Online hulp; iets voor jou?

 

Hoi! Ik ben Pieter, onderzoeker bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula. Misschien heb je al eerder blogs van mij gelezen over het onderzoek waar ik mee bezig ben. Ik onderzoek of laagdrempelige hulp, zoals chatten/e-mailen met een ervaringsdeskundige en een online zelfhulpprogramma, mensen met eetproblemen kan helpen.

Bijna 11 maanden geleden zijn we bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula begonnen met dit onderzoek. Er komt veel kijken bij de voorbereidingen van zo’n onderzoek, maar ook tijdens dat het onderzoek loopt zijn er veel dingen om aan te denken: hebben nieuwe deelnemers zich aangemeld, wie moeten een herinnering ontvangen voor een vragenlijst, zijn er vragen van deelnemers die nog beantwoord moeten worden, loopt alles volgens schema, etc. We zijn erg dankbaar voor alle (ongeveer 320) deelnemers die tot nu toe meedoen en hopen dat deelname hen ook wat oplevert. We zoeken nog deelnemers, dus mocht je geïnteresseerd zijn, meld je dan aan!

Featback en ondersteuning van ervaringsdeskundigen

Featback is een programma op het internet waar mensen met eetproblemen zich gratis en anoniem voor kunnen aanmelden. Na aanmelding krijgen deelnemers wekelijks vier vragen via de mail om hun eetgedrag te monitoren. Na het invullen krijgen ze geautomatiseerde terugkoppeling over hun antwoorden en tips over hoe om te gaan met de eetproblemen die ze aangeven te hebben. Ook wordt er onderzocht of ondersteuning van een ervaringsdeskundige via chat of e-mail effectief is voor mensen met eetproblemen. Op de website vind je meer informatie over het onderzoek: www.featback.nl/onderzoek.

Meedoen met het onderzoek

Benieuwd geworden naar wat Featback en/of ondersteuning van een ervaringsdeskundige voor jou kan betekenen en hoe het eruit ziet? Worstel je met eetproblemen of gedachten over eten, je gewicht en je figuur? En ben je 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan het onderzoek, gratis en anoniem! Wil je meedoen of meer informatie? Ga naar www.featback.nl/onderzoek en stuur een bericht. Ik laat dan zo snel mogelijk van me horen!

 

Reacties

Karina - Dinsdag 16 juli 2019 08:58
Even nieuwschierige vraag voor de redactie :)

Werken jullie (of een aantal van jullie) met dit onderzoek mee als evaringsdeskundige met de mail/chat contact?
Team Proud2Bme - Dinsdag 16 juli 2019 09:56
Hallo Karina,

Een goede en begrijpelijke vraag. Dit zijn wij niet, maar andere ervaringsdeskundigen. :)

Liefs
Anoniem - Maandag 23 september 2019 10:33
ik heb er persoonlijk werkelijk niets aan gehad.
Je gewicht steeds moeten invullen werkt echt niet motiverend.
Pieter (onderzoeker Featback) - Dinsdag 24 september 2019 13:04
Hoi Anoniem, deze feedback hebben we vaker gehad en we zijn serieus aan het overwegen dit te schrappen. Voor het onderzoek is het helaas wel nodig om dit blijven vragen. Ik snap dat dat erg vervelend en zelfs demotiverend kan zijn.
Miauw - Maandag 23 september 2019 10:57
Is dit onderzoek vooral gericht op mensen met eetproblemen of ook geschikt voor mensen met (langdurige) eetstoornissen? Ik hoop binnenkort te starten bij de Ursula, in november is mijn intake, en ik speel nu met de vraag of dit programma me (tijdelijk) kan helpen. Ik wil echter niet de onderzoeksresultaten beïnvloeden door me zomaar in te schrijven als ik niet tot de juiste doelgroep behoor.
Pieter (onderzoeker Featback) - Dinsdag 24 september 2019 12:54
Hoi Miauw, dit onderzoek is voor iedereen met eetproblemen, van beginnend tot ernstig. Je kunt dus gewoon deelnemen als je dat wilt en het zou inderdaad een mooi opstapje kunnen zijn voordat je bij de Ursula begint. Hoop dat dit je vraag beantwoord!
Britt1988 - Maandag 23 september 2019 13:55
Ik had er ook niet veel aan... een keer per week een mailcontact... zo leer je niemand kennen
.... - Maandag 23 september 2019 14:27
Ik zat in het volledige programma van chat contact en vragenlijsten. Heb het helaas ook niet als helpend ervaren. Het chat contact was daarvoor gewoon veel te kort waardoor je niet de diepte in kon. Het had meer weg van een peptalk. Heb meer aan mijn wekelijkse 1 op 1 face to face gesprekken met mijn hulpverlener.
Maar iedereen die er wel mee geholpen is/wordt is er eentje. En daar gaat het om.
Mara - Maandag 23 september 2019 16:37
maar niet iedereen heeft toegang tot offline gesprekken.. snap dat je het daarmee vergelijkt maar die vergelijking vind ik niet helemaal terecht
Laura - Maandag 23 september 2019 15:49
Heeft ook niet veel geholpen... Meer "schijn" dan echt actie te ondernemen.
Mentale problemen omkaderen is een combinatie van ON en OFFline hulp. Hoe kan je nu terug een connectie vinden met jezelf als je achter een scherm zit....
* - Maandag 23 september 2019 16:06
Ik ben er mee bezig. En ik heb er best veel aan. Ik heb mail contact en kan zo van alles met haar sparren. Dus ga kijken of het jou evt ook kan helpen.
Q - Maandag 23 september 2019 21:15
Ik heb dit in het verleden gedaan, kreeg alleen automatisch gegenereerde berichten. Had er helemaal niets aan en was erg frustrerend. Die berichten waren zo nep en sloegen ook echt de plank mis soms, als ik i.p.v. eetbuien heel restrictief had gegeten kreeg ik feedback dat ik goed bezig was en vooral zo door moest gaan enzo.
Miauw - Maandag 23 september 2019 21:39
Echt?? Wow dat is behoorlijk fout en juist triggerend.
Pieter (onderzoeker Featback) - Dinsdag 24 september 2019 13:02
Hoi Q, vervelend om te horen dat je in het verleden geen goede ervaringen hebt gehad met de automatische berichten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de berichten frustratie oproepen. Voor dit onderzoek hebben we de berichten uitgebreid en verbeterd, dus hopelijk komen de berichten menselijker over en passen ze beter bij de persoonlijke situatie van degene die er gebruik van maken. Wel snap ik heel goed dat de berichten niet voor iedereen werken en dat ze soms niet goed aansluiten. Met jullie feedback hopen we het programma te blijven verbeteren, zodat het steeds beter werkt voor steeds meer mensen.
We zien wel dat het voor veel mensen namelijk ook wél kan werken en een fijne manier is om laagdrempelig met hun eetproblemen aan de slag te gaan, of gewoon elke week wat woorden van steun te horen.
Nerdin - Maandag 23 september 2019 23:07
Noch helpend noch triggerend. Zelfde feedback als al genoemd wat betreft ervaringsdeskundige-contact, heel goed bedoeld maar onvoldoende mogelijkheid om diep te gaan zeker als je situatie niet standaard is en er heel wat geschiedenis aan vast zit.
Pieter (onderzoeker Featback) - Dinsdag 24 september 2019 13:15
Hallo allemaal, ik zou graag even willen reageren op veel posts hier. Veel mensen reageren namelijk met dat ze er weinig of niets aan hebben gehad. Dat is jammer om te horen, want natuurlijk hoop ik dat iedereen die meedoet aan het onderzoek steun ervaart en misschien zelfs stappen vooruit zet met betrekking tot hun eetprobleem. Wel wil ik benadrukken dat dit onderzoek laagdrempelige vormen van hulp bekijkt en dat veranderingen in eetpatronen e.d. grote stappen zijn, waar meestal intensievere hulp voor nodig. Het is natuurlijk mooi dat dit soort vormen gratis en anoniem aangeboden kunnen worden, zodat de drempel om te beginnen met werken aan eetproblemen misschien wat lager wordt :)

In een eerdere blog heb ik in de reacties het zo verwoord: het klopt eigenlijk wel wat jullie zeggen. Featback is een kleine interventie bedoelt om gebruikers bewust te maken van hun eetproblemen en hulp/steun te zoeken in de directe omgeving (ouders, vrienden, etc.) of bij professionele hulpinstanties. Het kan dus een steun zijn of een eerste stap naar herstel voor mensen met eetproblemen. Het is geen vervanging van professionele hulp en zal meestal ook niet alle problemen oplossen helaas, zeker als er sprake is van ernstige eetproblemen. We hopen dus dat mensen Featback als steunend ervaren en wat hebben aan de tips en handvatten in de berichten, ook al is dit vaak niet genoeg om te herstellen van (ernstige) eetproblemen.

Ik hoop dat dit helpt bij vormen van een mening over dit onderzoek en de vormen van hulp die we aanbieden. Bedankt allemaal voor jullie reacties (en in het bijzonder degenen die deelnemen aan het onderzoek), dat waardeer ik oprecht en helpt ons ook om de ondersteuning te verbeteren.
Laura - Dinsdag 24 september 2019 15:22
Ik denk dat dit jullie dit meer moeten onderlijnen bij hou jullie het onderzoek positioneren. De beschrijving of het doel van de hulp beter uitleggen want deze is te vaag.... (Zie alle bovenstaande reacties, teleurgestelde en onbeantwoorde verwachtingen)