Onverwachte gevolgen PTSS

 

Er is best wat bekend over posttraumatische-stressstoornissen (PTSS) en de gevolgen daarvan. De meeste artikelen die daarover gaan, gaan over hoe PTSS ontstaat en wat de veelvoorkomende symptomen daarvan zijn. Toch heeft iemand met PTSS vaak nog van veel meer dingen last dan wat er in die artikelen beschreven staan. Het zijn dingen waar niemand over praat, omdat ze bang zijn dat anderen het niet zullen begrijpen en dat ze in de steek zullen worden gelaten. 

Klachten die vaak worden genoemd, zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen, prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen, concentratieproblemen en schrikachtig zijn. PTSS kan echter nog meer gevolgen hebben voor iemand in het dagelijks leven. Het zijn misschien niet dingen waar je meteen aan denkt, maar het is goed om deze toch te benoemen, zodat men weet dat ze niet de enige zijn die hiermee kampen.

1. Vertrouwensproblemen
Mensen met PTSS kunnen veel moeite hebben met iemand vertrouwen, zelfs wanneer diegene niks verkeerds heeft gedaan. De oorzaak hiervan is dat mensen zich verloren voelen en niet het gevoel hebben ertoe te doen. Ze voelen zich minderwaardig. Het is daarom voor hen moeilijk voor te stellen dat er mensen zijn die om hun geven.

2. Dwang
Iemand met PTSS kan dwanghandelingen ontwikkelen, zoals alles moeten tellen of alles aan te moeten raken. Het kan een manier van afleiden zijn geworden van de traumatische gebeurtenis.

3. Negatief zelfbeeld, jezelf de schuld geven
Mensen kunnen ontzettend negatief over zichzelf gaan praten en zichzelf de schuld geven van wat er is gebeurd. Ze overtuigen zichzelf dat zij verantwoordelijk waren voor alle slechte dingen die er zijn gebeurd. Ze zoeken de schuld bij zichzelf.

4. Onvermogen om een compliment te accepteren
Mensen kunnen het moeilijk vinden om een compliment te accepteren. Ze zijn wel opzoek naar de bevestiging dat ze oké zijn, maar zodra iemand dat ook bevestigt, klappen ze dicht en wuiven ze het complimentje van zich af. Dit komt doordat zij door de traumatische gebeurtenis diep vanbinnen het gevoel hebben gekregen niet goed genoeg te zijn.

5. Onvermogen om voor zichzelf te zorgen
Iemand met PTSS worstelt vaak met eigenwaarde en heeft een laag zelfbeeld gekregen. Hierdoor kan het lastig zijn om goed voor zichzelf te zorgen, omdat ze het gevoel hebben dat ze dat niet waard zijn. Vaak zijn ze wel erg goed in het zorgen voor andere mensen.

6. Zelfbeschadiging
Mensen kunnen zichzelf beschadigen in de vorm van automutileren, maar ze kunnen zichzelf ook pijn gaan doen door bijvoorbeeld overmatig te moeten sporten of te weinig te eten en te drinken. Een ander voorbeeld is dat mensen niet mogen slapen van zichzelf en zich dus expres wakker houden. De oorzaak hiervan is opnieuw dat mensen zich slecht voelen over zichzelf en daar een oplossing voor zoeken.

7. Overmatig drank- of drugsgebruik
Iemand met PTSS kan meer drank of drugs gebruiken dan dat ze zouden moeten. Ze hoeven het niet eens per se nodig te hebben om te functioneren, maar ze genieten dan wel van het verdovende gevoel dat deze middelen met zich meebrengen.

8. Zelfmoordgedachten
Mensen zijn niet direct suïcidaal, maar kunnen wel last krijgen van zelfmoordgedachten. Het idee van de dood maakt hen rustig. Het biedt een ontsnapping aan de pijn waar zij nu dagelijks mee te maken hebben.

9. Druk maken over berichtjes
Omdat mensen het gevoel hebben niet belangrijk, niet goed genoeg en minderwaardig te zijn, kunnen zij zich enorm druk maken over hoe zij op anderen overkomen. Een voorbeeld hiervan is dat men zich druk maakt om een berichtje op Whatsapp. Ze moeten zichzelf geruststellen dat ze niet iets zeggen waardoor de ander hen kan haten. Ook lezen ze berichtjes van anderen vaak weer over, omdat ze de bevestiging nodig hebben dat de ander hen nog steeds leuk vindt.

10. Altijd gespannen zijn
Als gevolg van de traumatische gebeurtenis kunnen mensen constant alert zijn. Ze kunnen zich niet meer ontspannen en zijn continu op hun hoede.

Voor mensen met PTSS is het moeilijk om de traumatische gebeurtenis zelf te verwerken. Het is daarom belangrijk dat er hulp wordt gezocht. PTSS wordt vaak behandeld door middel van EMDR. EMDR is een methode waarvan is bewezen dat deze werkt om de klachten van PTSS te verminderen of te laten verdwijnen.

Herken jij klachten?

Fotografie: Khánh Hmoong

 

Gerelateerde blogposts