Ontdek je talenten

 

Talenten en kwaliteiten hebben we allemaal alleen is dat bij de ene soms wat meer zichtbaar dan bij de ander. Er zijn bijvoorbeeld mensen die heel goed kunnen zingen of heel mooi kunnen tekenen. Dit is vaak direct zichtbaar of te horen. Terwijl er ook mensen zijn die heel goed zijn in luisteren, het analyseren van dingen of het helpen van anderen. Om dit te ontdekken moet je iemand vaak beter leren kennen. Het ontdekken van je passie, talenten en kwaliteiten is heel fijn omdat dit vaak is wat je leuk vindt en waar jij energie uit haalt. Iets waar je in kunt uitblinken.

Maar net als dat sommige talenten duidelijker zichtbaar zijn dan anderen, is het ook zo dat wij ze vaak niet eens allemaal kennen en dat we dus ook heel wat verborgen talenten kunnen hebben. Hoe kom je nou achter deze talenten? Misschien heb je wat aan de onderstaande tips.

meisje
Bron

1. Ontdek je kwaliteiten met het kwaliteitenspel
Misschien ken je het wel van school, therapie of van vriendinnen, maar er bestaat een kwaliteitenspel. Ik heb hier veel mee te maken gehad tijdens mijn opleiding en het is eigenlijk een heel leuke en simpele manier om achter je kwaliteiten te komen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door kernkwadranten. Hierbij ga je uit van dat elke kwaliteit ook een valkuil, allergie en een uitdaging heeft. Jouw valkuil kan de kwaliteit van iemand anders zijn. Het kwaliteitenspel bestaat uit kaartjes met allemaal kwaliteiten en valkuilen. Je kunt het spel op veel verschillende manieren spelen maar alleen al kijken naar de kaartjes kan jou inzicht geven.

2. Praat er met je vriendinnen over
Het kan moeilijk zijn om in je eentje te bedenken wat je kwaliteiten zijn. Je kan er eeuwig over nadenken maar soms kom je er gewoon even niet op. Geen paniek, dat betekent absoluut niet dat je ze niet hebt. Praat eens met je vriendinnen over dit onderwerp, studiegenoten of collega's over dit onderwerp. Het is heel gezellig en interessant om het hierover te hebben. Op deze manier kun je je eigen talenten ontdekken. Wel is het zo dat je op je werk of op school vaak andere kwaliteiten of talenten gebruikt dan in je vrije tijd. In je vrije tijd hou je misschien erg van zingen en kun je dit ook goed, terwijl je tijdens je werk vooral gericht bent op bijvoorbeeld het geven van presentaties of het helpen van mensen. Wanneer je hier met collega's over praat, zullen eerder je werkgerelateerde kwaliteiten boven komen drijven.

3. Kijk anders eerst naar je valkuilen
Wanneer je het moeilijk vindt om je kwaliteiten te ontdekken en eerder geneigd bent om te kijken naar het negatieve, kan je dat in dit geval goed gebruiken. Bij elke kwaliteit hoort een valkuil en andersom. Een valkuil is eigenlijk hetgeen waar je in valt als je teveel doordraaft in de kwaliteit. Als je kwaliteit bijvoorbeeld is dat je behulpzaam bent, dan kan je valkuil zijn dat je hier teveel in doorschiet met als gevolg dat je jezelf bijvoorbeeld gaat wegcijferen en dat je je laat meeslepen in de problemen van anderen. Je kunt ook kijken naar de uitdaging. Als jij bijvoorbeeld wilt leren dat je soms best voor jezelf op mag komen als iemand bijvoorbeeld na een aantal dagen nog steeds niet heeft gezegd of ze met je kan afspreken, is je kwaliteit wellicht dat je geduldig bent.

4. Probeer en onderneem veel dingen
Om achter je talenten te komen, is het goed om veel te ondernemen. Natuurlijk is er heel veel wat wij wel kunnen of wel leuk vinden, maar dat kan ook gewoon neutraal zijn en dat hoef je niet altijd direct als kwaliteit of als je passie te zien. Wel kan je jezelf verbazen of kun je er achter komen dat je toch wel erg goed bent in iets. Hoe meer je doet, hoe meer talenten je zult ontdekken en je zal ook sneller merken waar je interesse ligt.

5. Ontdek waar je passie ligt en waar je energie van krijgt
Als je dan toch al veel onderneemt is het goed om achteraf eens te kijken waar je nou echt blij van werd die dag. Wat vond je leuk om te doen, waar ligt je passie en wat geeft jou energie? Soms is de gedachte eraan al genoeg om dit gevoel op te roepen. Je kunt ook eens een week evalueren om te kijken welke momenten je goed deden en waar je heel blij van werd.

Meisje
Bron

6. Maak een lijst van wat jij graag doet in je vrije tijd
Dingen die jij graag doet of de dingen waar jij veel tijd aan besteed kunnen heel goed de dingen zijn die behoren tot jouw talenten. Ten eerste is het zo: hoe meer je dingen doet, hoe beter je er in wordt en daarnaast maken dingen die we kunnen ons vaak ook blij waardoor we het vaker doen. Begin dus met het maken van een lijst van de dingen die je doet in je vrije tijd. Je hoeft niet gelijk heel veel te hebben maar begin er vast mee zodat je dat steeds weer kunt aanvullen.

7. Welke kwaliteiten / talenten heb je gebruikt bij moeilijke dingen?
In het leven zijn er heel wat moeilijke dingen die wij moeten doen en moeten doorstaan. Het gaat hierbij om levensgebeurtenissen en obstakels die je tegen komt en moet trotseren maar ook om dingen als presentaties. Wat heb je toen ingezet waardoor het gelukt is dit te doorstaan of in ieder geval, welke kwaliteiten en talenten heb je gebruikt om hier mee om te gaan?

8. Waar ben je trots op?
We hebben allemaal dingen waar we trots op kunnen zijn dus probeer dit eens voor jezelf te bedenken. Waar ben jij nou trots op? Is dat iets wat je hebt gemaakt of gedaan? Dit zegt misschien ook wel iets over een kwaliteit of talent van jou.

9. Bedenk wanneer je presteerde boven verwachting
Misschien heb je weleens meegemaakt dat je jezelf verbaasde over iets wat je had gedaan of had gemaakt. Iets waarvan je niet had verwacht dat het zo mooi zou worden of zo goed zou gaan. Sta hier eens bij stil. Ook hieruit kun je kwaliteiten en talenten ontdekken.

10. Hoe typeren anderen jou?
Het is altijd leuk om te weten hoe anderen jou zien. Als je weet hoe een ander jou zou omschrijven dan komen hier vaak ook bepaalde dingen die je goed kan in naar voren. Vraag dit eens vrienden en familieleden en kom hierdoor meer te weten over jezelf en hoe jij over komt op anderen.

Wij kunnen dus achter onze verborgen kwaliteiten en talenten komen aan de hand van deze tips. Soms is het zo dat je een bepaald talent wilt ontwikkelen. Dat kan ook, al moet je wel iets ervan in je hebben. Niet iedereen kan super mooi zingen of tekenen maar je kan er wel beter in worden naarmate je meer oefent en er meer mee bezig bent.

Weet jij wat jouw talenten zijn en wat zijn jouw tips om hier achter te komen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Deetje - Zondag 8 januari 2017 10:31
Heel herkenbaar
May - Zondag 8 januari 2017 11:10
Echt timing wat dit artikel betreft. Was hier al de laatste tijd over aan het nadenken en zie zóveel talentvolle mensen om mij heen die hun passie nastreven en dan vraag ik mijzelf echt af wat dit voor mij is...
Lost girl - Zondag 8 januari 2017 23:04
Ik weet heel goed wat mijn talenten en valkuilen zijn. Ik ben het eens met de tip van hierboven om vooral veel uit te gaan proberen. En daar naast moet je het wel kunnen om ook positieve punten van jezelf te zien. Je mag trots zijn op je talenten en hoeft dit niet in je hoofd te compenseren met dat er ook negatieve kanten aan jou zijn. Geniet ervan.
Erna - Maandag 9 januari 2017 12:06
Goed artikel!
Ik weet niet goed wat mijn talenten zijn /of wat te doen met wat ik heb.De tip om je valkuilen om te draaien vind ik heel goed.
Door dit te lezen krijg ik ook moed om dingen gewoon uit te gaan proberen.Om het proberen zelf : )