Ongesteld met een eetstoornis

 

Ondergoed

Of je nou daadwerkelijk overgewicht hebt of niet, dik noemen veel vrouwen zichzelf wel. En eens per maand is het dan ook nog net even een tikkie erger als je hormonen een paar dagen hun eigen leven gaan leiden. O, en wat heb ik er een hekel aan, die maandelijkse periode. Ineens is vrouw-zijn echt zo leuk niet meer en wat hebben mannen eigenlijk een simpel leven!

De maandelijkse klachten kunnen bij iedereen erg verschillen. De een heeft een beetje hoofdpijn, waar de andere met migraine in het donker in bed ligt. Sommige vrouwen zitten onder de puistjes, terwijl de ander er hooguit eentje vindt verborgen langs haar haargrens. Fijn voor meiden die er fluitend doorheen komen, maar er zijn er onder ons ook een aantal die minder hard fluiten tijdens deze dagen. Het is niet eerlijk, zou je bijna zeggen. Maar helaas doen we er weinig aan. Behalve een kruikje op je buik en een paracetamolletje erin gooien, kunnen we niet veel.

Anticonceptie

Voor sommige vrouwen helpt het echter wel om anticonceptie te gebruiken zoals de Pil, Nuvaring of spiraaltje. (Klik plaatje voor test) Dit maakt de hormoonschommelingen minder heftig en maakt je menstruatie regelmatiger. Als je last hebt van je ongesteldheid, kun je dit besrpreken met je huisarts. Ook kan deze je de juiste pijnstillig voorschrijven als paracetamol niet voldoende helpt. Als het niet nodig is om pijn te hebben, probeer en dan wat aan te doen. Sommige vrouwen hebben zelfs zoveel klachten dat zij PMS hebben. Pre Menstruaal Syndroom bestaat uit veel klachten die zich voordoen voor en tijdens je menstruatie.

Een eetprobleem kan deze hormonale schommeling soms nog wat heftiger maken. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat je het moeilijk vindt om met emoties om te gaan. Wanneer je ongesteld bent, zijn emoties vaak nog net een wat heftiger en weet je er misschien alleen maar mee om te gaan door te vluchten in eten. Je gaat streng lijnen of vindt het juist nog moeilijker om van eten af te blijven. En wanneer je emo-dagen over zijn, heb je er eigenlijk alleen maar spijt van.

Probeer te accepteren dat je wat heftiger denkt over dingen en stel grote beslissingen even drie dagen uit. Je bent even drie dagen lekker zielig. Dat mag best wel eens. Je hoeft niet altijd de leukste te zijn. Wanneer je je helemaal niet lekker voelt, is het vaak alleen nog maar zwaarder om leuk te doen. Accepteer deze dagen je gevoelens en maak ze niet groter dan ze zijn. De intensiteit wordt minder binnen een paar uur of dagen. Geniet dus lekker van die warme kop thee, lui zijn in bed of plan na je werk geen drukke dingen.

Hoe meer je jouw klachten leert kennen, hoe beter je weet wat er met je gebeurt als je ongesteld bent. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je moe bent en ga op tijd naar bed, zodat je je helemaal zo rot niet voelt op deze dagen. Voel je geen slachtoffer, maar ga er mee om. Het hoort er nou eenmaal bij.

Moodswing

Het is belangrijk dat je om leert gaan met factoren van buitenaf die jouw humeur en emoties beinvloeden. Ongesteld worden en zijn kan een factor zijn die dat beinvloedt. Als je al moeite hebt om te eten of moeite hebt om er af te blijven, kan de invloed die je hormonen hebben op je emoties je behoorlijk triggeren.

Misschien krijg je wel enorm trek in chocola, terwijl je dat absoluut niet mag eten van jezelf. Relativeer dit door te weten dat een vrouw in deze periode van de maand een bepaalde stof te kort heeft, waardoor ze zich wat kwetsbaarder voelt. Chocola zorgt ervoor dat dit stofje weer aangemaakt wordt. Uiteindelijk geeft je lichaam dus zelf aan wat het nodig heeft. Helaas is dit niet bij iedereen (nog) het geval. Een eetstoornis zorgt er soms voor dat je in plaats van een paar stukjes, twee hele repen chocola opeet en dat zal je dan niet altijd een fijn gevoel geven.

Geef jezelf een beetje ruimte om te eten waar je lichaam om vraagt. Als je lichaam na twee boterhammen nog trek heeft, neem die extra boterhammen dan ook. Dit is lastig, maar als je wat verder bent in je genezing, kun je je er fitter door voelen. Voor de ander is dit soms nog een stap te ver en is het nog erg moeilijk om te scheiden wat je eetstoornis wil en wat je lichaam vraagt. Wanneer is het emotie-eten en wanneer is het eten omdat je meer trek hebt dan normaal? Hierover kun je enkel ervaring op doen en je bewust zijn van je emoties en handelen. Maak je niet te druk. De rode vlag hangt uit en dan maak je wel eens een foutje.

Ongesteld zijn is echter niet altijd nog een onderdeel van je maand. Sommige mensen hebben zoveel ondergewicht en soms ook bij veel overgewicht blijft je menstruatie uit of blijft het af en toe weg. Je lichaam kan het niet meer aan om deze hele cyclus te doorstaan. Dit kan behoorlijk confronterend zijn, want dit doet je lichaam niet als het nog gezond is. Je hebt altijd tegen jezelf gezegd dat het bij jou nooit zo ver zou komen. Maar op het punt dat lichaamsfuncties uit gaan vallen kun je het beste je huisarts raadplegen. Deze kan je doorverwijzen naar een psycholoog of misschien wel waarschuwen voor de gevolgen.

Wanneer je al een tijd niet meer ongesteld bent geweest maar inmiddels wel weer een gezond gewicht hebt bereikt betekent dit niet dat je menstruatie meteen weer terug zal komen. Bij veel meiden duurt dit toch wel een half jaar tot een jaar voor dit weer volledig is hersteld. Wanneer het niet op gang komt, kun je het met de huisarts hebben over het slikken van de pil om je menstruatie weer op gang te helpen.

Dat je niet ongesteld bent, betekent echter niet altijd dat je ook onvruchtbaar bent. Vrouwen hoeven niet altijd ongesteld te zijn om vruchtbaar te zijn, ook al is onvruchtbaarheid wel een gevolg van langdurig ondergewicht. Dus vrij ondanks het uitblijven van menstruatie veilig.

Voor sommige vrouwen voelt het uitblijven van de menstruatie als een opluchting. Weinig voelen en leven zonder te leven voelt soms als vrijheid. Deze vrijheid is echter schijn. Want je staat volledig onder controle van je eetstoornis. Je eetstoornis pakt je alles af en op ten duur zelfs de bijzondere kracht van het lichaam om nieuw leven te creeeren. Vrouwelijk zijn is voor sommige vrouwen iets engs geworden, iets wat moeilijk is geworden om te zijn. Dit onderdrukken met een eetstoornis is niet de oplossing. Vrouwelijk durven zijn is iets wat je in therapie kunt bespreken en waar je, enge, maar waardevolle stappen in kunt zetten. Vergeet die optie niet. Je eetstoornis gaat je nergens brengen, genezing overal!

Dames, ga het aan. Wees lief voor jezelf. Het komt allemaal, ook deze maand, weer helemaal goed!

 Maak je ''period'' een beetje leuker door leuke tampondoosjes of blikjes om je maandverbandjes in mee te nemen. Als je hier klikt kun je kijken welke tampon het best bij je past. 

doos 

Hoe ga jij met de maandelijkse perikelen om?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Shopaholic - Zondag 25 september 2011 12:21
Wat een fijn artikel! Ik ben zelf nu weer een half jaar ongesteld na 8 jaar niet... dus ik moet nog erg wennen en het is heel onregelmatig en komt vaak al na 2 weken weer. Dus ben het best wel vaak ook... Erg vervelend. Maar dit geeft me duidelijkere inzichten in hoe het kan werken met een eetstoornis er ook nog eens bij. Stelt me wel gerust.
Alleen wat ik zooo lastig vind is het vocht vasthouden voor het ongesteld worden. =( Dat vind ik echt verschrikkelijk.
Verder heb ik geen last van chocolade aanvallen of heel veel lekkere trek ofzo.
Wel van rugpijn/buikpijn dat doortrekt naar mijn benen. Heel vervelend. En inderdaad hoofdpijn, emotioneel e.d.
Het is nog steeds wennen dat ik het weer ben. Het voelt alsof ik het voor het eerst ben gewoon.. heel raar. =S
Lizzy - Zondag 25 september 2011 12:22
Ik ben weer 1keer sinds een hela lange tijd ongestelt geworden dat vinx ik best moeilijk te accepteren dat mn lichaam weer zo danig goed werkt maar gewoon lief voor jezelf zijn helpt wel
Leuk artikel :3
maureen - Zondag 25 september 2011 12:24
Tja ik heb de mazzel dat ik er eigenlijk vrijwel geen last van heb(afkloppen!) Wat steken en misschien ietsje emotioneler, maar verder niet (ja een paar puistjes op mn kin). Maar verder ben ik sowieso altijd al vrij emotioneel, dus voor mij voelt t niet heel veel anders ;)
Prue - Zondag 25 september 2011 13:14
Mijn menstruatieklachten en pms zijn een hoop verminderd door goede voeding en genoeg goede vetten gebruiken.

Daarnaast vermijd ik in die periode de weegschaal en sport minder zwaar dan anders. Idd lief zijn voor mezelf. En mezelf regelmatig vertellen dat de meer-heftig-dan-anders-emoties die ik dan heb, een heel normaal natuurverschijnsel zijn...;-)
Blonde - Zondag 25 september 2011 14:06
Het is niet waar dat de pil je menstruatie weer op gang helpt. Graag geen onwaarheden vermelden in de artikelen!

groetjes, de blonde dokter
Jet - Zondag 25 september 2011 14:32
@blond dat zijn geen onwaarheden! Ik heb dat zelf zo van de dokter gekregen.
Sanne - Zondag 25 september 2011 14:34
Na ruim een jaar niet gemenstrueerd te hebben, begint het nu weer op gang te komen. Ik ben er alleen echt niet blij mee. Ik haat het zo erg!! In die drie jaar dat ik al ongesteld was, dus eigenlijk was ik er heel blij mee dat het een jaar weg bleef.
Noush - Zondag 25 september 2011 14:37
Hee Blonde,

het is zeker niet handig om onwaarheden te verkondigen.
Ik vraag me daarom ook inderdaad af waarom veel artsen dat wel zeggen.
Bij enkele mensen kan het blijkbaar wel werken.


Groetjes
Moimar - Zondag 25 september 2011 18:09
@Blonde
Misschien kun je linken naar websites waar jij jouw info haalt waaruit blijkt dat dit op onwaarheid berust? Het hoeft niet meteen verkeerd of onwaar te zijn als iemand hier een verhaal deelt. Als je wat linken geeft, dan kunnen anderen dat ook bekijken.
jwbp - Zondag 25 september 2011 19:32
ik ben sinds een half jaar weer redelijk regelmatig ongesteld.. eerst vond ik het verschrikkelijk, ik wilde noiet accepteren dat mijn lichaam blijkbaar genoeg goede stoffen binnenkreeg. maar ikr ealiseerde me dat ik moeilijk heel mn leven niet ongesteld kan/wil blijven, en nu merk ik eindelijk dat het eigenlijk veel minder erg is dan vroeger, toen had ik namelijk echt heel veel pijn en ook heel zware menstruatie, en nu niet meer :)
M - Zondag 25 september 2011 21:23
Ik slik de pil nu altijd door. Geen stopweek meer, geen periode meer:) Heb weleens eerder gedaan, maar toen maakten mensen me nog bang dat het gevaarlijk zou zijn. Laatst heb ik er een onderzoek over gelezen. Geen probleem!!! Moet je er niet bij gaan roken, want das in combi met pil sowieso al risky.
Anke - Maandag 26 september 2011 17:31
Ik ben het al anderhalf jaar niet meer geweest, zit zo'n 10 maanden op gezond gewicht en nogsteeds niet.. ik blijf hopen.
ThinForce - Maandag 26 september 2011 21:03
Nou gelukkigkan ik niet ongesteld worden :)

(ik ben namelijk een jongen)

TF
Bianca - Vrijdag 21 oktober 2011 19:24
ik heb helemaal nergens last van als ik ongesteld word..dat is eg heel fijn, als ik soms verhalen van anderen hoor.
Ik ben zelf ook 8 maanden niet ongesteld geweest door mn eetstoornis, maar nu een lange tijd wel weer en ik was toen nog nooit zo blij dat ik ongesteld werd!
bente22 - Donderdag 10 november 2011 10:34
Ik ben elke maand weer blij als ik ongesteld word. Weet dan toch dat ik nog kindjes kan krijgen mochten mijn vriend en ik dat nog willen. :)
Kajsa - Donderdag 19 april 2012 21:42
Ik had ook zo'n last van allerlei klachten! En na lang zoeken vond ik het antwoord. Ik heb er een site over gemaakt, zodat andere vrouwen niet opnieuw het wiel hoeven uitvinden. Hier kun je het lezen: www.premenstrueelsyndroom.com Hopelijk heb je er ook wat aan!
laura - Vrijdag 28 september 2012 18:07
naar een jaar ben ik ook eindelijk weer ongesteld en ik ben er zo blij mee want nu ben ik gelukkig niet onvruchtbaar!
Caro - Woensdag 31 oktober 2012 22:58
Ik heb vaak rug en buikpijn, maar ben wel blij dat ik het eindelijk weer ben :)
P. - Maandag 3 juni 2013 18:11
Ik vond het zo erg om weer ongesteld te worden toen ik weer een gezond gewicht kreeg.. ik vond het zo'n bevestiging dat ik nu "dik" was (lees: gezond gewicht).
Het heeft nog akelig lang geduurd voordat het regelmatig was, maar na 5 jaar (bijna) niet ongesteld zijn, is het misschien niet gek dat dat even duurde.
michelle - Dinsdag 27 mei 2014 22:39
Ik hoef eigenlijk nooit echt chocolade ofzo. Behalve de 2 dagen voor ik ongesteld word en de dagen dat ik het ben haha. Kleine pakjes chocomel en rafaello's heb ik dan bij voorbaat al ingeslagen. :$ maar dat is alleen die paar dagen inderdaad. :) en dan kan ik er gelukkig ook echt weer van genieten! Emotie-schommelingen, buikpijn, hoofdpijn, heeel erg moe en behoefte aan rust ken ik ook heel erg die ene week.
anoniempjeex - Zondag 15 maart 2015 17:45
Heeii, ik heb zelf een paar maanden een eetstoornis gehad tot ik werd opgenomen in het ziekenhuis en nu is alles weer over en gaat het gelukkig super goed! Er is alleen 1 probleempje.. ik was 1 maandje geleden tot mijn super grote opluchting! Weer ongesteld geworden en ik had het 2 weken geleden weer moeten worden maar dat is niet gebeurd. Ik ben dus nu ruim een week overtijd maar ik ben helemaal niet afgevallen. Juist aangekomen

Is dit normaal? Dat het zo onregelmatig is? Ik heb t dus nu 1x gehad na mijn eetstoornis en daarna ben ik 1 week overtijd..

Xx anoniempjeex
avis amator - Vrijdag 17 juli 2015 09:18
Ik heb ook heel veel last van buikpijn. Ik las in dit artikel dat je dan een paracetamol kunt nemen. Deze werkt bij mij echter niet. Wat wel werkt zijn de mentruatiepillen van aleve. (Ik weet niet exact hoe je t schrijft, maar hier lijkt t op) misschien hebben jullie er wat aan
T.Huisman - Dinsdag 28 juni 2022 12:25
Vooral als men snel afvalt kan het bij een BMI van 16 al wegblijven. Spaarstand ondertemperatuur en op den duur mitraalklepinsufficientie en lage bloeddruk en acrocyanose. Een te laag gewicht kan angstig en rusteloos maken. . .