Omarm je nieuwe lichaam

 

Als je een eetstoornis hebt, kan je een gewicht hebben dat niet goed bij je lichaam past. Wanneer je stappen zet in het herstel van je eetstoornis zal je merken dat je lichaam ook een nieuwe balans probeert te vinden. Deze nieuwe balans kan betekenen dat je een ander gewicht krijgt, je natuurlijke vormen veranderen of je menstruatie weer aan gaat. Kortom, een nieuw lichaam waar je aan moet wennen en opnieuw van moet leren houden.

Herstellen van mijn eetstoornis is een lange weg geweest. Terugkerende, negatieve gedachten over mijn lichaam maakten het lastig om me aan de voorgenomen doelen te houden. "Gewoon eten" is niet zo vanzelfsprekend als het klinkt wanneer je een hekel hebt aan het lichaam waar je in zit. Ik was tijdens mijn herstel flink aangekomen omdat mijn gewicht te laag was. Ook was ik ondertussen al 20 en geen 15 meer. Mijn lichaam was volwassen geworden en had nieuwe vormen en een nieuw gewicht aangenomen. Ik ben lange tijd in strijd geweest met dit nieuwe gewicht. Langzaam maar zeker drong het tot me door dat ik nooit normaal zou kunnen eten als ik niet van mijn lichaam leerde houden zoals het nu was. Het omarmen van mijn nieuwe lichaam was een hele uitdaging. In deze blog vertel ik jullie wat ik heb gedaan om meer van mijn lichaam te leren houden.

♥ Accepteer dat je lichaam verandert
Toen ik mijn eetstoornis kreeg was ik slechts 15 jaar oud, aan het einde van mijn eetstoornis was ik alweer 20. In die periode verandert je lichaam onwijs veel, je verandert van een meisje in een vrouw. Ook als jongen zal je merken dat je lichaam tijdens je pubertijd een metamorfose ondergaat. Ik wou graag terug naar het lichaam wat ik voor mijn eetstoornis had, maar een lichaam van een meisje van 14 paste niet meer bij me. Ik wist niet meer zo goed wat er nou wel bij me paste, dat zou vanzelf wel komen. Dat vond ik wel moeilijk, maar het hielp me erg veel hier bewust van te zijn en aan te blijven denken.

♥ Staar je niet dood op kledingmaten
Vroeger weigerde ik bijvoorbeeld een broek te kopen die groter was dan maat x. Hierdoor was het soms heel lastig en frustrerend leuke kleding te vinden en liep ik soms in dingen die me helemaal niet zo goed pasten. Daar werd ik alleen maar ongelukkiger van. Op een bepaald punt ben ik gaan stoppen met eisen stellen aan kledingmaten en kocht ik gewoon kleding die goed zat en waar ik me mooi en comfortabel in voelde. Dan is het maar een maatje meer dan ik vroeger van mezelf gewend was. Bovendien kunnen kledingmaten in verschillende winkels zo van elkaar afwijken, dat het meer over de winkelketen zegt dan over jou.

♥ Verzorg jezelf goed
Wanneer ik niet lekker in m'n vel zat had ik ook weinig behoefte goed voor mezelf te zorgen. Ik vond het niet belangrijk, omdat mezelf niet de moeite waard vond. Ik voelde me toch al kut, dus het maakte allemaal niet meer uit. Ik had geen zin om te douchen of m'n haren te kammen en verstopte mezelf in grote, oude slobbertruien. Toch hielp het me heel erg als ik wel even wat aandacht aan mezelf besteedde. Douch met een lekker ruikende douchegel, kam je haren, poets je tanden en trek leuke kleren aan. Je zal merken dat je dan vanzelf al wat lekkerder in je vel gaat zitten.

♥ Lichaamsbeweging
Op een gezonde manier sporten en aan lichaamsbeweging doen heeft mij ook geholpen mijn lichaam meer te leren waarderen. Deze waardering hing niet af van mijn sportprestaties, maar gewoon het feit dat ik het deed. Wanneer ik er lekker even uit was geweest voelde ik me meer ontspannen en minder gestresst. Tijdens het sporten worden er allemaal stofjes in je lichaam aangemaakt waardoor je je fijn gaat voelen. Je kan even uit je hoofd en in je lijf zitten, wat meer ruimte geeft er aan te wennen. Ook ontmoet je tijdens het sporten nieuwe mensen met dezelfde interesses, dit gaf mijn zelfvertrouwen een enorme boost. Let wel goed op dat je niet vanwege de verkeerde redenen gaat sporten en dat het een gezonde bezigheid blijft.

♥ Je bent meer dan een mooi plaatje
Het klinkt misschien heel cliché, maar je bent meer dan alleen een buitenkant. Schoonheid straal je van binnen uit naar buiten. Wanneer jij lekker in je vel zit maakt het niet uit wat voor gewicht je hebt. Je bent mooi als je lacht en als je je goed voelt, want dan straal je. Houden van wie je van binnen bent helpt je zeker ook van je buitenkant te houden.

♥ Jezelf letterlijk omarmen
Een knuffel krijgen van iemand waar je van houdt is fijn. Het geeft een veilig en liefdevol gevoel. Wat nou als je die veiligheid en liefde juist aan jezelf zou willen leren geven? Geef jezelf eens letterlijk een knuffel, er hoeft niet eerst een reden voor te zijn. Ik doe het nog steeds vaak wanneer ik in bed lig of onder de douche sta of soms gewoon ineens spontaan. Nu voelt het fijn en vertrouwd, maar ik heb het wel eerst moeten leren. In het begin voelt het misschien een beetje raar en niet altijd even leuk. Misschien voel je weerstand, misschien voel je helemaal niks en misschien kan je heel emotioneel worden. Het is een mooie en krachtige manier om liefde te geven aan jezelf. 

Wennen aan je nieuwe lichaam is niet makkelijk. Het zal gaan met pieken en dalen. Natuurlijk zal je altijd dagen hebben dat je wat minder lekker in je vel zit dan andere dagen. Hier is helemaal niks mis mee, dat hebben we allemaal. Kruip op de bank met een kop thee en chocolade en doe lekker rustig aan, spreek af met een goede vriend of vriendin, maak een fijne wandeling of verwen jezelf af en toe met een lekkere massage of bezoekje aan de sauna. 


Hoe omarm jij je nieuwe lichaam?  

Fotografie door Hamza Butt

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Essie - Zondag 16 juli 2017 12:14
Herkenbaar en lastig.. Het liefst blijf ik op het laagste gewicht dat ik had op deze lengte terwijl dat echt ongezond is. Ook ben ik nu bijna 20 en geen 14 meer maar het blijft moeilijk om hoger te zitten qua gewicht.
Laura - Zondag 16 juli 2017 12:23
Dit is zo herkenbaar en eigenlijk het laatste stuk van mijn eetstoornis waar ik nog regelmatig mee worstel. Maar tegelijkertijd dé sleutel om het helemaal los te kunnen laten... maar het is zó moeilijk.

Prachtige blog! Alweer een mooie van jou Irene. Jammer dat je maar tijdelijk bij Proud gaat werken, van mij mag je blijven :)
Meisje14 - Zondag 16 juli 2017 16:51
Herkenbaar. Wil steeds dat lichaam van toen ik 14 was en anorexia had.
Nu gezond gewicht en 8 jaar ouder. Lastig dat te accepteren.
Maar van terug gaan word je ook niet blij en is onrealistisch.
Mooie blog.
Ronja - Zondag 16 juli 2017 17:42
Na ondergewicht heb ik nu overgewicht door de medicatie. Toch probeer ik van mezelf en m'n lijf te houden. Is heel moeilijk, maar ik probeer altijd te bedenken wat je lijf allemaal voor je doet. Dat ik kan lopen, dingen kan maken, dat alles werkt.
Dan ben ik wel dankbaar dat ik nog een lichaam heb. En het is maar een hoesje.
Chantal - Zondag 16 juli 2017 22:41
Ik werdt rond mijn 18e heel ziek en kreeg heel veel ondergewicht, nu ben ik bijna 22 maar ik vraag me af of je lichaam dan weer hetzelfde wordt als ik weer op gezond gewicht zit, omdat ze zeggen dat je rond je 18e in principe uitgegroeid bent? heeft iemand hier ervaring mee?
marleen - Maandag 17 juli 2017 00:50
dit is het laatste stukje waar ik nog last mee heb... ik functioneer weer, ik eet weer, slaap weer, werk weer... maar ik blijf het lastig vinden om een gezond lichaam te hebben en niet te ervaren als 'dik' (na 20 jaar schommelen tussen randje gezond en ernstig ondergewicht)