Omgaan met rotopmerkingen

 

We krijgen allemaal wel eens een rotopmerking naar ons hoofd geslingerd. In een verhitte verkeerssituatie, tijdens een ruzie met een vriend(in), van een random persoon op het internet, of een vreemdeling op straat. Ook ik krijg wel eens te maken met rotopmerkingen. En ja, dat doet wat met me. Het is niet gek dat zoiets wat met je doet, maar het is vervelend als het aan je blijft knagen en als het knoeit met je zelfbeeld. Hoe ga je om met rotopmerkingen?

Bespreek het met iemand

Wat mij helpt als iemand een rotopmerking naar me maakt, is om het te bespreken met iemand anders. Bijvoorbeeld met de redactie van Proud2Bme, als ik een vervelende opmerking onder een blog heb gekregen. Of met mijn vriendinnen als iemand op straat iets lulligs zei of ik een ruzie met met iemand heb gehad. Dat helpt vaak wel om het even kwijt te zijn en het te relativeren.

Is het rot bedoeld?

Soms kan iets rot overkomen terwijl het niet rot is bedoeld. Zo zijn sommige mensen misschien wat directer of gaan ze een discussies niet uit de weg, terwijl anderen liever de goede vrede bewaren. Met beide is niets mis, maar het kan soms een beetje botsen als je een andere instelling hebt. Je kan altijd aangeven hoe iets op jou overkomt en vragen of dat ook zo bedoeld is. Ik probeer zelf altijd in te schatten of het zinvol is om ergens op in te gaan. Soms wil je iets uitspreken of voor jezelf opkomen, maar soms merk ik ook dat - als iets echt stom bedoeld is - de ander het alleen maar leuk vindt als je er lekker op ingaat. Dan geef ik er liever geen aandacht aan. Choose your battles! ;-)

Niet meegaan in stomme spelletjes

Door mijn werk op Proud2Bme zit ik best veel op het internet en sociale media. Nu valt het op Proud wel mee, maar op het internet in het algemeen wordt een hoop getrolt. Trollen is expres vervelende opmerkingen maken om iemand uit de tent te lokken. Niets persoonlijks, maar gewoon voor de lol. Zo lollig vind ik het zelf echter niet. Het kan ontzettend kwetsend zijn. Toch probeer ik dan te denken: hoe veel waarde wil ik hechten aan woorden die puur en alleen rot bedoeld zijn? Zeker als ik merk dat iemand gewoon een stom spelletje zit te spelen. Niet op ingaan, de reactie gewoon verwijderen, eventueel blokkeren en verder met m'n leven. Ik vind het super knap hoe bekende mensen hiermee omgaan, al lees ik dat het voor hen ook lastig is. Dat is niet zo gek. Je vergeet soms dat we allemaal mensen met gevoelens zijn, maar dat zijn we wel.

Pesten doet pijn

Zelf ben ik nooit echt gepest. Ik was ook niet echt populair op school en ik kreeg wel eens "vieze gothic" naar m'n hoofd geslingerd, maar dat was het dan ook wel. Ik heb me daar nooit zo heel druk over gemaakt. Grappig, want ik was verder best onzeker. Maar als ik hoor dat anderen mensen gepest worden, kan ik daar ontzettend boos om worden. Pesten vind ik iets verschrikkelijks. Je kan iemand er zo veel pijn mee doen. Het gebeurt op school, maar ook op de werkvloer. Pesten komt helaas overal voor. Weet dat als je gepest wordt, dit meer over de pesters zegt dan over jou. Al snap ik dat het pijn doet. Lees wat dat betreft eens de blog: ik werd gepest en veranderde van school. Nogmaals, het ligt niet aan jou en je bent niet alleen. Je mag hier steun voor zoeken.

Ik ben ook niet heilig

Dat biedt perspectief. Want ik weet met welke bedoelingen ik zelf een rotopmerking kan maken. Bijvoorbeeld als ik jaloers ben of niet lekker in m'n vel zit. Nee, ik ben ook niet perfect of heilig. Ik laat me ook wel eens kennen en dan komt er een minder mooie kant van mij naar boven. Een stukje onmacht, dat is wat er dan uitkomt. Het gebeurt ook als ik ruzie heb met iemand. Ik maak meestal excuses, omdat ik achteraf weet dat ik het niet zo bedoelde en dat ik mijn emoties de overhand liet nemen. Zo durf ik er dus vanuit te gaan dat dat voor de ander ook geldt. Dat het meer te maken heeft met hoe een ander zich voelt, dan hoe ik me voel. Dat het meer ligt aan de situatie dan aan mij persoonlijk. En misschien biedt een ander geen excuses aan, maar dat is ook best iets moeilijks! Dat vraagt namelijk ook om je kwetsbaar op te stellen. Ik probeer het niet in te vullen voor een ander en van het beste uit te gaan. Dat geldt niet voor alle situaties, maar je kan zelf misschien wel bedenken voor welke situatie het wél zou kunnen gelden. Dat helpt mij vaak ook wel om het te relativeren.

Blijf dicht bij jezelf

Tot slot; laat je niet gek maken door de rotopmerkingen van anderen. Blijf dicht bij jezelf, weet waar jij voor staat en wat je waard bent. Dit is lang niet altijd makkelijk. De woorden van een ander kunnen je ontzettend onzeker maken en daar worstel ik zelf ook mee op bepaalde momenten. Toch probeer ik het van me af te laten glijden. Een paar keer diep adem te halen en me weer op iets positiefs te richten. Een ander bepaalt niet wat jij waard bent. En een rotopmerking zéker niet.

Hoe ga jij om met vervelende opmerkingen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Maandag 4 mei 2020 13:36
Ik kan er de ene keer beter tegen dan de andere. Op straat zijn het meestal opmerkingen over mijn postuur. Dat ik dik, vies, lelijk ben, of het verkeerde in mijn boodschappenmandje heb liggen. Soms kinderen die vragen of ik zwanger ben of tegen hun moeder zeggen: wat is die vrouw dik hè mama. Op het moment dat ik zelf druk bezig ben met gezond leven kan ik er niet zo goed tegen. Ik heb het dan al zo zwaar met normaal eten en emoties reguleren dat de kleinste opmerking al enorme woede kan veroorzaken. De rest van de tijd probeer ik het te relativeren door te bedenken dat de mensen die zoiets zeggen blijkbaar zelf iets te kort komen en ik niet graag in hun schoenen zou willen staan. En het helpt echt om ff tegen mijn zusje of vriendin te zeggen/appen wat ik allemaal voor naars terug had kunnen zeggen. Meestal lucht dat met de nodige humor erg op.
w - Maandag 4 mei 2020 13:40
Ik weet het niet, ik ben anders, bozer, mezelf niet meer, geworden, door alles om me heen, raak er zeer verward en boos van, dan moet je eens naar Twitter gaan, die mensen zijn echt gestoord en reageren zeer gestoord en kunnen daar ook nog eens hun baan door behouden of juist door HOE ze reageren op mensen die het beste willen voor de wereld. Hoe tegenstrijdig en om down van te worden.. ook nu ben ik zeer opgefokt over het systeem, als mensen het dan niet begrijpen, verlies ik de moed en hoop voor anders, normaal, beter, de wereld is gestoord geworden door de illuminati en dat zien we iedere seconde om ons heen, de gevolgen, mensen zijn zich niet bewust en reageren, doen.. zoals ze doen en ik moet mensen het vergeven, zoals mensen mij ook weer menen te moeten vergeven. Don't judge the person 'till you know the man'. In dit systeem wat al eeuwen heerst van macht en onderdrukking, weet je nooit meer werkelijk met wie je te maken hebt, omdat iedereen geïndoctrineerd wordt, door mensen die daar belang bij hebben; om hun macht over jou te kunnen behouden of nog verder uit te breiden. Daarvan krijg je de reacties en uiteingen dagelijks op je bord en zie dan nog maar eens idd. 'neutraal' te blijven. Van oorsprong ben ik rustig en met gezond verstand, maar tegenwoordig nog maar zelden. Voel me opgefokt en ben boos omdat het mijn leven verwoest en dat uit je.. hoe dan ook. Er begrijpen vast weer mensen niet wat ik bedoel.. iig dank u wel.
idril - Maandag 4 mei 2020 13:46
Wat rot dat je zo'n beeld hebt gekregen van ' de wereld '.
Ik heb zelf niet het idee dat er iemand met meer macht bovenin staat oid.
Ik leef zeer neutraal en vind een hoop ' wel best' helemaal als ik naar de huidige situatie kijk. Ja pittig, maar het beste voor nu
En. Het is aan mij om mijn kinderen te begeleiden daarin. Ze laten groeien met liefde, grenzen,maar vooral rechtvaardig
idril - Maandag 4 mei 2020 13:47
Mooie blog Irene
Lisz - Maandag 4 mei 2020 14:52
Ik gaat mij redelijk goed af om opmerkingen van anderen langs me heen te laten gaan. Ik doe waar ik blij van word :). Alleen de opmerkingen van mijn beste vriendin en mijn vader doen me veel. Mijn vader heeft overal kritiek op en zegt vaak dat ik te dik ben en meer moet sporten (doe krachttraining 5x per week maar dat vindt ie geen goede sport). Ben zeker niet te dik en als ik het leuk vind om die sport te doen...
Co - Maandag 4 mei 2020 15:19
Bespreek het met iemand. Keigoed opening. Dat help relativeren en zorgt ervoor dat je niet gaat lopen malen
M. - Maandag 4 mei 2020 19:30
Mooi mens ben je, Irene!
Flower girl - Maandag 4 mei 2020 20:25
Had een tijd geleden een opmerking gekregen over dat ik helemaal niet zo dun was (heb an) en hij refereerde naar ‘Emma wil leven).
Achteraf had ik zoveel willen zeggen en het uittillen leggen, dat de ernst van een es niet in gewicht zit maar ik klapte dicht en die opmerking houd mij nog dagelijks bezig. Toch wekte het ergens een gevoel dat het nog erger moet zijn terwijl ik er behoorlijk slecht aan toe was, volgens de kliniek.
Ik heb het met mn huisgenoot besproken maar kan het gewoon niet relativeren of naast mij neerleggen
Lost girl - Dinsdag 5 mei 2020 13:16
Hele bekende situatie. En wat enorm vervelend en frustrerend. Kan me voorstellen dat dit soort gedachten bij je opkomen en dat het moeilijk is om dat zelf te relativeren. Supergoed dat je het met je huisgenoot hebt besproken. Was hij ook degene die de opmerking maakte? Er zijn ook een aantal blogs over geschreven die je misschien aan diegene zou kunnen laten lezen om te laten weten dat dit een veel gemaakte gedachtengang/opmerking is die heel verkeerd binnen kan komen.
Ik hoop dat het je toch nog lukt om deze opmerking in perspectief te plaatsen. Een eetstoornis is enorm complex, maar de media maakt er vaak voor de “leek” een versimpelde versie van.
Sterkte🍀
Flower girl - Woensdag 6 mei 2020 11:56
Thnx lost girl voor je lieve reactie. Is wel fijn om te weten dat zo'n domme opmerking niet aan mij ligt. Was gelukkig niet mijn huisgenoot maar iemand die ik maar eens per week kort zie. Dat maakt wel dat ik denk dat ik er niet op terug kom. Het is het eigenlijk niet echt waard maar moet er op de een van andere manier mee dealen. Ik hoop dat de opmerking wat slijt.
Vind dat docu 'emma wilt leven' wel heel goed, zeker als je kijkt wat ze er zelf mee wilde bereiken maar het nadeel is wel dat mensen dat als standaard zien voor hoe een AN patient er uit 'hoort' te zien. Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die nog leven op zo'n gewicht.
suus - Donderdag 16 juli 2020 13:28
Ik heb geen leuke schoonouders helaas. Doe veel voor ze. Maar ze heeft altijd wel een domme harteloze opmerking. Dagen kan ik ervan van slag zijn.
Mijn man zegt dat ze gewoon dom is. Toen mijn moeder overleed, en er heel veel mensen waren, zei ze dat komt vast omdat ze een bedrijf hebben. Ik zei nee, ze was een geliefd persoon. Ik heb besloten dat ik er niet meer naartoe ga. Zonde van mijn tijd en energie. Je wordt helemaal leeg gezogen
door dat gezeur altijd. De buurman is een klootzak . Koop je cadeau voor moederdag dan spek je de winkeliers. 24 jaar hoor ik dat alles duur is. De laatste opmerking, dat alleen mijn familie telt, schoot mij totaal verkeerd. Denk altijd aan iedereen. Stuur kaartjes naar zieke familie van haar. Maar nooit is het goed. Mijn man gaf mij gelijk, dat ik geen zin meer heb om heen te gaan.