uitvogelen hoe het werkt, maar ik vind het zo anders dan veel andere spellen en je kan het nog leuker maken met de uitbreidingspakketten. Ik ben hier echt fan van. Ik heb het zelfs nog een hele tijd online gespeeld, maar die server bestaat helaas niet meer. Mocht iemand nog een goede site weten waar je dit online kan spelen, laat het me dan zeker weten!

Wat is jouw favoriete bordspel? 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jo - Zondag 19 juli 2020 19:31
Skipbo
marleen - Zondag 19 juli 2020 19:34
Time's up, Uno, Rummikub en Fase 10 met mijn oppaskindjes

En met volwassen vrienden:
Dixit (ik hou zo van de vormgeving van de tekeningen)
Tokaido
Concept
Hanabi (cooperatief spel)

ik ben geweldige fan van boardgamearena, dat heeft me grotendeels door de lockdown geholpen.
@Irene - Zondag 19 juli 2020 22:34
@Irene,
er bestaat een CD-rom van kolonisten van Catan (inclusief uitbreidingen). Ooit bij mijn schoolboeken gekregen >10 jaar geleden en sinds toen... speelt mijn vader dit iedere dag in zijn pauze!

Wat vind jij de leukste uitbreiding? Ik speel het alleen nog icm de uitbreiding Steden&Ridders. In het begin duurde die potjes wel 2 uur, maar nu lukt het vaak in 1 tot 1,5 uur om het uit te spelen!
Irene - Team Proud2Bme - Maandag 20 juli 2020 11:34
Oh echt! Wel al wat ouder, maar ik zal er eens naar zoeken. Steden en ridders is inderdaad een hele leuke uitbreiding! Zeevaarders vind ik ook een leuke. :-)
Rosa - Maandag 20 juli 2020 16:16
Ouija bord ;)
Ely - Maandag 20 juli 2020 20:23
Wat grappig dat je gedamd hebt Lonneke, ik heb dat ook op hoog niveau gedaan :-)
Lonneke - Team Proud2Bme - Maandag 20 juli 2020 20:56
Hee Ely,

Wat grappig, dat hoor je echt bijna nooit! Of althans, ik niet in ieder geval! Heel tof zeg! Dam je nu nog wel eens?

Liefs,
Lonneke
Lieke - Maandag 20 juli 2020 21:44
Ik vind het spelen van spelletjes juist ontzettend moeilijk. Ik kan het alleen bij mensen die ik helemaal vertrouw. Als dat niet zo is, wakkert het bij mij juist alle onzekerheden en (eet)gestoorde gedachten aan. En ik wil juist nooit winnen. Als het erop lijkt dat ik wel ga winnen, doe ik expres wat dingen fout, zodat ik verlies. Eigenlijk wel heel jammer, want met de mensen die ik dus wel helemaal vertrouw, vind ik het spelen van spelletjes eigenlijk hartstikke leuk. Dus ik hoop dat ik dat ooit onbezorgd kan doen!