Omgaan met dieet voornemens

 

De Decembermaand staat natuurlijk zoals elk jaar in het teken van de feestdagen en daar kunnen we ook niet omheen. Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw waarbij veel mensen gezellige dagen hebben met de familie, soms cadeautjes uitpakken en lekker eten. Het jaar 2016 staat alweer voor de deur en dit betekent ook vaak: goede voornemens. Veel mensen en met name vrouwen in Nederland nemen zich voor om in het nieuwe jaar echt de overtollige kilo's kwijt te raken en te starten met een nieuw dieet. Het lijkt wel het gespreksonderwerp te zijn in de dagen rondom de feestdagen en aan het begin van het nieuwe jaar.....

Wanneer je een eetstoornis hebt, kan het heel lastig zijn als 'afvallen' het onderwerp van gesprek is en als veel vrouwen klagen over dat ze zichzelf te dik vinden. Je bent er dan al zoveel mee bezig en onzeker over en dan zit je er misschien niet op te wachten om hier constant mee geconfronteerd te worden door mensen om jou heen die het hier over hebben. Er is alleen vaak niet zo heel veel aan te doen. Het is nou eenmaal iets wat voor veel vrouwen speelt rondom de feestdagen en dan wordt hier over gepraat. Dat maakt het overigens niet minder vervelend. In deze blog besteed ik aandacht aan het omgaan met alle voornemens rondom afvallen om je heen en geef ik wat tips.

meisje
Bron

♦ Er zijn zoveel mensen zonder deze voornemens
Ik snap heel goed dat het vervelend kan zijn als je rondom de feestdagen veel mensen in je omgeving hebt die bezig zijn met afvallen en 'goede' voornemens rondom diëten. Het uiterlijk en de ontevredenheid over het figuur is iets dat veel vrouwen bezig houdt. Hier ben je geen uitzondering in. Het is een thema wat voor veel vrouwen extra speelt voor de zomer omdat zij dan weer in badkleding willen lopen en ook rond de feestdagen. Tijdens de feestdagen wordt door sommige mensen meer, uitgebreider en luxer gegeten en met het nieuwe jaar in het vooruitzicht, een soort nieuw begin, ontstaan er toch vaak voornemens rondom eten en diëten. Het is nou eenmaal zo dat dit vaak wat meer aanwezig is, maar pas op dat je je er niet teveel negatief door laat beïnvloeden. Er zijn namelijk nog veel meer mensen die dit niet als voornemen hebben en die geen wens hebben als het gaat om afvallen of juist aankomen. Probeer het ook te zien als een gewoon gespreksonderwerp rondom de feestdagen. Mensen steken elkaar ook aan hiermee en het wordt vaak ook groter gemaakt dan het is. Soms zijn de plannen voor een dieet ook helemaal niet zo concreet en wordt dat er gewoon in gegooid tijdens een gesprek zonder dat iemand daar misschien echt werk van gaat maken.

♦ Het is een vrouwending
Het kan ook helpen om in te zien dat bezig zijn met je uiterlijk en figuur en hier onzeker over zijn ook gewoon een vrouwending is. Veel vrouwen zijn hier op mindere of meerdere mate mee bezig en ook mensen die geen eetstoornis hebben kunnen het vervelend vinden als dit steeds onderwerp van gesprek is. Wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat je het ook veel groter kan maken voor jezelf door alles op je eetstoornis af te schuiven en je daar rot over te voelen. Iedereen is weleens onzeker en dat mag ook. Maak het niet groter dan nodig is en probeer ook een beetje te relativeren.

♦ Het wordt ook veel groter gemaakt
Het is duidelijk dat het thema 'afvallen' speelt rondom de feestdagen en bij veel vrouwen ontstaat als een voornemen voor het nieuwe jaar. Besef alleen wel dat het vaker wel nog groter wordt gemaakt dan het is. Het is onder veel vrouwen toch sowieso wel een gespreksonderwerp terwijl dit niet direct betekent dat zij 's nachts wakker liggen omdat ze hier zoveel mee bezig zijn. Daarnaast is het zoals eerder gezegd ook iets aanstekelijks. Als de ene vrouw het heeft over haar onzekerheid over haar lichaam dan plant dit vaak ook een zaadje bij de andere vrouw die gaat nadenken over hoe dit bij haarzelf is. Ook als ze daar eigenlijk niet mee bezig was. Daarnaast zijn voornemens ook vaak gewoon vage ideeën en afvallen is makkelijk bedacht omdat het een voornemen is dat vaak voorkomt.

vrouw, spiegel
Bron

♦ Voornemens maken is een soort 'ritueel'
Goede voornemens maken voor het nieuwe jaar is voor veel mensen ook een ritueel. De meeste mensen krijgen in december wel een paar keer de vraag: "en, wat zijn jouw goede voornemens?" Eigenlijk heb ik daar nooit echt aan gedaan al had ik een aantal jaar geleden wel het voornemen om meer keuzes te maken die mij gelukkig maken. Goede voornemens blijken echter vaak niet haalbaar te zijn en dit zorgt weer dat mensen gevoelens van falen krijgen en zich hier weer rot over voelen. Ik ben zeker niet tegen goede voornemens, maar ik denk dat veel mensen voornemens hebben om ze te hebben en niet per se omdat ze er achter staan en zich er ook echt voor willen inzetten.

♦ Relativeren
Ik denk dat het heel belangrijk is om te proberen te relativeren als je er last van hebt als mensen om jouw heen met afvallen bezig zijn of hierover praten. Bedenk dat elk lichaam en elk persoon anders is en dat als iemand anders minder eet, dit niet hoeft te betekenen dat jij dikker bent of wordt of teveel eet. Er kunnen naast diëten namelijk nog talloze andere redenen zijn waarom iemand wat minder eet. Misschien heeft die persoon wat minder voeding nodig, misschien heeft hij/zij gedurende de dag al meer gegeten of voelt hij/zij zich niet lekker. Je kunt dit eigenlijk niet vergelijken. Daarnaast betekent het niet dat als veel mensen om jou heen bezig zijn met afvallen, het zo is dat jij dat ook moet doen. Wat je wel moet doen is goed voor jezelf zorgen. Je weerstand opbouwen en zorgen dat je een gezond en fit lichaam hebt.

♦ Geef je grens aan
Als je iets niet fijn vindt in het contact met andere mensen, heb je het recht om dit aan te geven en samen te zoeken naar iets wat wel fijn en passend is. Het is helemaal niet gek als iemand zijn/haar hart wil luchten over iets, ook als dat gaat om onzekerheid rondom het lichaam. Het is alleen niet direct zo dat iemand anders het fijn vindt om dat allemaal aan te horen alleen weet je dat niet altijd direct. Het is daarom belangrijk om zelf je grenzen aan te geven als je iets in het contact met anderen niet fijn vindt. Ik denk dat het ook fijn is voor jouw vriendin bijvoorbeeld om te horen hoe dat voor jou is omdat zij dat niet weet als je het niet aangeeft. Bespreek samen wat wel mogelijk is in het contact en geef ook zelf aan hoe het voor jou fijner zou zijn. Je mag je best kwetsbaar opstellen. Juist dat maakt je sterk.

♦ Praten
Het kan al een enorm verschil maken als je erover praat. Zoals ik in het punt hier boven beschreef is het goed om je grenzen aan te geven en te zeggen wat je wel en niet fijn vindt. Ook kun je met je frustraties, zorgen en irritaties natuurlijk terecht bij anderen. Praat bijvoorbeeld van je af bij je therapeut of iemand die dichtbij je staat en weet van je gevecht tegen je eetstoornis. Misschien helpt dat bij het relativeren en kun je er samen achterkomen hoe je hier mee om kunt gaan. Delen helpt heel vaak.

Hoe is dit voor jou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Judith - Zondag 27 december 2015 13:07
Goede blog!

ik weet niet, ik neem het meestal niet te serieus dat afvalvoornemens, het komt er meestal toch niet van.. maar het kan bij mijj ook wel een soort van jaloezie oproepen ofzo..
nynesxx - Zondag 27 december 2015 13:42
Ik ben jaloers op iedereen die afvalt en misschien wel dunner is dan ik. Al m'n klasgenoten zijn concurrenten en dat weten ze zelf niet eens
S. - Zondag 27 december 2015 14:00
De meeste voornemens zijn na drie weken vaak alweer vergeten (als het niet al eerder is). Niet al te serieus nemen dus. Als mensen serieus willen afvallen of wat dan ook, hoeven ze niet te wachten tot het toevallig 1 januari is. Dat is alleen maar uitstelgedrag en dus is het waarschijnlijk niet al te belangrijk voor ze. Denk ik.
lola - Zondag 27 december 2015 17:06
Hoe harder iemand iets roept hoe minder ze eraan houden.
lola - Zondag 27 december 2015 17:07
ik vind het ook wel echt aandacht vragen als je kei hard zegt ik ga afvallen marja dat is mijn mening
Ellen - Zondag 27 december 2015 18:41
Ik vind het altijd lastig als mensen om mij heen veel praten over afvallen of zeuren dat ze dik zijn terwijl ze dunner zijn dan ik ben.
Birdy - Zondag 27 december 2015 19:45
Ik hoor het ook veel om me heen. Tegen mensen die niet weten dat ik een eetstoornis heb gehad, zeg ik altijd: ik wil er denk ik twee kilo bij ofzo, ik vind mezelf iets te smal. Ik ga niet afvallen als het niet eens nodig is (ik ben niet gelukkig niet mager meer, gewoon slank maar wel aan de smalle kant). De gezichten die je dan krijgt :') en soms opgeluchte reacties als: wat fijn dat er een vrouw is die zich niet gek laat maken door afvallen en gewicht, eigenlijk is het ook onzin blabla...
Anne - Zondag 27 december 2015 23:03
Ik vind dit altijd wel erg lastig ,maar ik probeer gewoon bij mijzelf te blijven
Diëten werken toch niet,anders zouden vrouwen er niet telkens weer aan moeten beginnen.En voor mensen met een es is het een no-go-area .Net zoiets als voor mensen met een alcoholverslaving die van de drank af moeten blijven.



Paula. - Maandag 28 december 2015 00:14
Vroeger kon ik me hier druk om maken. Nu boeit het me echt helemaal niks meer. Lekker doen als je daar gelukkig van wordt ;). Negen van de tien mensen haken toch na een paar weken af. En ach, als ze doorgaan en voelen zich goed, ga je gang. Ik kan me dr niet meer druk om maken.. :)
Laurara - Maandag 28 december 2015 11:27
Ik heb van mamma The Bucketlist Boek gekregen. Daar staan heel wat leukere challenges en opdrachten om te zeggen dan dat je gaat proberen af te vallen! Zo wil ik voor 2016 een voedselgevecht organiseren of een film (HP❤) marathon doen ^^