Niet durven herstellen van je eetstoornis

 

Je durft niet te herstellen van je eetstoornis. Je wilt het wel of misschien ook niet. Je weet eigenlijk helemaal niet meer wat je wilt, omdat het gevecht in je hoofd iedere dag zo groot is en de eetstoornis voortdurend hoogtij viert. Je hebt constant het gevoel dat je niets tegen die eetstoornis in hebt te brengen. Wat de eetstoornis zegt, zal je moeten doen, er is weinig compromis te maken. Geen middenwegen, geen "Nee, dat doe ik niet", helemaal niets. Je moet gewoon doen wat je opgedragen wordt, punt uit. Tegelijkertijd heb je je verstand niet verloren en weet je prima dat wat je doet niet goed voor je is en dat je tegen die eetstoornis in moet gaan om te kunnen herstellen. Toch durf je dat niet...

Je durft niet te herstellen omdat je niet weet wat je te wachten staat. Je weet niet wat de toekomst je gaat brengen. Het verleden heeft je regelmatig teleurgesteld en je weet niet of je wel klaar bent voor nog meer teleurstellingen. Je weet niet of je die nog wel aan kunt. Herstellen betekent immers dat je het leven weer volledig aan moet gaan met al zijn verantwoordelijkheden. Dat betekent op zijn beurt weer dat er dingen fout kunnen gaan en dat je gekwetst en pijn gedaan kan worden. Dit maakt je bang. Zo bang, dat je je liever verstopt voor je leven en je toekomst. Nee, je wilt niet dood, maar je durft ook niet te leven. Daarom 'koos' je onbewust voor een soort middenweg: de eetstoornis. 

herstellen eetstoornis

De eetstoornis geeft je een veilig gevoel. Het is iets dat van jou is. Iets wat niemand je zomaar even af kan nemen. Iets waar je je de hele dag mee bezig kunt houden en waardoor je niet hoeft te denken aan alle écht moeilijke dingen in het leven. De toekomst stel je uit en je angsten worden met de dag minder omdat de gedachtes aan eten en gewicht met de dag meer worden. Het roept in je hoofd honderden vragen en ideeën op. De eetstoornis wordt hierdoor langzaam een soort full-time baan die je vreemd genoeg nog een soort van voldoening geeft ook. Het is alsof je presteert en ergens in excelleert en dat voelt goed. 

Met iedere hap die je minder eet en iedere ons die je minder weegt voel je je in je hoofd sterker worden, maar naarmate de tijd vordert voel je je lichaam afzwakken. Je wéét dat je meer moet gaan eten, maar alles in je hoofd roept NEE. Je hebt het gevoel hier gewoonweg niet tegenin te kunnen gaan. NEE NEE NEE NEE. Iedere keer besluit je morgen te gaan veranderen. Morgen kies je voor het leven, morgen ga je beter eten, morgen... Maar morgen durf je het ook niet. Niet alleen omdat je luid en duidelijk een NEE in je hoofd voelt, maar ook omdat je niet weet óf je wel klaar bent voor het leven. Wil je wel verder? Wil je wel weer écht gaan leven?

Het leven jaagt je angst aan en iedere hap die je meer eet en ons die je meer weegt, maakt die angst groter. Dat probeer je ten allen tijde te vermijden. Je weet niet wat de toekomst voor je in petto heeft, je weet alleen wat je nu hebt en dat is niet goed, maar het is wel veilig en zonder de pijn en het verdriet dat je eerder hebt gevoeld. Wat je echter vergeet en waar je je te weinig bewust van bent is hetgeen je nu verliest en nog kan gaan verliezen. Eigenlijk bijna alles wat je nog wél lief is, maar dat voel je niet meer omdat je zo 'bezeten' bent door de eetstoornis.

Met iedere dag die je langer wacht om te herstellen van je eetstoornis, verlies je een deeltje van jezelf. Een deeltje van jouw persoonlijkheid, jouw karakter. Je verliest iedere minuut een stukje tijd, tijd om echt te leven, om aan jezelf en je toekomst te werken. Tijd om jezelf te ontwikkelen, om te genieten en om nieuwe dingen te ervaren. Je verliest gezondheid. De eetstoornis is een aanslag op je lichaam en je weet nooit wat de gevolgen op lange termijn hiervan kunnen zijn. Je verliest contacten, want hoe je het ook went of keert, de mensen om je heen gaan wél verder en hoe meer jij achter blijft, hoe minder je gemeen zal hebben en hoe onevenwichtiger het contact zal worden. Je verliest vertrouwen. Vertrouwen in jezelf en van de mensen die van je houden. Je zegt immers keer op keer dat je gaat veranderen, maar stelt jezelf en je omgeving keer op keer teleur. 

herstellen eetstoornis

Je verliest zoveel en tóch durf je geen JA te zeggen tegen herstellen. Je vraagt je af waar die knop naar herstel zit, zodat je die knop om kan zetten en gewoon JA kan denken. Er is geen eenvoudige knop, maar diep in je hart weet je misschien wel waar de sleutels naar herstel zitten. Heel diep in je hart weet je wat jij nodig hebt en hoe je je hieruit kunt vechten. Misschien zijn dat hele duidelijke en strenge afspraken met een therapeut of juist met iemand die van je houdt en dichtbij je staat. Het is begrijpelijk dat je het moeilijk vindt om die afspraken ook daadwerkelijk te gaan maken, want dan moet je je angsten aangaan en de veilige plek van de eetstoornis verlaten. Toch zal je, als je het aangaat, uiteindelijk merken dat het leven zonder die eetstoornis juist veiliger is, hoe gek dat in je oren nu misschien mag klinken, het is echt zo.

Herstellen van een eetstoornis is doodeng, omdat je hiermee kiest voor het leven en jouw toekomst. Beiden zijn onzeker en er kan van alles gebeuren: fijn en naar. Dat ís eng, maar lang niet zo eng als na 10, 20 of 30 jaar terugkijken op je leven en erachter komen dat je al die jaren hebt 'verziekt' met te veel of weinig eten, wegen, overmatig bewegen en calorieën tellen. Het leven is zoveel meer waard dan dat. JIJ bent zoveel meer waard dan dat. Zet die stap richting herstel, laat je helpen. Jij kan dat.

Fotografie: Donnie Nunley

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

nikki - Zaterdag 17 december 2016 13:08
wauw, bedankt, bedankt, bedankt. Dit geeft zoveel inzicht. Ik worstel hier momenteel heel erg mee. En nu weet jij - zonder mij te kennen - dit op papier te zetten. Het is zó herkenbaar. Deze blog helpt me ontzettend veel! Het brengt iets onder woorden dat ik zelf niet onder woorden had kunnen brengen.
Jillie - Zaterdag 17 december 2016 13:49
100% herkenning en 100% waar.
Hoe moeilijk ook, harde afspraken en confronterende afspraken zijn nodig om die vicieuze cirkel echt te doorbreken (voor mij in elk geval).
kimmx_b - Zaterdag 17 december 2016 14:03
Deze tekst beschrijft precies hoe ik denk en geeft mij zoveel steun! Bedankt!
Ingrid - Zaterdag 17 december 2016 23:14
Precies zo is het, het leven vind ik eng en moeilijk, verwachtingen en verantwoordelijkheden als ik volledig herstel. Kan ik dat allemaal aan? Ik vindt het doodeng, maar ik wil zo graag ook leven, nu hang ik ergens in het midden. Vooruit gaan, is verandering en dus .... eng. Deze blog is echt heel helpend, zoals je het schrijft kon ik het niet echt benoemen.
B - Zondag 18 december 2016 18:26
Jeetje, wat herkenbaar.
cynthia - Zondag 18 december 2016 18:59
Confronterend x
Anne - Maandag 19 december 2016 12:00
Dit is zoals het is.
Ik denk dat het helpen kan om te weten dat je in het echte leven echt niet alles moet kunnen. Je kan ook gewoon nee zeggen als je iets niet wilt of als het te veel wordt.
. En ook dat je niet zonder houvast door het leven hoeft te gaan, het is gewoon menselijk om dat nodig te hebben.Alleen zijn er veel betere dan een eetstoornis om op te bouwen. En allengs merk je dat je zelf ook sterker wordt. Je kunt dingen beter aan en ben niet meer zo bang voor alles, gewoon omdat je ervaring krijgt en wijzer wordt.
yvonne - Dinsdag 20 december 2016 00:33
dag scarlet,
wat heb je dit weer prachtig verwoord.....ik denk dat jouw woorden veel mensen, die met anorexia, hun familie, maar ook mensen die er niets van begrijpen zullen raken.....
wees jij maar zeer proud2beme!
met nog steeds waarderende groeten!
Esther - Vrijdag 23 december 2016 22:52
Mooie maar vooral ook hele goede omschrijving.
Neen, geen herkenning voor mij zelf, maar ik denk wel dat je gelijk hebt met wat je hier schrijft.
Mitte - Vrijdag 23 december 2016 23:03
Op dit moment ben ik opgenomen op een afdeling die niet gespecialiseerd is in eetstoornissen. Mijn eetstoornis vindt dat de max. Ik ook. Ik durf niet JA zeggen tegen het leven. Dit is afschuwelijk herkenbaar en daarom ook zo fijn om te lezen. Misschien kan deze tekst me wel helpen om in gesprek te gaan, dankje!
mo - Woensdag 28 december 2016 13:39
Wow, confronterende blog.
Zoveel herkenning in wat je schrijft, de angst voor het leven, wat krijg ik er voor terug.
Ik zit zelf ook vast in deze cirkel, wel willen maar niet durven, de angst overheerst.
Ik ga deze blog kopiëren en meenemen in het volgende gesprek hoe nu verder.
Ik kan het namelijk zelf niet zo duidelijk beschrijven/verwoorden.

Super bedankt voor deze blog! :-)
Anoniempjee - Zondag 30 april 2017 23:28
Dit herken ik nu..ging paar weken goed maar nu eet ik weer bijna niks. Ik wil hier aan de ene kant zo graag van af maar aan de andere kant ook weer niet. En ik durf er niet met mijn ouders ovwr te praten want zij sturen mij gelijk weer naar een psycholoog en die praten toch alleen maar over zelfvertrouwen en daar heb ik geen zin meer in. Heb al zoveel van die zelfvertrouwencursussen gehad wordt er moe van! Het helpt wel..maar niet met dit! Ik weet echt niet wat ik moet doen!
Zita - Woensdag 30 augustus 2017 05:58
Zo voel ik mij ... ik wil zou hard veranderen en toch kies ik steeds de vlucht route .ben het echt zo beu waarom ga ik er niet gewoon tegenaan ?!
x - Zondag 3 september 2017 07:49
Goed omschreven, maar wat als je het tegenovergestelde hebt. En steeds moet zeggen...morgen ga ik minder eten. Als dat steeds maar niet lukt...hoe kun je dan nog geloven dat je het kunt?
A... - Dinsdag 11 september 2018 17:53
Ik ben nu op het punt aangekomen dat ik blijf stilstaan. Stilstaan omdat de angsten groter zijn dan de wensen. Dus wat nu... Stoppen met therapie betekent hooguit dat ik blijf waar ik nu ben, maar dat ik weer terug naar af ga, lijkt me waarschijnlijker. De therapie intensiveren, dat klinkt leuk, maar een hele dag ergens zitten in de overlevingsstand lijkt me ook niet zinvol..
Hoe krijg ik het toch voor elkaar om de angst aan te gaan of om de angst die ik soms achteraf krijg niet weg te eten? pff.. kakbende...
britneyangel - Donderdag 28 maart 2019 08:59
zo herkenbaar de blog