Ons beste liefdesadvies

 

Als er iets is waar ik wel een handboek voor had gewild, is het wel voor de liefde. Een handboek voor de momenten dat ik van voor echt niet wist wat ik achter voelde, laat staan wat ik daarmee moest. De liefde is onstuimig en het laat zich niet temmen, terwijl we daar misschien graag juist een beetje grip op willen. Iedereen doet maar wat, denk ik, dus dat stelt misschien een beetje gerust. Wij doen ook maar wat, maar daar hebben we ondertussen wel veel van geleerd. In deze blog delen wij onze beste liefdes adviezen. Die we misschien jaren geleden aan onszelf hadden willen geven of die misschien onlangs nog voor heldere inzichten hebben gezorgd. Een mens is nooit uitgeleerd, zeker niet in de liefde en dat delen we graag met jullie. 

Het liefdes advies van Irene..

♥ Het gaat met ups en downs
Inmiddels heb ik al een aantal jaar een relatie. Daar ben ik ontzettend blij mee en gelukkig in. Toch is het niet zo dat we elke dag even gek op elkaar zijn. Een relatie gaat, net als eigenlijk alles in het leven, met ups en downs. Niet zo gek als je het zo zegt, maar wel iets dat je in de praktijk gemakkelijk vergeet. We kunnen het echt mega fijn hebben samen, maar we zijn ook niet elke dag even verliefd op elkaar en zijn daarnaast ook gewoon ons eigen persoontje. Soms is het oké om daar gewoon bewust van te zijn, elkaar de ruimte te geven en er niet te hard aan te willen trekken, maar daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om in elkaar te blijven investeren. Mijn vriend zegt altijd dat liefde een werkwoord is. Je moet er wat voor doen. Je moet het samen leuk en spannend houden. Willen geven en mogen nemen.

♥ Getrouwd zolang het leuk is 
Mijn moeder vertelde me altijd niet getrouwd te willen zijn 'totdat de dood ons scheidt', maar getrouwd te willen zijn 'zolang het leuk is'. 'Leuk' dekt de lading misschien niet helemaal, maar wat ze ermee bedoelt vind ik heel mooi. Een relatie is iets fijns en moois waar je voor werkt, maar vooral ook voor moet willen werken en kunnen werken. Het is niet zo dat je bij de eerste tegenslag meteen al de handdoek in de ring moet gooien, zeer zeker niet, maar als je werkelijk niet meer gelukkig bent in je relatie, getrouwd of niet, mag je er ook voor kiezen om te stoppen. Uit elkaar gaan is nooit leuk, op wat voor manier dat ook gaat, maar samen in een relatie blijven zitten die eigenlijk niet meer werkt, is ook voor niemand helpend. Wees daarin eerlijk naar de ander, maar vooral ook naar jezelf. 

♥ Er is niks mis met single zijn 
Misschien ben je wel niet verliefd, heb je geen zin in een relatie of wil je gewoon daten zonder ergens aan vast te zitten. Er is niks mis met single zijn of je nog niet willen binden. Voel je daar niet verplicht toe, raar om of schuldig over. Jouw geluk hoeft niet af te hangen van een ander. Als je wel met iemand date is het wel belangrijk om dit goed te communiceren en niet de gevoelens van een ander voorbij te gaan.

♥ Liefde begint bij jezelf
Als iemand vroeger tegen mij zei dat je eerst van jezelf moet leren houden voordat je van een ander kan houden, of zelfs van je kan laten houden, zonk de moed me meteen al in de schoenen. "Oké, ik blijf dus voor eeuwig alleen, want ik hou niet van mezelf." Van jezelf houden is iets heel moois, maar in dit geval vond ik het maar demotiverend. "Hoe kan je nou elke dag van jezelf houden?" Toch weet ik inmiddels dat het klopt. Niet omdat ik denk dat je geen relatie zou moeten of kunnen hebben als je (nog) niet helemaal van jezelf houdt, maar vooral omdat het voor jezelf zo veel fijner is. Liefde die je voor jezelf voelt is zo ontzettend waardevol. 

Dingen als je relatie, je huis, je werk, je opleiding, je lijf enzovoort, zijn ook allemaal factoren die je gelukkig kunnen maken, maar als je niet van jezelf houdt kan je je zelfs met het gezondste lijf, het grootste huis, de beste opleiding en de meest perfecte relatie, ontzettend ongelukkig voelen. Investeer in de liefde voor elkaar, maar investeer vooral ook in de liefde voor jezelf. Voor jezelf, maar ook voor de ander, want als jij echt van jezelf houdt, is dat de meest waardevolle liefde die je aan een ander kan geven. Dat krijg je dan weer terug en zo is het cirkeltje rond. In die zin doen we van onszelf houden, eigenlijk ook weer voor elkaar. Selfcare isn't selfish. 

Het liefdes advies van Hannah..

♥ Praten, praten, praten
Deze komt vaker langs in deze blog, maar voor mij is open- en eerlijkheid ontzettend belangrijk in een relatie. Vaak ontstaan ruzies en discussies vanuit onbegrip. De enige manier om daar dan uit te komen, is door open te zijn over wat je voelt en wat je denkt. Het is dan wel belangrijk om ook te kunnen respecteren wat de ander voelt en denkt, dat kan soms lastig zijn. Met openheid en eerlijkheid leer je elkaar uiteindelijk het beste kennen en kom je er achter wat je aan elkaar hebt. Soms moet je je kwetsbaar opstellen en dat kan ontzettend spannend zijn, maar daarmee kun je ook aan de ander laten zien dat je hem/haar vertrouwd.

♥ Waardeer dat de ander anders is dan jij
Ik vind het heel erg belangrijk om in een relatie op één lijn te zitten, maar inmiddels heb ik geleerd dat niemand hetzelfde is als ik. Vroeger vond ik het soms heel lastig om te begrijpen dat mijn vriendin ergens heel erg anders over dacht dan ik, of dat iets haar niet raakte terwijl het mij wel raakte. Het bracht bij mij een enorme onzekerheid naar boven en het liet mij aan mijzelf twijfelen; als ik daar anders over denk, is dat dan wel ok? Stel ik mij aan? Is het stom wat ik denk? Nu heb ik geleerd dat al die verschillen juist heel mooi zijn. Ik waardeer mijn vriendin enorm om wie zij is en hoe zij dingen doet. Ik kan van haar leren, en zij ook van mij. Wij zijn anders en daarmee vullen wij elkaar juist aan.

♥ Blijf ruimte maken voor jezelf
Ik was in mijn eerdere relaties altijd geneigd om niet meer aan mijzelf te denken. Ik liet me snel meevoeren met wat de ander wilde en waar zij behoefte aan had. Dat vond ik ook fijn. Mijn week plande ik, onbewust, rondom haar planning, maar wanneer zij dan op een vrij moment onverwacht iets anders had afgesproken, kon ik dat ontzettend lastig vinden. Dan voelde ik mij in de steek gelaten, terwijl dat helemaal niet zo was. Wij hadden samen immers niks afgesproken. Hier heb ik uit geleerd dat het heel erg belangrijk is om ruimte te blijven maken voor jezelf. Ik mag leuk vinden wat ik leuk vind en ik mag een mening hebben die anders is dan die van haar. Ik hoef niet altijd rekening te houden met haar. Soms wel natuurlijk, maar niet altijd. Ik mag mijn eigen ruimte houden.

Het liefdes advies van Lonneke..

♥ Investeer in elkaar
Vorige week zijn mijn vriend en ik na een tijdje weer samen uit eten geweest. Tijdens dit etentje realiseerden wij ons allebei dat we dit eigenlijk best wel misten. Natuurlijk doen we veel samen maar echt 'dates' als deze hebben we niet zoveel. Dit was voor ons beiden een mooi moment om dit toch weer vaker te doen. Door dit soort momenten merk ik pas hoeveel waarde ik hecht aan hem en word ik eigenlijk weer een beetje verliefd op hem en wie wij samen zijn.

♥ Praat en wees eerlijk
Dit is denk ik een punt dat ik vooral naar mijzelf toe wil schrijven. Ik vind het toch wel lastig om alles te vertellen wat er in mijn hoofd gebeurt. Niet omdat ik mij hiervoor schaam, maar vooral omdat ik dit nooit echt helemaal 100% gedaan heb. Het zich nog niet zo in mijn systeem. Het lukt mij vaak nog niet om op het moment dat mij iets dwars zit dit te delen en hier rustig over te praten. Meestal raak ik dan een beetje in paniek waardoor mijn hoofd helemaal blanco wordt en ik niks meer weet te zeggen. Gelukkig weet mijn vriend dit ondertussen van mij en hij weet hoe hij mij weer rustiger kan krijgen zodat het mij wel lukt om te praten.

Laat merken dat je elkaar waardeert
Elkaar bedanken voor dingen die misschien haast vanzelfsprekend zijn, even bellen of een berichtje sturen wanneer je aan iemand denkt, geïnteresseerd zijn in elkaars dag, iets kleins meenemen uit de supermarkt voor elkaar.. Allemaal kleine momenten waarop je even laat merken dat je de ander waardeert.  

Het liefdes advies van Scarlet..

♥ Je krijgt wat je jezelf waard vindt
Ik denk dat het heel belangrijk is om aan jezelf en je zelfbeeld te werken als dit niet zo positief is en je in een relatie stapt. Je kan anders namelijk weleens krijgen wat je jezelf waard vindt. De ander gaat jou dan ook met te weinig respect behandelen, omdat jij jezelf niet respecteert. Jij draagt naar je omgeving uit hoeveel je jezelf waard vindt en die reageren hier weer op. Het is een soort selffullfilling prophecy.

Denk bijvoorbeeld eens aan sieraden. Als je deze met een heel mooi verhaal aan iemand aanbiedt en deze zelf ook echt prachtig en waardevol vindt, zal je er veel meer geld voor geboden krijgen als wanneer je diezelfde sieraden een beetje wegcijfert en er negatief over praat.... dat ligt dan niet aan de sieraden of aan de koper... maar aan de verkoper, jijzelf. Nu bedoel ik niet dat je jezelf moet verkopen... dat is helemaal niet nodig als je jezelf op waarde schat. Dan krijg je wat je waard bent.

liefdes advies

♥ Blijf trouw aan jezelf
Liefde maakt blind... soms bijna letterlijk. Dan kan de ander zoveel maken dat deze eigenlijk al tig keer over je grenzen heen gegaan is. Het is daarom heel belangrijk om in de liefde trouw aan jezelf te blijven. Voelt iets voor jou niet goed, dan is dat zo. Dat mag. Dat is niet raar. Het is jouw gevoel. Kom hierin voor jezelf op en verander hierin niet je normen en waarden 'enkel om de lieve vrede' te bewaren of uit angst dat het anders misloopt.

♥ Eerlijk zijn duurt het langst
Heel veel met elkaar praten en altijd eerlijk zijn is voor mij echt een kernwaarde. Gebeurt dit niet, dan kan dat een relatie of de liefde flink schaden. Het kan dan heel veel tijd kosten alvorens het vertrouwen is hersteld. Een leugentje om bestwil? Nee. Want wat jij bestwil vindt, vindt de ander iets van veel groter formaat. Wees altijd eerlijk naar elkaar, want leugens komt ooit uit en je kwetst de ander daar enorm mee. Praat met elkaar over al je gevoelens, ideeën en wensen en ga nooit met ruzie weg of naar bed.

♥ Alleen jij kan jezelf gelukkig maken
Liefde kan een hoop goed doen in het leven, maar een liefde, een partner kan jou nooit gelukkig maken. Die sleutel ligt bij jezelf. In jouzelf. Probeer hierin dus zo min mogelijk afhankelijk van de ander te worden, want dat maakt je veel te kwetsbaar. Jij bent uiteindelijk zelf jouw grootste liefde, niemand anders kan dat vervangen of voor eeuwig invullen.

Het liefdes advies van Daphne..

♥ Denk aan jezelf
Vergeet jezelf niet. Zo veel makkelijker gezegd dan gedaan. Voor mij was dit misschien wel grootste klus op liefdes gebied. Ik kan volledig opgaan in liefde, romantiek en dus ook in de andere persoon. Terwijl de relatie met jezelf eigenlijk net zo belangrijk, zo niet veel belangrijker is. Daar heeft je vlam ook alleen maar baat bij. Dus blijven investeren in jezelf, in dingen die jij leuk vindt en waar jij enthousiast van wordt. Wat vind jij eigenlijk leuk en mooi? Los van de ander? Dat doet er toe. In plaats van of jij wel leuk genoeg bent, mag je je ook best afvragen of die ander wel leuk genoeg is voor jou. Ik geloof echt, hoe leuker jij jezelf vind, hoe leuker je relatie kan zijn.

♥ Er zijn geen regels
Niet meteen appen na een afspraakje en al HELEMAAL niet als eerste!! Niet vragen om bevestiging en speel het vooral hard to get.. Uiteindelijk bepaalt iedereen natuurlijk zelf wat hij of zij prettig en leuk vindt, maar ik ben geen voorstander van al die spelletjes en regels. Het spel van de liefde kent geen tijd, geen regels en al dat gedoe over wat wel en niet zou mogen, maakt het alleen maar onnodig ingewikkeld. Straks zitten we allemaal op ons telefoon rekening te houden met ‘regels’, doet die persoon dat aan de andere kant op zijn beurt ook en vergeten we helemaal uit te spreken over hoe we ons echt voelen, omdat daar geen tijd of ruimte voor was, met alle misverstanden van dien. Wees lekker jezelf, doe wat goed voelt, dat is al moeilijk genoeg vind ik zelf. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Tinka - Vrijdag 7 juni 2019 19:19
Heel leuk om te lezen!!
I. - Zaterdag 8 juni 2019 11:26
Dit was goed om te lezen !
britneyangel - Zaterdag 8 juni 2019 18:10
mooie fotos van jullie en scarlet met sjors, leuk! leuke blog
w - Maandag 10 juni 2019 16:13
Ik dacht dat liefde over liefde ging en je gewoon kon zijn, maar dat blijkt dus maar zelden zo te zijn, ook hier lees ik; je moet werken aan, je moet van jezelf houden, wat je je zelf waard vindt, krijg je ook etc. etc. wat ingewikkeld allemaal en een eisen, waardoor ik een relatie niet zie zitten. Ik voel dat alle mensen geïndoctrineerd zijn teveel, waardoor echt contact en echte, gewone liefde voor elkaar waardoor het meeste gewoon loopt zoals het loopt, veelal vanzelf, uit liefde, en je niet het idee hebt, aan iets te moeten 'werken' oid., niet goed mogelijk is.
A. - Woensdag 12 juni 2019 11:21
Het is geen moeten ,het gebeurt vanzelf : door de relatie kom je dingen in jezelf tegen waaraan je merkt dat zij asndacht nodif hebbenen je groeit als mens erdoor.Als je blijft weglopen voor deze dingen blijf je ze in jezelf telkens tegenkomen.
Het hele leven is een leerproces .Je bent niet klasr als je van school komt !En dat is toch wel een geluk,wat zou het toch saai zijn als je niets meer te leren had.
Natuurlijk ben je goed als je bent,maar als je samen bent met anderen / iemand anders wordt je ook een spiegel voorgehouden.Ben je blij met wat je ziet ? Voel je je er goed bij ?
w - Woensdag 12 juni 2019 14:12
Als je weg blijft lopen, dat alleen al... brrrrrr, er wordt je een spiegel voorgehouden. Allemaal weer moeten moeten moeten en dat het opvalt dat je dus geen relatie hebt en mensen je weer voor l*l ermee zetten (uiteindelijk) of er altijd op terug moeten komen. Mensen zonder relatie zouden mensen mèt een relatie eens een (of die) spiegel moeten voorhouden, hoe er andersom over hen gedacht wordt, hoe bekrompen mensen met een relatie vaak nog denken over mensen zonder relatie, dat ze het onbewust of bewust steeds toch uitstralen of niet kunnen verbergen, dat je dan toch minder bent oid.. brrrrr om naar van te worden.
A. - Donderdag 13 juni 2019 01:02
Nee .Dat is niet waar.Dat denk ik in ieder geval niet.
Relaties hoeven geen romantische relaties re zijn.Alle relaties in je leven zijn belangrijk voor je.
Wil je liever alleen zijn,wees dan gelukkig op je eigen manier.Iedereen krijgt wel eens commentaar op iets ,maar alleen als het gevoelig ligt maak je er echt een punt van.