Onbegrip in de hulpverlening

 

Als kind ben ik voor mijn gevoel altijd een beetje te dik geweest. Ik was erg onzeker en gesloten. Op verjaardagen kreeg ik te horen dat ik zo lekker kon eten. In de puberteit heb ik veel moeite gehad met zelfacceptatie. Ik was mijzelf niet, had veel stemmingswisselingen en continu ruzie met mijn familie. Vriendinnen om op terug te vallen had ik niet. Ze begrepen mij niet en ik had geen zin meer contacten te onderhouden. Ik was vaak verdrietig, boos en depressief. Het nut in het leven zag ik niet en niks kon mij interesseren. Voor mijn moeder was de maat vol. Ik moest naar de dokter, het kon zo niet langer. Na een onderzoek bij de Jutters kwamen zij met de diagnose stemmingsstoornis NAO.

Ik was blij dat er een stempel op mijn gedrag is gekomen, iets om aan vast te houden. Ik kwam in een groep terecht met jongeren die in de knoei zaten met zichzelf, om wat voor reden dan ook. Niemand nam de therapie serieus. Ik was toen 16 jaar.

Onbegrip in de hulpverlening

In de tussentijd had ik een vriendje gekregen. Je doet leuke dingen en eet plots meer dan normaal. Mijn gewicht nam toe. Helaas had iedereen daar zijn oordeel over klaar. ''Zou je niet eens wat aan jezelf doen?'' was de vraag. Tegen een onzeker meisje zeggen dat ze te zwaar was, het deed me pijn. Ik ben toen op dieet gegaan. De eerste x kilo gingen mij goed af. Ik had afgesproken niet meer af te vallen dan die x kilo, maar ik wou meer. Op de normale manier ging het niet meer zo snel als gewenst. Gezonder eten was niet meer genoeg en in bewegen had ik simpelweg geen zin vanwege de depressieve klachten. Ik deed onschuldig mijn vinger in m'n keel, niet nagedacht over de gevolgen, niet nagedacht dat dit een obsessie kon worden.

Het werd steeds meer een verslaving, van eens in de zoveel tijd, braakte ik elke avond mijn eten uit. Het werkte, ik viel af. Helaas werden de signalen thuis ook gezien. Ik haatte mezelf, braken was tenslotte niet goed voor mijn lichaam. Ik probeerde andere manieren om af te vallen, zo min mogelijk eten. Dit resulteerde in eetbuien. Ik walgde van mezelf, waarom kon ik geen anorexia hebben? Zelfs in een eetstoornis was ik slecht.

Bij de Jutters werd ik doorverwezen naar een eetstoorniskliniek. Hier belandde ik in een groep. Voor de diagnose moesten wij, elke dag, 8 uur lang, naar de kliniek komen. Hier werden wij geobserveerd omtrent eten en gedrag. Ik zat in een groep met 6 andere meiden. Allen doorverwezen met anorexia. Zij hadden moeite met eten, ik niet. Het gevoel dat ik mislukt was kwam nog meer naar boven. Het lukte hen tenslotte wel om niet te eten.

Tijdens de warme lunch maaltijd was het de bedoeling dat je op moest eten wat er voor je werd opgeschept. Ik zag de meiden strijden met hun maaltijd, eten was voor hun verschrikkelijk, waarom had ik dat niet? Waarom begrepen ze niet dat ik wel met eten kon omgaan, maar niet met de hoeveelheid? Het verplichten mezelf vol te eten terwijl dit juist de trigger was. Ondanks dat ik veel steun uit de meiden kon halen schaamde ik mij enorm voor hen, zij vonden mij vast een varken. Ik werd nog eenzamer, begon met automutilatie en creëerde een muur om mij heen. Ik kreeg de diagnose boulimia.

Na deze periode werd ik in een groep geplaatst voor eetmanagement en cognitieve therapie. Dit was 1 keer in de week. Wederom, een groep met alleen anorexia. Ik begreep niet waarom ik continu de enige was met mijn diagnose en voelde me weer eenzaam en onbegrepen. Ondanks de steun die zij mij gaven had ik steun nodig van meiden met dezelfde diagnose, maar die waren er niet. Het eetmanagement ging alleen maar over hoe je wel moest eten en hoe belangrijk 6 eetmomenten waren, zagen zij dan niet dat eten voor mij geen probleem is? Ik kwam steeds minder naar de groep, telkens als ik hoorde hoe de meiden niet gegeten hadden, wanneer zij wel waren afgevallen voelde ik mij mislukt. Ik kon de energie niet meer vinden en merkte de teleurstelling naar mij vanuit de groep. We waren er tenslotte voor om elkaar te steunen.

Vanuit de eetkliniek vonden zij dat ik mij best niet deed, ondanks mijn reactie dat ik mij in deze groep niet begrepen voelde. Ze verwezen mij door naar de GGZ omdat zij dachten dat mijn persoonlijkheid problematiek erger was dan mijn eetstoornis. Dit was een klap in mijn gezicht, ik voelde mij niet serieus genomen. Weer een proces in, weer hetzelfde verhaal doen, nog meer onbegrip. Hier kwam ik bij een verpleegkundige terecht. Hij nam mijn eetstoornis niet serieus, hij vond dat ik genoeg bij de andere instanties had geleerd om het zelf op te lossen. Het was tenslotte geen anorexia, ik moest maar gewoon stoppen met  braken. Ik ging steeds minder naar deze afspraken, er kwam maar geen behandelplan, ik moest de ene na de andere test doen. Tot ik niks meer vanuit hen hoorde.

Onbegrip in de hulpverlening

Ik vond het wel best. Zo kon ik in mijn veilige wereld blijven en hoefde ik niet de strijd tegen boulimia en mijn emoties aan te gaan. Pas na 5 maanden kreeg ik een belletje, mijn verpleegkundige was op staande voet ontslagen en ze gingen iemand anders voor me zoeken. Omdat er te weinig mensen beschikbaar waren die kennis hadden van mijn problematiek en het personeelstekort zouden zij mij bellen als ze een geschikt iemand hadden gevonden. Helaas is dit alweer 7 maanden geleden.

Ondertussen ben ik bijna 23 en is de vooruitgang, mijzelf redzaam maken, die ik heb geboekt uit mijzelf voortgekomen. Ik heb nog steeds boulimia, last van depressieve klachten en voel mij vaak erg eenzaam en onbegrepen door de muur die ik heb opgebouwd. Gelukkig heb ik ondertussen bijna 2 jaar een lieve vriend die mij wel begrijpt en er voor mij is. Hij werkt in de reclasserings wereld en ziet hoe slecht de zorg geregeld is en hoe groot de behoefte is. Hij ziet jongeren en volwassene wegzakken in de maatschappij omdat er geen begrip en geduld is. Ik heb het geluk dat ik mijn leven vanwege mijn goede omgeving op de rails weet te houden.

De problemen die ik heb, kan ik helaas zelf niet oplossen. Continu glij ik steeds meer een beetje weg. De zorg die ik nodig heb, heb ik nog steeds niet gevonden. Binnenkort ga ik samenwonen en moet ik het alleen doen. Ik heb geen vertrouwen meer in de hulpverlening en zie mijn toekomst angstig tegemoet...


Wat zou Jíj Stacey aanraden? Heb je tips? Adviezen? Herken je jezelf in haar verhaal en hoe heb jij het vervolgens aangepakt? Laat gerust je reactie achter....

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Eva_Eefje - Dinsdag 20 maart 2018 19:07
Je bent het waard, waarschijnlijk win je.
Love - Dinsdag 20 maart 2018 19:09
Heel herkenbaar. Je bent een prachtig mens dontforget
Gracie Valentine - Dinsdag 20 maart 2018 19:25
Herkenbaar.. Mijn eetstoornis word ik wel in begeleid door een diëtiste, maar door m'n gewicht denk ik zelf dat ik de hulp niet verdien.. Maar dit verhaal herken ik wel omtrent de persoonlijkheidsstoornissen. Ik kreeg een paar jaar geleden de diagnose borderline en volgde een mbt therapie gericht op borderline. Helaas bleek dit geen goede stap want de therapie hielp niet. Ik heb zo weinig stappen gezet daar, tot ze er achter kwamen dat ik autisme en add heb. Dus ook werd bij mij in de verkeerde richting gedacht. Ik zou toch blijven zoeken naar de juiste hulp, dit heeft bij mij helaas 6 jaar geduurd, maarik hoop dat je blijft zoeken naar de juiste hulp en deze gaat vinden!
Trala - Dinsdag 20 maart 2018 19:34
Heftig verhaal!

Voor het vervolg; ik zou bij de huisarts vragen om een verwijzing naar de S-GGZ, en dan in overleg met gem/haar kiezen een kleinschalige instelling, mogelijk een vrijgevestigde psycholoog/psychotherapeut (wel opletten dat dit iemand met BIG-registratie is). Zo kun je los van de grote instanties met ingewikkelde protocollen en inflexibele structuren, (waar uiteindelijk lang een verpleegkundige of basisipsycholoog de behandeling doet via ingewikkelde verlengde arm ipv de echt verantwoordelijk psycholoog) samenwerken met een eenpitter die meer wendbaar is. En niet afwachten tot je een behandelplan krijgt met daarin genoteerd wat de ander haat doen om je beter te maken, maar zelf actief aangeven wat je wil veranderen of waar je naartoe wil.
ikeee - Dinsdag 20 maart 2018 19:34
Ik herken het onbegrip ontzettend!!
Wat misschien een tip is, is een ander soort therapie zoeken? Er zijn zoveel mogelijkheden. Zelf ben ik nu de stap naar hulp aan het zetten ( ben al wel een x eerder in therapie geweest voor men eetstoornis) maar durfde niet eerlijk te zijn. Nu wil ik echt voor gaan! Hoe weet ik nog niet, maar dat zie ik wel.
Geloof in jezelf en don't give up!
ann - Dinsdag 20 maart 2018 19:35
wat voor soort zorg zoek je?
L - Dinsdag 20 maart 2018 19:37
Ik herken dit ook. Ik heb eerder anorexia gehad, ben hiervan hersteld, maar ben nu teruggevallen in iets er tussen in. Ik eet net niet/net wel genoeg, ga obsessief om met sporten, voel mij depressief om mijn lichaam en heb nog altijd de onbedwingbare drang om af te vallen.. alleen werkt mijn lichaam nu niet meer 'mee'. Ik loop nu bij een psycholoog, maar ik merk dat hij geen ervaring heeft met eetstoornissen, hij gooit het op depressie, wat ik denk ik ook wel heb, maar ik zelf denk dat dat eetstoornis hier toch ook een grote rol in speelt. Het is moeilijk goede hulp te vinden wanneer je niet in een hokje past, maar ik wil je toch aanraden om te blijven zoeken, en zo duidelijk mogelijk proberen te formuleren waar je wel behoefte aan hebt. Zo kunnen de hulpverleners je het beste helpen. Ook al heb je het gevoel dat ze je niet serieus nemen, neem jezelf wel serieus en vraag gewoon om meer hulp als je dat nodig hebt. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar alleen doormodderen is geen optie (heb ik zelf geprobeerd maar daar werd het niet beter van). Wat mij ook helpt is online extra hulp zoeken op Youtube bijvoorbeeld heb je Kati Morton, een Amerikaanse psychologe die veel behulpzame filmpjes heeft over eetstoornissen en andere psychische problemen. En misschien zoeken naar een ervaringsdeskundige met boulimia?

Samengevat: herkenbaar, maar het is belangrijk toch hulp te blijven vragen, ondanks de tot nu toe niet gelukte pogingen. Probeer voor jezelf na te gaan waar jij denkt behoefte aan te hebben en probeer dit duidelijk te formuleren naar de hulpverleners. Hopelijk heb je hier wat aan, heel veel sterkte!
Anoniem - Dinsdag 20 maart 2018 19:52
Stacey, ik herken je verhaal als geen ander. Ik heb er 10 jaar voor moeten zoeken, maar inmiddels heb ik een psycholoog gevonden die ziet wat zich achter mijn gedrag bevindt. Ze kan op alle niveaus meepraten: eetstoornis, persoonlijkheid, alles. Ze probeert overigens zo min mogelijk over eten e.d. te praten: we hebben het praktisch alleen over achterliggende zaken. Dat is voor mij ook geen probleem, want dit werkt.
Wat voor mij het belangrijkste is, is dat ze geen cognitieve gedragstherapie toepast ("dat weet je allemaal al hartstikke goed"), maar dat ze ziet waar mijn gedachten mijn gedrag juist níét kunnen sturen.
Ze zoekt niet de weg van de weerstand ("vechten/doen wat je heel moeilijk vindt"), maar ze beweegt juist mee met wat erachter zit en probeert vanuit die behoefte verandering te bewerkstelligen. En dat lukt haar bij mij heel aardig.

Ze hanteert geen vaste methode, maar kijkt naar wat ik nodig heb. Dat is een groot voordeel van vrijgevestigd zijn. Vele soorten therapieën komen aan bod: EMDR, schematherapie (gevoelskant), en nog veel meer dingen waar geen naam aan hangt (of die ik niet ken).

Bottomline: Er zouden véél meer psychologen zoals zij mogen zijn. Ik heb er een stuk of 10 versleten, instanties gezien (Ursula, Human Concern, GGZ persoonlijkheid), alternatieve therapeuten gehad... Niets heeft me kunnen helpen en ik heb een jaar of 6 zonder hulp gedaan. De aanpak die ik nu heb, werkt wél. Ik gun je er ook zo één, want goede hulpverlening is m.i. zeldzaam, maar bestaat dus wel. Echt, blijf zoeken: ik hoop dat je het vindt. Veel sterkte, lieve meid.
E - Dinsdag 20 maart 2018 20:17
Heb je wel eens van ISA Power gehoord? Zij werken met ervaringsdeskundige coaches en individuele coachsessies en ze zijn gericht op eetstoornissen in alle soorten en maten. Het is geen echte hulpverlening - je krijgt het niet vergoed van je zorgverzekering. Maar het is wel zeker de moeite waard (om het te proberen in ieder geval). Ik heb er zelf goede ervaring mee. En voelde me ook echt begrepen bij mijn coach.
starchild - Woensdag 21 maart 2018 01:19
JA PRECIES DIT!!!

Ik ben momenteel in behandeling bij ISA Power. Totaal anders dan het ggz, richten zij zich NIET op het eten, omdat zij weten en ervaren hebben dat eten het probleem niet is. Juist het achterliggende, wat de ES heeft laten ontstaan wordt aangepakt.

ISA Power, daar is het echt te doen!
Pinoccio - Dinsdag 20 maart 2018 20:18
Wat dapper en knap dat je dit geschreven hebt, en wat een zware tijd heb je, respect voor je doorzettingsvermogen
Miss kan Human Concern iets voor je betekenen, ze werken daar met ervaringsproffesionals en kijken naar wat JIJ nodig hebt en naar de achterliggende problematiek. Alle eetstoornissen worden daar behandeld, dus niet alleen anorexia. De startgroep waar ik in zat was zeer gemengd en ik heb dat als heel fijn ervaren. Zo'n fijne plek als daar gun ik jou ook!
Houd vol, je bent het waard
Ina - Dinsdag 20 maart 2018 21:33
Ik heb vandaag mijn eerste intake gehad bij Human Concern en ik voelde me direct welkom en begrepen. De omgeving is warm en er heerst een hele fijne sfeer.
Blijf zoeken, ergens is er echt wel de hulp die aansluit bij jou behoeftes.
marleen - Dinsdag 20 maart 2018 20:32
ik herken je niet in het diagnose-ding, want ik had wel AN, maar wel in je gevoel tegenover de hulpverlening.
Bij mij is er vorig jaar een klik omgegaan. Ik had een es gekregen uit drang naar controle, maar door de hulpverleners in het ziekenhuis werd me letterlijk àlle controle afgenomen. Dus heel erg effectief was het niet;
Dan ben ik terecht gekomen bij een organisatie waar mensen met ervaring in de ggz proberen het beleid aan te pakken en te werken rond beeldvorming en destigmatisering. Daar kreeg ik heel veel begrip en (h)erkenning van mensen, los van welke problematiek dan ook, en werd ik eindelijk als een mens gezien en gewaardeerd in mijn talenten.
Via die organisatie heb ik een WRAP cursus gevolgd. Dat was voor mij een belangrijke stap. Zelf een soort 'gebruiksaanwijzing' opstellen, zelf nadenken over en delen over datgene wat mij al dan niet helpt. Het is niet afdwingbaar, maar ik heb het wel gedeeld met een paar vertrouwenspersonen.
Ik heb ontdekt dat ik het meest heb aan therapie die niet bestaat uit 'diepe gesprekken over moeilijke situaties' maar aan creatieve therapie, en aan praktische hulp bij het organiseren van mijn leven en aanvoelen/duiden van mijn grenzen.
En zo ben ik beetje bij beetje beginnen nadenken over wat mij hielp en wat niet. Alles wat ik zonder hulpverlening kan oplossen, zal ik alleen doen. En voor de rest vind ik het vooral belangrijk dat ik zelf wel kan kiezen voor de persoon/aanpak die mij het beste ligt
Lisa - Dinsdag 20 maart 2018 20:37
Hey lief meisje,
Wat knap dat je hier zo open over durft te zijn en toch doorzet.
Het onbegrip van de hulpverlening is heel erg herkenbaar. Ik weet natuurlijk niet of je er voor open staat en hoe je qua persoon bent, maar wat ik zelf heb gedaan om toch verder te komen in herstel, doordat ik niet goed geholpen werd, was heel veel zelfonderzoek doen, veel lezen (een goed boek is Heal your life, van Louise Hay, meditatie, yoga, dit vooral om dichter bij jezelf te komen en te luisteren naar jezelf. En daarnaast heb ik verschillende alternatieve therapeuten opgezocht. Mensen buiten de standaard GGZ. Er zijn heel veel dingen die je kunt proberen, waar je niet naartoe gestuurd wordt door de huisarts. Dit heeft mij enorm geholpen!
Heel veel sterkte ♥
PM - Dinsdag 20 maart 2018 20:37
Heb zelf een jaar bij IsaPower gelopen.. heel Fijn! Ik ben er personnlijk sterker geworden, maar het hielp me echter niet om het eten weer op te pakken. Nu ben ik bij Human Concern.. dat raad ik je echt aan! De therapeuten zijn echt top! Groepstherapie is ook altijd gemengd!
Ik hoop dat je mag zien hoe mooi je bent en dat jij het ook waard bent om een leven te kiezen waarin je je eigen hart en verlangens kan volgen!
britneyangel - Dinsdag 20 maart 2018 21:14
blijf hulp zoeken meid, er is vast wel ergens goeie hulp voor je, je bent het waard!
Blue - Dinsdag 20 maart 2018 23:00
Ik loop helaas ook tegen de hulpverlening aan, de lange wachttijden en het gevoel hebben niet helemaal goed te zitten. Zelf heb ik het buiten de hulpverlening gezocht voor eetstoornissen zijn er zelfhulporganisaties en andere initiatieven (bijv isapower, zelf niet voor gekozen maar wellicht iets voor jou). Daarnaast ben ik in de tussentijd om de wachttijd te overbruggen bij de praktijkondersteuner gesprekken aangegaan.

Ik hoop dat je je niet op je kop laat zitten en ik vind dat je behoorlijk op je strepen mag gaan staan dat er nu een oplossing wordt gezocht want dit gaat ten koste van jezelf.

Voor mijn depressieve gevoelens hielp het heel erg om weer iets om handen te hebben om mezelf nuttig te voelen, structuur en regelmaat.

Ik hoop dat je in de tussentijd stappen voor jezelf kan zetten
CMFlower - Woensdag 21 maart 2018 00:16
Kan je niet bij Human Concern terecht? De startgroepen daar zijn gemengd en de therapeuten hebben zelf een eetstoornis gehad, erg begripvol en fijn om mee samen te werken.
Jo - Woensdag 21 maart 2018 11:26
@gracie Valentine waar heb je hulp gehad heb ook ADD en autisme en ook geen goede hulp gehad ben in nood
Iep - Woensdag 21 maart 2018 14:12
Ik heb ook add en autisme en heb heel goede hulp van Dimence in Deventer bij het team ontwikkelingsstoornissen in combinatie met het FACT team. Ze hebben ook oonamemogelijkheden als dat nodig is, al zijn de wachtlijsten daarvoor wel lang aangezien het een van de weinige plekken is voor crisis en autisme specifiek. Bij mij hielpen de therapieën die ik eerder kreeg nooit maar nu begin ik heel langzaam stapjes te zetten, zowel in het omgaan met autisme als in mijn eetstoornis.
Mima - Woensdag 21 maart 2018 15:47
Wat rottig dat je hier zo mee zit! Ik werk zelf in de GGZ en ik zie vaker mensen zoals jij buiten de boot vallen in een groepstherapie, een enorme frustratie voor mij en mijn collega's. Wees niet bang om ook op andere plaatsen of bij andere instellingen hulp te zoeken!
danielle - Woensdag 21 maart 2018 18:01
Wat jammer dat je je zo onbegrepen voelt. Ik heb totaal een andere ervaring met een hulpverlener. Ik heb ene hele andere ervaring met hulpverlening. Ik weet nog dat ik juist heel erg serieus genomen werd. Ik durfde nooit te vertellen waar ik mee zat, omdat ik bang was niet serieus genomen te worden. Toen ik het eenmaal had verteld, was ik echt heel erg verbaast dat ik zo serieus genomen werd.

Ik hoop dat jij ook ooit deze hulpverlening tegen zal komen, je verdient het!
Avp - Woensdag 21 maart 2018 23:41
Ga eens langs ixta noa! Of wanneer je niet de mogelijkheid hebt om een vestiging te bezoeken.. meld je aan voor online hulpverlening!! Niks is fijner dan ondersteuning te krijgen van een ervaringsdeskundige!!
bellefleur - Donderdag 22 maart 2018 10:28
Ik heb nooit naar professionele hulp durven zoeken omdat ik mijn problemen mede voortkwamen uit moeite met een ander systeem (onderwijs).
Ik wil het zeker niet afraden voor anderen maar voor mij was het niets, nog een slechte ervaring met instanties zou ik niet aankunnen.

Maar je vertelde dat je een vriend kreeg, dat is voor mij het begin naar herstel geweest.
Wat ik eerder op Proud las was de volgende tip: probeer het eens anders te doen, als dat ook niet werkt kan je altijd nog terug. Mijn vriend had zijn leven op orde (in ieder geval meer dan ik toen) dus had ik besloten dat er iets goed was in hoe hij de dingen zag, ook had hij eerder dingen voor mij goed gezien, dus mij kende hij ook goed genoeg. Ik heb een tijdlang geprobeerd te geloven wat hij zei ( het tegenovergestelde van wat een eetstooris en depressie je proberen aan te praten) en blind te varen op wat hij adviseerde over mijn eetpatroon. Of ik het juist vond of niet maakte, binnen grenzen, niet uit. Ik maak mijn eigen keuzes weer, dat is nog niet altijd helemaal eetstoornisvrij, maar ik heb mijn leven weer terug en ik kan slechte keuzes weer zien en corrigeren.

Om een lang verhaal kort te maken, probeer eens (in afwachting van behandeling of niet) een tijd jouw geliefde controle uit handen te geven aan iemand die jij vertrouwt. Iemand die wél ziet dat je leuk, lief, mooi, goed en zoveel meer bent. Als je denkt dat iets niet klopt voor jou, geef het aan en volg zijn of haar keuze als diegene toch vindt dat het wel goed is. Want je weet dat hij/zij je kent en op dat moment een beter zicht heeft op het geheel.

sterkte en alle goeds
Julianne - Vrijdag 23 maart 2018 22:05
Wauw, ik zou zo gauw niet weten wat te doen...wat een prutswerk!
Bij Rivierduinen in Leiden hebben ze redelijke diversiteit in de groepen en zoeken ze naar een behandeling op maat voor iedereen. Misschien dat dit iets voor je is.
Ik wens je de wereld toe, meid, en wauw, ik moet gewoon even zeggen hoe mooi ik jou vind. Wat een prachtvrouw. En wat gun ik jou die liefde die je nu hebt gevonden. Ik weet zeker dat ook jij je plekje zal vinden, just keep faith and believe in yourself ♥