Niet alleen, toch eenzaam

 

Contact maken gaat mij makkelijk af. Ik ben niet heel brutaal, maar zeker niet verlegen en durf best in m'n eentje naar een groep onbekende mensen te gaan. Dat is mijn hele leven al zo. Ik maak makkelijk vrienden. Er is altijd wel iemand om mee te praten of mee af te spreken. Ik maak deel uit van een sportclub en had een hele klas vol leerlingen op school die allemaal dezelfde passie deelden. Toch kon ik me soms ongelooflijk eenzaam voelen.

Laatst hoorde ik een liedje van de Dijk voorbij komen. Stampvol café. "Iedereen is er en ik zit erbij." Deze zin was zo rakend. Ik was zeker vroeger erg bekend met het gevoel dat hier omschreven wordt. Al zit je in een stampvol café, al woon je in een stad vol mensen, al heb je vrienden zat, toch kan je je erg eenzaam voelen. Dit soort gevoelens hebben we misschien allemaal wel eens en dat is niet zo erg, maar als het te veel of te vaak is en erg lang duurt is het belangrijk om te kijken waar het vandaan komt en wat je eraan kunt doen.

Allereerst is het denk ik belangrijk om je te beseffen dat alleen zijn en je eenzaam voelen twee verschillende dingen zijn. Ik kan prima alleen zijn zonder me eenzaam te voelen. Sterker nog, dat alleen zijn heb ik soms ook hard nodig om even tot mezelf te komen. Aan de andere kant kon ik zoals ik zojuist heb omgeschreven me ook heel eenzaam voelen terwijl ik niet alleen was. Een druk sociaal leven is dus helemaal geen garantie op het niet voelen van eenzaamheid en zo kan het zijn dat iemand die graag op zichzelf is zich ook niet direct eenzaam voelt. Als het niet daaraan ligt, waaraan dan wel?

Nu ben ik best een vrolijk persoon van mezelf, maar in de tijd dat ik een eetstoornis had liep ik altijd met de grootste lach rond terwijl ik me van binnen verschrikkelijk slecht voelde. Het was alsof ik met het lachen mijn verdriet compenseerde. Hoe rotter ik me voelde, hoe blijer de wereld me ging zien. Ik plaatste dagelijks de vrolijkste berichten facebook en was overal bij betrokken, maar niemand wist hoe ik me werkelijk voelde. Ik schaamde me voor mijn eetstoornis. Ik wilde niet dat andere zich zorgen gingen maken of me raar vonden. Laat staan dat ze me zouden helpen, lees: controleren. Nee, ik zou het zelf wel oplossen.

Dit voelde aan de ene kant heel erg veilig, maar aan de andere kant maakte het me onwijs eenzaam. Ik had een muur om mezelf heen gebouwd. Wellicht was ik beschermd van de wereld om me heen, maar de wereld om me heen kon ook niet bij mij komen. Zo ook de mensen om mij heen. Eenzaamheid ontstaat wanneer je je niet verbonden voelt met je omgeving. Al heb nog zoveel vrienden, als je enkel oppervlakkig contact met deze mensen hebt, kan het zijn dat je je alsnog alleen voelt. Niemand kent jou echt goed en jij kent niemand echt goed. Ik zag dat mijn vrienden betrokken waren met elkaars leven, maar ondertussen stond ik niemand toe om mij te helpen. Hierdoor was het alsof ik er niet bij hoorde, maar wie had nou wie buitengesloten?

Het was belangrijk dat ik mezelf leerde openstellen. Dat was eng en het voelde kwetsbaar, maar die kwetsbaarheid bracht mij en mijn vrienden wel dichter bij elkaar. Kwetsbaarheid durven tonen en met elkaar praten over wat er in je omgaat versterkt de banden tussen mensen. Het was fijn dat we elkaar mochten vertrouwen. Het was fijn dat er ruimte ontstond om onszelf te zijn, hoe we ons ook voelden. Ik merkte ook dat mijn vrienden en prettiger vonden om bij mij in de buurt te zijn nu ze merkten dat ik ook niet perfect was. Het was fijn dat zowel de gevoelens van mij als de gevoelens van de ander er mochten zijn. Kwetsbaarheid brengt dus ook een zekere veiligheid met zich mee. Kwestbaarheid zorgt voor hechtere vriendschappen. Vrienden met wie je kan lachen, maar ook kan huilen. Iemand die je wilt begrijpen.

Jezelf opstellen naar de mensen om je heen is een manier om je minder alleen te voelen, maar welke andere dingen kunnen hier ook bij helpen? 

♥ Minder social media
In de eerste instantie zou je misschien denken dat social media er juist voor zorgt dat we meer met elkaar verbonden zijn. Dit is in zekere zin ook waar. Je bent makkelijker met je vrienden in contact, je kan terecht op websites als Proud of andere plekken met gelijkgestemden vinden en je kan zien wat er zoal te doen is in de buurt. Een plek waar je mensen kan ontmoeten. Dit is allemaal prima. Social media brengt veel voordelen met zich mee, maar dat is enkel zo als je er niet te ver in doorslaat. 

Social media gaat zijn doel voorbij wanneer je heel veel in je eentje op social media zit en enkel kijkt naar wat andere mensen doen in plaats van daadwerkelijk (wederzijds) contact met mensen te hebben. Hierdoor krijg je het idee dat iedereen constant maar leuke dingen aan het doen is terwijl jij alleen thuis zit. Dit is niet helemaal realistisch, want je ziet alleen maar de leukste dingen van de ander, maar in de tussentijd ga je wellicht als reactie alleen maar meer en meer op social media zitten wat het gevoel uiteindelijk versterkt! Social media is een handige tool, maar uiteindelijk is het ook heel belangrijk om je telefoon of laptop weg te leggen en de 'echt wereld' in te gaan. 

♥ Blijf dicht bij jezelf
Ik wilde altijd heel graag overal bij horen en het met iedereen goed kunnen vinden. Ik deed dan ook altijd m'n uiterste best om met iedereen mee te komen, ook als dit mensen waren met een totaal ander karakter of andere interesses dan ikzelf. Hierdoor dreef ik eigenlijk steeds verder van mezelf vandaan en hoe meer ik me voordeed als iemand anders, hoe eenzamer ik me ging voelen. Mensen vonden mij wel leuk, maar ze vonden me leuk om hoe ik me voordeed, niet om hoe ik werkelijk was. Het is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Je bent echt goed zoals je bent. 

♥ Gelijkwaardigheid
Wanneer je het over vriendschap hebt, heb je het altijd over twee mensen. Het is belangrijk om je te beseffen dat je misschien niet de enige bent die het lastig vind om zich open te stellen of die met bepaalde problemen worstelt. Behandel een ander zoals jij zelf behandelt zou willen worden, maar erken ook dat jullie wellicht verschillend zijn. Vraag ook eens naar de ander hoe het met diegene gaat of hoe sommige dingen voor diegene voelen. Je zal merken dat wanneer de ander die prettig vind diegene zich ook meer zal openstellen naar jou, waardoor jullie dichter bij elkaar komen te staan. Vriendschap is een een wisselwerking.

♥ Kwaliteit, niet kwantiteit
Uiteindelijk zijn 2 hele goede vrienden waardevoller dan 200 vage kennissen. Investeer in de kwaliteit van je vriendschappen, niet in de kwantiteit. 

♥ Geen giftige mensen
Soms bleef ik heel lang omgaan met mensen die mij eigenlijk helemaal geen goed gevoel gaven. Zo sprak ik 100 keer met dezelfde persoon af die toch elke keer weer met een slecht excuus afzegde. Ik omringde me met mensen die ik helemaal niet aardig vond. Mensen die me uitlachten of onaardig waren. Het is belangrijk dat om dit soort mensen los te laten. Soms kan je er helaas niks aan doen dat mensen zich zo gedragen. Het zegt meer over de ander dan over jezelf en op een gegeven moment is het belangrijk om deze mensen los te laten, want anders gaat het ten koste van jezelf. 

♥ Gelijke interesses
Het is niet altijd allemaal negatief, want soms groei je gewoon uit elkaar. Dit is heel jammer en soms verdrietig, maar als je geen gelijke interesses meer hebt kan het plotseling lastig zijn om je nog verbonden te voelen. Zo had ik laatst een keer afgesproken met een een vriendin van heel vroeger. We zijn ondertussen zo veel veranderd en onze eigen kant op gegaan, dat het nog wel gezellig was, maar dat de vriendschap niet meer heel natuurlijk zal komen. Dat is niet erg, zo gaat het leven. Ik wissel zelf heel veel van vriendengroepen, maar andere mensen doen dat niet. Nieuwe vrienden kan je leren kennen tijdens het uitgaan, omdat je dezelfde muziek leuk vind, bij een sportclubm, op school, werk of buurt- of hobbyvereniging. 

♥ Begrijp je eenzaamheid
We voelen ons allemaal wel eens eenzaam. Ook ik loop er nog wel eens tegenaan. Wanneer het me overkomt probeer ik na te gaan waarom dat zo is. Ben ik nog wel op een level met mijn omgeving? Is er iets met mij gebeurd waarvan het me nog niet is gelukt om dat te delen? Zijn er mensen in mijn omgeving die me een slecht gevoel geven? Ben ik wel eerlijk geweest naar mijn omgeving? Eenzaamheid is geen schande, maar het is wel belangrijk om het te begrijpen zodat je er iets aan kan doen.

♥ Erover praten
Het is niet altijd makkelijk om er in je eentje achter te komen wat jou nou zo eenzaam laat voelen. Daarom kan het helpen om erover te praten. Door je gedachten en gevoelens bespreekbaar te maken, maak je ze als het ware tastbaar en is het makkelijker om ze een plekje te geven. Daarnaast zal je vast gaan merken dat je niet de enige bent die zich wel eens eenzaam voelt.

Voel jij je wel eens eenzaam?

fotografie: pexels

 

Gerelateerde blogposts

21
SEP
Eenzaamheid
9

Reacties

xdiedev - Woensdag 13 juni 2018 20:42
Eenzaamheid geeft mij fysieke pijn en nekt me
Sophie - Donderdag 14 juni 2018 22:10
Heel mooi geschreven, vinger op de zere plek.
Bedankt Irene!
Ally - Donderdag 29 juli 2021 13:18
Ik zocht naar lectuur of artikels over het eenzaam voelen, terwijl je toch een gezin en een sociaal netwerk hebt. Dit artikel beschrijft precies hoe het voelt. Ik voel me echter gewoon heel eenzaam als ik besef dat ik, sinds het overlijden van mijn moeder, niet meer een smsje naar haar kan sturen, of langs gaan, of bellen. Niet alleen om te ventileren, maar soms ook gewoon om bij haar te kunnen "zijn". We konden gerust samen zitten zonder diepgaande gesprekken, en dat gaf ook rust en een warm gevoel. En dat gemis maakt me bij momenten heel erg eenzaam, hoe fel ik ook van mijn gezin houd.